Ми в Пресі

Автор Golem, 09.07.2009 10:51:05

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Golem

Вчора мав інтервю з журналістом Експреса Максимом Баландюком. Тим самим, шо колись написав про мене і про Полтву статтю. Тема була про людей, які досліджують індастріал та військові обєкти. Стаття вийде в суботньому номері.

В принципі для тих, хто регулярно читає експлорер, нічого цікавого чи нового не буде, а от для цивільних людей - інформація повністю нова :) Ну і в статті кілька разів згадується шо "хлопці зі спільноти Експлорер". Тобто якшо хтось тим зацікавиться, то зможе в гуглі знайти нас і матимемо кілька нових учасників.

Прохання не судити строго - матеріал писав не я, акцент робився на те, шоб вразити читача :) То ж газета Експрес :) Зате маємо безкоштовну рекламу.



Дігери всіх країн єднайтеся!

zelja


inkognito

   Вчора Golem переадресував до мене запит Максима Баландюха, котрого цікавило власне це фото із нашого "Тру флеш-мобу по Львівськи". Звісно контент був наданий (правда із деяким запізненням), результатом маємо фото із нашого форуму у сьогоднішньому релізі "Львівської пошти" на першій сторінці.

  Сторінка 1, full-size
  Сторінка 2, full-size
Resistance is futile

Golem

Вітаю Олега і Ромашку з виходом їх світлини в друк. І взагалі просто цікава стаття за що зачот сімї Баландюха. Я ще тоді казав що то всьо фігня, від алкоголізму вмирає значно більше, а з ним не боряться, а тільки стимулюють. Та й заяви ВООЗ виглядали як примітивний розвод на привокзальній: "купіть в нас 5 мільйонів вакцини за втричі деешвшою ціною і введіть її всім без перевірки під час самої епідемії. Але перед тим підпишіть папір що ви наперед відмовляєтеся від будь-яких претензій". Чим не лохотрон. Та й достатньо було глянути на ті пики з тої ВООЗ, на лікарів зовсім не подібні :)
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Вчора Одержав від Хулі-Ганки листа наступного змісту:
"Там в експресі хочуть чимось заповнити четверговий номер- просять
матеріал про будь-які акції, поїдки-вилазки: шо були, будуть.
якшо хоч, можем їм кинути якийсь матеріал від експлорера"

Звісно шо я дозволив :) Побачим шо з того вийде
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Вийшла ше одна стаття про Полтву за Участі Експлорера. Кандидат в тему "Гумор". Не судіть строго, просто посмійтеся :)

Оригінал тут

Лінк на PDF

"Якщо впадеш у воду, наступна зупинка — очисні споруди"

"Львів'яни щодня ходять вулицями міста, гуляють, і навіть не здогадуються, що під ними існує величезний світ. Де можна так само гуляти", — усміхається львівський дигер Андрій Риштун, 26 років.



Дігерами називають людей, що подорожують штучними підземеллями. Андрій пропонує провести екскурсію підземною річкою Полтвою. Колись вона текла вулицями Львова. На початку ХІХ ст. у неї стали зводити каналізацію. У 1870-х після чергової повені ріку почали замуровувати, аби вберегти людей від малярійних комарів і смороду. На зламі ХІХ і ХХ ст. Полтву повністю сховали під землю.

У суботу ввечері Андрій паркує свою червону "таврію" біля театру Заньковецької в центрі міста. Дістає з багажника зелений рюкзак. Ідемо в напрямку пам'ятника Шевченку. На пішохідній частині просп. Свободи три великі металічні пластини. Андрій піднімає одну з них. Умикає ліхтар і стрибає всередину. Опускаюся за ним. На вузьких кам'яних сходах переодягаємося в гумові військові штани й куртки з комплекту хімзахисту.

У підземеллі тепло, десь +20°С. Надто неприємного запаху немає. Повітря трохи затхле.

