У Львові біля собору святого Юра збираються будувати висотку

Автор Блондинка в кедах, 03.05.2013 16:02:27

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Блондинка в кедах

Біля церкви Юра у Львові може з'явитися величезна будівля, яка закриє храм з вул. Городоцької.
ТзОВ «Розвиток нерухомості» наполегливо хоче розпочати будівництво житлово-офісного комплексу на Святоюрській горі у Львові: навіть подало до суду на Львівську міську раду, яка нібито затягує із прийняттям рішення про надання в оренду земельної ділянки на вул. Озаркевича, 4.
У позові йдеться про ділянку на Святоюрській горі, поруч із внесеним до списку світової спадщини ЮНЕСКО собором Святого Юра. Саме на цій площі планують збудувати житлово-офісний комплекс.

Можливо, у міській раді розуміють, що будівництво багатоповерхової будівлі з паркінгом та іншими благами цивілізації у такому місці не викличе захвату в львів'ян, тому намагаються різними методами відтягнути прийняття рішення.
Однак позов проти Львівської міської ради товариство з обмеженою відповідальністю «Розвиток нерухомості» таки виграло. Галицький районний суд м. Львова (головуюча Городецька Л.М.) вирішив, що Львівська міськрада незаконно не приймала рішення по зверненнях ТзОВ «Розвиток нерухомості» від 12.12.2011 р., 11.04.2012 р., 02.01.2013 р. про затвердження проекту землеустрою щодо відведення позивачу земельної ділянки площею 0,45 та на вул. Озаркевича, 4-а у м. Львові в оренду терміном на 10 років. Відповідно до рішення суду, яке є у розпорядженні видання, Львівська міська рада повинна внести на розгляд чергової сесії питання про затвердження проекту землеустрою щодо відведення ділянки згаданому підприємству.
Хоча, як пояснила начальник юридичного управління Львівської міськради Гелена Пайонкевич, міськрада подаватиме апеляцію на це рішення суду. Відповідно до рішення апеляційного суду жодних ухвал міська рада не прийматиме.
Також начальник юруправління розповіла, що зволікання міста було викликане кількома причинами.
Причина перша: є конфлікт з іноземним громадянином, якому належала частина споруд на згаданій земельній ділянці, і рішенням Галицького суду декілька років тому, без участі міської ради, цій людині було оформлене право власності на земельну ділянку. Станом на сьогодні це рішення є скасоване, однак відбувається спір про виділення земельної ділянки на Озаркевича, 4 між заявником та фізичною особою.
Гелена Пайонкевич запевнила, що жодного конфлікту чи упередженого ставлення до ТзОВ «Розвиток нерухомості» у ЛМР немає. Міськрада просто вимагає, аби земельна документація була впорядкована належним чином та були зняті всі спори.
«Необхідно враховувати, що поруч розташований собор св. Юра і для нас важливо, аби при вирішенні цього питання були враховані інтереси усіх суміжних користувачів», – сказала представниця міськради.

Тож, доки у Ратуші вирішують долю зведення потужного комплексу в кількох десятках метрів від головної святині українських греко-католиків, ми наведемо кілька аргументів того, що це будівництво не піде на користь ні пам'ятці ЮНЕСКО, ні довколишній території.

Аргумент перший – історичний:
Земельну ділянку, на яку відповідно до погодження місця розташування та надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою претендує ТзОВ «Розвиток нерухомості», разом з історичною будівлею Лічниці придбав Митрополит Андрей Шептицький за власні кошти. Митрополита запросили стати опікуном Лічниці, а він не тільки прийняв покровительство над нею, але також передав та обладнав своїм коштом (понад 7 тисяч крон) для відділів лікарні дім на узбіччі Святоюрської гори при вулиці П.Скарги, 4 (нині вул Озаркевича, 4).
Ініціатором створення Народної Лічниці був лікар Євген Озаркевич. За задумом Озаркевича, Лічниця мала стати центром української медичної науки, а в перспективі — базою для медичного факультету Львівського українського університету.
Сьогодні Лічниця перебуває у занедбаному стані, працює тільки Шпиталь Митрополита Шептицького. На жаль, будівля Народної Лічниці не є пам'яткою архітектури чи історичною пам'яткою, бо її засновники тоді думали про її функцію – «для несення дарової лікарської помочі мешканцям Львова і цілої Галичини без різниці віросповідання і народності». Але її історична цінність від того не зменшується.
Також на цій земельній ділянці є поховання невідомих львів'ян (їхні тіла були знайдені на вулицях міста і поховані сестрами-монахинями, працівницями Шпиталю під час військових дій 1944 року). Цю могилу з 1944 до цього часу доглядають працівники Шпиталю, на ній відправляють молебні у пам'ятні дати. Якщо «Розвиток нерухомості» розпочне будівництво на Озаркевича, ця ділянка буде знищена.

