Дозорна вежа XIV ст. Великого князівства Литовського

Автор Stinger, 13.11.2013 01:02:30

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Stinger

У селі Козацьке, Бериславського району, Херсонської області, на березі Дніпра, поруч з Каховською ГЕС, розташована дозорна вежа часів Великого князівства Литовського (кін. XIV ст.)




Історія свідчить, що в той час південно-західна частина сучасної України перебувала під владою Великого князя Литовського Вітовта, і займала весь правобережний бік Дніпра, по якому проходив кордон. Відповідно існували митниці, одна з них перебувала в районі між Бериславом та Каховкою на острові Тавань, нині затопленому Каховським водосховищем, а поруч, на правому березі, знаходилась дозорна вежа, яка контролювала південну частину острова. В подальшому ці території перейшли у володіння Кримського ханства, при цьому були побудовані три фортеці: Кази - Кермен, в 1484 році, на місці сучасного Берислава; Іслам - Кермен (Шагін - Гірей), в 1492 році, на місці сучасної Каховки; і Хан - Бурун на острові Тавань . Між фортецями були натягнуті ланцюги через Дніпро, які перешкоджали сплаву козаків на човнах. У 1695 році фортеці були зруйновані козаками Мазепи. Дозорна вежа, перебуваючи в стороні, пережила всі ці події. У 80-ті роки XIX ст. добудовано четвертий ярус зі стрільчастими вікнами в псевдоготичному стилі. Тоді ж вежа була переобладнана князем Петром Трубецьким, у водонапірну вежу, він налагодив у XIX столітті в напівдиких степах Херсонщини широкомасштабне виробництво якісного, як на ті часи вина, відомого нам як «Оксамит України» і «Перлина степу». Швидше за все вежа використовувалася як водонапірка до 1950-х років, до того як була побудована Каховська ГЕС, після чого з неї був демонтований бак для води і вежа була покинута.

Розташування вежі.





Архівні фото 50-х років, під час будівлі Каховської ГЕС, на яких зображена вежа. Можна розглянути гострокінечний купол даху.















Вежу ми відвідали влітку 2012 року. Місце не сильно засмічене, але і не дуже чисте, руйнувань як таких немає, швидше за все в 19 столітті проводилися реставраційні роботи. Є залишки не допилених гвинтових сходів. Можливо у вежі знаходяться засипані підвали, наявність арок можуть про це свідчити.

Вид на вежу



















Вид в бік Каховскої ГЕС



Залишки штукатурки на стіні



Замурований вхід або вікно



Вхід, товщина стін близько 2 метрів





Старий цвях :D



Залізні сходи





Вікна







Засипана арка













Обговорення :)

262 Гості, 0 Користувачів