На Море в стилі Експлорер або Катакомби, Уран-4, АЕС «Орбіта» і ще купу всього

Автор Elephant, 15.09.2009 17:41:46

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Elephant

Пройшло більше місяця з того часу як я побував в одеських катакомбах. І вот нарешті мені вдалося побороти свою лінь і написати коротеньку статтю.
   Бувши в Одесі, я дуже загорівся ідеєю піти в катакомби, в чому мені допоміг одеський знайомий Сашко. Досвіду у тій справі у мене немає, тому із спогадів про фільм "Штольня", я уявляв собі вузькі бетонні коридори. Після того як мені розповіли, що в деяких місцях щоб пройти стіну потрібно залазити в яму і вилазити з іншої сторони, мені стало якось сцикотно і чесно кажучи по дорозі до входу я вже подумував, шо нафіг воно мені треба. Їхали ми досить довго у Тираспольському напрямку і накінець приїхали. Коли я вже побачив людей які поведуть нас, заспокоївся, тому, що люди адекватні і спочатку навіть видались мені дуже строгими. Всього, нас було 4 групи. 3 групи зйомочних по 2 чоловіка, які займалися топозйомкою, і наша з 9 чоловік, які просто гуляли по катакомбах. Нам як новичкам, на перший раз дуже пощастило, що ми пішли саме в ту систему,  тому, що на відміну від відомого Нерубайського, тут майже всюди можна було стояти в повний ріст а не раком.
   На початку нам провели інструктаж: дивитися на дупу того, хто впереді тебе і не відставати, якщо потрібно зупинитись в туалет чи пофоткатись, кричати "Ева!", після чого всі одне одному теж передають "Ева!" і зупиняються. Також ми пройшли інструктаж по діях у випадку якщо ти загубився: нікуда не йти з того місця де загубився, економити світло і сидіти бити камінь об камінь, бо кричати безполєзно, грубокажучи за поворотом вже нічого не чути.



Такий вот мох ми побачили недалеко від входу.




   На останньому фото добре видно каміння з якого побудована вся стара Одеса. Доречі, якщо хтось не знає звідки взялись катакомби, то коротко розкажу: тут, під землею на відстані від 10 до 40 метрів добувалося каміння для будівництва, а лабіринти утворилися в результаті того, що пиляли в сторону хорошого камня. Робився запил, якщо камінь поганий, робився наступний запил, вот і наворотили коридорів, що хрен розбереш.


Судячи по одягу, не тяжко здогадатися, що всі четверо новачки :)












Такі стовчики як тут зліва краще руками не рухати.


Тут напевно заблукала коза і здохла від голоду. Хтось її похоронив.


Ця пила називається "Щука". Ріже каміння не гірше болгарки.


На наступній фотці видно колодязь, через який піднімали каміння нагору.






Касетна плівка, з якою ходять новачки, щоб не заблукати. Ми йшли з профі, тому вони обходилися балончиком з фарбою.


В 63 проводилась топозйомка О_о






Сир! Хтось бажає? :)




Час від часу йти було досить небезпечно, оскільки опори вже обвалені. В таких місцях треба йти дуже тихо, не топтатись як слон і не піднімати голос, а то в кращому випадку можна получити по шиї.












Ну і на закінчення пару веселих фоток.








На фотках все виглядає дуже яскравим, а насправді ми 15 метрів під землею в суцільній темряві.

RoMeL

Fruere vita, dum vivis

Romchick

Зачотно! Завжди хотів туда попасти!

zelja


ДЖЭКСОН

>>>>тут під землею на відстані від 10 до 40 метрів добувалося каміння для будівництва<<<<<<

Фактически многие катакомбы начинаются уже с одного метра. Большинство загородных систем и рассположены на 1-14 метров. Городские шахты же залегают на глубине 15 - 40.

В какой системе вы были?

Вот эта фраза просто убила.
>>>>>Ми йшли з профі, тому вони обходилися балончиком з фарбою.<<<<<
Извините меня, но ваши "профи" долбо**ы раз позволяют себе краской маркироваться в катакомбах. Это лишь говорит о их нелюбви к катакомбам. Руки поотбивать бы вашим "профи"!!!!!!!!!