— Тут не так уже й брудно, — заспокоює Риштун. — Ти уяви — на одну маленьку какашку з бачка зливаєш 10–20 літрів води. Крім того, миєш руки, посуд, приймаєш душ. Багато води сюди потрапляє фактично чистої. Мене тут тільки лимони дістають. Люди чомусь привикли дольки лимонів із чаю в каналізацію зливати. Багато непотребу у воді тоне, і не видно. А лимони спливають.

Спускаємося сходами донизу. Штольня нагадує тунель метро. Має 3 м заввишки і близько 7 м завширшки. Старі кам'яні стіни, аркове склепіння нагадують мури фортеці. Попри стіну з обох боків тротуари, завширшки більш як метр. Теж із каменю. Між ними тече стрімка річка.

— Якщо впадеш у воду, наступна зупинка — очисні споруди, — застерігає Риштун. — Хоч і неглибоко, до півметра, але швидкість, як у гірській річці. Протягне, як по гірці аквапарку, пару кілометрів. Виступів немає — не зловишся, а береги гладкі й слизькі від намулу.

Ідемо попри річку в тому напрямку, звідки щойно йшли поверхнею. Від страху впасти у воду притискаюся до брудної стіни. Андрій — попереду. Під ногами чисто й сухо.

— Коли у Львові злива, то тут води по стелю — вона виходить через люки наверх, — каже. — Потік такий, що змиває все. Найти щось цікаве в Полтві — неможливо. Нам траплялися хіба вдавлені машинами каналізаційні люки.
   
Найекстремальніша частина — вихід на поверхню. Поряд люка може стояти патруль. Можуть накласти штраф

Біля Оперного театру стеля стає вищою на 2 м. Через різкий" перепад висоти тут утворився водоспад. Гул води чути за кількадесят метрів.

Андрій присідає і показує на підлогу:

— Це стара австрійська цегла. Підземелля будували довго, у різних місцях його поверхня різна. Більшість колекторів у центральній частині робили за Австрії. Частину — за Польщі, між 1920-м і 1940 роком. Радянська частина — у новіших районах. Там переважно стандартні бетонні конструкції.

Чую тихий писк — два пацюки нишпорять біля наших ніг. Андрій присвічує їх ліхтарем, і вони швидко ховаються в темряві.

— Зараз найекстримальніша частина — вихід на поверхню, — каже дорогою назад Риштун. — Поруч люка може стояти патруль. Можуть накласти адмінштраф — ми ж проникаємо на територію водоканалу. Нас кілька разів ловили, але міліціанти благородні попадалися. Махали рукою і казали: "Якщо подобається, то лізьте у своє гімно". А раз смішний випадок був. Ми в новому районі ходили, вирішили подивитися, що зверху. Підняли кришку, а то стадіон, люк якраз біля воріт. Чоловіки у футбол грають. Зупинилися, дивляться на нас. Ми помахали рукою і сховалися назад.

Виходимо на поверхню близько 23.00. Вулиця безлюдна, нас ніхто не помітив. Андрій каже, підземелля Львова досліджують із півсотні дигерів. На карті вже 60 км ходів. Екстремали виношують ідею сплаву на човні підземною Полтвою. Мріють зробити ріку ще однією туристичною родзинкою міста.
                  
         
П'ять правил дигера

• Лізти під землю тільки в суху погоду. Під час дощу колектор заливає водою.

• Мати з собою кілька ліхтарів про запас. Без світла важко знайти вихід.

• Новачки йдуть у підземелля тільки з досвідченим провідником.

• Не користуватися відкритим вогнем. Процес гниття супроводжується виділенням метану. Це вибухонебезпечно.

• Мати з собою документ, що засвідчує особу. Це полегшує спілкування з правоохоронцями.

