Залишки жертв НКВС в церкві на Кривоноса

Автор Golem, 12.08.2009 10:20:53

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Golem

Дивна річ: але у Львові, колисці Української демократії та патріотизму, культурній мецці та столиці національно-визвольної боротьби - власну історію брутально закопують в землю. А саме, рештки закатованих НКВС патріотів України хочуть тихцем перепоховати, без зясування особи, обрахунку кількості чоловіків, жінок, дітей, історичних досліджень і всього решта, що є доречним та потрібним з наукової точки зору. І це всього за кілька метрів від облдержадміністрації!

Гуляли ми вчора центром і вирішили пофотографувати церкву, що на перетині Кривоноса і Винниченка. Обєкт цікавий, рідкодіючий і за парканом. туристів сюди не водять. Ми зробили пару знимок фасаду, але всередину попасти не змогли. Фіртка на вході закрита. Вирішили оійти навколо, раптом в паркані є дирка. Реальної дирки не виявилося, але зі схилів Високого замку ми роздивилися що там всередині. Виявляється, церква межує з якимось міліцейським інститутом, що розташований в колишніх церковних будівлях, все це обнесено дебелим цегляним муром. Всередині муру йде нове будівництво. Також ми побачили, як якийсь молодик в цивільному виходить через прохідну інституту, тож вирішили спробувати і собі.

Досвід пробирання в жіночі гуртожитки дався взнаки, лице цеглиною і впевненим кроком вперед. Проскочили. Проте не встиг я дійти до церкви, як почув жіночі крики "Хлопці, вам куди!". Недовго думаючи, я шубовснув вниз у підвал в надії сховатися і перечекати. Спуск до нього знаходиться навпроти прохідної або в  одразу ж справа від входу в церкву. Під час спуску я встиг помітити, шо майже весь вхід колись був поспіхом замурований та замащений цементом. Лише внизу був пробитий отвір заввишки з людський зріст. Підвал виявився великим та темним. Я зробив кілька фотографій, при світлі фотоспалаху побачив довжелезні ряди деревяних ящиків схожих на труни. Вони були поскладаних одні на одних. Але те, що я побачив далі - вразило мене так, що я майже не впав. В короткому синьому світлі спалаху фотоапарату відблискували людські кістки, черепи, гомілки, ребра та інше. Були вони поскладані накупу що загострювалася доверху, як у фільмі жахів чи як складають будівельне сміття. Таке в свому житті я бачив лише раз в Дрогобичі - тоді також на території церкви розкопали катівню НКВС і перепоховали рештки 2000 людей. Але в Дрогобичі робилося все з великим громадським розголосом, ідентифікацією загиблих та пубілчним молебнем. А тут - повна конспірація.

Раптом прибігла дівчина в формі. Не спускаючись в підвал попросила мене покинути територію. Чинити спротив не було сенсу, я підкорився її наказу. Вибіг чоловік в міліцейській формі, попросив показати шо я фотографував. Я все показав, але на маленькому екранчику важко було розрізнити підвал, він подумав що ми нічого не бачили і почав вичитувати ту кобіту, яка нас проґавила. Проте вони все знали про вміст підвалу. Кобіта упорно не хотіла туда за мноу спусткатисі, також це випливало з фраз "вони тільки зайшли і зразу в ТОЙ підвал", чи "покажи шо ти там ВНИЗУ нафотографував". Але ми відмазувалися, що цікавимося історією і показували фотографії фасаду церкви.

Тим не менше, є докази - фотографії домовин, фото кісток зробити я, на ;аль, не встиг. Але бажаючі можуть ризикнути і спробувати туда пробратися більш легально - по неділях з 9 до 12 там правиться. За підвалом ніхто не слідкує, дверей туда покищо нема в принципі.

Цю церкву саме зараз реставрують, навколо купи будматеріалів та риштувань. Напевно саме під час реставрації робочі пробили хід в підвал та виявили там купи кісток замордованих колись людей. Логічно, що священник, який керує реставрацією, не зацікавлений в затягуванні процесу на кілька років, яке обовязково буде, якшо громадськість довідається  про ці рештки а історики візьмуться за їх дослідження. Набагато простіше збити з дошок квадратні труни та тихцем поховати людей на одному з Львівських кладовищ. Серце болить від самої думки, що ще одну сторінку нашої історії буде бездумно знищено для задоволення приватних інтересів невеликої кількості людей. А скільки ж родичів загиблих були б раді цим останкам, який це був би матеріал для істориків, урок для молоді! Зокрема напередодні виборів.

