Колектор 9А вул. Стефаника - вул.Городоцька

Автор Golem, 13.09.2009 00:13:56

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

zelja

Сходили ми так як було заплановано тут.
Зібралося нас 4-ро : Я,Рой,Стінгер,Санечка,зустрілися біля памятника погібшому Менту,і пошурували до входу.На вулиці в той час не було багато народу но  коли ми залазили нас впалили 2 ГОПніка,післятого як ми залізли та перевдягнулися вони тіпа хтіли нас настрашити (почали бити ногами по кришці) а нам то пофіг в нас курс чоткий :).Спустившись ми повернули направо і пішли до кінця.там зробили пару фоток вернулися і пішли на ліво до притоки на городоцьку там теж зробили парочку світлин.Бачили парочку щурів. Вилізли без палєвно на вулиці ні душі,поїдеї було десь 1 год ночі. Привели себе в порядок і порозходилися по домам .

Roy

Та, гопніки нам не страшні були.)) Готові вже були скинути їх всередину, до потоку підземного...
Гарно полазили, от зроблю свої голкоступи, обовязково пройдусь трохи під Городоцькою.
Meine Ehre heißt Treue

ZED

Доброго часу доби! Вже відіспався і хочу повідати чудову новину, проте - все по порядку :)
Ми зі Stinger'ом вже певний час досліджуємо 9 та 9а коллектор за мапою каналізацій 1942р. (на форумі відомі під назвою "Стефаника-Городоцька"). Виходимо, зазвичай, вночі, коли рівень води невисокий і можна спокійно ходити по яйцеподібних відгалуженнях. Як прийнято, проходилися до поєднання з Городоцькою, дивилися на бурхливий потік, фоткали і розверталися :( Але виштудіювавши мапу 1942р. і купу фото з форуму та інтернету, дійшли до висновку, що варто спробувати пройтися під Городоцькою і подивитися, що ж там далі.
Отже, зустрілися ми десь о 3:20 ночі, пішли із усім спорядженням в Чорну Медею роздрукувати фрагмент мапи, за якою мали йти. Заінсталилися ми, грубо кажучи, о 3:30 і одразу дістали компас і зорієнтувалися, адже мали місце певні розбіжності щодо того, під якими вулицями проходить сам коллектор. Рушили в напрямку Городоцької, час-від-часу звірюючи наше місцеположення і правильність розташування бокових відгалужень. Все ж таки, коллектор іде під вулицями Листопадового Чину і повертає на Менцицького, а не йде вздовж вул Лепкого, як я вважав раніше. Вийшовши на Городоцьку, ми обережно, крок за кроком просувалися, адже бахіли Стінгера доволі сильно ковзали по бруківці.



На повороті на вулицю Данилишина була позначена перша серйозна невідповідніть мапи - відсутність пішохідної протоки у ту частину 7-го коллектора, що мала би проходити під вул. Наливайка.





Далі було прийнято рішення обв'язатися мотузкою, адже потік ставав більш бурхливим. Ми пройшли метрів 20 вулицею Шпитальною, де у купі заіржавленого заліза знайши - не повірите - гранату Ф-1, що вже багато років підмивалася стічними водами.





Потім був поворот на вул. Куліша, де дно стало більш плоским, вода розтіклася по усій поверхні проходу, а потік став меньш бурхливим. Під ногами був товстий шар мулу, у якому важко було пересуватися. Дорогою бачили багато живописних люків на поверхню, але більшу частину з них не роздивлялися.



Нарешті ми плавно вийшли на вул. Вагову, яка нічим особливим не виділялася від попередньої. Попереду був останній поворот і ПОЛТВА ;D Дійти до самого виходу 9-го коллектору у основне русло було не настільки важко, як ми це собі уявляли, стоячи на мостику над Полтвою під готелем Львів, і спостерігаючи, як тонни брудної води щохвилини виливаються з того отвору. Але адреналін так і вирував у крові :o