Автор Андрій Янович. Дякую йому за обєктивне висвітлення (хто мене знає особисто - 1:1 по моїх словах) і живе почуття гумору :)
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Нинька брали в мене інтервю. Канал НТА. В новиНАХ хочуть показати сюжет про екстремізм у Львові. Будуть Екстрімівці, Зондерінг і ми. Нічо мудрого я їм, само собою, не говорив. Все те що завжди :) Просто файна реклама. був у футболці, ну і просто говорив про сайт. Хтів ще завести в кулектор Стефаника, та оператор навідріз відмовився. Як і колись відмовився оператор 12 каналу. Ну але зазняли як я туда заходжу і виходжу. Хоч і була паморось але води було як завжди.

Сюжет має вийти або нині або завтра, казали шо ми скажуть. Якшо хтось має той НТА дома - запишіть, будь-ласка. Казали шо в 22:40 і о 7 ранку. записати можна або на фотік, або з ТВ Тюнера.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Ура, накінець то Петро скиунв лінк на відео за що йому Велике Дякую! Мені сподобалося, назвали адресу сайту, дуже грамотно зняли. Так шо насолоджуємся.

Дігери всіх країн єднайтеся!

Roy

Все починалось ось тут
Нижче - результат, чудова стаття-розповідь талановитої Helli, яка з нами перебувала у цих місцях, і так вміло описала це через призму авторського бачення.
За що їй дякуємо, і особливо, за пряму згадку про explorer.lviv.ua!


Meine Ehre heißt Treue

Stinger




Повнорозмірні оригінали тут

Lesyk

Сьогодні після обіду мені задзвонив дядько Bottlehunter і сказав шо я супєр-стар, що фото зі мною надрукували у "Інформаторі", а саме на 18 сторінці. Спочатку я, звісно ж, не повірив, але потім пішов у найближчий газетний кіоск і придбав собі примірника. І ситуація наступна: Пан автор статті (не називатиму тут його ім'я - не рекламуватиму цю особистість) написав статтю аж на цілу сторінку про "забруднювачів" Львова - Полтву, Грибовичі та просто інші заводи навкруги міста. Якраз фото що мало б асоціюватися з Грибовичами - це фото з нашої вилазки в ту місцину. Звісно ж ніяких посилань на наш форум чи на Роя (автора фото) там немає.
Ось власне ця стаття (якість фото дуже нездала, думаю хтось перезнимкує її краще чи відсканує):





А ось фото Роя - оригінал (для тих хто не знає даної фотокарточки, і може сказати "ну так туво ніц не ясно чиє ту фото і чи то шпрауді той Лесик і чи то спрауді то Рой хвотографуау":


Як вже гарно помітно - низ фото з ватермарком обрізаний, ніяких згадок чиє це фото немає. Також немає згадок про авторів інакших двох фото. Чомусь мені здається що інакші два - також не робота автора статті. Сам Рой казав що нічого про це не знає і що сам повернеться до Львова у вівторок - тоді і буде щось трошка розбиратися.


П.С. Авторе, ти ж читаєш наш форум, відгукнися.

П.П.С. - Внизу сторінки написано "Автор: Полтва - найпотужніше джерело смороду у Львові" - боюсь Вас розчарувати, але найпотужніше джерело смороду у Львові (як і у більшості інших великих містах) це автотранспорт. Полтва губиться за запахами вихлопних газів. Не вірите - прогуляйтеся Карпатами - авось відчуєте, який він той кисень що майже немає вихлопів у собі.

П.П.П.С. - Наступного разу обирайте фото де мене краще видно, так щоб моє лице було гарним і чітким - а то знайомі не вірять же то в статті Я! ;D

Roy

Дякую Лесик, що порушив цікаву тему!

Доречі, фото взяте не кольорове, а ось це - чорно біле.



Зверніть увагу, фотографія зазделегідь переведена в колір, проштамповані декотрі елементи з сміття.
Але Лесик той самий  ;D

Все зазделегідь зроблено так, щоб замести сліди, і так, щоб не виникало питань.  
Дуже тупо і бідно зі сторони видання.

