SSD - за і проти

Автор Alter, 10.10.2012 14:30:44

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Alter

Хочу купити собі сей девайс для більш шустрого шурупання мозгів комп"ютерних.

Зараз стоїть WD-шка зелена на терабайт, то таке відчуття, ніби корову на лід випустили, та ще і зі спутаними ногами - пам"яті багато, а швидкодія печальна.

http://deshevshe.net.ua/ssd-ocz/ocz_agility3_60gb_agt325sat360gz.html - отаке собі пригледів.

Так от, хочеться послухати людей, які таки вже користуються даними вінтами, особливо цікавлять питання реальних швидкостей запису\зчитування, живучості, а також як вони (SSD-шки) реагують на велику кількість циклів запису\стирання (вінду + файл підкачки на нього закинути хочу). Дякую!
Нема нічого більш вічного за те, що обмотане синьою ізолентою.

linuxoid

Швидкість дуже і дуже висока, потенційна швидшкість вища за станндарт SATA3. Комп'ютер с ССД працює мало не як телевізор: включив і є. Гарно прцює з ССД лише Віндовс 7 і вище, для лінуксоїдів і макодро..  неактуально - так як всі вони працюють з ССД більш ніж коректно.
Тепер до проблем:

- Прошивки до ССД ще сирі і значно складніші за прошивки ХДД, тому є імовірність злету файлової системи і втрати даних. Якщо для ХДД - це невелика проблема і вирішується поширеними тулзами на власному компі, то для ССД все набагато сумніше - дані розбиваються на кусочки по 4кБ і прошивка тримає дані, як ці кусочки зібрати, щоб отримати цілісні дані.
Висновок: ССД неварта використовувати для зберігання великих масивів важливої інформації і, використовуючи як системний диск, регулярно робити резервні копії системи.

- Кількість циклів зтирання обмежена. Технологія флеш-носіїв даних поки має обмеження по кількості зтирання і перезапису даних. Більшість ССД гарантовано будуть працездатними до 150 - 200 тисяч циклів, після цього його бажано замінити. Кількість циклів можна відслідкувати в прошивці самого ССД за допомого утиліт. Віндовс не зовсім коректно вміє це оминати, проте МакОС, зокрема, знає які блоки скільки циклів мають і розподіляє дані відподідно до цих даних

Головний висновок: ССД - всім хороші, але мають ще досить "дитячих" хвороб. Використовувати їх можна і навіть треба, але слід розуміти їх недоліки і те, як їх оминути.

inkognito

1) Вимкни підкачку нафіг. Якщо відчуєш дефіцит оперативки - просто достав ще, ціни на неї зараз просто нереально малі;
2) Візьми си щось на кшталт Іntel® X25-E Solid State Drive, 64GB SATA II 2.5in на SLC-мікросхемах із нормальним контролером. Правда і ціна відповідна;
Resistance is futile

Golem

Взяв си Інтел 256Г ССД. Дуже задоволений. Старий вінт з ноута поставив як зовнішній і там тримаю всю інфу :) Заодно і резервую час від часу.
Дігери всіх країн єднайтеся!

YserL

Наш IT відділ теж радив брати тільки Intel.

275 Гості, 0 Користувачів