Кудренецький Замок, с.Кудренці, р.Збруч.

Автор Le-i-3o, 11.01.2013 00:12:03

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Le-i-3o

Хто може читав, у темі про п.Атлантиду вже згадував що новорічні вихідні провели з Marichkа на базі спелеоклубу ХСК "Атлантида" в с. Завалля Хмельницької області.

Село з находится на стику областей через річку Збруч Тернопільська область(деяка частина села Завалля там вже і знаходится :) ) і уже Борщівський район, а до Чернівецької трішки дальше зо пару кілометрів, якщо рухатись вздовж пагорба що навпроти на фото.



З давніх часів Збруч вже носив статус кордону, неподалік Сатанова знаходятся Троянові вали прикордонні укріплення Римської Імперії першого століття нашої ери, потому чіткий кордон Польщі і Литви, Австро-Угорщина і Росія, а у роки Першої світової лінія фронту. На даний момент кордон між Тернопільською і Хмельницькою областями.

В часи Турецько-Татарських набігів по всьому збручу і інших частинах регіону було зведено багато фортифікаційних обєктів.

От на один з таких 2 січня після веселих Новорічних гулянь ми і вірішити збігати майже перед самим відїздом.

Пробравшись через великі снігові замети:



Доходимо до єдиного адекватного для зими :) переходу через "кордон" Завальська ГЕС







А далі прогулянка типу: лісом-полем-лісом-полем у сторону села Кудренці уже по Тернопілскій області.
Позаду себе споглядаємо Завалля



Хочу до слова додати що Кудренці також є Хмельницькі і Тернопілські.

Якщо говорити про самі Кудренці, то можна згадати що на початку шістнадцятого століття поселення отримує Магдебурське право, завдяки Фредеріку Гербурту. Семе у володінні роду Гербуртів перебували Кудренці.

Є Здогадки що саме у цей період у місті яке добилось самоуправства почали задумуватись про якісь перші укіплення і не даремно адже саме не подалік пролягав Волоський шлях який Татари на той час використовували для своїх набігів на Річ Посполиту. Реальний стан якихось укріпленнь у Кудренцях на той час не відомий.

Вернувшись до нашої вилазки, то дойшовши до Тернопілських Кудренців вирішили відзнімкувати безкраї сніжні поля


І Marichky  :)


А тепер знову плавно перейдемо до фортеці.

Уже точно можна сказати що на початку 17 століття Гербуртами на горі яка стрімко піднімаєтся над Кудренцями була зведена фортеця. Стратегічне положення обєкту(як впринципі і всіх фортець регіону) було потужним, з трьох боків фортецю оточували схили по яких стрімко можна було скотитись у води Збруча, або просто з непоганої гірки.



Фортеця була закладена з пісковика у формі неправильного чотирикутника, таку форму продиктував рельєф. Плато на якому зводили фортецю звужуєтся клином саме по його формі і будували що максимально ефективніше використати умови які матінка природа створила.



На трьох кутах фортеці були зведені Вежі, дві з них обороняли фортецю зі сторони плоскогірря звідки вона покладалася лише на сили людей і стін без урахування допомоги матінки природи.



Згадуючи бойову славу фортеці можна перечисляти багато відомих і невідомих боїв, і просто історичних подій повязаних з нею, зокрема в ході визвольної війни Хмельницького фортеця без бою була взята Максимом Кривоносом. В ході польсько-турецької війни(1672-1676р.), фортеця перейшла до Турків і була під їх владою до 1683, до поки поляки не почали витісняти Османську імперію з Поділських земель.



Після розділу Речі Посполитої наближаємся до більш сучасного стану речей, по збручу проходить кордон між
Австро-Угорщиною і Росією, село що знаходилось на двох берегах річок розділили навпіл, фортеця залишаєтся на Австрійській стороні.

Опісля чого в певний точно не визначений момент фортецю покинули як оборонну споруду, десь 19 століття можна вважати початком її занепаду.



До самої фортеці не дойшли познимкували з протележного пагорба постояли пороздумували над долею і історієї такої майже не відомої але захоплюючої фортеці і побігли назад у Завалля бо не так багато часу лишалось нам до маршрутки на Камянець.

Подорозі назад Marichka зазняла сільський Клуб і Пошту у Заваллі:




Отже важаю останій день новорічних канікул у Заваллі провели продуктивно :)
Після наступного походу на фортецю думаю можна буде продовжити розповідь про її історію.

Хто бажає, обговорення тут







Він копав, і ти копай!!!

Олесь

Замок побудований в 1615р. Гербуртами над річкою Збруч на високій кручі. Побудували його на турецько-волоському шляху, на молдавському кордоні.
Польський гарнізон протримався тут до 1648р. Допоки його не вигнали козаки Кривоноса та повсталі селяни. Замок двічі захоплювали турки, 1672 та 1694рр.
Але непоправних руйнувань завдали йому місцеві селяни, які розібрали стіни на свої потреби. Хочу поряд був кар'єр, під горою.
Були тут і обширні підземелля, у вапняку їх доволі легко видовбати. Але входи до них засипані як і колодязь. Цей замок ще в гіршому стані, ніж твердиня під Добромилем.










Каміни західної вежі


Північна вежа




Мощена камінням дорога, або з австрійських часів, або з часів Гербуртів.


Міст із тих же часів. Вірніше його опори. А це, що на них висить - це досягнення сучасних технологій. Ну і по центрі, мабуть, надсучасний мото-велогальма.


Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

329 Гості, 0 Користувачів