Одноденний похід на Яйко Ілемське з Миндунка

Автор Golem, 27.08.2013 12:38:24

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Golem



Яйко Ілемське – одна з найближчих до Львова Ґорганських вершин, 130км по прямій іприблизно 1700м висоти. На Яйко веде маркована стежка з Мислівки. Але недавно змило міст і пройти цією стежкою важко. Хіба що переходити Свічу вбрід. Інший варіант – йти або їхати до Миндунку і ломитися на Яйко звідти. Скажу чесно – без машини до Миндунку з Мислівки добиратися годин чотири, так шо Одноденного походу не получиться. З автом – зовсім інша справа, пів години їзди від траси, проїдуть навіть Жигулі.





В Миндунку повертаємо ліворуч і їдемо до переїзду річки. Якщо нема загрози дощу – можна проїхати ще кілометр –два.Наступна точка – роздоріжжя коло річки і старого лісовозного моста. Стежка праворуч (на карті синій штрих пунктир) є найпологішою але і найдовшою. Ми тудою не ходили. Натомість ломанулися напряму попри потічок. Стежки там особливо нема, йдеш по лісу або по потічку. Зато ненудно і відносно терпимо стрімко. Весь час попри потічок і виходимо на синю стежку а потім на головну дорогу якою спускалися вниз. Далі підйому майже нема, полого йдемо по відрогу аж до галявини перед Яйком.





Тут мона напряму на вершину, по ЖПС 800 метрів. Або траверсом на марковану стежку і тудою. Вниз ми спускалися по лісовозній дорозі, рівномірно стрімко вниз, позашляховик проїде в обидва боки. Далі внизу назад до машини. Якшо підніматися сюдою – головне не пропустити поворот направо вверх.









З Миндунку на Яйко нам вийшло 3 години підйом і дві спуск. Разом з три години на добирання туда і назад автом. Вклалися в один день. Орієнтування відносно просте: ми весь час були в тумані, ніхто раніше сюдою не ходив, маркування нема, карту місцевості знайшли кимось загублену аж на вершині Яйка, але вийшли без проблем, отримали масу задоволення і не блудили.



Всі фото тут
Дігери всіх країн єднайтеся!

Bottlehunter

Знайшов гарний, детальний опис маршруту на Яйко Ілемське з книжки "Гори Гуцульщини" (під ред. А. Вєльоха). Тільки підйом починається не з Бескиду, а з місця, де в Свічу впадає потік Правич.



Григорій Мельник
Маршрут на г. Яйко Ілемське (1679 м)

(із Людвиківки через Правицький перевал)

Затрати часу - 6 год.
Довжина маршруту - 15 км.
Набір висоти - 1000 м.
Початок маршруту: присілок Людвиківка с. Мислівка Долинського р-ну.


Не прознакований.
Їдучи зі сторони Долини, перед Мислівкою слід завчасно повідомити водія автобуса, щоб він зупинився в Людвиківці. Від зупинки автобуса йдемо наліво через новий міст на р. Ільниця та 1 км дорогою до першого будинку, збудованого на місці колишньої дитячої бази відпочинку ,,Бескид". Тут є вертолітний майданчик, а це вказує на те, що тут зупиняються поважні гості.

Далі дорога пролягає вгору вздовж Свічі. Через 4 км від зупинки повертаємо наліво і переходимо через міст річку. У цьому місці слід бути уважним, тому що тут важко орієнтуватися. Після того, як пройти біля водоспаду (по ходу - справа) й місток з металевої труби, слід безпосередньо за ним повернути направо, в долину потоку Правич.

Через 1 км буде старий сад. Тут у місці складання дерева є розгалуження кількох доріг. Повертаємо у крайнє праве розгалуження та йдемо у південно-східному напрямку вздовж потоку Правич.
Після чергових 3 км (від саду -1 год. ходу) переходимо місток, також зроблений із металевої труби й невдовзі приходимо до знищеного вагончика лісорубів. До цього місця з Мислівки - трохи більше 2-х годин.

Після чергових 10 хв. приходимо на велику галявину, де ще недавно також складали деревину, але тут ніякого житла не збереглося. Переходимо потік і далі йдемо дорогою, яка після дощів буває дуже заболоченою. Через 30 хв. маршруту від вагончика зліва бачимо вирубки і в одну з них повертає наша дорога. Ще після 5 хв. у місці розгалуження потічків піднімаємося поміж ними вверх по стрімкому схилу (азимут 160 град). Оскільки до цього місця перехід із невеликими привалами займе близько трьох годин, а відстань - 10 км, то тут бажано зробити привал, тим більше, що далі стежка йтиме тільки вгору.