Аргумент другий – міжнародний:
З моменту передачі установи на баланс Львівської Архиєпархії УГКЦ і до тепер провадяться збори коштів для реставрації і функціонування Шпиталю імені Митрополита Андрея Шептицького в Україні і за кордоном. Про це написала у листі до Папи Бенедикта XVI адміністратор благодійної установи «Шпиталь імені Митрополита Андрея Шептицького» Дзвенислава Чайківська.
В посланні йдеться про те, що за час існування Фонду вдалося здійснити десятки проектів інвестиційного характеру: замінити вікна, систему опалення та водопостачання, відновити систему протипожежної безпеки тощо.
Надання медико-соціальних послуг потребуючим також здійснюється за рахунок іноземних жертводавців. Благодійну діяльність Шпиталю постійно контролюють закордонні спонсори і, закономірно, що при погіршенні умов надання послуг потребуючим (а в деяких випадках – і повне їх припинення) виникне справедливе обурення жертводавців.
Крім того, за кошти іноземних благодійників, для пацієнтів відділення, які приковані до ліжка і не можуть виходити на вулицю, вдалося облаштувати «зимовий сад», з повністю заскленою стіною.
Перебуваючи в ліжку, хворі можуть милуватися зеленню. Для тих пацієнтів, які користуються інвалідними візками, пристосували вихід у подвір'я Шпиталю. У випадку відчуження земельної ділянки в цих людей буде відібрана така можливість.

Аргумент третій – порушення санітарних норм будівництва:
Згідно з планом земельної ділянки, яку передають в оренду, передбачається відчуження землі по самому периметру будівлі Шпиталю, навіть без мінімальної прибудинкової території (3 метри).
Крім того, невідомо наскільки якісними є експертизи земельної ділянки, оскільки ще в 30-х роках ХІХ ст., коли шпиталь хотіли розбудувати, магістрат кілька разів відмовляв ініціаторам, мотивуючи своє рішення тим, що ґрунт на цій ділянці є занадто вологим для будівництва, поблизу розташована церква, а велика (тоді двоповерхова, а не дванадцятиповерхова, як зараз) будівля закриватиме святиню.
А ще, відповідно до договору купівлі-продажу, ТзОВ «Розвиток нерухомості» придбало котельню, яка обслуговує Шпиталь.
Враховуючи план земельної ділянки, яку віддають товариству, збудувати нову котельню можна хіба на даху Шпиталю, що є абсолютно неможливим.

Фактів, які вказують на недоречність будівництва великого житлового та офісного центру біля церкви Юра, на нашу думку, є достатньо. А от чи є вони вагомими для міської влади, побачимо вже згодом.
Нагадаємо, ТзОВ «Розвиток нерухомості» пробує отримати ці землі в оренду, викупивши нежитлові будівлі, розташовані у внутрішньому подвір'ї шпиталю, котельні і гаражі, ще з 2010 року. Саме в цьому році була прийнята Ухвала сесії Львівської міської ради про погодження місця розташування земельної ділянки. Однак тоді у міській раді заявляли, що така ухвала практично нічого не вирішує.
Стаття взята звідси

