Синагога Старий Самбір.

Автор Олесь, 16.08.2015 12:11:55

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Олесь

Перша інформація про поселення євреїв в Старому Самборі походить з 1519 року. Зиґмунд І повідомляє самбірського старосту, разом з иншими старостами, що гебреям дозволяється мешкати всюди, де вони забажають. У 1553 р. місто отримує маґдебурзьке право і стає єврейським центром. У 1920-х рр. у Старому Самборі мешкало близько 500 гебрейських родин, і ще 500 емігрувало до США. Тоді у містечку близько 90% мешканців були євреями, 18% українців і 2% поляків.
На початку Другої світової війни 30 червня 1941 року Старий Самбір був захоплений німецькими військами. В перші ж місяці окупації було знищено майже все єврейське населення (2300 чол.), врятувалося лише 15 чоловік. Від єврейського життя Старого Самбора залишився тільки старий гірський єврейський цвинтар – кіркут. Напис над цвинтарем повідомляє, що окописько походить з XVI ст. На початку 2000-х років кіркут реставрували – в пам'ять гебрейської громади міста, що існувала тут понад 400 років і була знищена в часи ІІ Світової війни. Гроші на реставрацію та встановлення пам'ятника дав уродженець Старого Самбора Джек Ґертнер (Jeck Gertner).


Герб первісного Старого Самбора,  на міській печатці з датою 1657р.


Приміщення використовувалось як склади за радянських часів.






Дорога на Турку. Праворуч видно старий гірський єврейський цвинтар – кіркут 16ст.



Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

Олесь

Кіркут у Самборі (15ст.)

Натрапив на передачу, уривок з якої представлений нижче. Оскільки давно не був у цій частині Самбора, пройшовся і зробив кілька фото.


За даними на 1629 р. у Самборі проживало майже 2.000 євреїв, перші відомості про кіркут у Самборі належать до 15ст.


Ліквідація Єврейської громади в Самборі відбувалась в періоді двох німецьких окупацій. На місці кіркута просто на могилах було створене гетто.
В єврейське свято, на Йом Кіппур 1942р. німці розстрілювали під цим муром єврейське населення м.Самбора та околиць.




Це відбудована стіна, за допомогою старої польської цегли. Стара стіна була зовсім побита кулями, у товстій стіні були кулями вибиті заглиблення глибиною 20-30см. діаметром близько метра.


Стіна страт, сліди від куль. В 1943р. більшість євреїв з гетто були вивезені в Ралівський ліс, та розстріляні. Там були розстріляні тисячі євреїв з усього Самбірського району. Зараз там монумент у лісі, як не дивно з навколишніх сіл народ туди з'їжджається на пікнік. Бусами, 7-8 машин на день, з дітьми просто на могильниках жарять сердельки ( ...дикість ).


В різних кінцях кладовища встановлено три хрести і четвертий дерев'яний в парку.








Біля дерев'яного хреста. Президент Єврейського Конгресу Канади хоче встановити монумент своїм предкам із Самбора, так він виглядав в 2011р.


А так він виглядає зараз.


Ще один пам'ятний монумент.









Рештки фундаменту огорожі кіркута. Старий кіркут зрівняли бульдозерами, планували будувати стадіон. Все що від нього залишилось - це надгробні плити - мацеви. Які де не де видніються з під дерну.






Сліди копу.


З одного боку цвинтаря розміщені ось такі будівлі. Колись там було стрільбище НКВД.


Видно сліди від куль над вікном.




Неподалік від кіркута розміщена козацька могила, або це місце ще називали  ,,Старі Шибениці".  Це було місце міських страт, далеко від мурів міста, але неподалік від палацу Мнішеків. В підземеллях ратуші поруч з камерою для тортур впертих злочинців, була кімната міського ката. Він же ж був і аптекарем.
На цьому місці в 1674р. було страчено та четвертовано козаків Лаврентія Прендоху, Івана Макара, Василя Хархота. Що входили до козацького загону Лавріна Капусти. Частини їх тіл були розвішані по місту на пострах люду.




Цю могилу було зрівняно з землею. У 1927р. було встановлено плиту і хрест, плита на фото нижче.  Зараз на цьому місці насипано курган з монументом.
Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

355 Гості, 0 Користувачів