Підвали біля пл. Ринок

Автор mxa, 22.01.2007 12:22:51

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

mxa

Будинки що біля пл. Ринок є одними з найстаріших у львові. Там просто фантастичні підвали. В одному я був сам, про інший мені розповідав знайомий. За часів молодості там вже було повно сміття і туди страшно було пробиратись. Перше на що звернув увагу так це дуже високі стелі. Друге - дуже багато кімнаток різного розміру. Там було купа труб різного розміру які тянулись біля стін, в одному місці знайшли щось подібне на невеличкий загін для тварини, певно хтось тримав свинку :). В одному кінці знайшли велику кімнату з відки йшов сильний протяг. Хтось зробив велику дірку в здавалось би глухій стіні і звідти і йшов протяг. Шкода тоді були дітьми і ліхтарів нормальних ніхто не мав. Туди не наважились полізти :(

Про інший підвал мені розповів знайомий який працював там в великому багатоповерховому магазині. Також величезний як справжне бомбосховище підвал. І ще в сторону Ратущі йшов вузький хід який закривався на невеличку металеку дверку. З його опусу подібну дверку я бачив в бомбосховищах.

explorer

Думав братись за підвали, як хоч дворики всі там обійду :) але судячи з останніх тенденцій щодо зменшення вільного часу, певно то буде дуже нескоро... може якісь фото є?
Підвали будинків східної сторони площі колись були фактично першими поверхами, це добре видно на старих фотографіях та замальовках.

kengy

А доступ до цих підвалів - війльний? чи треба по дігерськи - з газовим ключем і ломом?

mxa

Ми заходили в якийсь з будинків на півночі пл. Ринок, 39-45 номера. Заходиш в підїзд, ідеш прямо, проходиш мимо сходів, і одразу під сходами була дверка яка і вела по крутим сходам до підвалу. Тоді вхід був вільним :) прямо по купі сміття :)
А в одному підвалі зустріли таку купу сміття що там хіба що розгрібати її прийшлось би. І це було дааавно, а що там зараз робиться навіть уявляти не хочу.

explorer

Цитата: kengy від 22.01.2007 22:54:09
А доступ до цих підвалів - війльний? чи треба по дігерськи - з ?
ламать нє строіть. Як ходив знімати по тих двориках, там було достатньо відкритих дверей...

Діггмен

А  я в аптеці-музей був.  ой как нравіцца.

kengy

LLL, давай ліземо в ті підвали в цю суботу? (потім можна на катку повишибати собі мізки..але я катати не вмію :)) )

explorer

Цитата: kengy від 26.01.2007 00:10:38
LLL, давай ліземо в ті підвали в цю суботу? (потім можна на катку повишибати собі мізки..але я катати не вмію :)) )

нажаль, не впевнений, що зможу :(

BlackFlame

Народе! Дуже прикольні підвали в самій Ратуші(я всі не обходила - там два рівні), але для того, щоб туди попасти, треба щонайменше стати тарганом.
Якщо вдасться, спробую когось протягти, але не більше 2-х людей.
Пишіть в асю, хто хоче піти. Зараз не обіцяю, але постараюся утрясти це найближчим часом.
Жизнь коротка, но почему же каждая ночь так бесконечно длинна?

TrialCheck

Цитата: SLOD від 29.01.2007 11:33:57
З північного боку, за Ратушею, сам бачив як під час будівельних робіт екскаватором було пробито склепіння якогось підвалу, який знаходиться на віддалі  біля 10 метрів від будинків.

І я це бачив, навіть фото зробив :)
We who are not as others!

explorer

Цитата: SLOD від 30.01.2007 11:10:00
Цитата: dengon від 29.01.2007 20:10:11
Еще по теме раскопок на площади Рынок

На второй фото dengon-а заснят довольно интересный и ДЕЙСТВУЮЩИЙ коллектор, открытый на пл.Рынок во время земляных работ 2006 года. Интерес в том, что коллектор не из кирпичных/бетонных, а из каменных сводов и является очень старым.
Прилагаю еще несколько фото:

а чем кончилось? Поломали старый коллектор совсем, или туда новое что-то положили?

atlas1975

Певне уявлення про підвали на Ринку дає ось ця фотка з книги Котлобулатової:

Golem

Таааа, справляє враження, особливо другий поверх вниз. Правда шось як на мене воно занадто очевидне і доступне, шоб бути цікавим. Тобто, якби туда можна було проникнути - то це точно б зробили якшо не місцеві жителі, то бомжі. І там би собі жили. Чи шукачі старовинностей. думаю вони ше в 90 всьо обшарили і шо могли - продали.

Наприклад одна з типових легенд - шо підвали мають вихід у Полтву. Брехня, давно нічого нема. Всьо замуровано.

До речі, можна було б взяти книжку почитати? Чи може маєш десь електронний варіант?
Дігери всіх країн єднайтеся!

atlas1975

Ся книга - це радше ретро альбом з коментарями двома мовами під кожною світлиною. На відміну від викладеної збірки в темі Старе фото Львова (чи якось так), тут всі фото прокоментовані, а отже локалізовані. Книга досить дорога була - навіть не пригадаю кілько я відвалив за неї - 90 чи 150 грн (ще коли гривня шось коштувала...). В ній майже 300 фотографій ось такого формату. Можна було б відсканувати - вийшло б десь зо 300 метрів. Якщо се невдячне діло є потрібне, тоді зробиться. Але тоді б був би сенс на Експлорері створити окремий розділ по сканах книжок.
Колись давно я мав можливість  користуватись читальним залом ЦДІАУ, - ех, - якби я тоді мав свій Sony-Ericsson K800i - скільки б я встиг інформації потягти...

Golem

Думаю якшо зіскануєш її - народ буде дуже вдячний. А окремий розділ створимо, як троха книжок набереться.
Дігери всіх країн єднайтеся!

atlas1975

Ну тоді значить десь так в неділю й відсканую, а на свята в Брюховичі, - на дачу шашлики смажити..., - ну і погарувати троха ;)

230 Гості, 0 Користувачів