Вилізти з цього коллектору на пішохідний бортик Полтви цілком реально 8) Там є достатньо міцні залізні скоби по обидва боки коллектору. Ми вилазили з правої сторони (якщо стояти внизу коллектора лицем в напрямку течії). Але залізти нагору чистим навряд чи вийде ;D .
Далі, ми пройшлися звичним маршрутом вздовж лівого берегу річки. Думали спочатку вилізти в центрі під стометрівкою, але вирішили пройтися далі, адже нікуди не поспішали. Тому зробили ще кілька гарних світлин и помочили ніжки в Полтві 8)









Зайшли під Грушевського, але й там не захотілося вилазити, тому вилізли біля Білої скелі, навіть не перевдягнувшися. Перше, що побачили на виході це була прибиральница, яка від шоку не змогла з себе видавити нічого, крім запитання "Не страшно там?". Просто, не кожну ніч з під землі вилазять два брудні по вуха тіла із штативом, милицями, обвішані дротами, ліхтарями і мотузками... ;) Була вже приблизно шоста ранку і ніч майже закінчилася. Ми заскочили у сусідній дворик, де змінили підземну форму одягу на наземну і щасливі пішли по хатах. По дорозі побачили цікавезний напис на стіні:



Зараз варто трохи розказати про спосіб пересування цією ділянкою:
1. Ніколи не йдіть близько до середини потоку, бо може знести. Потік жахливо неламінарний і по краях течія майже не відчувається, а от по центру просто з ніг збиває.
2. Повороти слід проходити ближче до внутрішньої стінки (там де радіус меньший), бо на протилежному боці вода рухається по інерції і можна не встояти. Звідси ще одне правило: якщо бачите попереду поворот, а ви не з тої сторони проходу йдете, то варто пройти трохи назад і перейти потік, переступивши центральну його частину.
3. Надійно обв'яжіться мотузкою і користуйтеся палками, допомогайте і тримайте один одного під час переходу потоку.
4. Йти цим маршрутом можна лише глибокою ніччю і виключно за хорошої погоди!

Також зауваження: рекомендую цей маршрут пройти у "гумовцях" оскільки вони меньш слизькі на бруківці, якою викладено дно коллектору. Бахіли, можливо, буде доцільніше використовувати із "голкоступами", хоча я не впевнений.

Ростислав

Ну ви екстримали! Від мене + обидвом. Зачотні фотки, особливо з гранатою :)

Roy

Я повторось - ви молодці! Потужний кусень роботи, і добре що взялися за німецьку карту, там непочатий край роботи!  ;)

Обом по жирному +
Meine Ehre heißt Treue

inkognito

   По-раз третій, +! Браво! Дійсно дуже добре, що взялись за карту. А хто би взяв кавалок на Сахарова та вище по течії? Можу підстрахувати на поверхні, наразі маю тимчасове тАбУ на відвідини Полтви.
Resistance is futile

Stinger

Ну і я вирішив запостити наш маршрут :)



І хто сказав що ми до Сахарова не доберемось? доберемось і туди!!!  ;)

Roy

На теперішній момент кришка від входу відсутня. Треба якось закрити цю проблему
Meine Ehre heißt Treue

Stinger

Тільки що я з Едуардом закрили цю проблему дверима ;)

Stinger

Поки наш Рой боровся з вогняним драконом, ми (йа & ZED) в першу годину нового року вирішили задобрити водяного дракона невеличким піротехнічним залпом, а саме в колекторі Стефаника - Городоцька, також дуже потішили рататуїв, які якраз почали там святкувати ;D

Одже відео


linuxoid

Все почалось з замовлення футболок, грошей на котрі мені бракло, як і можливості виїхати до Львова, але пан Bottlehunter люб'язно погодився покласти за мене гроші, та щей привіз футболки до мене в Червоноград, за що йому дуже вдячний і винен купу пива і плюсів.
В одну морозну суботу мені, таки, вдалось виїхати до Львова,  як приїхав  здибався з Bottlehunter і ми посунули до пивнички то все діло помити і здибати ще народу. Трохи пізніше до нас приєднався мій одногрупник. Декілька бутилок  пива, і приїхали  inkognito та zelja, з'явилась покрита інієм пляшка медовухи, потім ще медовуха без інію і під час хімічної реації того всього з'явилось бажання десь полізти, а згодом й ідея куди саме - колектор Стефаника-Городоцька.
Як завжди, сталось оце (в солов'їній мові це не трапляється, але в англійській, голандській та російському діалекті української мови того повно) - я набрав ліхтарів, але забув вдома фотокамеру, добре, що в мого одногрупника був телефон, що непогано знимкує.
Нас лишилось троє: я, Bottlehunter та мій одногрупник.
Ось те, що вдалось відзнимкувати, фотограф - мій одногрупник:






Водиця, котру хтось вже випив:



Було далеко за -10, тому було повно пари і наші ліхтарі її підcвічували:





А то, де тицяю пальцем, хтось змив повну попільничку недопалків:



В колекторі я опинився вперше, спочатку трохи було неохота туди йти через запах, що міг в'їстись в одяг, а переодітись не було, проте, як виявилось, запах був ненастільки сильним як емоції захвату від підземелля. Прагну повторити цей досвід в майбутньому.
Далі ми пішли в сторону Лощини, але то вже інша історія, про котру згодом...

Обговорення

brigadir

7 років не було звідти звітів.
Хочу розповісти що там зараз. Я йшов від Чорновола. Спочатку колектор з бруківкою,води небогато, можна йти по центру. Він плавно повертає Чорновола-Вагова-Кулиша- Шпитальна-Данилишина-Городоцька. Тому йти не нудно. Перспективних відгалужень нема. З шпитальної виходить маленька труба. З Городоцькой виходить 80% води в цьому колекторі, там яйце десь 3 метра. Нижня частина з цегли Reiss. Я піднявся приблизно до вул Лепкого, далі мене почало змивати, я повернувся до вул. Менцинського. Там починається готичний колектор, води небагато. З лист.чину труба, s9b. Потім сходи до парку. Далі колектор активно руйнується. Вилазять свіжі коріння з парку. Потім поворот з Крушельницької. Готичний колектор закінчується на розі Дорошенко. Більшість води падає з Дорошенко, там нормальне яйце, а по Стефаника йде яйце 1,5 м, проте води зовсім небагато, можна пройти. На форумі написано що по вул.Стефаника 3 труби в кінці сходяться, на розі Чайковського. Я такого не бачив, я пройшов майже до Дудаєва, там яйце перейшло в 1 вузьку трубу. Яйце засмічене. Хтось висипав будівельне сміття в люк багато років тому. З Дорошенка вода тече по плитці, дуже слизько, я намагався піднятися але забризгався. Бо маю тільки бахіли. Другий раз не поліз, подумав що потім не зможу нормально спуститися. На цьому я замкнув коло та повернувся до Чорновола. З цікавих місць можу назвати автограф штукатурів 1964 року, та Ф1. Все на своєму місці. Цікаво то що мапа 42року показує прохід з наливайка на кулиша, тобто колектор s7, по факту його нема. Також я не пройшов навіть до церкви Анни. Думаю там є нормальне продовження,  це s9a, який на мапі починається з Мотозаводу. Вода йде згори з інерцією, там важко буде підніматися... Ще цікаво подивитися на скільки можна пройти по Дорошенко, s9c. Карта показує початок на Котляревського.

brigadir


Golem

Дуже кортіло глянути на колектор під Стефаники десять років по тому. Саме стільки я там не був. А фото восьмирічної давності інших учасників форуму не вражали ані якістю, ані роздільною здатністю. Порівнюючи старі знимки з цієї теми і сучасні можна побачити наскільки ми спрогресували в плані колекторної фотографії за ці десять років. Тоді зі штативом, асистентами і світлом фотки виходили гірші ніж зараз з трясущихся в руках смартфонів. Кому цікаво тут є популярна стаття про це

Перехрестя Дорошенка - Словацького


-А що там є цікавого в Полтві? - Запитували мене вчора журналісти пятого каналу. Насамперед це можливість безперешкодно пересуватися під всім містом містом. У нашому випадку зайти коло ТЦ Форум а вийти на вул. Дудаєва. Іншими цікавинками є висячі сади коло Університету Франка, граната коло СІЗО, кілька Полтвопадів, місця де переховувалися Євреї і так далі. Звісно це все на таких любителів як ми. Тут я викладаю фотозвіт лише з колектора коло Університету. Що там і як зараз. Решта цікавинок Полтви є тут

Граната коло СІЗО вросла в колектор


"на цю ***ту" :) Востаннє тут ремонт робився 55 років тому? :)


Висячі сади Полтви коло Університету


Полтвяний і його шаурма на місці.