Блондинка в кедах


Макет забудови на вул.Озаркевича

Протистояння між мешканцями та фірмою-забудовником через майбутнє будівництво поблизу Святоюрської гори, на вул. Озаркевича, 4а, вийшло на новий віраж. Попри медійну атаку ініціативної групи мешканців, протест під стінами міської ради й залякування, що нова багатоповерхівка закриє вид на храм Святого Юра, депутати Львівської міської ради все ж дали хід до початку зведення будівлі. Власне саме будівництво на цьому місці може розпочатись через 4-5 місяців.
Ажіотаж довкола будівництва у затишному районі Львова, який межує із зоною ЮНЕСКО, розпочався близько місяця тому. Про наміри ТзОВ «Розвиток нерухомості» звести житлово-офісний центр поблизу лічниці імені Шептицького стало відомо після рішення Галицького районного суду м. Львова. Суд змусив міськраду винести питання на розгляд сесії, оскільки визнав, що Львівська міськрада незаконно не приймала рішення за зверненнями ТзОВ «Розвиток нерухомості» від 12.12.2011 р., 11.04.2012 р., 02.01.2013 р. про затвердження проекту землеустрою щодо відведення позивачу земельної ділянки площею 0,45 та на вул. Озаркевича, 4-а у м. Львові в оренду терміном на 10 років.
Тоді ж, після згаданого судового рішення, активізувались мешканці, котрим, зрозуміло, не подобається перспектива отримати в сусідство новітній будинок. Протестувати громадяни, які живуть поруч, прийшли й під стіни мерії, де мало розглядатись це питання. Щоправда думки протестувальників розділились. Одні виступали категорично проти будь-якої будови, аргументуючи, що важка техніка знищить їх столітні помешкання та існуючі сади. Інші, більш помірковані, заявляли, що загалом не проти будівництва, та все ж не хотілося б, щоб тут з'явилась багатоповерхівка.
Аби донести позицію громадян, представнику ініціативної групи дозволили виступити у сесійному залі. «Мешканці проти цього будівництва. У нас хочуть відібрати0.147 гаприбудинкової території, знищать дитячі майданчики. Тут розташована лічниця імені Андрея Шептицького. Також тут може бути порушення санітарних норм, адже невідомо чи забудовник дотримуватиметься належної відстані від лічниці. Крім того, між будинками є фруктові сади, їх також можуть знищити», - переконаний голова ініціативної групи мешканців Сергій Лєонтьєв.
Натомість попри небажання мешканців, аби неподалік собору Святого Юра велась будова, сама церква дивиться на це по-іншому. Варто зазначити, що на підтримку будівництва виступив Архієпископ і Митрополит Львівський Ігор Возьняк. У своєму листі до міського голови Андрія Садового, датованому 24 квітням цього року, Владика, зокрема, пише: «Курія Львівської Архиєпархії Української Греко-Католицької церкви ознайомлена з проектними пропозиціями щодо будівництва ТзОВ «Розвиток нерухомості» об'єкта нерухомості на земельній ділянці по вул. Озаркевича, 4 а у м. Львові та повністю підтримує реалізацію цього проекту».
Заспокоїти побоювання людей намагається і директор ТзОВ «Розвиток нерухомості» Микола Дмух. «Багато чуток було навколо цієї теми. Говорили, що забудовуємо Святоюрську гору, зносимо шпиталь Митрополита Шептицького, що це зона ЮНЕСКО. Але насправді жодна з цих чуток не відповідає дійсності: це не зона ЮНЕСКО, ми будуємо у стороні, заступити церкву Св.Юра також не зможемо, оскільки у цьому районі є вищі будинки. Ми ж зводимо 4-6 поверховий будинок. Шпиталь також ми не зачіпатимемо. Свого часу церква продала свої приміщення (кілька старих будівель), які знаходяться на згаданій ділянці, власне з умовою, що територія буде впорядкована, а на місці цих будинків буде зведено житлово-офісний центр. На першому поверсі буде офісне приміщення, яке ми передамо курії львівської єпархії УГКЦ», – розповів М.Дмух.
Водночас він припускає, що ініціаторами спротиву проти будівництва виступили ті ж люди, які раніше намагались захопити ділянку рейдерським способом. Цього не вдалось зробити, ТзОВ «Розвиток нерухомості» довів законність своїх дій у суді.
«У Львові, де не почни будівництво, відразу виходять з протестом мешканці, які заявляють, що це їх споконвічна територія і вони нею володіють з часів князя Володимира і що нікому не дадуть будувати. Є процедура, встановлена законодавством, де чітко прописано, якщо хтось вважає, що це його прибудинкова територія, то може звернутись у міську раду, надати документи про власність на будинок і рішенням сесії закріплять цю територію. Тоді люди мають прибирати, платити орендну плату за землю. Жодних юридичних документів, що це чиясь територія немає. У суді вже намагались оспорити наші права, однак ми довели, що закон на нашій стороні. Думаю, набагато легше сказати якусь інформацію непідтверджену у пресі, а зовсім інше довести свою правоту у суді», – каже М.Дмух.
Відтак, учора на сесії міськради депутати затвердили ТзОВ «Розвиток нерухомості» проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання земельної ділянки на вул. Є.Озаркевича, 4-а.
Мешканці таким рішенням депутатів залишились невдоволені й кажуть, що знову звертатимуться у суд.
А Микола Дмух запевнив, що коли фірма отримає статус забудовника офіційно, обов'язково будуть проведені громадські слухання, на яких буде представлено проект будівництва і вочевидь буде надано усі відповіді мешканцям, аби надалі не виникало чуток.

