В космос за 137$ :)

Автор Ritmas, 22.12.2012 23:48:16

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Dexter

  Я тіки що дзвонив на Хімзавод, сказали що не впевненні чи є гелій , але якщо є то обов'язково передзвонять =)
+ маю знайомих в 80 Аеромобільній бригаді , може шось підкажуть з парашутом, але я думаю це мало ймовірно.
І також думаю що булоб добре запускати його на одному з наших військових полігіонів , щоб не паритися за літаки і те що камеру можуть зкомуніздити=)
   

YserL

Цитата: axizep від 27.12.2012 04:15:55
на вихідних маю інші плани звязку з новим роком )
але це нам не заважає обговорювати тему тут.
тема електроніки найменш мене торкає,так як я чуюся в силах зробити то і сам.
звичайно кооперація вітається,благо по даній темі дописувачів є.
загадкою лишається парашутна тема,ну і ціни на газ/шарик,параметри шарика,кіко в нього вдувати ітд ітп.

в мене появилась ідея-прикріпити до посадочного модуля тирчачі вниз тоненькі довгі деревяні палочки,щоб при посадці вони взяли удар на себе.
в кого є думки про парашут?
Парашут найменша проблема.
Знизу під кулею прикріплюється парашут, при трісканні кулі, вся маса(2 кг) йде до низу, і парашут під потоками повітря сам розправляється.
Щодо удару: весь блок буде в спіненому поліетилені всередині боксу із пінопласту. При ударі карті памяті нічого не буде.
Щодо запуску: при приземленні бокс може віднести за 100-200 км від місця старту.

Dexter

Цитата: YserL від 27.12.2012 11:48:44
Щодо запуску: при приземленні бокс може віднести за 100-200 км від місця старту.

Яворівський полігон площа якого складає 39 000 га, головне щоб не впав в озеро чи болота=)

Le-i-3o

Видам на Ваш розсуд свій план дій(у випадку якщо ми беремось за цю ідею):

1)Визначитись з чітким списком потрібної апаратури(саме про електроніку веду мову).
2)Почати шукати місця де її знайди і як доставити.
3)Розробка(приблизного) корпусу з урахуванням всіх можливих атмосферних і фіжичних впливів на нього на всіх етапах польоту і приземлення.
4)Десь на цьому етапі у нас є всі елементи для системи відстеження зонду, збір їх в діючий пристрій і тестування. Щодо тестування то пропоную відправити якимсь перевізником скажім у Тернопіль і відстежити.

Паралельно цим всім пунктам можна займатись такими речима як пощук кулі, гелію, камер, парашуту і всі інших аксесуарів які не становлять насправді великої проблеми.

Щодо пункту 1 то думаю найкращим варіантом є пропозиція YserL.

Ось до цього етапу моя фантазія спрацювала. Як Вам?
Він копав, і ти копай!!!

Ritmas

"Одноразові" китайські камери:
http://dx.com/c/cameras-photo-video-1599/sport-cameras-1526
http://dx.com/c/cameras-photo-video-1599/digital-cameras-1502
...або щось в тому дусі. Краще щось ударо-вологозахищене вибирати.
Категорично рекомендую не вибирати камер з повноцінною оптикою. Чим менше рухомих частин - тим краще.
Хто колись займався екстремальною зйомкою - добре знає камери ГоуПро і їх конструкцію.
Ще про батареї варто подумати і про підігрів їх (а там вгорі -50, якщо не більше).
Я розумію розумом...

Dexter

Я вас трошки розчарую. Балон з гелієм на Львів Хім заводі коштує 2000 грн ( з умовю що ви дасте пустий балон в замін).

axizep

напевне спочатку треба найти метозонд,подивитись які в нього параметри (якирй обєм газу йому потрібен) і тоді вже думати про те якого обєму балон на потрібен.
може ж таке бути,що обєму великого балона вистачить на багато куль.
до слову: декстер,ти в них не питався скільки там того газу? ну там  обєм,тиск? і чи не продають вони меньші к-кості?
і вообше,як з ними контактував?
Slavko

Roman_P

устрічатися чи обговорювати тему тут особливої різниці немає . Але при зустрічі досягти спільної думки легше .

При реалізації проекту перш за все необхідно чітко визначити МЕТУ . НАПРИКЛАД .  Запустити кулю з обладнанням .  До складу якого буде входити 2 фотокамери , 1 відеокамера ,  годинник , GPS приймач , термодатчик , передавач . Передавач передає дані в такому-то форматі , на такій-то частоті (чи в такій-то системі),  з такою-то періодичністю . На землі в цей час чергує команда з таким-то обладнанням . Дані повинні відображатися на моніторі компа і логуватися . При приземленні ящика з обладнанням на землю необхідно організувати пошуки і вилучення SD карток з фото і відео . Про передачу відео в on-line прийом і запис не йдеться ( бо це не є вимога) . Нагадую що я говорю "НАПРИКЛАД" . Це сформовано після перегляду як організовуються аналогічні запуски . ВИМОГИ мали б якось погоджені між учасниками проекту . Тобто треба  вияснити що ми хочемо .

