Розбитий літак у Горганах

Автор RoMeL, 27.07.2009 19:05:28

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Golem

Все воно потрібне всяким колекціонерам. Німецька нагайка наглядача концтабору, стальні прутні зі свинцем накінці. Все це обмотане шкіряними ремінцями. Легке, компактне. Кістку, на відміну від ментовської дубинки, може переламати. Коштує кілька сотень Євро на аукціонах. А шо говорити про більш габаритну і рідку техніку.
Дігери всіх країн єднайтеся!

yar-79

Реставрують, та продають у приватні колекції! Так само як танки, літаки і танкетки! І нічого поганого в цьому не бачу, купа металу просто зігнила би в землі, і ніхто б навіть не пробував його шукати, а так, маємо живу історію, хоч і в приваті, вона час від часу бачить світло, а ми бачимо її ;)

wanderer

Цікаво... Тільки важко уявити як можна продати танк. Напевне продаєте інформацію де він лежить ? Адже щоб його виколупати вичистити і вивезти, не запалившись, потрібно багато спритності, сил, і грошей.

yar-79

Э деякі фірми які мають ліцензії на цю справу, в нас це дуже корумпована галузь, щоб самому підняти і продати танк треба мати достатньо грошей та впливу, але потім постає питання вивозу за кордон і тут без "вікон" на кордоні не обійтись... Загалом цікавився цим питанням, і зрозумів, що доведеться задовільнятися (поки що), невеликою часткою знайденого, або чекати на кращи часи... Танки знайшов вже давно, але вирішив продати недавно, криза та потреба у якісному обладнанні пересилила...

Gulya

без великої кількості  людей найти його там анріал. проторчав  там 3  години в тій жерепині, подерся наніц. получається там площа невелика  і продивляється з під Ведмежика=) тай жереп там рослий ( високий ). жаль, но невдалося віднайти.
Because It's There

G-H

Що стосуєтся літака, уламки якого знаходяться на Аршиці, то ось тут є більш детальнійша інформація та фото.
http://www.karpaty.com.ua/?chapter=17&item=388
Прошу пробачення за можливи помилки, але що з "клятого москаля" можно взяти :)

Chuhaystur

Емммм...я не спец по картографії, але...а який масштаб у цієї карти? Бо, якшо не помиляюся, може вийти так, шо обведена територія становить кілометри (чи й, чого доброго, десятки кілометрів..), і літак той можна буде шукати дооовго...
Знаю, шо в горах чітко пояснити міце розташування не реально. Та все ж, шоб уникнути неприємностей і трати часу, думаю, шо вартує хоча б масштаб карти найти.
П.С.(Якшо помиляюсі, прошу виправити, ібо нетямущий я в сій темі ;)
Бачиш: в них тут зовсім інший світ..кажуть, в них тут правда на обід.

Paparacy

Карта гораган 1:50000. Один сантиметер це 500м.

Chuhaystur

 :)В такому випадку це грунтовно міняє справу) Оскільки знайти *щось на площі нехай навіть в 2км підсилу :)
Бачиш: в них тут зовсім інший світ..кажуть, в них тут правда на обід.

ehter

Під Бурштином, біля водосховища тоже впав, але зарився глибоко в болото...

yar-79


Khimik


Golem

Цитата: Khimik від 13.08.2010 11:40:27
Найшли одного

https://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,7894.msg52660.html#msg52660

І другого коло



Це корелює з вищенаведеною Картою. На Вікімапії це місце тут. То ж треба буде навідатися якось. Раз воно є на карті то значить все цінне вже забрали. Але все рівно цікаво.

Що відомо від akve:

---

1) По карпатах 23 юнкерса 88 впало взагалі , знайдено здається 5 тільки. Німецьки і мадярськи.  Біля коломиї лінія оборони була потужня)
2) 1 км на південь від Медвежика,  так згадувалося,  літак був спалений,  його бачили років 40-50 тому. Дуже схожий на цей що на карті.
3) В цьому районі також армія  Ковпака збила мессер і штьорх,  і ще польський ПЗЛ23 десь був
4) Місця дикі , сел мало , отже шанс що там є щось великий)
5) Мессер тільки знайден був десь років 15 тому,  але мутна історія
6) Плз 23 , егерь бачив десь дюраля кускі в лісі в горах , а один копач знаходив гільзи поряд від кулемета Віккерс,  яки тільки були на англійцях і поляках
7) Є ще ймовірне місце за Яремче в горах

На жаль, Ніхто інфу не хоче давати , всі вважають що це золоте дно , але насправді тільки частину історії постійно втрачаємо. Як на прикладі розграбованого літака коло Яйка Ілемського.