Етап 1: ТЦ Форум – Вулиця Менцицького

Недалеко в купі металобрухту хтозна скільки років лежить предмет схожий на гранату


Ми під Городоцькою


так виглядає портал у той Львів


Етап 2: Вулиця Менцицького – Листопадового Чину

Ми називаємо цю частину колектора домашньою. Води тут мало, стіни поштукатурені відносно недавно в 1964році, тут чисто, поруч є два бортика. Йдеш собі майже в домашніх тапочках.

Колектор 9А на Менцицького в сторону Стефаника. Початок від Городоцької


1960-і роки були визначними для Львівських колекторів. закрили Полтву коло Липинського, тут поштукатурили і так далі... Місце коло МВС і вулиці Костюшка






Тече Річка Полтва, в ній москальська кров...


Думаю це борЖч зі сторони будинку Вчених - Банку


Починаються заплави. Якшо промотати цю тему на 8 років назад то там є така ж фотка :)


Колись вхід був відкритий і тут проводили квести


Притока з глистопадового чину (ну бо там лікарня...) Васіч, може нею можна підійти до Управління Залізниці?


Вулиця Листопадового Чину


Коло головного корпусу Університету є широкі сходи під землю. Це міг би бути чудовий екскурсійний обєкт для дітвори що бавиться в парку. Показати їм що от під містом є каналізація, що туди стікають притоки з будинків, ось дощова вода і все таке. Не раз бачив як малюки заглядали в решітки дощоприймачів і люки цього колектора. А тати їм з поважним виглядом переказували прочитаний на Експлорері матеріал.

Сходи в парк


А ось і бетонна плита що закриває вхід. Приємно зауважити що крім квестерів ніхто нічого на стінах не писав і не царапав. Все таки Львів це культурна столиця


Вид зі сходів в Колектор




Чи це небезпечно? Ні! Це найбезпечніша частина колектора Полтви. Тому що води тут мало, вона вся тече в жолобі посередині, промислових підприємств немає. Назовні виходить багато люків та дощоприймачів, то ж можна тут навіть Львівський Полтвомарафон проводити.

Домашній колектор 9А


Щоб це зробити потрібно зовсім небагато. 1 – зняти бетонну плиту з входу. 2 – забрати з жолоба, по якому тече вода, кілька каменів. Це бруківка вимита напевно з якогось колектора. Сміття створює заплави і вода виливається на бортики. Тобто можна ноги замочити. Ну і 3 – здати це все в оренду приватним підприємцям, щоб був господар.

Бруд в колекторі спричинив такі от заплави


Забрати цю бруківку і вода тектиме де їй положено, по жолобу




Вище по течії вода вимила бруківку з дна. Вона тут осіла і створює затор. ну і це негігієнічно


Йдемо далі в сторону Головної Пошти




Що ж змінилося за 10 років в цьому колекторі? В кращу сторону нічого. Бруду і заплав стало більше, а з дощоприймачів почали рости коріння дерев. Вони дуже красиво звисають зі стелі і аж до води, утворюючи висячі сади Полтви. Олександра Сладкова колись ділилася спостереженням що у Львові дерева над колекторами ростуть краще. Бо мають додаткове підживлення.

Коріння дерев зі стелі


так ці коріння попали в колектор. Очевидно що ця притока вже не діє


Ці коріння беззаперечний доказ що тут ніхто нічого не чистив вже багато років. Тому що їм потрібен час аби вирости. Коріння виглядають красиво, але їх тут не повинно бути. Бо вони забивають собою отвори зливів, руйнують стелю колектора. Найсумнішим є те, що ростуть коріння одразу ж біля сходів в колектор, тобто навіть далеко йти не потрібно. Якби було бажання... Ну і аналогічна, чи навіть гірша ситуація, є на вулиці Зарицьких.