А вообще, если кого-то интересуют одесские катакомбы, то вот вам 2 сайта. Тут проводники нормальные, а также много хороших фотографий и интересной информации.
http://lostworld-od.ucoz.ua/photo/  "Lost World"
http://katakomby.odessa.ua/photo/  "Одесские катакомбы"

inkognito

аффтору безумовний +
Resistance is futile

Golem

До Елефанта: дякую за звіт і за те, шо накінець то найшов час написати. Бачиш, для цього не треба бути профі! + і від мене.

До Джексона: Щодо позначок повністю згідний. Ні я, ні знайомі мені люди цим не користуються а тримають карту в голові. Крім того користуються картами і просто здоровим глуздом + правила обходу підземель. Те ж про Печеру Млинки, для прикладу. Яка є не менш заплутаною ніж катакомби. Але ніхто там позначок не робить. Бо хто їх буде потім витирати?

Великий плюс Львова, що всі дослідники обєднані ОДНИМ сайтом Експлорер, всі між собою знайомі і діють адекватно(принаймні за цен боремся). Те, що хтось в Одессі діє некоректно - дуже погано. Мені шкода, але думаю ці питання варто піднімати на ваших внутрішніх сайтах і старатися обєднатися. Елефант не винен, шо його провідники вели себе саме так. Він гість зі Львова і йому великий решпект за то, шо він відвідав шось більше, ніж набережну та дискотеку :)

ПС: але дружити сайтами все рівно треба ;) Будете у Львові - давайтесі чути! Ну і по можливості старайтесі писати Українською, все ж таки ЛЬВІВСЬКИЙ сайт :)
Дігери всіх країн єднайтеся!

Elephant

В оправдання моїх провідників скажу, що вони користувалися і іншими ориєнтирами і міток ставили дуже мало. Але я не знав що у вас це не приветствуется.

Golem

Може ше для Джексона все таки опиши більш детально, в які саме катакомби ви спускалисі?
Дігери всіх країн єднайтеся!

inkognito

   Дуже повчальна річ, недавно була ментальна перепалка із Скіном із приводу трафаретів та позначок. Від себе можу сказати, що б у мене навіть рука не піднялась намалювати шось на стінах Одеських катакомб! Думаю не тільки у мене, а і кожного із нас!
Resistance is futile

Elephant

Якби я знав як називається село... Знаю шо довго їхали по Тираспільській трасі, потім звернули в якесь село і вхід був завалений сміттям і всяким гавном :)
Доречі, там всі стіни були розмальовані. На багатьох фотках видно.
Всю дорогу ми бачили на стінах прізвища великими буквами. Напевно ті, що там ходили, писали так шоб вєрняково не загубитись ))

Golem

Ясно! Дякую. Думаю вони найдуть!
Дігери всіх країн єднайтеся!

wanderer

ЦитуватиДуже повчальна річ, недавно була ментальна перепалка із Скіном із приводу трафаретів та позначок. Від себе можу сказати, що б у мене навіть рука не піднялась намалювати шось на стінах Одеських катакомб! Думаю не тільки у мене, а і кожного із нас!
Не розумію що такого страшного в маркуванні ? Писати "хуй" - ну так, некрасиво, але в маркуванні-то що поганого ? Навіть в карпатах маршрути маркують, це полегшує орієнтування і навіть рятує людей.
Хто був у тустані, там на скелях написи, найдавніший який бачив я - 1864-го року. Для мене було ну дуже цікаво їх роздивлятися. Те що було "тут був вася" 500 років назад зараз цікаво бо васі 500 років стукнуло :-)

Ну і щодо коректності і правильності досліджень - чи не є на думку громади більшою проблемою відкопана і полишена 2-метрова дюрка в центрі міста, яка наражає на реальну небезпеку людей і дітей, та й просто засмічує парк бо там зробили смітник ?

Golem

Здається ця тема вже піднімалася в двох інших темах і про ту дирку, і про написи. Попрошу не продовжувати цю дискусію тут або створити для цього собі окрему тему десь у смітнику.
Дігери всіх країн єднайтеся!

ДЖЭКСОН

Добре, буду намагатись писати державною.