Якшо хтось має відповідні звязки чи знайомства, чи хоча б знає до кого звертатися - поможіть. Не дайте стерти память про Героїв України!
Дігери всіх країн єднайтеся!

inkognito

   Навіть тих кубіт-охоронців не встиг затримати поки Golem до підвалу поліз... :( Гнали вони як ракети туди, явно мають що ховати. Обов'язково схожу туди неділю під час служби та спробую перефотографувати. Може ше хтось бажає із мнов туди за кумпанію піти? Жах, що закатованих людей можуть ось-так поховати на якомусь номерному кладовищі...Цікаво, як панОтцю правиться на кістках? Чи то позиція церкви, щодо поляглих Героїв?
Resistance is futile

Golem

Забув написати. Було нас троє: Я, Інкогніто і Зеля. Дякую хлопцям за компанію!

Хто туда полізе ще і матиме досить часу - було б файно якби привідкрили кришку ящиків і подивилися шо саме там і як воно поскладано. ЧИ просто засипано по вінця.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Olege

Можете в неділю і на мене розраховувати, я з вами)

SOC

Видно ситуація буде підвішеному стані аж до результатів наступних виборів. З різних джерел ходять чутки про російських господарів мало не всіх відомих діячів. Навіть обговорюють версії погашення боргів територією.  Тобто це скоріше за все буде описано, але ЯК- залежно від того КИМ. Явні комуністи напевне не пройдуть, але латентних там і так цілий Содом. З їх точки зору це було б вигідно представити як звірства УПА чи німців :(
Я не тормоз- я повільний газ

Golem

Ура. Крига зрушилася. Взято з Зік-а Також цією справою всерйоз зайнявся Центр досліджень визвольного руху. На разі настоятелем визнано факт присутності костей. Більш детальна інформація буде від них в суботу. На разі вже енма необхідності наражатися на небезпеку і йти фотографувати кістки. Це зроблять люди з центру досліджень визвольного руху.

"
Очевидці, які побачили у підвалі церкви на початку вул. Кривоноса, де розміщено Музей сакрального мистецтва, людські кістки, дивуються, як у Львові – колисці української демократії та патріотизму, столиці національно-визвольної боротьби – власну історію брутально закопують в землю.

Усього за кілька десятків метрів від облдержадміністрації, у підвалі Церкви-музею сакрального мистецтва ім. Блаженного Казимира-Климентія Шептицького на вул. Кривоноса, 1 очевидці виявили купу людських кісток. Вони припустили, що це рештки закатованих НКВС патріотів України, що їх хочуть тихцем перепоховати, без з'ясування особи, обрахунку кількості чоловіків, жінок, дітей, історичних досліджень і всього решта, що є доречним та потрібним з наукової точки зору.

«Спуск до підвалу – одразу ж справа від входу в церкву. Майже весь вхід колись був поспіхом замурований та замащений цементом. Лише внизу пробитий отвір заввишки з людський зріст. Підвал великий та темний. При світлі фотоспалаху видніються довжелезні ряди дерев'яних ящиків схожих на труни. Вони поскладані одні на одних. Далі височіє загострена догори купа, у якій відблискують людські кістки, черепи, гомілки, ребра та інше. Таке в своєму житті я бачив лише раз в Дрогобичі – тоді також на території церкви розкопали катівню НКВС і перепоховали рештки 2000 людей. Але в Дрогобичі робилося все з великим громадським розголосом, ідентифікацією загиблих та публічним молебнем. А тут – повна конспірація», – такими є свідчення враженого очевидця, який переконався, що охорона таки знає про дійсний вміст підвалу.