Як бачимо під час дощу вода сягала стелі навіть в цьому домашньому колекторі. Тому спуск сюди в дощ категорично небезпечний


Але ж яке місце для фотодрочу!


Коріння сягають води, дерева мають що пити. Добре що тут немає фруктових, а то б було гидно якось


Набавившись досхочу висячими садами Полтви ми пішли далі. Пробули вийти вверх по Дорошенка. Колектор там високий. Але течія стрімка і дно дуже слизьке. Потрібно шукати люк і вхід згори. Далі в сторону Стефаника йде троха менше яйце і притока з Коперника. Тут Бригадир мене зачекав а я пройшовся по вулиці Стефаника аж поки яйце не стало ще зменшуватися. Знаючи що мені ще назад вертатися я далеко не карячився.

Заплава перед вулицею Крушельницької


А ось і наші два люки. за десять років не пересунулися ні на міліметр








Люк всередину колектора. Якшо прикласти вухо то буде чути шум води ;)


Хтось болт забив на цей колектор


А ось і перехрестя з вулицею Дорошенка


Цей люк на проїжджій частині


Праворуч Дорошенка, прямо Словацького


Води небагато. Але дуже слизько. І видно як вода вимила яму.


Це ж перехрестя, вид з Словацького


Вулиця Словацького


Класика. Знову гімно місити в прямому сенсі


куски бруківки перегородили колектор


Чистий дощопричмач, вид знизу


Вулиця Коперника


Бригадир для Масштабу


А це вже вулиця Стефаника. І я туди зараз піду


За рахунок бруду тут стояча вода


Доліз досі і розвернувся. Далі низько і не дуже цікаво.


Етап 3: Повернення до Форуму

Дуже символічно. Нас всіх обєднав форум Explorer.Lviv.UA. І торговий центр коло одного з найвідвідуваніших наших входів в Полтву теж назвали Форум 😊 Тут у фонтані завжди зручно було митися після Полтви. Та щось вони його вже вимкнули, а ніби ще не зима...

Поки ми тут ходили в столовій вже вилили весь борж в Унітаз і взялися за молочні страви


Все було безпечно


Вид з вулиці Менціцького на вулицю Городоцьку.


Кажуть що наша влада вже настільки скотилася на дно, що аж пробила стелю колектора :)


Хоч би ті стирчаки арматури болгаркою були зрізали


Вулиця Данилишина


Якщо у Львові відімкнуть воду то тут можна буде гуляти по брукованому дну


Підходимо до основного русла Полтви


Смертельний номер :)


Ну але так як колектор на Стефаника був для нас відносно легким походом, то щоб додатково змучитися ми ще пішли в колектор номер 2 під Високим Замком.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Спускаючись під землю я не знав що опинюсь Там. Мій план був пройти з вулиці Дорошенка до вул. Чупринки. Спочатку все було як завжди: відкрив люк, вода під ногами, закручений підземний хід. Та невдовзі вдалині затуманеного тунелю я почув дивні звуки. Це не був звичайний шум води. Вчувалося багато різних Голосів які говорили всі одночасно. Я ввімкнув ліхтар на повну потужність та все рівно не зміг роздивитися що ж там. Далі було складне рішення.

Неочікувано-великий колектор на Брюллова


Я ходжу колекторами більше дванадцяти років. І ніколи нічого містичного не зустрічав. Я не вірю в духів, привидів та іншу потойбічну фігню. Можу годинами сам лазити по місцях на які іншим навіть через відео дивитися страшно. І нічого. Тому першою моєю думкою було: «Оооо, дігери влаштували собі на Новий Рік підземний сабантуй». Але потім подумав: «Стоп, які дігери! А я хто? Чому мене там нема! В цей колектор ще взагалі не ходив!».

Карта про що йтиметься


Дев'ятий колектор ми почали досліджувати ще рік тому. Пройшли від готелю «Львів» по вул. Городоцькій вверх. Там звернули до Університету і далі до вулиці Дорошенка. На жаль, вверх по Дорошенка піднятися не вдалося. Був дуже стрімкий схил та слизьке дно. Через рік Ваня і Костя дослідили люки на вулиці Дорошенка. Ми надіялися обійти слизьке місце по поверхні.

