Старосільський замок XVIст. Велотріп.

Автор Alter, 30.09.2012 15:02:37

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Alter

    От саме цей замок, а точніше його залишки, були ціллю велоподорожі, яка все-таки відбулась вчора, тобто 29,09,2012.



Виїжджали із Зеленої (перехрестя із Шота Руставеллі) і їхали нею ж аж до Вулецької (Іскра, Факпарк і теде). Їзда в обідній час Зеленою це просто жах. Якщо тротуаром, то жах для пішоходів, якщо дорогою, то для себе ж. Але якось вибрались.

Власне район Факпарку на горизонті.



Лісапєдами там їздити вельми небезпечно, адже з якогось дива під колесами опинились замість щебіню (хоча б) здоровенні кавалки скла. Була ідея про те що на ізоляторному робочим зарплату товаром видавали.



В Бережанах надибали самокльопний велодром, тим не менше вельми функціональний. Двохметрові польоти у висоту саме те, що люблять роверні підшипники. Але зо три-чотири таких "запуски" вони ще витримали, за що їм велике спасибі. Ну не втримався!)



Потім перевалили кільцеву і поїхали на Звенигород через Соснівку, Глуховичі і бла-бла-бла. Погода була зашибісь, люди висипали на городи і мирно собі там копошились. Ідилія!







При в"їзді в Звенигород.



Вікі про Звенигород ,як круте історичне місце, історія якого вельми драматична. При інакших обставинах він був би зараз не селом, а прямим конкурентом Львова.

ЦитуватиПерша згадка про Звенигород датована 1087 (за іншими даними — 1086) роком.

Деякі дослідники вважають, що поселення тут створили ще племена бужан у I тис. н. е.[1]

Наприкінці I тис. н. е. Звенигород стає укріпленим містом та важливим стратегічним пунктом західних руських земель.

Вперше про город згадують у «Повісті временних літ» та Іпатіївському літописі, коли розповідають про повернення Ярополка Ізяславовича із Польщі у 1087 році (тоді як Лаврентіївський літопис відносить цю подію до 1086-го[2]): ...пріиде ?рополкъ из Л?ховъ... ... ї перес?дивъ мало дн??и . їде къ Звенигороду...[3] Саме на підході до Звенигорода, згідно з літописом, Ярополка і вбили.

Найбільший розквіт місто переживає у XII ст., коли тут правив внук Ярослава Мудрого Володимирко. Звенигород був центром удільного Звенигородського князівства. Князь Володимирко почав процес об'єднання галицьких князівств, приєднавши до Перемишля та Звенигорода території Галича і Теребовлі. У 1144 і 1146 рр. на Звенигород зазіхав київський князь Всеволод, але не зумів здобути фортецю.

На початку 1140-х рр. становлення міцного західно-руського князівства завершилось і після перенесення Володимирком столиці до Галича (1141 або 1144) було створено єдине Галицьке князівство. Після цього ролі Звенигорода зменшились. У 1241 році місто зруйнував хан Батий. Населений пункт давно втратив колишнє значення (неподалік швидко розвивався Львів) і зараз має статус села.
У Звенигороді встановлений пам'ятний знак на честь 900-річчя села.

Детальніше про Звенигород.

Цікаві там пам"ятки давніх часів при дорозі залишились. Хрести вони ж.





При виїзді на трасу Т-1402 (На Раву).



Ну і сам власне замок.



















Таких провалів там купа. підвали там колись певне козирні були. Винокурня ж.









А під стінами життя процвітає.




Далі почапали додому, що власне цікаво не є.


Інфа власне з нету.

Розміщення.

Олдскульний вигляд.



Теперішній стан із висоти пташиного польоту (чи то пак вертольоту).



Тепер дещо про сам замок.

    Старосільський замок є одним з найбільших замків України, межі якого займають близько 2 гектарів площі. Його також можна назвати самим сильним замком Львівщини з поміж усіх інших, так як він не один раз вистоював напад ворожих народів і залишався цілим після закінчення битв.

    Старосільський замок побудований в 1589 році за участю Амброзія Прихильного. Багато нападів замок переживав у повноцінному вигляді, але в 1648 році, коли на нього напали козаки він зазнав розрухи. На наступний рік замок відновили. Після того в 1654 році війська Богдана Хмельницького планували напад на місто Львів, але вже на Старосільску фортецю нападати не наважилися. У 1672 році турки здійснювали напад на замки і починали опановувати їх, рухаючись від одного до іншого. Але мури Старосільського замку їм отримати не вдалося — настільки могутньою і сильною стала фортеця.

    З 1939 року замок перейшов у володіння Альфреда Потоцького, і з тих пір він встиг побувати у статусі і винокурні, і складу, і броварні. Пиво, яке розливалося в стінах цієї фортеці, мало велику популярність.

    У 2007 році біля замку, в парковій зоні, відбувалася чистка території від дерев. Спонсором такої дії була відома співачка Руслана.

    До 2015 року замок повинен бути відреставрованим і розташовувати в собі туристично-розважальний центр.

    На території замку святкували сільські весілля та інші свята. Також там знімався фільм під назвою «Від Бугу до Вісли». Зараз на двогектарній площі організовуються фестивалі, з'їзди байкерів та інші акції.

    У 2010 Старосільський замок передали в концесію на 49 років. [2]До 2012 року концесіонер (генеральний директор ТОВ «Кріс» Михайло Риба) планує вивести пам'ятку з аварійного стану, до 2013 – відновити одну з веж, а до кінця 2015 року – ввести об'єкт в експлуатацію - замок функціонуватиме як туристично-відпочинковий центр.

Більше про цей замок див. на castles.com.ua.

3D тур по старосільському замку.


Ну і власне обговорення.
Нема нічого більш вічного за те, що обмотане синьою ізолентою.

294 Гості, 0 Користувачів