Чортів Камінь

Автор Джел, 19.01.2015 14:37:02

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Джел

Роздумуючи з Fry, куди б то податися на вихідних, ми вирішили відвідати Чортів камінь, який знаходиться ось тут http://wikimapia.org/#lang=en&lat=49.381381&lon=22.971168&z=16&m=b
Інші назви - Спаський Камінь, Соколів Камінь, Сокольський Камінь, Камінь Сокіл.
Ця геологічна пам'ятка природи створена з метою збереження цікавого геологічного об'єкта — останців Ямненських пісковиків. Скелі виникли внаслідок відділення порівняно твердих пісковиків від м'яких скельних шарів через ерозію (руйнування гірських порід під впливом вітру, води, зміни температури). Спаський камінь — це, насправді, не один, а три камені-останці; висота найвищого сягає 24 метрів.

Отже, вийшли ми в Бусовиську, бо електричка в Спасі не зупиняється, й відразу перед нами відкрився прекрасний краєвид гір.



Далі нам довелось переходити через Дністер, адже до найближчого моста йти декілька кілометрів. Спочатку нам здалось, що це буде найважче в нашій подорожі, але все тільки починалося.



Так, річку перейшли, але куди йти далі? Дороги ми не знали, а карти на телефоні нічого путнього не показували. Приблизно через годину-півтори блукань ми зустріли мисливців на диків. Один з них показав нам дорогу, сказавши, що нам дуже пощастило, що не зустріли кабана. Скажу вам, до Каменя важко дістатися: постійно доводилося спускатись-підійматись, а схили тут круті, продиратись крізь хащі, уважно дивитись під ноги, щоб не впасти. Через хвилин 20, коли я сказала: "Шось ми йдемо, йдемо, і нічого, якась тут безпробудна місцина", ми нарешті дістались до місця призначення.





За легендою, колись тут мешкали добрі і мирні люди, що завжди допомагали одне одному. А сприяли цьому монахи з поблизького монастиря. Це, звичайно, не сподобалось чортові, і він вирішив знищити монастир і село з ненависною для чорта назвою — Спас. Для цього нечистий знайшов у далекій країні камінь та поніс до села Спас. Тієї ночі в монастирі одному монахові приснився пророчий сон, і він почав ревно молитись, щоб відвернути біду. Це допомогло: коли чорт був поблизу села, настав світанок і заспівали півні. Чорт, втративши силу, кинув камінь і втік далеко у Карпати. Відтоді камінь залишився стояти на околиці села Спас.











Так і не розумію, нащо псувати пам'ятку численними надписами.



Є тут і старі позначки, зроблені 1926 і 1928 років польською мовою.



Трапляються випадки, що люди падають з цих скель, можливо, саме тому на вершині стоїть хрест.



Деякі отвори в стінах виглядають зроблені людьми.



Багато часу ми витратили на перепочинок і їжу, тому вертались до села, коли вже стемніло. І тут почалось найцікавіше. Десь було чути рик кабана, під ногами суцільне болото, на деяких ділянках прийшлося підійматись на чотирьох, відчуваючи себе звіром. Знову блукання, у грудях калатає. Діставшись до річки, ми помахали рукою останній електричці, автобуси також уже не їздили. І що залишається робити? Автостоп, який переважно в нашій країні невдалий. Виявилося, що в Бусовиську в мене є родичі-знайомі, які гостинно нас прийняли, за що велике їм спасибі. І хочу також подякувати Fry'ю за терпіння і підтримку  :)

Олесь

Друга поїздка, місце непогане, але старшно затоптане туристами.










Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

Олесь

Друга поїздка, місце непогане, але страшно затоптане туристами.












Вибрався трохи на Соколів камінь, не за враженнями, а щоб випробувати на снігу літні берци Lowa.
Це близько і півдня всього зайняло + 6грн. дорога туди і назад. Народ в гори чи ліс не ходить, сніг місцями по коліна, мороз 0, під снігом струмки.


Зупинка розфарбована відносно недавно, місцевим художником. Відповідає тематиці, оскільки в кілометрі від неї на горі розміщувався оборонний замок князя Лева. Зараз залишились лише вали і рів.


















От чого я не очікував побачити, так це яблук на деревах в таку погоду і пору року. Жодної можливості ними поживитись, росли над урвищем і річкою. Здоровенні як кулак.
Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

282 Гості, 0 Користувачів