Церква Богоявлення Господнього (Кугаїв) 1693р.

Автор Олесь, 13.01.2015 20:51:58

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Олесь

Церква Богоявлення Господнього — дерев'яний греко-католицький храм у селі Кугаїв Пустомитівського району. Пам'ятка архітектури національного значення. Характерний зразок бойківського типу церков.

Згідно з датою, зазначеною на одвірку, храм збудовано 1693 року. Реставрований коштом громади у 1874 році за ксьондза Гориновича і провізорів Михайла та Василя Батогів (свідчить напис в інтер'єрі). Ремонт проводився також 1985 року. Тоді зокрема було замінено гонт. 1989 року наново помальовано. Церква тризрубна. Центральний об'єм увінчаний тризаломним, а два бічні — двозаломним наметовим гонтовим дахом. До вівтарної частини з півночі прибудовано ризницю. Зберігся іконостас роботи народних майстрів. Дзвіниця дерев'яна, каркасної конструкції, триярусна, з частково відкритим першим ярусом. Датується XVIII ст.

Після будівництва у 1990-х роках нової мурованої церкви, храм використовувався рідко і поступово занепадав, через що потребує термінової реставрації. 2010 року на замовлення обласного управління охорони культурної спадщини виконано проектно-кошторисну документацію. Проектом передбачено зокрема підняття храму і заміну підвалин. Однак коштів на реставрацію не було виділено і робіт не розпочато. Наприкінці 2012 року в соціальних мережах стартувала ініціатива з порятунку храму. У серпні 2013 року на зібрані кошти встановлено охоронну та протипожежну сигналізацію.

Церква крита різаним гонтом (різаний гонт менш довговічий ніж колотий за рахунок перерізу текстури деревини яка в різаному гонту впитує багато вологи, як результат поростає мохом і руйнується)


Так вона виглядала без консервації клійонкою. (замовили гонт, але вчасно не привезли, перекриття гонтом перенесли на весну)


Дзвіниця


Двізвіниця, сходи.


Дзвони, всі крім одного, вивезли німці. Єдиний вцілілий переустановили в нову церкву побудовану поблизу.


Зліва вхід в ризницю.


Церква побудована у вологому місці (низовині) в тіні дерев, тому весь дах покритий мохом. (результат неправильного пропитування гонту).


В оригіналі вся церква побудована без використання  металевих елементів (цвяхів, стяжок...), усі з'єднання виконані вріз із використанням нагелів (дерев'яні кілочки або цвяхи).






Елементи кутового зрубу.


Табличка такаж як і на костелі в Годовиці.


Рік побудови.


Дані про реставрацію.


Вхідні двері, замок.




Колодка з радянських часів з зіркою на ключовині.


Кований хрест над церквою.


Розписи неоригінальні, поновлені  в 1989р.








Слід підтікання даху.




Елементи оригінального різьблення.


Оригінальний іконостас (колись церкву обікрали вкравши цінні ікони)




Ікони роботи народних майстрів.


Знак встановлений на роздоріжжі біля церкви (це не оригінал, комуністи 2 його зносили, після чого його відновлювали).
Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

Володимир Останнее Сонце

ПОруч є ще одна церква. Ось детальний опис.

Село Кугаїв розташоване на південь від Львова, за 4 км на схід від стрийської траси. У XIV ст. село було у королівській власності.[2] Згадується село 23 листопада 1447 року в книгах галицького суду . Саму церкву з дороги не видно , треба буде уважно шукати в хащах , це її і вберегло. координати 49.689233499669704, 24.0411021239701













268 Гості, 0 Користувачів