Очисні споруди Полтви

Автор Golem, 24.08.2009 18:57:21

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 3 Гості дивляться цю тему.

Golem



В день незалежності залежуватися категорично заборонено! :) Що ми й зробили, підірвавшись о 9 ранку на вилазку. Заодно і відповіли на два питання: чому в колекторі Полтви не смердить, а на Кривчицях дихнути нічим і наскільки чистою виходить вода після фільтрації. Ну але про все по порядку.





Зібралися ми в центрі, поспостерігали за купами міліціянтів в парадних формах і людей у вишиванках. Настрій свята відчувається. Трамваєм поїхали на АС-2, там дочекалися Артема, відфлудили на форум і по трубах пішли до ТЕЦ-2. Якшо Ви думаєте шо то була легка прогулянка - то глибоко помиляєтеся. Кожних 50м на трубах якогось милого стояла загорожа з колючого дроту, ще й обмазана шміром. Йти можна було, звичайно, і  всякими манівцями, але кайф зовсім не той.

Перед колією труби різко йдуть вгору роблячи своєрідний місток. Тут фоткаємся, роздивляємся навколо. Перед нами - очисні споруди Полтви, легендарний обєкт на який мріє попасти кожен, хто хоч раз був всередині колектора. Цікаво подивитися, скільки ж води витікає назовні, як воно виглядає і як її фільтрують.





Вихід колектора на поверхню розташований за кілька метрів від дороги, дві широченні прямокутно-бетонні дзюри випльовують кубометри нечистот. Як це не дивно, але сильного запаху практично ніде не було, тільки в місцях явного збурення і виливу. Але за кілька метрів від них все проходило. Як нам потім пояснили - вода тримає запах всередині. А то, шо ми чуємо на Кривчицях- випари з мулу, який вичерпують з очисних споруд і сушать неподалік. Саме він, мул, дає той характерний штин який всі асоціюють з Полтвою. А сама річка, насправді, не смердить.

Проходимо далі, до першої стадії грубої очистки. Тут стоять решітки, що збирають дошки, трупів, собак. Останні, до речі, живуть прямо на території обєкту. Шо цікаво, не вся вода попадає на очисні споруди. При сильній зливі  перша стадія буквально потопає у воді, вона сягає до пів метра висоти над дорогою. Надлишок зливають напряму.

Тут же стоять 4 насоси по 400кВа кожен які качають воду далі. Але перед цим вона ще проходить додаткову дрібнішу очистку від всяких твердих побутових відкодів як то лимончики, зубні пасти, рештки їжі, презервативи. Виловлений бруд подрібнюється, пресується і скидається на вантажівки. Побачивши скільки то мороки з різними дрібними відходами я тепер їх в унітаз не кидатиму, тільки в смітник.





Наступною йде основна насосна станція з додатковими насосами по 1000кВт кожен та компресорами для повітря. Вони забезпечують роботою решта три стадії очистки: Піскової, грубої очистки і тонкої очистки. На виході останньої получається джерельно чиста вода, сам бачив. Очистка здійснюється в основному методом осідання та бактеріями, які поїдпють всю ту заразу. Бактерії живуть у воді в тих довгих відстійниках і в круглих штуках. Для їх нормального функціонування в воду постійно закачується багато повітря, від чого вона ніби кипить і в повітрі стоїть шум води. Круглі відстійники, ті шо тонкої очистки - крутяться постійно. Грубої - кілька раз на добу перемішують мул на дні. Також є окрема висушувальна станція яка той мул звільняє від води і перетворює на доволі родючий грунт. Саме процес висушування з утворенням великої кількості бактерій і створює найбільше смороду.






Можна тут побачити і оригінальні береги Полтви з каменю та трави, незплюндровані бетоном. ПО секрету нам сказали, шо під час великої води частина стоків сплавляється напряму, без фільтрації. А шо поробиш, треба якось берегти станцію.

Вже як виходили назад на початку Пластової побачили табличку "Перекачувальна станція". Виявляється шо сюда йдуть стоки з Дріжджового заводу і всього решта району і шо їх перекачують далі на очисні споруди. Шо характерно - тут назовні йде ше один відкритий колектор, десь зі сторони АС-2. Значно менший за Полтву, але також повноводний. І недавно почищений. Правда потім він ховається під землю і його слід зникає.