Взято з http://portal.lviv.ua/article/2013/05/30/202036.html

Synoptyk

Хлопці з ВО "Свобода" рулять...так довго цей фестиваль проходив без них. Тепер намагаються надолужити.
Ніхто ж не знає де опиниться завтра. А усякі там балачки про націю країну народ...це до того часу поки "піпл хаває".
P.S.
Тут можна подивитися на очікувані (тай ті що вже збудовані)  новобудови у Львові. Прикро що так пізно довідався про цей ресурс.
http://novobudovy.com/novobudovy
...Бо ж тепер вона знала, куди йде, і казала сама собі: "Поспішати не варто. Колись усі там будемо."
А.Мілн, "Вінні-Пух та його друзі", пригода 16.

Roy

В даному випадку все вирішується за гроші, кожному. Відстоювати свою правоту, як не прикро в цих реаліях, треба радикальними методами...

Ось тут, між шпиталем зліва і собором, в зеленому оазисі, на місці поховань та розстрілів має бути житлово-офісний комплекс...

Meine Ehre heißt Treue

Roy

Картинка з нету.

Цікаво, чи відповідатиме дійсності?
Meine Ehre heißt Treue

Synoptyk

Цікаво те що, все що забудовується на 100 % відповідає чинному законодавству. Земля ...дозволи ...усьо чотко.
За винятком одного дозволу чи експертизи на предмет чи як воно там  "чи порушує будівля архітектурно-історичне обличчя міста".
Це вже питання сумління та фаховості тих людей (архітекторів, істориків, археологів ...і іншої продажної чиновницької шушари) які на такі забудови дають добро.  До екологів, які понадозволяли встановлення МАФІв у сквериках. В мене до них питання, а не до забудовників. Як би  вони не продавались то їх би і не купляли.
Є речі які не можливо прописати у законах. Одні вважають, що ця забудова недоречна у цьому місці, а інші вважають що нічого
страшного.  Все на рівні "уяви певного посадовця про вічне та прекрасне". Її (уяву) руками не помацаєш.

А так  абсолютно законно можна збудувати автомобільну стоянку на площі Ринок. Вся та пацанва, що годується навколо забудов усе оформить на 100 % законно та правильно. А знищений архітектурний ансамбль міста "руками не помацаєш".

P.S.
Цікаво читати у пресі сентенції свободівців про те "як вони не дають красти меру та як вони, щось там таки виборюють"
...Бо ж тепер вона знала, куди йде, і казала сама собі: "Поспішати не варто. Колись усі там будемо."
А.Мілн, "Вінні-Пух та його друзі", пригода 16.

gribkoff777

"Peace is that brief glorious moment in history when everybody stands around reloading." T. Jefferson

Bottlehunter

Най жиє Гуцулія!