2 Golem: дякую за розуміння.
>>>>>Golem: Великий плюс Львова, що всі дослідники обєднані ОДНИМ сайтом Експлорер, всі між собою знайомі і діють адекватно(принаймні за цен боремся). Те, що хтось в Одессі діє некоректно - дуже погано. Мені шкода, але думаю ці питання варто піднімати на ваших внутрішніх сайтах і старатися обєднатися.<<<<
Тут я з вами згоден, але це трохи різні речі. В Одесі завжди були підземні війни між різними дослідниками, клубами та командами. Тому обєднання всіх дослідників одеських катакомб - неможливо. У всіх різні цілі ходження під землю. Хтось ходить щоб нажратися, хтось щоб їх вивчати і картувати, хтось щоб попонтуватись перед друзями і дівчатами. Тому і виходить така єрунда, що люди, яким просто чхати на катакомби малюють фарбою на стінах та лишають за собою сміття. Мене, наприклад, дуже ображає, що ті ж спелеологи в печерах навіть (вибачте) какають в кульки, а потім виносять на поверхню. Я вже не говорю, що в спелеолога рука не піднімиться щось намалювати або викинути мусор. А вот в Одеських катакомбах чомусь ті ж спелеологи позволяють собі смітити і орієнтуватись завдякі фарбі.
Нажаль, таких "профі" в Одесі дуже багато. Через них в гостей виникає не правільне розуміння катакомб. А потім отакі от "Профі" і блукають в катакомбах і доводиться їх рятувати. Є сотні способів орієнтування і маркування. Цікаво, що балончики та фарба не входить до жодного з цих способів. Найпростіші способи - це пікети з бумаги або камінняю А коли ходиш багато років, то не використовуєш жодні способи. Просто запамятоуєш і все.

>>>>>>> wanderer:Хто був у тустані, там на скелях написи, найдавніший який бачив я - 1864-го року. Для мене було ну дуже цікаво їх роздивлятися. Те що було "тут був вася" 500 років назад зараз цікаво бо васі 500 років стукнуло :-)<<<<<<<
В чомусь ти безумовно прав. Наприклад, в одеських катакомб є малюнки та написи шахтарів, партизанів, дезертирів. По цим написам ми, дослідники, можему знайти багато цікавої інформації про цю шахту і людей, які в ній працювали, жили, ховалися. Є дуже цінні з історичної точки зору написи і малюнки, але є ублюдки, які малюють поверх цих історичних малюнків або просто затирають їх.

Я ні в якому разі не маю ніяких притензій до форумчан. Це просто накипіло вже в мене. Вже багато років воюю з одеськими і не тільки горе-спелеологами... Бо дуже люблю катакомби.

inkognito

   Погоджуюсь із ДЖЕКСОН'ом, чекаємо колєгу із кумпелями у гості. Можна адресок твого форуму/сайту? При нагоді зайшов би до вас, почитав. Дякую!
Resistance is futile

ДЖЭКСОН

inkognito
Так, звісно. Це мій сайт.    http://lostworld-od.ucoz.ua/    Нажаль, форум прийшлось прибрати через підземні війни, о яких я вже написав, але залишив фотоальбом та цікаві статті о катакомбах.

А також ще один цікавий сайт мого напарника по дослідженням.   http://katakomb-od.ucoz.ru/index/0-1

Чекаємо вас у Одесі!!!

Golem

Файно є! В самого деколи буває в душі накипить, шо хочеться когось порвати. Дуже часто через сміття в Карпатах, яке зносиш на власному горбі вниз :)

Не виключено шо взимку спеціяльно до вас заїдемо. Адже в катакомбах завжди однакова погода, а в нас зимоу значно скорочуєсіпередік запланованих обєктіу. Форум ваш знаю, давно читау. Ше з тих лютого місяця часів як ти в нас зареєструвавсі. І фото мені теж подобалисі, особливо шо їх багато і різних. :)
Дігери всіх країн єднайтеся!

wanderer

Ну, я з усім згоден. Я лише хотів сказати відверто, що із читання форуму і практики враження таке що люди з форуму самі творять чимало такого дестрою в своїх же улюблених об"єктам і місті, що поруч із цим маркування балончиком просто ховається. Це лише моє особисте враження.

Elephant

На рахунок сміття, то всі баклашки і т.п. ми забрали на поверхню, хоч чесно кажучи взападло було з тим гавном лазити )) але згадавши як ми з тобою Андрюха їздили на сплав по Дністру і бачили цілі звалища біля водоспаду, інакше поступити неможливо ).
Всіх вітаю з перемогою 3-1 Динамо-Рубін!!!   ;D

282 Гості, 0 Користувачів