Для всіх діггерів. На очисних спорудах нам казали шо деколи відубваються аварійні зливи вод промисловими підприємствами. Особливо на Львівському маргаринному комбінаті, якшо я правильно зрозумів слова. І тоді з колектора нараз виривається багато води. А шоб включити додаткові насоси треба ж час. Короче біди такі зливи роблять багато, і не тільки для діггерів.

Пролазивши до пів 4 години ми все шо було різне - побачили. Дуже подякували і повні вражень та щастя пішли додому. Не часто вдається так успішно злазити на обєкт, на якому ніхто до тебе не був. Дякую Інкогніто за ідею саме в цей час туда поломитися, а також Тарасу-Тініану, Фенрізу, Ромчику та ЮзеруХХL за компанію. А також Зелі, яких хоч і не прийшов, але котрого всі згадували.








Додаю карту з позначеними обєктами, про які йшлася мова в тексті а також відео, як та кругла штука рухається.

Всі фото з коментарями тут



0 - Перехід траси ТЕЦ-2 через колію
1 - Вихід Полтви назовні
2 - Станція грубої очистки
3 - Перша насосна станція
4 - Озеро - резервуар для насосної і очисної станцій
5 - Головна насосна станція
6 - Довгі відстійники
7 - Крутлі відстійники грубої очистки
8 - Озерця піскоочисної станції
9 - Будинок піскоочиснорї станції
10 - Круглі відстійники тонкої очистки
11 - Карєр з піском
12 - Вхід з воротами і міст через оригінальну Полтву
13 - Місце впадання очищеної води в Полтву
14 - Висушувальна станція
15 - поля з висушеним мулом які смердять
Дігери всіх країн єднайтеся!

inkognito

Додаю свої фото, що пройшли цензуру. Тутко вони
Resistance is futile

Golem

Гарні, цікаві та з гумором каммєнти. А в Тараса взагалі весь техпроцесс розписано. Недаром він найбільше тим цікавився.
Дігери всіх країн єднайтеся!

inkognito

    Треба просто регулярно форум читати - ось вирішення усіх проблем. Твого нумеру Chuhaystur не мав, тому й не перезвонив напередодні(хоча за добу до походу усе було на форумі). Зеля проспав, Акела мабуть аналогічно...Йдіть у вихідні, краще в неділю моя добра вам порада - інакше є ризик наявності великої кількості начальства, котре може потребувати узгодження із ще вищим керівництвом ітд ітп...коротше ризик шо вас випруть якісно зростає. ІМХО - вихідний день коли тільки диспетчери на роботі і жодного керівництва
Resistance is futile

inkognito

   і то чим раніше, тим краще - в ідеалі же би ви були там на 09-00 ранку, що означає - у 08-30 на Кривчицях. Туди їдуть маршрутки, гугліть. Доходите до джелізнодорожного переїзду, йдете наліво до того місця де труби із водов перетиняють колію (десь із 1 км), завертаєте направо круто - і за 250-300 метрів Полтва вже витікає. Йдть на запах, не помилитесь  :) Можливо до вас приєднаюсь в неділю як планів не буде, є куточок котрий ми ше не відвідали.
Resistance is futile

inkognito

2 yar-79: там ше залишись багацько  :)
2 gleb машиною точно тебе нікуди не пустять, спалишся. Тра заходити як я писав вище - із стророни витоку Полтви, а там хіба танк проїде  :)
Resistance is futile

Lubko

на південь від висушувальних полів (див. мапу) видніється ще одна, трохи менша система очисних споруд. то резервні, чи старі споруди, чи як?
Gott mit uns..