Після наступних 40—45 хв. підйому виходимо на чудову стежку й звертаємо нею направо, щоб через 150-200м. наліво вийти на перевал Правицький (1185 м) й полонину Мшана. По нашій лівій стороні бачимо навіс. Вода для пиття знаходиться в правій частині полонини, біля витоків потоку, що спливає до Мшани. З полонини стежкою справа від потоку піднімаємося серпентином стрімко вверх. Звідси є два варіанти підйому:

1. прямо - до полонини Довге Поле (1 год), а звідти наліво по хребту, потім порослою гірською сосною стежкою й нарешті по кам'яних осипах виходимо на вершину г. Яйко-Ілемське (35 хв.).
2. наліво - біля лісничівки (мисливський будинок). Від розгалуження стежок слід піти наліво, щоб через 5 хв. перейти потік, який раніше бачили на полонині. Вода в місці переходу потоку є не завжди. Подальша мандрівка кулуаром є важкою, оскільки тут є багато повалених лавиною дерев.

Через 45 хв. (від розвилки) стежкою підходимо до місця повороту на хребет Яйко - Сиваня. Тут між двома великими смереками стоїть хрест і вказівник повороту стежки направо вверх. Через 45 хв. підходимо до будиночка під вершиною. Тут можна переночувати, а наступного дня піднятися на вершину г. Яйко Ілемське. З вершини можна продовжити шлях по хребту Укерня - Молода або ж, зійшовши в долину Свічі до лісництва ,,Бескид", перейти на південну сторону Карпат до Синевирського озера.

Доїзд. З Івано-Франківська до Мислівки безпосередньо можна доїхати лише автобусом Івано-Франківськ-Ужгород відправлення з Івано-Франківська в 11-20.

Маршрутні таксі та автобуси до м. Долина (курсують цілий день), а звідти автобусами до Хуста, Сеничева, Тячева або Солотвина.

Більш детально з розкладом львівських автобусів можна ознайомитися на сайті www.bus.com.ua
Най жиє Гуцулія!

akve

якщо легковою машиною - як далеко можна заїхати ? маю на увазі ближче до Яйка Ілемського , за Міндуноком .

Golem

На самий Міндунок жигулі заїжджає без проблем. Далі кілометр грунтом і стрімко вверх, далі хіба що джипом. Ми тоді йшли пішки.

Також доволі непогана дорога в суху погоду на полонину Мшана. На легковій можна проїхати аж під саму трубу і ліс. Тобто міст зараз справний і проблем нема.

Якщо ціль Яйко - то я б йшов через Мшану, найшвидше і найцікавіше. До речі - йтимеш то напиши до нас в Плани, тут є кілька охочих приєднатися якшо ти звісно шо не проти ;)
Дігери всіх країн єднайтеся!

akve

Цитата: Golem від 31.10.2018 22:37:20
На самий Міндунок жигулі заїжджає без проблем. Далі кілометр грунтом і стрімко вверх, далі хіба що джипом. Ми тоді йшли пішки.

Також доволі непогана дорога в суху погоду на полонину Мшана. На легковій можна проїхати аж під саму трубу і ліс. Тобто міст зараз справний і проблем нема.

Якщо ціль Яйко - то я б йшов через Мшану, найшвидше і найцікавіше. До речі - йтимеш то напиши до нас в Плани, тут є кілька охочих приєднатися якшо ти звісно шо не проти ;)

Дякую . Ціль не Яйко , а дуже рядом ) Там є залишки літака Ю88 , мені треба номера списати з вузлів і клапан від Юмо 211 1 шт. і фотки зробити деяки. Координату мають скинути точну щоб не блукати біля.  Це десь в лісі біля Яйка самого. В мене не жигуль , але я так зрозумів що треба машину лишати біля Міндука.
Наступний тиждень якраз буде погода - варто було би навідатись туда. Хочется без ночевки звісно , щоб не тягнути спальник і причендали всі..

Golem

Зрозумів. Ти напевно про цей

Що ж, матимеш якісь світлини - кидай сюди!
Дігери всіх країн єднайтеся!

akve

так , про цей . але нажаль поки що немає координат..