Тоді можна приступати до ОЦІНКИ і РЕАЛІЗАЦІЇ проекту . Завдання можна розділити і розпаралелити . Наприклад .  Група 1 займається електронікою і тестуванням електроніки . Група 2 логуванням і відображенням . Група 3 куля і гелій , запуск , погодження . Група 4 парашут , механічне розміщення , термоізоляція . Тобто групу 3 не колихає електроніка , термоізоляція і т.п. але куля , гелій і дозвіл на запуск мають бути . В той же час група 1 має розробити електроніку ,  група 4 зробити термоізоляційний ящик і разом (група1 + група4)  це все мали б протестувати при низьких температурах . Для реалізації було б добре погодити хоч якийсь план або терміни . Ще раз повторюся це тільки наприклад .

Задача запуску обладнання в стратосферу екстра неординарна . Тому чим більша кількість людей візьме участь в проекті тим краще . Якщо хтось є добрий фахівець в електроніці чи програмуванні  (беру що мені ближче) чи в в чомусь іншому,  завжди добре коли його роботу передивиться,  а ще краще протестує , можливо поправить , інший фахівець . Коли довго працювати над чимось одним "очі замилюються" ,  і власних помилок не видно . Навіть якщо хтось і не фахівець , то перегляд , тестування , і точка зору сторонньої особи також є дуже цінне . Наприклад ми маємо фотокамеру і підєднанне електронне обладнання що активізує фотокамеру що 10 секунд . Треба перевірити чи фотокамера здатна працювати при низьких температурах на протязі довгого часу . Кладемо фотокамеру з обладнанням в морозильну камеру . Де  є - 20 С . Чекаємо якийсь час (кілька годин) щоб вирівнялась температура , запускаємо обладнання на ~4 години . Після того треба продивитися чи фотокамера не загнулася а морозилці , і чи всі знімки є якісні . Бо неякісні знімки з стратосфери нам не потрібні . Робота марудна , але якогось фахівця для того не треба . Такої роботи буде багато . Від якості такого тестування дуже залежить успіх проекту в цілому . Це все тільки наприклад .

Коротше . Проект цікавий , і він може бути реалізований . З фінансової точки зору також . Але не можна нехтувати складністю проекту . До цього проекту може долучитися будь-хто не залежно від кваліфікації . Більше залежить на дисципліні (самодисципліні) . Треба починати організовуватися : вимоги , план виконання , план тестування і т.д .

axizep

перечитав деякий форум,і замітив паро слушних ідей:
камеру робити з пінопласту,але не герметичну,бо розірве тиском. всередину класти силікагель,щоб абсорбувати вологу,яка буде конденсуватись. (хто знає де дістати запечатаний силікагель?)

друга слушна ідейка зробити маленький гіроскопик,для стабілізування камери в просторі.інакше вона крутиться як г. в ополонці.

цікаво би було спочатку щось простеньке і дешеве забабахати,для відробки технології.

мож накупити презервативів і піти біля магнусу по 5 грн понабирати гелію,і на тому попробувати шось маленьке і дешеве з радіомаячком запустити.
тре розрахувати який обєм в прєзіка,щоб поняти яка в нього підйомна сила буде.
я вже бачу як толпа чуваків йде по центру з надутими прєзіками ) ото буде хохма )
Slavko

axizep

фізика-велика наука!
я тільки що дізнався,що обєм презерватива на розрив складає 18 літрів.
порахував-для 15 літрів гелію його підйомна сила буде складати чистими приблизно  19 грам.
треба пошукати якийсь легенький і простий фотік. певне треба на літієвівй батарейці маленької ємності,щоб полегше було.

як ідея запустити телефон з джіпіес і камерою!
так можна взагалі обійтись 20 кульками (телефон до 120 грам важить)
він же буде знімати і відправляти на землю свої координати!
взлетить воно на стільки,на скільки ми сильно надуєм презервативи.
можна взяти більшу к-кість і надути трошки,тоді вони взлетять високо.
але тут вже постає питатння: а чи не знайде така система рівноважного балансу? (полопається декілька шариків,а решта буде тримати апарат на якійсь висоті)
або є ше шанс обледеніння оболонки і тоді вона рухне на землю. тому краще в безхмарну погоду це робити.

хто запропонує телефон з джіпіес і камерою?
таксамо необхідно якийсь софт,який би автоматично робив фотки (можна обійтись і відео,просто буде в гіршій якості) і відправляв смс з координатами.