Все ж, пояснення від них вимагатиму.


Цікаво так, Ми, в основному далекі від журналістики люди стараємося створювати цікавий для читачів матеріал.
І нам, "не професіоналам" це виходить найкраще.

Респект Нам і Viva Explorer!
Meine Ehre heißt Treue

Lesyk

До речі, я також бачив що додаю у тему не те фото   ::)
(різниця - постава не та, відрізняється позиція руки, сумки, кросівок якийсь пакет не закриває)  :)
Просто я не дуже то уявляв "де вони взяли кольоровий аналог"...   :)

Roy

Передзвонив у редакцію. Повідомив про порушення своїх авторських прав, про своє фото, а також за фото в попередніх випусках з Новороздільської сірки та танкоремонтного заводу.
Обіцяли виправити ситуацію, додати в наступному випуску посилання на автора фотографії.

Також попросив, заради запобігання виникненню неприємностей, на майбутнє давати прямі посилання на авторів, та нашого ресурсу зокрема.

Подивимось, як воно буде. В разі чого, діяти будемо кардинальніше.
Meine Ehre heißt Treue

Golem

звідси


Андрій Рустин ось уже чотири роки займається діггерством (діггери – люди, які захоплюються дослідженням штучних підземних споруд). За цей час здійснив понад сто вилазок в підземелля. Кореспондент «Леополіса» цікавилася незвичним хобі дослідника підземель.

— Андрію, скільки років у Львові існує діггерський рух?

— Я спілкувався з уже літніми людьми, то вони розповідали, що ще у 50-60-х роках минулого століття здійснювали нічні походи по територіях українських печер. Діггери – це не просто люди, які час від часу роблять нічні вилазки, це такі собі дослідники підземного життя. Я ж не те що відродив, а надав активності руху діггерів. На початку 2007 року разом із групою однодумців взявся за створення форуму, де б люди, які захоплюються діггерством, могли заводити цікаві знайомства та підкорювати нові об'єкти. Так виник сайт explorer.lviv.ua. Ідея створення форуму виникла після того, як, блукаючи Львовом, я наткнувся на старе підземелля. У довідниках та Інтернеті нічого не знайшов, доводилось довго шукати хоча б якусь інформацію. Тож вирішив у подальшому полегшити роботу не лише собі, а й усім охочим дослідити підземне життя.

— Яка мета діггерства?

— По-перше, це дослідження складних підземних, а деколи і надземних об'єктів. По-друге, корисне проведення часу, на свіжому повітрі. Воно там справді свіже.

— Чи є серед діггерів дівчата?

— Звичайно. Хоча бути діггером важкувато – з фізичного боку. Попри велику кількість підземних вилазок, ми здійснюємо дослідження і не менш цікавих, проте важкодоступних наземних об'єктів.

Дівчата долають складні підземелля нарівні з хлопцями. Перед кожним виходом, як для представниць слабкої, так і сильної половини людства, ми проводимо детальний інструктаж, рекомендуємо, що зі собою взяти, від чого слід і відмовитись.

— Яке ж спорядження у діггерів?

— На кожну вилазку рекомендую брати зі собою неважкий, проте достатньо місткий та міцний рюкзак. Туди слід покласти ліхтарик, дощовик. Якщо на вулиці холодно, то запасний теплий одяг, а також мотузку та аптечку.

— Як готуєтесь до дослідження підземного світу?

— Група, яка планує дослідити якийсь об'єкт, має складатися з п'яти-десяти людей. Менша чи більша кількість членів групи викликатиме технічний дискомфорт. Перед тим, як кудись вибратись, складаємо детальний план подорожі, розробляємо маршрут. У цьому нам допомагають як Інтернет, так і власні спостереження, спілкування з людьми, що проживають поряд.

— Маєте улюблені місця?