Golem

Ті шо позначені цифрою 14?
Дігери всіх країн єднайтеся!

inkognito

ось туди власне не встигли сходити - бачили тілько здалека. Маю надію, в неділю поправимо цю ситуацію
Resistance is futile

SOC

Хотів попередити, що там стоять камери, але так як екскурсія була легальна(судячи з фото всередині приміщень), то проїхали. Камера стоїть для дистанційного контролю рівня води, чи для виявлення крупних предметів, які можуть забити канал/пошкодити обладнання(150 000 щурів або човен з бородатими ектремістами  ;D)?
Я не тормоз- я повільний газ

inkognito

ми зауважили ту камеру і місце, за яким слідкують із неї ще на вході.  Шо вона є, шо її  нема...
Resistance is futile

dali_bude

Чудово сходили, дякую! Нижче копіпейст мого звіту, який я опублікував в LiveJournal. (UPDATE: в мене чомусь остання частина звіту не відображається в браузері - якщо у вас те саме, пройдіть за лінком http://dali-bude.livejournal.com/558555.html )

Чуюся трохи ніяково, що публікую деякі фотографії, які обіцяв работягам не публікувати, але сподіваюся, що ні вони, ні їхнє начальство про це не дізнаються - у нас інша цільова аудиторія :-)

Відеозамальовка "бурление говн" була зроблена на очисних спорудах селища Рудно, куди мене занесло абсолютно випадково, коли ми з сім"єю любо шпацерували сосновим лісом, - адже тотой об"єкт саме й захований серед лісу, від чого всі місцеві шпацерувальники, мабуть, в захваті. В неділю ж я наніс візит львівським очисним спорудам цілеспрямовано, в рамках досдіжження таємничої промислової зони на Збоїщах, в якій очисні споруди лишилися останньою великою білою плямою. Для цього я зайшов на сайт http://explorer.lviv.ua, знайшов репортаж про похід на очисні споруди, з задоволенням познайомився з його адміністратором і домовився про повторну експедицію, щоб вже взяти участь.



Отже, <lj-cut text="Welcome to Shitland">Бути пропущеними через ворота і КПП у нас не було жодних шансів, тому ми рушили розвіданим Олегом шляхом - боком через залізничну гілку, яка пролягає поруч.



Після повороту з вулиці Пластової на залізничну гілку ми пройшли метрів сто, і її перетнув бетонний жолоб, по якому текли говна. В своєму старому звіті про "зону" я нерозумно назвав цей потік Полтвою, але, як просвітив мене Олег, це не Полтва, а її притока, котра тече із Богдана Хмельницького і Рогатки. Біля бетонного жолоба стояла труба й з напором викидала в нього новий потік говн.



Олег пояснив, що ці говна - це відходи дріжджового й лікеро-горілчаного заводів, які збираються в спеціальний каналізаційний колектор і викачуються насосною станцією в потік, котрий впадає в Полтву й тече до очисних споруд. Насосна станція стояла поруч, одноповерхова циліндрична будова метрів 30 в діаметрі. В пошуках ракурсів я так і не сфотографував її цілком.



До будівлі якраз підійшов дядько, який її доглядає. Страшна робота в цього чувака: він сидить в цій будці, серед шуму й смороду, в каптьорці, яка навряд чи щось ізолює, і страждає фігнею, наглядаючи за насосами. Через брак спілкування він радо нас пустив всередину і ще й розказав, що до чого. Всередині все було прозаїчно - стояли насоси і качали собі лайно.





Після відвідання насосної станції ми рушили на самі очисні споруди.



Долго лі, коротко лі, але раптом з-під землі величаво витекла Полтва. Почався конкретний штин, до якого я так і не звик за всі три години, проведені в "зоні".



За декілька метрів Полтва розділяється на дві частини. Ліва тече на очисні споруди, щоб пройти очистку і вийти, за сміливими твердженнями працівників, придатною до пиття. Права, за браком потужностей, старим руслом тече неочищеною і пізніше зливається з очищеною.







А це - засохлі говна, які заблокували одну з проток. Глибина цих засохлих говн - кілька метрів. Час від часу приїжджає екскаватор і видлубує говна, очищаючи протоку. Саме такі роботи й спричинюють масовий викид смороду в атмосферу, який мешканці прилеглих районів (а часом і центру) вдихають у своїх домівках тихими вечорами, забувши закрити вікна.



Працівники очисних споруд не менш спраглі до спілкування і радо нас запрошують всередину на екскурсію. Спочатку нас завели в цех більш тонкої механічної очистки.