Synoptyk

Цитата: gribkoff777 від 30.07.2013 14:36:12
Ложь, пендрьож і провокація. Дім ось так виглядатиме: https://pp.vk.me/c409620/v409620452/3223/z4Q63pBvLc4.jpg

Виглядати буде так як вони його збудують. Просто поставлять перед фактом нікого не питаючи.
...Бо ж тепер вона знала, куди йде, і казала сама собі: "Поспішати не варто. Колись усі там будемо."
А.Мілн, "Вінні-Пух та його друзі", пригода 16.

gribkoff777

Цитата: Bottlehunter від 30.07.2013 15:35:10
Цитата: gribkoff777 від 30.07.2013 14:36:12
Ложь, пендрьож і провокація. Дім ось так виглядатиме: https://pp.vk.me/c409620/v409620452/3223/z4Q63pBvLc4.jpg

Откудо інфа?
Інфа від одної авторитетної архітектурної контори.
"Peace is that brief glorious moment in history when everybody stands around reloading." T. Jefferson

Roy

Хотілось щоб "авторитетна архітетектурна контора" якось пояснила мешканцям шістьом прилеглим будинкам, чому їхні діти не будуть мати де гуляти, чому не буде більше зелених дерев і кущів, чому буде тісно і не буде свіжого повітря.

Про архітектурне вкраплення на фоні ансамблю, в зоні ЮНЕСКО, я взагалі мовчу...
Meine Ehre heißt Treue

gribkoff777

свіжі майданчики і зелене повітря  ;D - це ясно, тут більше мова про те, що у Неті гуляє неправдива інфа про забудову - ніби має бути будинок о 100500 поверхах і типу "Свобода" то все пропхала тощо.  :)
"Peace is that brief glorious moment in history when everybody stands around reloading." T. Jefferson

Roy

По документах, офіційно, забудова має бути на місці колишнього складу від шпиталю. Але як глянути у план будівництва, видно як лінія забудови простягається далеко за межі плану, у сади та подвір'я, котрі по праву належать мешканцям.
Власне, це і є та причина, чому мешканці прилеглих територій проти будівництва. Теоретично, сади нікому не належать, вільний доступ з вулиці туди обмежений.
Відповідно, з початком будівництва забудовник "під шумок" по його плану відграбастає шмат землі, ну а далі ---> легалізація, а це вже питання часу і коштів.

Далі. Противники забудови - адміністрація лічниці Андрея Шептицького. А ще далі, залишаються такі ентузіасти як ми, адже всі інстанції на жаль вже не зацікавлені в цьому...
(мовчу про порушення архітектурної цілісності ансамблю, про зсув грунту, який може виникнути внаслідок риття котловану та забиття свай (80% будинків в аварійному стані)). Існуючі поховання та питання екології вже можна не розглядати...
Meine Ehre heißt Treue

Synoptyk

Цитата: gribkoff777 від 30.07.2013 20:44:04
свіжі майданчики і зелене повітря  ;D - це ясно, тут більше мова про те, що у Неті гуляє неправдива інфа про забудову - ніби має бути будинок о 100500 поверхах і типу "Свобода" то все пропхала тощо.  :)

Все це робиться за діючої влади. Мене якось мало обходить чи брав колишній мер міста Куйбіда кайло у руки для руйнації будинків на площі Міцкевича чи "пропихає" теперішня міська влада (більшість якої складається з ...) забудови у історичній частині міста для мене важливо ...це все робиться і робилося за їхньої мовчазної згоди. Це вони ставлять свої підписи під дозволами та приймають на сесіях ухвали. Якщо ти як громадянин (даруйте за насточортілий пафос) проти ...тоді подавай у відставку...
Скільки  шт. подало? Про жодного не чув.

Повторюсь ще раз все будь-яка забудова в історичній частині  Львова, всіма тими пацанами з "авторитетних архітетектурних контор" буде оформлена бездоганно. Їм скажи "фас" та дай трохи "зелені" і так само бездоганно за "діючим законодавством" вони Вам оформлять заасфальтовану стоянку для авто на місці
пл. Ринок. Потім будуть писати мемуари та спогади "як вони не давали красти".

