“Велика” синагога у Бродах

Автор Олесь, 25.03.2015 16:23:34

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Олесь

 В період Київської Русі на території Старих Бродів існувало поселення, вперше згадане у «Повчанні Володимира Мономаха своїм дітям» (1084). Тут відбулися дві великі зустрічі між київським, на той час чернігівським, князем Володимиром Мономахом та волинським — Ярополком Ізяславичем (1084, 1085). Вважається, що у 1241 році Броди були знищені татарськими ордами хана Батия. 22 серпня 1584 року Броди отримали магдебурзьке право.
До Другої світової війни більше половини населення міста складали євреї. Сьогодні ж, за офіційними даними, у місті є одна єврейка, а одна з найбільших синагог в Україні стоїть руїною.
Перша синагога у місті була побудована ще наприкінці XVI ст., але божниця була дерев'яною, тому під час чергової пожежі, що часто траплялися у єврейських кварталах, вона згоріла. Згодом, у 1742 році, вирішили спорудити кам'яну синагогу. За ініціативою тогочасного Луцького єпископа Антонія Кобєльського місцева влада в обмін на дозвіл будівництва домовилася з кагалом про 350 злотих на рік для утримання одного учня у Луцькій духовній семінарії, на що євреї погоджуються.  Наріжний камінь під "Велику" синагогу заклав Іцхак Горовіц, син Якова Горовіца з Болехова, а кошти на її спорудження дав Яков Іцкович, син Іцхака Круківера. Збудована синагога була майже квадратною в плані спорудою оборонного типу (отвори в її аттику були свого роду амбразурами).  Значних пошкоджень синагога зазнала в роки ІІ світової війни: були втрачені південна і північна прибудови. У середині 1960-х років проведено ремонт споруди і приміщення синагоги облаштували під склад. У 1991 року місцева влада намагалася провести реставрацію споруди з метою пристосування її для картинної галереї. Однак, через складну економічну ситуацію, задум не був втілений. Зараз споруда не підлягає реставрації ( обвали стелі, перекритів, стін). Але можлива консервація (при теперішніх умовах доволі сумнівно).
Цегляна будівля увінчане двоярусним аттиком. Стиль Бароко.

На фото видно сліди від втрачених прибудов.

Стіни оформлені пілястрами йонічного ордеру, з трьох боків, крім західного, прикрашені сліпою аркадою, що розміщена на висоті 2,5 м.




Видно сліди реставрації (риштування, рейкове перекриття) 60років.




Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

275 Гості, 0 Користувачів