Храм Петра і Павла (Мала Хвороща)

Автор Олесь, 07.06.2015 22:52:46

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Олесь

Мала та Велика Хвороща раніше називалися Великою та Малою Форощою. Це невеликі хутора Самбірського району (Великобілинська сільська рада). На північ від цих сіл починались болота які тягнулись аж до Дністра.

Велика і Мала Фороща були присілком села с.Луки. Офіційна дата утворення Малої Форощі 1734р. У 18 столітті у Форощі існував жіночий монастир. Це були початки 18століття (1716р.). Зараз на місці цього монастиря розміщений храм Петра і Павла. Монастир припинив існування приблизно в 1750 роках.
В ці часи капеланом храму був отець Панько Головчинський (згадується про нього з актів Перемишльського єпископського суду, про зречення від посідання Форощанської землі. Храм, або дерев'яна церква була побудована в 1720р.

А в Форощу храм перенесли розібравши з сусіднього села Луки в 1868р. Раніше він був критий колотим гонтом. Гонт – це дерев'яні дощічки. Їх пропарювали в спеціальних маслах, льняній олії. Для того, щоб вони були стійкі і довговічні. Інколи гонт настеляли в два шари. Храм ремонтували в 1904р. та 1990роках.

У 1948 р. храм був закритий, але на свята тут проводять відправи. Належить він греко-католицькій громаді.


Хрест на місці поховання монашок монастиря 1716-1750р.


Давні ікони писані на липовій дошці. (дошку склеювали з 2-3 частин на шкантах. З тильної сторони, щоб не коробило, врізали ясиневу або дубову рейку, на ласточин хвіст. Дошку пропарювали в гарячій воді, та висушували, щоб не розтріскувалась).




Ангелики різьблені з дерева.


Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

221 Гості, 0 Користувачів