Для ефективного пошуку є метод один , який він сам придумав. Замовляє аерофотоземку люфтвафе конкретного місця з датою 1941-1944 року , масштаб 300 м в см,  багато чого цікавого видно. Правда 80євро за квадрат 3 на 3 км.

---

На разі все! Створив цю тему спеціально шоб залучити до цього якомога більше людей. Кожеш шось додасть що знає і разом вималюється ціла картина.
Дігери всіх країн єднайтеся!

akve


Ще тобі трохи інфи додам : був літак збитий десь біля гори Хом,  Ю52 , понятне діло що місцеві розібрали- в багатьох навіть сараї мали дах з алюмінію,  а один місцевий 3 движка притягнув до подвірря,  так вони там і лежать , нажаль не знаю де саме . Фото є


Мало того - надвірнянський район,  там є Фіат 42 , мадярський,  раніше викладав в своїй групі на ФБ я фото . Рідкісна пташка взагалі в нас. Іх 79 здається всього було в мадярів.  Єгерь місцевий мав би знати таки місця ..
Цей літак проскакував вже 2 рази в мене , нажаль більш детального місця немає.  Ну не мають бажання місцеві ділитися місцями.
Мадяри як зачули за цей Фіат- умовляли продати частини для свого музею.
Знайдені частини в різний час і різними людьми , але номер мотора 903 той самий!










Так що ще є цікаві місця в нас )

akve

Вициганів в одного місцевого місце де знаходив уламки німецького літака, каже що розкиданий там, гора Щівка,  десь біля неї, конкретніше не казав де.
Перевірити поки що немає можливості,  але щоб народ мав на увазі - можливо щось цікаве там є.

Golem

Успішно знайшли той що коло Ведмежика. Але в Карпатах точно є ще багато інших. Звіт тут








Дігери всіх країн єднайтеся!

akve

Трохи зроблю підсумок з теми про літаки , щоб не загубити і інфу мати в одному місці.

Літак Фіат CR42 , Falco.  Мадярські Впс.  Перші згадкі 2015 і фото також . Доволі рідкісний , мадяри мали всього їх біля 80 шт.
По легенді збитий зеніткамі в Надвірнянському районі
Крупні деталі з місця забрані місцевими,  до сих пір лежать десь в сараї,  місце показати не схотіли,  хоча там ще є багато мілкіх уламків.

Другій літак ймовірно польський Pzl23 Karas,  1939 рік , були знайдені гільзи Вікерс кулемету,  залишки дюралі бачив лісник,  місце уточнюється ще.
Третій літак - недалеко від м.Долина , Не111 , Хенкель 111 . Як завжди крупні деталі забрані , втулка гвинта , моторні частини,  біркі і т.д. визначити борт по наявним деталям не прлучилось. На місці є решткі пілотів , ймовірно маршрут Чернівці Кросно,   8 людей на борту. Місце невідомо.  Фото жетона дали на расшифровку в Німеччину,  дані очікуємо. 

Четвертий літак - ю52 біля Мислівки , гора Хом.  Знайдений під час вирубки лісу , деталі обшивки потягнули місцеві , в деяких сараї навіть мали дахі з дюралі)
Двинуни (3 шт) стоять в когось на подвірї ..

За літаки Ю88 з яйка ілемського і ю52 біля Довбушанки тут вже розписано.

По воених мемуарах є спогади що ковпаківці збили в горах 3 літака,  месершмидт,  мадярський і легкій літак , можливо Штьорх..

Ще додам , за півтора року ми  знайшли місця падінь: Месершмита біля Буська,  Бостон біля Якторіва,  Міг 3 біля Львова,  Як 7 біля Франківська,  Ю87 біля Ковеля,  фоке вульф 190 біля Львова,  Аєрокобра біля Бродів,  ю88 Яйко і ю52 Довбушанка


Основна мета- закрити пробіли в історії і по можливості встановити імена загиблих пілотів незалежно від належності пілотів до країн , визначити місця,  перепоховати при можливості і занести місце на карту падінь, з подальшою передачею даних німецький стороні і т.д. І можливо передати в зацікавлені музеї ці експонати ( бажано Франківська або Львівська обл)
А також можливо зробити марковані маршрути до місц падінь в горах і невелики монументи ( чи стели чи пам'ятні знаки) на ціх місцях .

sergiy_007

привіт, а можна детальніше про "Як 7 біля Франківська".

sergiy_007

у мене теж є деяка іформація

Golem

Супер! Літаками в нас завідує користувач akve. Також в нього є тематична група на ФБ. Там йде доволі жваве дослідження літаків. Спробуйте написати також туди.

Ну і раз пішла така тема, тут можна замовити книжку по літаках ДСВ в Україні! Не прогавте!

Дігери всіх країн єднайтеся!

213 Гості, 0 Користувачів