Печера Лісок

Автор onyx, 04.11.2013 21:30:38

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

onyx

  Розглядаючи супутникові знімки Івано-Франківської області, особливо Тлумацького і Городенківського району,  в очі кидаються дивні плями на полях. Це воронки, понори і тому подібні карстові явища. Все тому що на цих територіях знаходиться потужний гіпсовий пласт, який досягає товщини 30-35м. За час свого існування прісна вода  промила в його тріщинах собі проходи, так промивала що аж перестаралась, більшість цих ходів обрушились і про існування в минулому крупних печерних систем нагадують тільки величезна кількість провалів. Але залишилися ще цікаві місця, де воронок не так багато і цілком ймовірно що десь там під землею лишились великі не засипані порожнини...
  Хотів би розповісти трохи про відомі місцеві печерки, для початку печера Лісок. Знаходиться вона недалеко від Хотимиру в однойменному урочищі.



На перший погляд звичайний яр в якому тече струмок. Тільки спустившись вниз стає зрозуміло що струмок не впадає  в річку а навпаки, починається недалеко від річки і тече в кінець яру



І в кінці затікає під велику вапнякову брилу




Тут залізти ніяк не вийде, піднімаюсь вище. По дорозі зустрічаються дірки, з однієї з них дує холодний вітер і десь в глибині чути дзюрчання води. Недивлячись що вже кінець квітня тут стоїть сніг.



Можна звичайно спробувати спуститись тут, але трохи вище є нормальний вхід





Згідно кадастру печера має 212 метрів довжини і складається з декількох «поверхів» 


Лазив я восновному по верхньому, бо на низ самому лізти дещо небезпечно.



Взагалі в мене склалось враження що колись тут була велика галерея, але вона обвалилась.





Не виключено, що вона має більш ціле продовження, яке ще чекає на своїх першовідривачів...

І ще хотів пару слів сказати про невелику гірку що навпроти



Називається вона городищем, бо колись давно там було велике городище. За наших же часів там вирощували коноплю  ;D причому майже в промислових маштабах. Але не так давно понаїхало багато патівенів з великою кількістю людей в масках і це діло прикрили, тепер там вирощують кабанів :)

230 Гості, 0 Користувачів