отож: програма мінімум: 10 чоловік для переноски презервативів з гелієм в укромноє містєчко десь в брюховичі,200грн на гелій (якшо вони за 5 грн продають 5-6 літрів)  мобільний телефон з указаними понтами ) ну і парашут,для отримання телефону назад цілим )
Slavko

axizep

Slavko

Ioan85

Цитата: axizep від 28.12.2012 04:25:40
отож: програма мінімум: 10 чоловік для переноски презервативів з гелієм в укромноє містєчко десь в брюховичі,200грн на гелій (якшо вони за 5 грн продають 5-6 літрів)  мобільний телефон з указаними понтами ) ну і парашут,для отримання телефону назад цілим )

З камерою від трактора мабуть простіше і не таке кумедне транспортування. Хіба якщо залучати спонсорів для фінансування, що їхній гумовий виріб такоїто фірми побував у стратосфері. Перед запуском відбувся парад з 10 чоловіків ;D

axizep

сама камера від трактора важить з добрих пів кіло як мінімум.підрахував,що тільки для урівноваження (не враховуючи підйом) камери треба буде 394л гелію. не факт що вона витримає такий обєм,ще +їй же треба телефон підняти.
такщо ідея з камерою не витримала критики )
напевне в презерватива найкраще співвідношення маса/максимальний обєм.
про 18 літрів на розрив я з одного сайту вцупив,цікаво який то обєм буде на конкретних екземплярах.
напевне ще треба брати особливо міцні ))) а і ще бажано якесь пуделко велике взяте (оптове) 50шт шолі,бо вони дорогі в роздріб.
хто знає де мож 50 купити?
Slavko

Bottlehunter

От не розумію, для чого презервативи? Є ж великі кульки, міцні. Їх менше треба буде. І виглядатиме конструкція більш елегантсько.
Най жиє Гуцулія!

Ioan85

Цитата: axizep від 28.12.2012 12:40:48
сама камера від трактора важить з добрих пів кіло як мінімум.підрахував,що тільки для урівноваження (не враховуючи підйом) камери треба буде 394л гелію. не факт що вона витримає такий обєм,ще +їй же треба телефон підняти.
такщо ідея з камерою не витримала критики )
напевне в презерватива найкраще співвідношення маса/максимальний обєм.

Я мав на увазі камеру використати як ємність для транспортування (якщо балона нема), а з неї вже надувати презервативи

п\с можа трішки інший "космос" дослідити, запуск відеокамери з ліхтарем по каналізаційним стокам. Шансів, що випливе з колектора мабуть стільки ж як і знайти після приземлення з космосу)

axizep

ну презервативи є в прямій досягаємості тут і вже )
якщо великі кулі є теж десь недалеко,то буде гуд.

нарахунок переноски камерою гелію,то сумнівна затія,бо обєм всерівно великий і там одною камерою пудово не обійтись. рахуй що 20 прєзіків по 15 літрів (то як мінінмум) то 300 літрів-30 відер обєму.то певне треба буде 3-4 камери.а їх ше купити треба. вообшем це вже напряг.


нарахунок купити кулі-ось сайти шо я найшов.
http://www.novalynx.com/400-balloons.html  --тут можна ще і розрахунки прикинути
http://www.amazon.com/dia-Professional-Weather-Balloon-600g/dp/B004RK2RAU
http://www.scientificsonline.com/professional-weather-balloon.html
Slavko


Ritmas

Маленькі, легкі і дешеві китайські камери:

http://www.ebay.com/itm/320994423413
http://www.ebay.com/itm/321014216203
http://www.ebay.com/itm/320961691212

Останню з них особисто чіпляв до невеличкого китайського гелікоптера за 30$.
Вертоліт її чудово підняв, і був, навіть, нормально керованим з таким "вантажем" :)
Камери мають фріі-фокус і не мають жодних рухомих частин і моторчиків - що дуже позитивно впливає на надійність.

Що стосується фото-відео техніки - можу помогти проробити це питання, бо маю що сказати з цього приводу :)

Я розумію розумом...

axizep

ну раз так,то порадуй нас прикладом відео чи картинок з тих камер.
15грам це звісно +,але шось мені підказує що там зображення гірше як в телефона середнього.
Slavko

Ritmas

Щоб "щось не підказувало" - ревю цієї малявки:

http://www.youtube.com/watch?v=CgtTg62GDfs

Після цього ревю я і "відвалив" 13 баксів за це "чудо" на подарунок колєзі:)

З мінусів - слаба батарея (десь на 45 хв.), жахлива якість звуку (в космосі не суттєв) і ве той самий ролінг-шатер (що це - вікіпедія розкаже).
"Натурними" зйомками з саме моєї камери похвастатись в даний момент не можу - бо вона зараз не в мене, а в щасливого власника 30-баксового гелікоптера :) Про те в мене є пару подібних "смол-спай-смартфул" камер іншого формфактору. Прти наявності вільного часу можу щось зазняти :) Для особливо недовірливих :)
Якість картинки - ясно не ДСЛР, яле явно краще за відео з мильнийць вартістю до 200 баксів.
Порадувала її невбиваємість - якщо промазати всі отвори герметиком, буде ще й водозахищена.
Ціна - якщо і вмре, то не шкода. Головне картка щоб вціліла.
Я розумію розумом...

96 Гості, 0 Користувачів