Отут в сміттєвій машині воно собі збирається, поки не назбирається.





Пункт керування всією технікою виявився дуже сучасним, там усе комп"ютеризоване й перекладене українською мовою. Будь-які параметри будь-якого процесу можна побачити в реальному часі в інтуїтивній графічній формі.











Далі ми пішли на насосну станцію. Її функція - після механічної очистки качати говна до споруд, в яких відбувається подальша очистка.



Самі насоси виглядають так.







На кожному насосі по 5 кіловольт і 500 ампер, що примушує заповажати. Насоси також компутеризовані й українізовані. Люди на насосній станції раді були показати й розказати.



Пройшовши сотню метрів під землею, говна виринають з товстих труб, щоб уже під відкритим небом прослідувати до наступних споруд.



Потуга і міць, з якою говна вилітають на білий світ, важко піддається опису.









Наступна зупинка - великі круглі басейни, де відбувається відстіювання мулу. Вибирання й висушування цього мулу є ще одною з тих процедур, які сповнюють місто Львів неповторною атмосферою.







З цього басейну потроху викачують воду:





А з цього викачали й мул визбирали:



Наступна й остання стадія - аерація. Говна розподіляють прямокутними басейнами і починають прокачувати крізь них повітря. Бактерії, які живуть в говнах, починають їх активно хавати і нейтралізувати. Відбувається інтенсивне бурління говн. Це видовище не для делікатних людей.













Деякі басейни стоять порожні і порослі:



А з деяких саме викачували говна для якогось планового ремонту:



А деякі просто стоять розвалені:



Повітря для бурління постачає оця негостинна компресорна станція, в яку нас не пустили злі дядьки на балконі:







Якщо вийти за ворота, можна побачити, як сумно тече неочищений сегмент Полтви своїм природнім руслом.





На цьому наша мандрівка спорудами закінчилася. Ми вийшли через КПП повз прифігілого охоронця і почали віддихуватися. Мушу сказати, що здоров"я екскурсія Шитлендом нам не додала аж ніяк - смороди там стоять моцні, мені потім цілий день хотілося кашляти, так шо ліпше вам туди зайвий раз не ходити. Як то кажуть в одній телепедерачі, "we are doing this, so that you don't have to".</lj-cut>

inkognito

+ за гарний звіт та компанію, тілько 2-і неточності: 1) я не адміністратор; 2) шлях знайшов не я, а усі ми під час першої вилазки на очисні.
Resistance is futile

Golem

+ За детальний опис і гарні реалістичні фото. Щодо смороду то дуже індивідуально. Одним(наприклад мені) смердить мало, навіть в найбільшзагазованих колекторах. Комусь значно сильніше :) То таке, думаю як і боязнь висоти - зникає з часом само по собі. Особливо якшо зачастиш на спільні вилазки.

А адміністратори тут справді explorer, Romel і я, але це не применшує ролі Інкогніто на форумі і не думаю шо то має якесь значення. Хіба шо додаткові обовязки, відповідальність та головний біль.

ПС: в мене всьо відображається 1:1 як в ЖЖ.

Дігери всіх країн єднайтеся!

dali_bude

inkognito, дякую за + і вибачай за неточності - я на цьому сайті рівно з першої години ночі суботи :)

inkognito

та нічого чоловіче, все ок. Ще раз дякую!
Resistance is futile

YserL

Всім по +. Гонсько стилус приробили до сенсорекрану. А колесо. яке наїжає на камеру зелі ;D, бідна камера, напевно наклала в акумулятори)

Dexter

І відмене всім плюсик=))))Зелі з Далі-буде за фотки а Інкогніто за прікольну екскурсію ;D

zelja

 ;D там трави вже нема
Охоронці напевно на неділю собі скосили

inkognito

  То старі споруди, шось там крутиться та вертиться - але не в курсі чи щось ощищається. Проте точно знаємо, що там міститься лабураторія котра бере проби води(якщо дан субстанцію водою можна назвати) на оцінку і щодня декілька раз рапортує про склад H2O санстанцію. Також коло неї розміщаються ремонтні майстерні. Маю надію, у неділю дослідимо більше.
Resistance is futile

124 Гості, 0 Користувачів