Єврейський підвальчик

Автор SANECKA, 22.05.2013 05:41:02

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

SANECKA

Саме в центрі міста на мою думку починалась історія нашого міста. І коли при якихось будівельних роботах відкривається нове підземелля, чи підвальчик, чи то прсто археологічна знахідка то для мене нічого дивного в цьому нема. Скільки будинків і синагог було зруйновано під час Другої світової війни, дуже велика кількість.
Так і сталось цього разу.Коли я бачу роботи комунальників, які звязані з розкопуванням землі, то бажання заглянути, чи то в маленький рів чи ямку ніколи мене не покидають.Заглиблюючись в підземні недра завжди є шанс знайти якийсь скарб.Нехай це буде старенька пуста пляшечка, чи незрозумілий на перший погляд кусок металу,головне що залишиться приємна згадка на довгий час.Тим більше львівські підземелля завжди приховують якісь таємниці.
Отож запримітивши на перший погляд маленький рівчак, око справжнього дослідника і шукача пригод запримітило невеличку арку,яка з вулиці була майстерно кимось замаскована кусками цегли. Забравши декілька цеглин, я побачив невеликий отвір, в який спокійно можна було просунути руку. Звичайно таке діло неможна було залишати нерозгаданим.Зустрівшись з однодумцями, а саме:Dexter,Bottlehunter і його друг Руслан.
Нами була створена ідея з допомогою фотопарата і просунутої руки, зробити перший знимок середини підземелля.



Після побаченого незалишалось нічого як йти додому за саперкою і за будь-яку ціну розкопати вхід. Вхід розкопувався в дві спроби, щоб не привертати лишьої уваги.Фото я зробив на другий день, тому що копати в цьому місці при денному світлі було би дурістю.Отак виглядав наш вхід.



Підвальчик виявився невеличкий (15-20 метрів), та тим не менш досить цікавим.Закінчувався він обваленою землею з цеглою і . іржавим велетенським КОТЛОМ.



Звідки він там узявся мені незрозуміло, та застряг він там намертво. Підвальчик доволі просторий, в деяких місцях можна встати в повний зріст.Кожен розійшовся по закутках підвалу і почав щось шукати.



І перші знахідки не заставили себе довго чекати.




Сама цікава знахідка попалась тоді Bottlehunter.На перший погляд вона нагадувала каску, але чому така маленька як для дитини. Було вирішено її відчистити.



Хоч золота ми незнайшли та думаю кожен відчув незабутню атмосферу підземної археології.




Після колективного фото потрохи ми направились до виходу.




На цьому закінчилась перша подорож в цей підвал, та це не кінець.
Друга наша вилазка відбулась за кілька днів в компанії Roya. Вона була більш результативніша по знахідкам. Тай провели ми там часу набагато більше. Я накопався вдосталь. Правда фотоапарата з собою невзяв. Найбільше ми знайшли в різному стані незрозуміли бідони з надписом на дні Будапешт.В одному місці знахідки вилазили одна за одною, хоча багато з них були зруйновані часом і вологою та все одно це не могло не радувати.Потім десь з 20 хвилин немогли вилізти бо чули розмови якихось мужиків, як потім виявилось вони відзначали якесь свято і на нас не звернули жодної уваги. А нам дуже не хотілось палитись при виході, щоб була можливість вернутись знову.
По припущеннях Roya багато з тих речей які ми там знайшли в різному стані, належали євреям. Я можу сказати з вірогідністю в 95%, що на цьому місці стояв будинок.Всі речі які там знайдені я віддав Андрію для реставрації, собі залишив декілька пляшечок різного калібру,одна з них схожа на чорнильницю.



Також хочу подякувати всім учасникам двох вилазок і поплюсити особливо Bottlehunter за те що відчистив нібито каску і подарував мені на згадку. Хоча зрозуміло що ніяка то не каска,але що, може горшок  ;D




На цьому наші пошуки скарбів закінчились. Місце входу хтось приклав каменюками, та я хочу вірити, що я ще побуваю там, можливо дуже скоро навіть заради того щоб сфотографувати Будапешт.


Обговорення


Roy

Цікаво, як саме будинок припинив своє існування? Схоже на те, що впав він внаслідок попадання авіабомби, певна хаотичність в знахідках спостерігалась.
Кілька монет, посуд, латунні та срібні єврейські предмети релігійного культу - все разом в сипухах, разом з цеглою.
Перспективний підвал в плані знахідок, але проблема викиду землі не дуже вирішувана. Можна там ще багато цікавого знайти гадаю.
Землю разом з цеглою треба переносити з місця на місце.