Олесь

Щось я сумніваюсь ,що за день вкладешся. Хіба з провідником.Усе заросло, монумент вкрали, рештки корпусу в іншому місці звалені.Але плюс- листя немає зараз, видимість краща.
Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

akve

На розвідку таки поїхав)
Місток бетонний через річку на місті - проїхав без проблем , далі дорога більш менш , але багато каміння стирчять, тому повільно треба, і в одному місці лісовози зробили поляну з болота , десь 20 см суцільна каша, жигуль певно не проїхав би) цією дорогою добрався до вкопаної труби з річки - далі хіба що тільки джипом, але метрів 100 ще можна, далі дерева повалені . За трубою якраз синя маркована стежка. Тільки в 14-00 там був , тому вирішив спробувати піднятись скільки встигну, за 2 години відносно не тяжкого підйому дістався тільки до мшани, далі би не встиг до темноти спуститись- тому повернувся. В 17-30 вже темніє там . Я звісно без гірської закалки , тим більше курити люблю , та і фізична форма не дуже дозволяє ганяти по горах) по стежці багато слідів кабанів, тому одному ходити не варто. На зустріч ще й куниця вискочила, прийшлося ії налякати , щоб мене не налякала) туристів і грибів не зустрів зовсім.. температура денна була 8-9 град, на ніч мала бути біля 0 напевно. 
Висновок такий :
За один день реально спуск і підйом зробити , але з ранку треба починати.
Якщо з ночівлею- то лагерь ставити не нижче Мшани, синій маршрут.
Одному звісно не ходити, в цілях безпеки
Машину внизу є де лишити ,але не дуже хочеться, краще їхати жигулем, яку не шкода залишити в лісі.

П.с. весною спробую більш підготовлено туди махнути, цього разу була як розвідка, та як координат мені не скинули німецького літачка, шукати виходить квадрат великий, тиждень там треба бути )

akve

Цитата: Олесь від 04.11.2018 12:05:26
Щось я сумніваюсь ,що за день вкладешся. Хіба з провідником.Усе заросло, монумент вкрали, рештки корпусу в іншому місці звалені.Але плюс- листя немає зараз, видимість краща.

Листя не дуже мішають, тому що переважно хвойні дерева там) монумент і не шукав , це інший літак , радянський впавший в 1983 р , але не біля Яйка. Німецький Ю88 був збитий в 1944 здається, десь нижче Яйка метрів на 200-300

akve

Але, найголовніше, забув написати - природа гарна там , річечки-потічки, тиша, листя, краєвид- варто в хороший компанії в сонячний день там прогулятися)


Андрій74

А що цікавого металошукачем накопав?
Най го качка копне...

akve

Цитата: Андрій74 від 08.11.2018 09:59:21
А що цікавого металошукачем накопав?

Ніц) то брав з собою на хребет , але наступним разом дійду

Golem

Джимміком на задньому заїжджав аж у ліс, тобто переїжджає запросто ту трубу. Болото там завжди було, але нічого критичного.



Яйко з Мшани. На мою думку йти через Мшану це найлегший маршрут на Яйко.


Недалеко можна сходити Горган Ілемський. До години часу від Мшани.


З Горгану файно видно Аршицю де впав інший літак


Троха більше фоток тут
Дігери всіх країн єднайтеся!

akve

Якщо будуть якісь фото і конкретні місця по літаках- поділиться якщо не буде шкода, тому що конкретних даних  немає по екіпажах і бортах. В Горганах іх мінімум 6 впало..

Golem

Звіт з Аршиці тут Там досить підказок шоб його найти самостійно.

А ось фото з відомого альбому


Це тільки мені здається шо воно лежить посеред стежки? І не прикрите лісом.

Ну і якшо туди йти то можна взяти дрона і так суттєво підвищити ефективність пошуків. З Миндунка Підїхати позашляховиком можна доволі близько до Яйка і там дрона заряджати. Потім дома передивитися відзнятий матеріал.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Khimik

Власне цікаво де шукати - на західному (з Миндунка) чи на східному (з Мшани) боці.

Wolff

Фото 2015 р.  -  думаю більша частина цих деталей вже пропала ((((

akve

Аршиця і де Ю88 (Яйко) то різні місця) деталі на стежці- тому що так поклали для фото можливо . На рахунок що вже нічого там немає- сумнівно, є деталі яки понад 50-100 кг важать , кому потрібно їх зносити  та і цінності великої немає

Golem

Цитата: Wolff від 13.11.2018 22:33:25
Фото 2015 р.  -  думаю більша частина цих деталей вже пропала ((((

Ні, не пропали. Ці місця лише спеціальні таківо гуцули знають. Питалися недавно Худяка, казав шо не чув жеби металхантери їх найшли.
Дігери всіх країн єднайтеся!

267 Гості, 0 Користувачів