«Цю церкву саме зараз реставрують, навколо купи будматеріалів та риштувань. Напевно, саме під час реставрації, робочі пробили хід в підвал та виявили там купи кісток замордованих колись людей. Логічно, що ті, хто керують реставрацією, не зацікавлений в затягуванні процесу на кілька років, яке обов'язково буде, якщо громадськість довідається про ці рештки, а історики візьмуться за їх дослідження. Набагато простіше збити з дошок квадратні труни та тихцем поховати людей на одному з кладовищ Львова. Серце болить від самої думки, що ще одну сторінку нашої історії буде бездумно знищено для задоволення приватних інтересів невеликої кількості людей. А скільки ж родичів загиблих були б раді цим останкам, який це був би матеріал для істориків, урок для молоді!», – ділиться припущеннями й міркуваннями мимовільний очевидець трагічної сторінки історії Львова.

Настоятелем Церкви-музею сакрального мистецтва, де знайшла місце дещиця експонатів із великої збірки «Студіон», яка налічує понад 4 тисяч одиниць зберігання, є о.Севастьян (Дмитрух). Він реалізує тут проект «Реставрація та виставка збірки колекції ікон «Студіон», що підтриманий Фондом посла Сполучених Штатів Америки із збереження культурної спадщини.

Розробниками та виконавцями проекту є: Львівська асоціація розвитку туризму «ЛАРТ); Ієромонах Севастіян (Степан) Дмитрух – голова Комісії Сакрального Мистецтва, д-р. богослов'я хранитель колекції «Студіон». Реставраційний проект із збереження культурної спадщини, підтриманий Фондом посла США розрахований до жовтня 2010 року і має на меті збереження та порятунок унікальної колекції творів станкового темперного живопису XVI–XIX ст. – пам'яток культури України, які належать до світової спадщини сакрального мистецтва. Внаслідок реалізації проекту буде відреставровано 38 ікон і 2 шедеври дерев'яної сакральної різьби, стан котрих потребує негайного порятунку; видруковано повноколірний альбом українською та англійською мовами, а окрім того – обладнано охоронною та пожежною сигналізацією Церкву-музей сакрального мистецтва ім. Блаженного Казимира-Климентія Шептицького на вул. Кривоноса, 1 у Львові.

Нагадаємо, що відкрили й освятили у приміщенні колишнього костелу св. Казимира Церкву–музей блаженного Климентія Шептицького 20 січня 2008 року Архієрейською літургією, очолюваною преосвященним владикою УГКЦ архієпископом Львівським Ігорем Возняком. На урочистості відкриття музею одну давню ікону Богоматері було подаровано владиці Ігореві Возняку в подяку за сприяння в організації музею, якого так довго очікувала колекція «Студіону».

У слові ректора Львівського державного університету внутрішніх справ генерала Володимира Ортинського, якого ведучий урочистості заньківчанський актор Григорій Шумейко величав лицарем-захисником, прозвучала впевненість, що музей перебуватиме не тільки під надійною опікою майбутніх захисників правопорядку, а й слугуватиме їм для духовного збагачення та естетичного розвитку. Для облаштування церкви-музею на своїй території Львівський державний університет внутрішніх справ відкрив у мурі додатковий вхід, розібрав прибудову, що була доліплена до костельного порталу, герметично припасував ковані двері, розчистив і побілив приміщення храму, в яке підвели парове опалення та електрику (хоч назвати ці роботи реставрацією у суто методологічному сенсі, звісно, не можна). На черзі – замощення двору та опорядження території.

Нагадаємо також, що саме тоді директор Львівської галереї мистецтв Герой України Борис Возницький оголосив, що в освячених мурах була радянська в'язниця для жінок. «Я спеціально тим не займався, але знаю, що це була тюрма для бандерівок колись. Це ж сиділи тут і з мого села. 10 років мала дівчинка Женя Ковальчук. Місце це дуже погане в радянський час, а потім воно відійшло міліції, і дуже добре, що зараз його передали церкві. Щось почнеться вже хороше. А крім того, це перший крок з боку церкви для врятування нашої національної спадщини», – наголосив Борис Возницький.

Довідка ЗІКу.

Мурований костел св. Казимимра для ченців чину реформатів зведено у 1656–1664 роках. Після розпуску ордену в 1783 р. костел і монастир передали сестрам милосердя для утримання в ньому притулку для сиріт. Тут також у XVIII ст. засновано шпиталь св. Вінсента, для якого 1880 року збудували новий будинок. У радянські часи тут була в'язниця, а потім – школа міліції. Зараз на території колишнього монастиря – навчальні корпуси Львівського державного університету внутрішніх справ.
"
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

коментар до статті від мене:

Версія про монахів добра, але як пояснити дитячі кістки? Вязниця жіноча, відповідно жінок брали з дітьми.

