Замок князів Острозьких Старе Село

Автор Олесь, 10.05.2015 21:39:06

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Олесь

Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

bodyabighit


Svyatodiy

Сезон "докину декілька фото, щоб на компі не валялись" оголошується відкритим











Крутіть колесико!

Sorborn

Побував вчора у Старосільському замку, тому додам ще дещо від себе.
Замок вражає своїми масштабами (2 га) і вважається найбільшим на Львівщині, а також одним з найбільших в Україні.
При вході у подвір'я замку відвідувача зустрічає імітація герси, а також герб над входом.





Зайшовши на подвір'я замку і зробивши декілька знімків, до мене підійшов чоловік старшого віку, який виявився місцевим гідом-любителем.
"Цей замок раніше був набагато вищий, тут один поверх пішов під землю" - з цієї фрази і почалась його розповідь. Чоловік повів мене у зарості високої трави. "Тут навіть ночують, переважно приїжджають з Києва, з-за кордону теж приїжджають. З Польщі і Франції приїжджають туристи. Знаєте, у Франції дуже багато замків" - далі продовжував свою розповідь чоловік.
"А ще кілька років тому тут робила зйомки Руслана – тоді вона заплатила за зйомки 5000 гривень, і за ці гроші вдалось тут дещо відремонтувати" - далі розповідав чоловік, продовжуючи вести мене в хащі, а я тим часом робив знімки.













Спіткнувшись через якусь пляшку чоловік додав: "Це свої смітять, туристи в основному прибирають".
Завівши мене в хащі вуйко показав два місця, у яких провалилась земля і утворились доволі величенькі ями. "Це перший поверх замку. Його хотіли розкопати, але нічого не вийшло. Тут, мабуть, були княжі покої" - розповів він.





Далі він вивів мене з хащ і повів у протилежний бік, але вже по стежині.
"В цій вежі часто поселяються лелеки і живуть там" - показуючи на одну з веж пальцем, розповів чоловік.



Далі він завів у залишки зруйнованої будівлі і показав на завалений прохід і сказав: "Тут був раніше тунель до Звенигороду. Богдан Хмельницький послав свого шпигуна в цей замок, який потім і розповів йому про цей тунель. Богдан Хмельницький разом з військом проникли через нього і вбили всіх, хто був в цьому замку".



Після завершення невеликої екскурсії чоловік попросив трохи грошей: "Я не п'ю, не курю, дайти пару гривень. В мене, тим більше, сьогодні іменини". Ну і після "оплати послуг гіда" чоловік швидким темпом пішов до іншої групки людей, які встигли зайти у замок, а я продовжив робити знімки і оглядати територію вже самостійно.
Оглянувши подвір'я я вирішив оглянути вежу, яка знаходиться поруч з входом у замок.





Підлога у цій вежі частково провалилась і з'явилась можливість побачити частково, так званий, перший поверх, який знаходився під цією вежею (ну і як без всюдисущого сміття  :-\).





Після огляду вежі і подвір'я, також вирішив обійти цей замок по периметру.





Зайшовши у диру в стіні, яка, можливо, була раніше одним з входів в замок потрапив у зруйноване і заросле травою і кущами приміщення, з ось такою красивою дирою в стіні, за якою знаходилась ще одна кімната з провалами у мурі назовні по середині і двома меншими з боків.



P.S. Залишки входу в тунель до Звенигороду (зі слів місцевого гіда) знаходиться в цій будівлі (1), а провалля з "княжими покоями" тут (2).



Володимир Останнее Сонце

Старосільський Замок 15 км від Львова видніється на фоні невеличких охайних хатинок ще здалеку. Із площею у 2 га він вважається найбільшим замком на Львівщині. Ввійшовши у ворота, опиняєшся оточеним високою старовинною стіною з підземеллями ...











































233 Гості, 0 Користувачів