Той самий колектор і непрохідний підйом знизу


Хлопці виявили вхід у широкий горизонтальний тунель яким можна було вільно пересуватися. Вхід розташовувався прямо на проїжджій частині через що їх чуть не збила машина. В той вечір ми були повні рішучості продовжувати мандри. Але завершити справу завадила патрульна поліція.

Пошук входу


Перше січня, хто ще спить, а хто тільки лягає. Вулиця Дорошенка пуста повністю. Я цим скористався та абсолютно безпалівно заліз в той самий люк. Під землею переодівся та роздивився.

Гляньте в дзеркало ;) Нікого!


Машин немає. То ж цілком безпечно я внизу


Я знаходився під перехрестям вулиць Дорошенка – Бібліотечна - Шашкевича. Тут є злиття двох колекторів. Менший йде з вулиці Бандери. Більший примикає зліва зі сторони вулиці Брюллова. Далі це все разом тече по вулиці Дорошенка.

Місце старту


Колектор на вулицю Брюллова


Колектор на Бандери


Нижче по течії колектор на Дорошенка зменшується до 80-см яйця і різко пірнає вниз. Так вони проходять перепад висоти рельєфу. То ж йти з вулиці Словацького вверх по течії немає змісту. Це мале яйце не пройдеш. Аналогічно як і йти з місця де я спустився в сторону вулиці Бандери.

Вид вд вул. Бібліотечної вниз по течії


Білі нарости на стінах утворилися з грунтових вод. Вони буквально течуть по них. Шкода що на фото не видно


Звуження колектора нижче по течії


Ця ж ділянка на поверхні


То ж я вирушив великим колектором. Майже одразу він двічі різко повернув праворуч, повторюючи рельєф вулиці. Відносно невисоко були люки. Через один з них я побачив кут будинку на вул. Степана Бандери 6.

Колектор на площі Маркіяна Шашликевича


Залишки опалубки


Львівяни настільки люблять бруківку що навіть дно каналізації нею вистеляють :)


Поворот праворуч в сторону вул. Брюллова


Скоби такі собі


Люк відреставрований разом з площею. Ми майже на поверхні


Ще троха колектора


Вид знизу


І ще один люк. Вид зверху


На вулиці Брюллова тунель стає ще ширшим ніж був до того. До стелі руками не дістанеш. Це нетипово, бо йдемо ми проти течії, мав би зменшуватися. Напевно на цій вулиці малий кут нахилу колектора. Тому його зробили більшого діаметру бо вода тече повільніше. Власне в кінці цього великого тунелю я почув Голоси що лунали в перемішку зі звуком води...

Тут колектор зріс і в ширину і у висоту. Але дно стало брудніше...


Поворот "на Лонцького"


І далі пряма стріла. Видно скільки було води під час дощику 31-го грудня


Там в кінці чути Голоси


Маленько помалу, світячи ліхтариком в клуби пари я йшов на цей звук. Далеко вкінці тунелю було видно щось. Від цього щось і линув звук води. Але що це було я не міг розгледіти крізь туман. Йти було важко. Дно колектора стало забруднене та всіяне підводними каменюками. Приходилося це все переступати. З кожним кроком звук води приближався, а Голоси ні. «Може це мене плющить» - подумав я. Та газоаналізатор показував що все з повітрям норм. Та й Новий Рік я майже не «справляв».

З цього місця і йтиме звук води. А от Голоси...


Зрештою прийшлося всю увагу зосередити на дні та на своїх ногах. Я старався не послизнутися та не впасти. А також не порвати бахіли. То ж, непомітно для себе, я наблизився до невеличкого Полтвопаду. Він був штучний. Кілька великих брил на дні заважали воді текти. Утворилася загата і шум води йшов саме від неї. Звична ситуація у Львові.

Пройшов засмічену ділянку. Вид за течією. Тут звук Голосів зник


«І де ж Голоси?» - подумав я. А й справді, вони цілком зникли. Їх не було чути ані на пройденій ділянці, ані переді мною. Я виглянув у люк та побачив що зараз знаходжуся на вулиці Вербицького. Тобто колектор оминув пам'ятник Маркіяну Шашликевичу і пішов акурат вздовж тюрми на Лонцького. А це була ще та катівня! Тоді прав людини не дотримувалися і робили що хотіли. От тобі і Голоси...