— Цікавою була мандрівка покинутим бункером часів Другої світової війни. Через окремі місця цього бункеру можна було побачити чудовий краєвид Карпат. Ззовні такого не побачиш... Запам'яталось і моє дослідження річки Полтви. Це була надземна вилазка, ми йшли центральною частиною міста, заглядали у шпаринки люків і бачили, як тече вода.

— Куди плануєте піти у майбутньому?

— Це декілька цікавих об'єктів в Карпатах та Кримських горах. Чималий шматок Полтви залишається недослідженим. Займаємося соціальною роботою, до прикладу, прибираємо сміття на закинутих об'єктах.

----

Правда не все записано так як я говорив, багато чого викинули, дещо від себе додали. Ну але шо поробиш, журналісти. Наприклад повна бздура на початку про печери, рік виникнення, багато викинули про спорядження, вилазки. Також я був просив не вказувати мого прізвища :) Журналіст Орися ХОМ'ЯК, більше їй інтервю давати не буду. І нікому не раджу. Правда позитивно шо згадали про наш форум.
Дігери всіх країн єднайтеся!

zaq

У мене також негативні враження від інтерв'ю. Років 8 тому подорожував Африкою. З цього приводу брали у мене інтерв'ю у "Високому Замку". Залишився негативний осад. 
Стаття писалася від першої особи, тобто я своїми словами розповідаю про перебування у Зімбабве та Мозамбіку.
Мої діалоги були дуже сильно відредаговані і в мої вуста вкладалися чужі мені фрази та слова.  А також приписали те чого не було (мені розказував друг в якого я гостював, що на трасі можна "зняти" повію, і якщо довго торгуватись, то ціна впаде до 1$). І я мав необережність озвучити цей цікавий факт. У статті вже описано було так нібито мій друг "знімав" повію за доляр(а я був свідком).
Одним словом, після статті я себе відчував расистом, що "знімає" повії на трасах Чорного Континенту. Та й ще тривалий час переносив "стьоби" друзів за "мої" недолугі фрази та вирази...
Хоча розповісти цікавого було що: неземна краса природи, тваринний світ савани, річка Замбезі, побережжя Індійського Океану у Мозамбіку, важке становище білих проти яких ведеться терор місцевої влади. Тобто було про що написати, а вийшло...
Дав собі слово - ніяких інтерв'ю! Ніде і ніколи!
Тож, Golem, тобі ще поталанило!

Bottlehunter

Зісканував історичну статтю, де шкала Садового, котру придумав Angry Moderator отримала офіційне визнання львівської громади. "Андрію на прізвисько Roy" дякуємо за те, що пролив світло на проблему з підземної точки зору, яко справжній дігер (див. останній стовпчик статті). Допис з теми Штинь-Лог 2 переніс сюди.



Най жиє Гуцулія!

Indigo

В свіжому номері газети надибав. Стаття про доведення до ручки 49-го заводу (на ньому робили вимірювальні прилади). Не знаю як тут з таким використанням, але факт залишається фактом.


Bottlehunter

Вчора знімали сюжет разом з телеканалом ЗІК та журналісткою Вікою. Відео має бути про незвичні захоплення львів'ян, а саме про Урбан експлорерів, тобто нас із вами  ;) Правда, Віка вперто називала нашу спільну справу "лазанням по закинутих будинках", але то таке. Участь у зйомках зі сторони Експлорера приймали Рой, Руфус та Декстер. Ну і Йа. Знімали у підвалах Винзаводу та на Хімсільмаші (Рясне).

Що з того вийшло, дивіться сьогодні о 21:00 в програмі "Огляд дня" на ЗІК'у



Най жиє Гуцулія!

Golem

Оригінал



Біля фото нема жодних дописів звідки взято? Назагал це не вперше шо журналюгам влом прикріпити копірайт, зрештою платять їм небагато, то хай хоч гонорар за чужі фотки мають.
Копірайт є, на фотці видно. так шо всьо гуд.
Дігери всіх країн єднайтеся!

223 Гості, 0 Користувачів