Ну і зрештою, якшо у Бригідках, на Лоцького - вбивали, то чого тут мали робити інакше? А замуровувати жертв в підвали церков чи засипати в ями - загальна практика. Аналогічні обєкти є на Тернопільщині, Франківщині, Львівщині. Почерк всюди однаковий.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Перемога! Головного досягнуто. Діло набуло розголосу, ним зацікавилася міська рада, різні організації. буде розслідування. Принаймні невивченими ці останки не будуть поховані це точно.

Дякую всім, хто підтримував порально, звязками, розсилав цю інформацію іншим. МИ свого досягли.
Дігери всіх країн єднайтеся!

inkognito

Супер! Ніц так не радує як досягнута ціль в благородній справі!
Resistance is futile

atlas1975

А загалом це все сумно читати та усвідомлювати... У Львові є чимало будівель, які потенційно можуть бути подібними сховищами. Є правда одна будівля, яка однозначно містила (можливо містить на своїх внутрішніх фотостендах), людей, причетних до злочинів минулого - на вул. Вітовського... Чи хтось бачив колись бодай якісь світлини звідти, - ба навіть польських чи німецьких я не бачив...

Stinger

Яка саме будівля? часом не СБУ? Так то нова будівля... докладніше будь ласка, може сходимо подивимось...

yar-79

Бачив по телеку передачу, про москальскі карні загони, які переодягались в форму УПА та винищували села, щоб дискридитувати нашу армію! Так там була конкретна фотографія з іменами та фаміліями, а ще було декілька наших перевертнів, завербованих москалями... Шкода, але і в лавах УПА була така сволота... Самі знаєте хто застрелив Степана Бандеру... І хто здав москалям славний Чигирин...

inkognito

    Ось придбав нинька випадково "Суботню пошту", ось шо пишуть. Full-Size тут, 3,40 Мбайт
Resistance is futile

inkognito

Resistance is futile

Golem

Дякую, приємно бачити результати своєї роботи :)
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Цікавий комент знайшов на ЗІК-у:

"
Шановні колеги, цілком погоджуюся із Здивованим. Був я 13.08.2009 о 15.00 на нараді по цьому питанню. Сумно!!! Жоден із присутніх не зміг дати зрозумілої відповіді. Міліцейський чин сказав, що вони до цих "розкопок" не мають стосунку. Хоча, за моєю інформацією, курсанти інституту в позаурочний час були досить активно залучені до цих робіт. З цієї ситуації можна зробити кілька спостережень (висновків):
1. діячі церкви, хочеться вірити, що не всі, і надалі продовжують активно займатися самодіяльністю під час пристосування переданих їм для користування сакральних обєктів; деяким підпалам старих церков також можна завдячувати їм;
2. органи охорони культурної спадщини ЛОДА та ЛМР давно перестали бути ефективним інструментом захисту культурного надбання, вони перетворилися лише на отримуючо-розглядаючо-погоджувальні інстанції, на чергову ланку у довгому бюрократичному ланцюжку;
3. І на кістках померлих можна робити "гарну" політику та гроші; як колись казав у Городку, усім відомий Гринів (Меморіал), що із поховань 17-18 ст. також можна зробити українських героїв - жертв репресій;
4. про покарання винних можна забути: одних Бог простить, інших прокуратура не чіпатиме, оскільки це споріднені структури.

P.S. Іноді, добре проінформований оптиміст починає нагадувати песиміста. Чому??? Можливо це стосується лише нашої держави???
"

До речі про старі церкви - дуже актуальна тема.
Дігери всіх країн єднайтеся!

inkognito

  Один чувак на сайті "Суботньої пошти" виклав фотки (vkontakte.ru) відти, за що йому великий респект:
Resistance is futile

wanderer

ІМХО визначити як загинула людина - майже миттєва справа. НКВС виключається перевертанням черепа і пошуком дюрки. Нема - значить не вони.

Golem

Ого, моторошна картинка. Особливо там де все в кістках.
Дігери всіх країн єднайтеся!

zelja


163 Гості, 0 Користувачів