Декілька предметів по єврейській тематиці:

красива посріблена ароматниця


але на жаль не ціла




Канделябр(менора) і підставки для нього:






Підставки та інші масивні латунні, поки що невідомі мені предмети:








інший "латунний брухт"


Попалась ручка-накладка ручної роботи, по вазі і по структурі схоже слонова кістка






Залишки маленького чайничка




трохи інших латунних деталей




Керамічна ручка для зливу води в туалеті  :)


Можливо буде продовження.
Meine Ehre heißt Treue

SANECKA

Ну,що ж не так давно відбулася третя вилазка в цей підвальчик. Хоча зовсім не результативна по знахідкам та все одно приємна для мене. Тим більше сфотографував дивну посудину з надписом BUDAPEST. Звичайно хотілось щось знайти на згадку, та фортуна напевно в той день була не на моїй стороні. Та все одно відмовляюсь вірити, що там більше нічого неможна знайти. Місця де покопати ще є вдосталь головне бажання,тим більше вхід досі відкритий.
Тепер трохи фото.Дуже прошу людей з форуму допомогти оприділити що то за посудина з надписом на дні BUDAPEST. Просто там в підвальчику ми надибали десь 5 таких бідончиків, і дуже хочеться знати для чого вони використовувались. В мене ніяких ідей не виникає.







Діло в тому, що сама посудина складається з двох частин,фото зроблено вдома.





Ну і сам надпис на дні, може він розвіє таємницю посудини.




                                                                                                                P.S.

Час проходить та нові місця для досліджень не перестають дивувати. Отож знову мій райончик потішив мене незвичним краєвидом. Особливо радує що цей пейзаж я можу спостерігати кожен день бо він знаходитьсяв мене за вікном.




По нашим здогадкам тут колись була невеличка торгова площа. А це напевно одне з торгових місць принаймі те що з нього залишилось.




Ну і залишки будинку зруйнованого під час війни,точніше теж підвальчик. Правда маленький і засипаний,та й копати там не рекомендується,дуже аварійний стан.




Роки три назад тут планували будувати готель до ЄВРО 2012 та будівництво було зупинено по скарзі мешканців нашого і сусідніх будинків. Тут була знайдена хлібопекарська піч майже в цілому стані. Піднос і багато різної посуди. Причина в аварійності наших будинків. Мій будинок вже 14 років в черзі на капітальний ремонт та за цей час нічого не зроблено, в деяких місцях тріщини на весь будинок і свобідно можна просунути цілу руку  :o



Зараз частково знайдена дорога розібрана археологами,залишається тільки чекати нових відкритів. І надіятись, що все таки тут нічого небудуть будувати. Бо ходять чутки що на цьому місці планують збудувати 7 поверховий будинок з підземними гаражами. Навряд чи мій будинок витримає такі зміни враховуючи що йому вже 140 РОКІВ.

Driver

Тепер і я добавлю декілька своїх фото які встиг зробити у цьому загадковому підвальчику. Чому загадковому? Так тому шо після його розконсервації виникло більше питань по дивних знахідках ніж відповідей, але про це пізніше. Моя вилазка туда відбулася між вашими другим і третім походом про які згадується вище. Факт що в цьому приміщенні люди були ще до війни і звіт від SANECKA змусив знайти його тільки по світлині входу. І ось одного вечора я вже всередині вдихаю сирість старих стін.



тут наближаюсь до місця попередньої дислокації Експлорерів





заглянув до місця де застряг цей казан (знаю що потім його витягнули через вверх ті хто вмощував заїзд до гаража над підвальчиком)





чиї рукавиці, признавайтесь   :)



покопався в деяких місцях



про знахідки напишу окремо



Ну і фотографія даного об`єкта на даний час, тепер можна показати місце його розташування для майбутніх поколінь бо як видно закритий він на довго, знов законсервований...



Одінь окуляри з фіолєтовим шклом так легше стіну пробивати чолом.

Roy

Цитуватизвіт від SANECKA змусив знайти його тільки по світлині входу

Круто це, тут нічого добавити.
Тільки от пакет, водичку і рукавички свої по другому разу я несподівався ще раз побачити...
Драйверський драйв аж там побував...і жовтий автомобіль якийсь дивний...
А ну карти на стіл!  ;)
Meine Ehre heißt Treue

Driver

Є підвальчик пораз остатній. Тепер вже точно, хіба...

тут фото місця і гаража під яким все приховано




тут вказав точку звідки витягли котел


а це для майбутніх поколінь, ТТД (теоретична точка доступу)


стіни старі і грубі


це все шо після вас лишилось  :(


старі боковини ліжка


троха почистив


завіса


замок


ручка від ложки


і латунні ніпеля


вони ж після чистки, дуже груба гума була в тих камер


чекаєм на наступні інтересні підвали...  ;)
Одінь окуляри з фіолєтовим шклом так легше стіну пробивати чолом.

Roy

От цікаво, що то за такі латунні ніпеля, ще й з гумою. Від чого?
Назбирали тоді їх немало, разом з іншими латунними деталями більше десяти кілограм.


Meine Ehre heißt Treue

Driver

Від камер коліс вантажних авто. Напевно до війни комусь вони були потрібні тому і назбирали багацько.
Одінь окуляри з фіолєтовим шклом так легше стіну пробивати чолом.

263 Гості, 0 Користувачів