Старосихівський цвинтар, де покоїться Блаженний

Автор Олександр Сирцов, 08.11.2014 16:43:28

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Олександр Сирцов

«Це, так би мовити, наше сільське кладовище», -- сказала мені жінка, яка поралась в грядці, що на вулиці Майданній, поруч із невеличким цвинтарем на Старому Сихові. Недалеко від залізничної станції Сихів, одразу за якою -- гаражі, непомітно притулився цвинтар. Невеликий, майже правильної прямокутної форми, завширшки приблизно 50 та завдовжки 200 метрів. Далі невеликі городи, вулиця та особняки. Одразу за цвинтарем знаходиться символічна могила загиблих за волю України і трохи далі -- головна пам'ятка архітектури Сихова – дерев'яна церква Святої Трійці, яку збудували ще 1654 року.

Місце паломництва на цвинтарі – могила пароха церкви Святої Трійці на Сихові, отця Андрія Іщака. 26 червня 1941 року його вбили більшовики, коли панічно відступали зі Львова. Через 60 років та один день – 27 червня 2001 року Папа Римський Іван Павло ІІ під час свого візиту до Львова завершив процес беатифікації новомучеників УГКЦ, зокрема блаженної пам'яті отця Андрія Іщака.
Втім знайти цю могилу таки непросто, хоча вона розташована не так далеко від входу -- жодних вказівників на цвинтарі немає. Пройшовши щонайменше двічі по старій частині цвинтаря, я, врешті-решт, зателефонував до теперішнього пароха церкви, отця Андрія і за його підказками знайшов чорний пам'ятник «у формі прапора», як пояснив мені отець Андрій. На могилі, окрім кількох свічок, знайшов табличку з текстом «Пісні до новомученика блаженного Андрія Іщака».
Також в інтернеті є інформація, що на Старому Сихові була могила українських воїнів, які загинули 1918 року, однак не збереглася. Не збереглися й інші довоєнні поховання. Єдине, що привертає увагу, кілька хрестів без жодних дат, які теоретично могли встановити ще до Другої світової війни – принаймні за стилем вони відрізняються від решти поховань. Єдиним достовірним свідченням, що цей цвинтар постав значно раніше, є поховання Шимона Кульчицького, яке датують 23 листопада 1908 року. Цікаво, що це єдиний надгробок на цвинтарі польською мовою. Далі в умовно старій частині цвинтаря (навколо могили отця Андрія Іщака) є кілька поховань 1944 – 1945 рр., невелика кількість поховань 1940-х, 1950-х , трохи більше -- 1960-х рр.
І лише у 70-х роках минулого століття почали активно «освоювати» цю територію – саме тоді починається активна забудова Сихова. Внаслідок цього стало значно більше поховань на фактично сільському цвинтарі. Його «перенаселення» триває, попри те, що кладовище має статус закритого і тут обмаль вільної площі.http://lvivreport.blogspot.com/2014/07/blog-post_15.html

Андрій74

  і трохи далі -- головна пам'ятка архітектури Сихова – дерев'яна церква Святої Трійці, яку збудували ще 1654р.

Я вчора був біля цьої церкви,дуже гарна церква,і зовні,і в середині.Церква діюча,застав трохи вечірню.
Деревяний храм Пресвятої Трійці будували на львівській околиці у історичні часи,коли до нашого міста наближалося військо українського гетьмана Богдана Хмельницького.Деякі історики припускають,що церкву будували за сприяння самого гетьмана.Будучи зразком української сакральної архітектури 17ст.,сихівський храм є одним із не багатьох у Західній Україні,які славляться своїм внутрішнім розписом.
Помаленьку Сихів поглинає церкву,навколо будуються будинки,та багатоповерховий гараж.Спілкувався з сихівчанами,є такі що навідь не знають про існування церкви.
Зробив декілька знимків навколо церкви,нажаль в середині не дозволили фотографувати.

Най го качка копне...

Андрій74

Церковна громада планує біля старої церкви будувати нову церкву,ось проект(нажаль не вдало знятий.
Най го качка копне...

219 Гості, 0 Користувачів