Люк знизу


Те ж місце зверху


Під люком той самий колектор


Після вулиці Вербицького колектор різко звузився і став прямокутним. Його профіль дуже нагадує старий польський колектор на вул.Липинського. В кількох місцях старий колектор перетинають сучасні труби. Це може бути газ чи вода. Що то що то є зле. Але хай буде на совісті тих хто їх тут проклав. Зараз труби це своєрідні привиди Полтви в брудних рваних «простирадлах».

Звуження колектора. Може саме через цю сучасну трубу і проникали Голоси?


Йдемо вузьмим тунелем


Перша перешкода


За нею ще одна


Цікаво що колектор далі йде прямісінько через подвір'я УкрСибБанку. І звідти по вул. Котляревського до вул. Київської. На вул.Котляревського є невеличкий перепад висоти який мав би заважати воді текти. Але його компенсували глибиною залягання колектора.

Люк на Котляревського


Як все будувалося


І тут мене осінило! Поруч же проходить славнозвісний колектор річки Вулька на перехресті Сахарова-Вітовського. Але поляки не кинули каналізацію туди. Хоча це було значно простіше зробити бо рельєф сприяє. Ні, вони заморочилися і весь Новий Львів вивели через горб на вулицю Дорошенка. Тому що вже на той час колектор на Сахарова-Вітовського не справлявся! Зрештою так і правильніше. Бо по Дорошенка це «коротка дорога» до очисних споруд. Стоки не мандруватимуть Львовом вулицями Франка, проспектом Шевченка на Свободи.

Затоплення перехрестя Сахарова-Вітовського. 1913 рік. Дякую Гриць Совків


Я чув шо Київська повністю прохідна, там нормальне чисте яйце. Хотілося б на це подивитися. Та, на жаль, завадив мул. Прямокутний колектор є замулений наполовину. Зрештою як і на вул. Липинського. По мулу важко йти, але це пів біди. З кожним кроком з мулу виділяються бульки метану та інших газів. Це справді може бути небезпечно. Тому я вирішив не робити ЛьвівВодоканалу аж такий новорічний подарунок і повернув назад. Краще напишу звіт, а вони хай слідкують за своїм господарством.

Замулений колектор на Котляревського


Дорогою до виходу Голосів більше не було. Тільки но я відкрив люк щоб вилізти - як чиїсь дбайливі руки взялися його закривати назад. Я не розгубився. Висунув назовні свою оранжеву каску. Потім показалася моя замурзана моська. Далі я неквапливо поставив на дорогу оранжевий конус аби машини об'їжджали і вдавано грубим голосом спитав:

-   Що за Х*я?
-   Я перепрошую. Я не знав.... Думав люк хтось забув закрити і хотів поправити.

Вилажу троха нижче ніж залазив


Що за Х*я?


Пару кроків і я вже на місці


На вулиці Вербицького є три кабака. Голоси цілком могли лунати звідти. Наприклад, проникнути через дощоприймачі, зливні труби в підлозі чи просто через незакриті двері туалету. А коли за гостями приїхала поліція через маски в карантин то Голоси раптово пропали. Інакше п'янки так раптово та швидко не закінчуються. В яку з цих версій вірити: Тюрма на Лонцького чи сабантуй це вже на Ваш розсуд.



А я для себе зрозумів шо колектор на Брюллова і Котляревського прохідний та, на жаль, замулений. В сильний дощ він прийме лише половину води. Решта стікатиме природнім рельєфом на перехрестя Сахарова-Вітовського. :(

Недаремно ж вулицю назвали Глибока


Попередження. Спускатися в колектор смертельно небезпечно. Не повторюйте це самі! Якщо ж дуже кортить побачити полтву то пишіть в приват.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Продовження колектора 9А йде аж на вулицю Київську. Пройти туди з Дорошенка важко через замулену ділянку на Вербицького. А всі люки на Київській знаходяться на проїжджій частині. Проте можна глянути як там внизу на цьому ось відео.

Дігери всіх країн єднайтеся!

125 Гості, 0 Користувачів