Палац Скшинських, Журавно

Автор Bottlehunter, 06.08.2013 23:15:31

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Bottlehunter

Після відвідин сірчаного рудника, купання і перекусу твердими, зеленими абрикосами, нам з Лесиком захотілося чогось цікавішого, незвичного. Бажалося доторкнутися до прекрасного, пізнати подих історії не тільки з сухих сторінок підручників. Тому ми влізли на територію дитячого протитуберкульозного санаторію, де стоїть закинутий, обгорілий, із забитими вікнами, совиними гніздами на даху і кістками закатованих бідолах в підвалі  палац Скшинських.

Трохи історії, тієї самої, з сухих сторінок підручника:

Цитувати
З 18 ст. у Журавно був величний палац, що вибудував Адам Жебровский. Це був симетричний із двома крилами будинок у вигляді підкови. У палаці був зимовий сад і альтанка, обрамлена чавунною балюстрадою. В 1904 році це спорудження згоріло. Нинішній палац вибудував власник містечка Антоній Скшинський біля старого на відстані 100 метрів у стилі неокласицизму. Була збережена стара частина дендропарку, 300-річне тюльпанове дерево, гинкго й стробус.

Будівлю часто називають палацом Чарторийських, на честь останніх його власників. Я ж схиляюся до думки, що хто збудував, той і тато, тобто того іменем і називати. Ось як він виглядав колись, фото з castles.com.ua:




А отак виглядає тепер, з двома потворними прибудовами збоку. Перепрошую, фото з такого ж ракурсу нема.



Стара будівля має весь арсенал супутних легенд. Про вбиту чоловіком і закопану "десь тут" паню, про підземний хід на той бік Дністра, про привидів, котрих тут цілий батальйон. Хоча якісь підземелля тут все-таки є, нехай це навіть дренаж чи щось типу того. Докази наведу трохи нижче.



На підході до палацу, ми зустріли двох парубків років по 13. Вони печально курили, сидячи в пустому фонтані і чекали, коли закінчиться тиха година в санаторії. Ми їм трохи розказали про Експлорер, чуваки взялися нам тут все показати і розказати. І дуже тішилися, що якщо нас тут зловлять, то їм за це нічого не буде. Ми почали оглядини з даху. Вилізти туди неважко. а вражень повні штани. Ось, дивіться.

Старий сад. Тут росте величезне тюльпанове дерево.





На коминах зверху металеві решітки



А на одному - буськова хата. Господаря вдома на той час не було.



Спускаємося донизу.



На верхніх поверхах йде ремонт. В 2006 році дітиска підпалили будівлю, причому зайнялося саме на горищі, де зберігалися старі папери.









Кілька фото з підвалу. Підвал чомусь є тільки під половиною будівлі.







Цегла, з якої складається будинок. Клеймо тільки таке - "A.S.", розмір я бачив стандартний та в 1,5 рази більший, в підвалі.



Перший поверх









Біля будинку натрапили на отаку плиту з металевими кільцями, збоку була розкопана невелика дірка, в яку я зміг просунути руку з фотоапаратом. Всередині бетонний колодязь, неглибокий і засипаний сміттям. Але на фотографії видно металеву скобу, це дає змогу припустити, що колодязь насправді дещо глибший. Пізніше барменша в барі розповіла, що біля палацу справді були підземелля і туди лазила її старша сестра, коли була маленька. Але про глибину і довжину ходів ніц згадати не змогла. Сестрі зараз поза 30 років, якщо що :) Може хтось десь бачив схожу плиту, то відпишіться. Я ж схиляюся до думки, що то звичайний собі дренаж.





Обходимо навколо будівлі. В око впадають красиві барельєфи над вікнами.









Ще одна цікава знахідка - відлитий в землі великий бетонний хрест біля грубезної старої липи. Ми спочатку думали, що хрест колись впав і заріс травою. Але трошки покопали - і стало видно нерівні краї, як буває, коли заливають фундамент.







Водонапірна башта



І ще трохи будівлі з різних ракурсів. Зачотне місце!





А потім ми пили пиво в барі на площі. грали в карти з барменшою та слухали її епічні паранормальні історії, після яких мені ще якийсь час смикалося око. Історії були про бабцю-відьму, що приходила душити внучку після смерті; про перехрестя шести доріг біля Журавного, озеро без дна, дівчину, котра померла на весіллі подруги, а тепер кличе її на той світ... Головне, що все це насправді було. Кому цікаво, десь за пивом розкажу.

Альбом з фото.

Обговорення.


Най жиє Гуцулія!

Roy

Значить так: як були, то цеглу не забрали, підземний хід не дослідили, та й охоронець нас не зрозумів)

Але, але...побродили всередині колишнього палацу досхочу, зробили фотосесію двом сходовим кліткам та спальній кімнаті.
До речі, обидві потребують фахової реставрації. Впринципі, як і весь палац.
Шкода. Час йде, а там крім деяких вікон, не сильно щось та й змінилось.




















Meine Ehre heißt Treue

313 Гості, 1 Користувач