Печера Ганусівка

Автор onyx, 28.04.2012 21:43:07

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

onyx

Кадастр печер каже нам що між селами Ганнусівка і Узин є невеличка печерка, довжиною 50м. Середня ширина ходів 1м, середня висота ходів 2м. В печеру затікає два струмка по 0,5 л в секунду. Правда як виявилося ця інформація дуже застаріла. Були там з VIRUSом і виявили що струмки вже не затікають а печера перетворилась в десятиметровий шкурник, який закінчується «залою» розміри якої достатні щоб там сиділо дві людини. В принципі продовження є, але треба серйозно копати.

Залаз

Всередині



Мені здається, що такий печальний стан печери, наслідок відведення звідти потічків.

Le-i-3o

Судячи по опису і світлинах це подібно на початок якоїсь ситеми. Зрадістю глянув би на цю дірку з середини. А що там за порода? Чим закінчуєтся цей зал, є сипуха чи якась глиняна пробка? І чи є інформація наскільки давно вода покинула дірку, і чому?
Він копав, і ти копай!!!

onyx

Порода схожа на гіпс, з «залу» далі вниз йде щілина сильно засипана болотом. Воду наскільки я розумію відвели звідти спелеологи років 30 назад.

onyx

З добиранням проблем нема, то за 10км від франківська, раз в пару годин їздять автобуси на Ганнусівку.  Дірки приблизно отут N48°59'48,36" E24°49'09,53" , якщо будеш їхати кажи, поможемо копати :)

Le-i-3o

Отже нещодавно були у гостях у onyx їздили на печеру ганусівку покопати, проте печера після дослідження виявилась всьоголиш лабіринтом який за пару метрів виходить знову на вулиці, цікаво як писався кадастр)?

Проте Пагорби між селом Ганусівкою і Узином можна сміливо важати одним з клондайків Франківської області!

Провівши розвідку по місцевості найшли окрім відомих Карстрових лійок ще й нові які з гугла не побачиш через ліс, найбільша з них має десь до 7 метрів в діаметрі і стількиж приблизно у глибину, на дні росте дерево і виступи породи.

Дослідили майже всі з лійок і намітили плани на майбутнє.

Спершу зразу було ясно що така велика кількеість карстрових утворень свідчить про серйозну систему у товщі вапняку який там залягає. Коли приїхав до Львова поспілкувався з поважними світу спелеології взнав що система там є і вона багатоповерхова, колись вхід туди був відкрититий, це було років 40 назад, дослідження проводили Львівські спелеологи, після однієї з знахідок яку там зробили печера привернула увагу КГБ, знахідку вилучили і обслідувавши печеру вхід підірвали.

В нас є унікальна можливість пробитись в ці лабіринти проте для цього потрібно буже багато зусиль і експедицій.

Ми правда теж не залишились без сувеніру... натрапили на дуже вузесеньку діроку яка на перший погляд виглядала як щілинка, побачивши за нею продовження почали копати, кінцевий результат дав нам лаз 1 метер з кімнатою в кінці десь 1х1 метра, де нещодавно було житло лисиці, при розкопках дірки були знайдені кості савця(потім визначили по черепу що це лисиця) а також уламки кераміки, прошарування глини з попелом дали підстави думати що там могла бути піч. Уламки будуть передані на вивчення Оресту Корчинському.

Далі декілька світлин з поїздки:
Він копав, і ти копай!!!

Le-i-3o

На цих вихідних колективно вивчали питання можливості існування системи під лійками на пагорбах між Ганусівкою і Узином, остаточний висновок не дуже втішний.

Всі колодці які були знайдені під час вилазки це водозабірники, по яких дуже інтенсивно вода пробивалась у товщу вапняку, всі вони розташовані на краях пагорба, це і є першою проблемою. Для того щоб вимивався серйозно вапняк потрібна відповідна висота, хоча б 1км над рівнем моря. При висоті яка у ганусівці вода просто не встигає набути відповідної агресивності(швидкість+кислотність). Відповідно якщо додамо ці два фактори отримаємо що пройшовши вапняк впираєтся у наступну породу яка залягає нижче і по ній(а вона твердіша і воді вже не підаєтся) витікає собі десь з під пагорба.

Якби це були поклади гіпсу це був ди 100% вхід в систему. Насправді різниця між гіпсом і вапняком мінімальна одна молекула проте ця молекула міняє напрям розмивання породи, вапняк карсттруєтся  вертикально а гіпс горизонтально, одже в гіпсі отримали б цікаву систему а в вапняку матимемо лише колодці з максимум декількома кімнатами в низу, правда не виключено що на якомусь відрізку колодязя або на завершені може бути цікава тріщина тектонічного походження.

Проте щоб 100% це підтвердити потрібно все ж таки пробитись хоча б в один з колодязів, думаю навіть за такої перспективи це буде цікаво, можна прогнозувати глибину не менще 30 метрів.
Він копав, і ти копай!!!

VIRUS

На днях трохи покопали в Ганусівці в одному з можливих входів в систему.
Дорили до невеликої зали, з якої відходять 2 ходи. Перший горизонтальний, майже непролазний



Другий вертикальний, камінь по ньому котиться в низ приблизно 5 секунд. Коли його трохи роздовбаємо, будем пробувати пролазити, з надією знайти. Внизу шось цікавіше







Посилання на альбом

Le-i-3o

створив обговорення для деяких поточних питань які виникають
Він копав, і ти копай!!!

275 Гості, 0 Користувачів