Страшний сон та жах будь-якого постсовкового чиновника (будь-якої орієнтації) це коли спочатку відкрито обговорюється суперечливі та спірні для мешканців Міста питання і у разі необхідності проводиться міський референдум. Зауважте ...навіть обговорюючи забудову на Озаркевича ...ніхто з моїх співробітників навіть і не знав про неї (мабуть тільки мені одному "не повезло" з співробітниками ).
Стосовно навіть абсолютно реального проекта...є різні версії. Все як завжди "втіхаря", швиденько, а потім "ну блін не збираєтьсь же ви цю забудови підривати". Або "ну що Ви збираєтесь кожне питання у Місті вирішувати референдумом???" Або "референдум це так дорого...за ці гроші можна ..." Краще давайте все залишиться як є.

...Бо ж тепер вона знала, куди йде, і казала сама собі: "Поспішати не варто. Колись усі там будемо."
А.Мілн, "Вінні-Пух та його друзі", пригода 16.

Блондинка в кедах

Незважаючи на протести мешканців прилеглих будинків ТзОВ "Розвиток нерухомості" почало будівельні роботи :'(

SOS!!!
Сьогодні, 10.01.2014, почали спилювати дерева і розчищати територію для будівництва.

Roy зараз там. Він буде вдячний будь - якій допомозі

inkognito

Цитата: Блондинка в кедах від 10.01.2014 10:57:48
Незважаючи на протести мешканців прилеглих будинків ТзОВ "Розвиток нерухомості" почало будівельні роботи :'(

SOS!!!
Сьогодні, 10.01.2014, почали спилювати дерева і розчищати територію для будівництва.

Roy зараз там. Він буде вдячний будь - якій допомозі

Я б з радістю, але по роботі. Може варто журналістів повідомити?
Resistance is futile

Блондинка в кедах

Інформація уже є в ЗМІ.
Щойно звучала в новинах на радіо Львівська хвиля, є статті на Зіку та Захід.нет
Кажуть, що екскаваторами було зруйновано прибудови. Машини вивозять сміття і метал. Робота кипить, як і силовий конфлікт...
З однієї сторони забудовники і  міліція, з іншої - мешканці прилеглих будинків і ЗМІ

Тут досить цікава стаття про історію будівель і землі, які планують забудувати

Roy

Повідомив всіх знайомих журналістів, з ким зміг звязатися.
Ситуація була такою: прийшли "охоронці" без шевронів фірми, тітушки стайл особи і прийнялись вбивати сваї та ставити металеві щити в притул до будівель.

Охоронці створили живий щит. Жильців було занадто мало, хто на роботі а решта пенсійного віку. Одного пенсіонера кинули на землю, коли хотів зайти на своє подвір'я.
Викликали міліцію, прибули журналісти. "Вчасно" припинили руйнувати колишню лічницю, фактично тільки тоді, коли вже від неї залишилась руїна.
Рейдерським методом захопили у жильців їхню ж територію, сади, подвір'я. Місця, для чотирьох житлових будинків, щоб погуляти з дитиною, як можна було раніше, вже не залишилося.

Сьогодні плануємо зібрати багато людей, щоб допомогли розібрати щити. Мешканці влаштували цілодобове чергування.

Досі в судах, є кілька позовів жильців щодо будівництва на їхніх прибудинкових територіях. Відповідно, оскільки справи є в судах, забудовники не мали права відрізати подвір'я у мешканців.

Нагадаю, що у фірми забудовника є лише право будуватися виключно на території колишньої лічниці, а не на прибудинкових територіях, котрі межують з вищезгаданим об'єктом.
Meine Ehre heißt Treue

Stinger

Коли розбирати паркани збираються? Прийматимеш участь?

Roy

Завтра збираємось на 10 годину ранку, за адресою Озаркевича 4.

Хто може, підходтьте, треба вашої допомоги.
Meine Ehre heißt Treue

243 Гості, 0 Користувачів