Десять днів у Римі

Автор Олесь, 15.08.2016 15:59:15

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Олесь

Кілька місяців тому написав до мене поляк, років 40-45. Він об'їздив ті ж півтори десятки замків що і я, а може і більше. Їздить з родиною по українських замках, фортифікаціях, також знімає відео. Запрошував до себе в гості, казав покаже польські фортифікації та замки. Я подякував, відмовився, сесія іспити...
Коли ж подібна нагода видалась із Італією, я уже вирішив скористатись. Отож здавши іспити в три універи, не чекаючи результатів поїхав до Риму. Зв'язався з перевізником який знайшов мені бус до Риму, в потрібний день.
Їхав я маючи польську групову, туристичну візу. Забрав мене водій біля хати, о 13:00 на кордоні довелось чекати 3-4 години в черзі. На наступний день о 15:00 був уже в Римі.
Їхавши через Польщу, Словакію, Угорщину, Словенію. Повертався через Словенію та Угорщину, зворотня дорога зайняла менше часу.
В Римі зустрів мене Лучано, в якого я і гостював, вірніше проживав. Оскільки він в цей час поїхав досліджувати Західну Україну на моє місце. По спеціальності він зубний технік, бував в Індії, Тайланді, Східній Україні, Кубі. Має в Римі трьох-поверховий будиночок в якому проживає сам. Один день він пояснив де і що можна знайти в Римі і поїхав в Україні через Будапешт, вірніше полетів. Залишивши мені ключі від хати і гаражу. Які я йому повернув приїхавши до України. Дав також проїздний квиток на громадський транспорт та метро.

Перший день до 3 ночі бродив я Римом. Ось кілька фото цього дня.

Фонтан Треві — найбільший фонтан у Римі, заввишки 25.9 метрів і 19.8 метрів завширшки, збудований в стилі бароко. 1629 р. - початок будівництва.
Фігура Нептуна у центрі.




П'яцца дель Пополо, посередині площі височіє 36-метровий єгипетський обеліск, написи на якому вихваляють діяння фараона Рамзеса II. Цей обеліск був перенесений з Геліополя в Рим з примхи Октавіана Августа в 10 р. до н. е.




В основі обеліску розкинулись чотири фонтани з левами.


Лев не постраждав  ;D


Що перше за все мене вразило, бруд. Центр Риму, стара частина міста акуратні і доглянуті. А житлові квартали засипані сміттям. Двірників у них немає, тож ніхто вулиці не прибирає тижнями. Сміття вивозять приблизно раз на тиждень. Тож на такій жарі запах неймовірний. Інколи біля піцерії чи ресторану в трьох, п'яти метрах смітники поховані в горах сміття. Запах в ресторані страшний, але як на диво нікого це не турбує. Самі ж італійці люблять говорити, що це все вина туристів, по правді ж вони в цьому неправі.






Проте вважається, що порівняно з Неаполем, Рим місто чисте.


Ну і звісно, як Рим без баптистів. У нас вони мають один возик, тут три возики, на Італійській, Англійській, Китайській мовах література.


Площа Святого Петра, Ватикан.


Другий день присвятив Ватикану та морю. У Ватикані зустрів двох українців, випускників Франківської Духовної Семінарії, які там проходять аспірантуру. Один з Дрогобича інший Тернополя. Вони безплатно мене провели на вершечок Собору Святого Петра і сказали як пройти в катакомби з поховання Пап.


Площа Святого Петра з купола Собору Святого Петра.


Дах Собору Святого Петра. Піднявся на вершок купола.


Ківорій над могилою апостола Петра.


«П'єт?а» або «Опл?акування Христа?» - мармурова скульптура створена Мікеланджело протягом 1498 —1499 рр.






Охорона Ватикану у святковій формі.




Буденна форма охорони.


Люк в підлозі собору, що веде до папських крипт.


Загалом заходи безпеки в Римі серйозні. Армії в Італії немає, її розформування було однією з вимог при вступі в ЄС, тож їхня поліція поділяється на безліч підрозділів. В тому числі мілітаризовані, озброєні польськими гвинтівками MSBS 2009 року випуску. В саму ж Ватикані при вході на площу Св. Петра та деяких інших туристичних об'єктах є металодетектори, сканери, в Ватикан не пропускають навіть з водою (мовляв можуть бути рідкі вибухові речовини). На одному з таких сканерів засвітився мій розкладний ніж. Довелось його залишити у охорони, забрав на звороті. Взагалі італійці до туристів народ дуже доброзичливий на відміну від угорців. В любому випадку своєю не ідеальною англійською я міг нормально порозумітись, знайти шлях ітд.




Катакомби під Ватиканом, папські поховання. Фотографувати та знімати заборонено. Але хіба ж це зупинить. )






По обіді відправився на море.
Тірренське море


Більшість пляжів приватизована. Вони платні, чисті та доглянуті. Але ходити по них можна, лиш вирішивши присісти відразу ж нагадають про відповідну плату за місце. Безплатні пляжі також є, але їх ніхто не прибирає.








Яхт-клуб, захід сонця.


Перед заходом сонця рятувальна служба оглядає лінію пляжів.





На третій день поїхав на озеро Браччано, це в 30 км. від Риму, колишній кратер вулкану. Там гарні древні містечка та замок Орсіні-Одескалькі.


Вид на озеро із замку.




Підземелля замку.


Замок Орсіні-Одескалькі.


Містечко Trevignano Romano на березі озера.


Колись це були стайні, без вікон. Зараз там живуть люди.




Майстерня скульптора в містечку і його витвір  ;D


Один з наступних днів.
Арка Костянтина, побудована в 315 році, та Колізей.
Колізей (будівництво 72р-80р. ) Колись був облицьований мармуровими плитами, до такого стану його довели розібравши під час будівництва Ватикану (Каміння, мармур... пішли на будівництво Ватикану).


Вхід платний, 12 євро. При вході обшук, металодетектори та сканери.


У фільмах його показують таким великим, кілька колісниць вільно розвертаються. Насправді він менший, розміром як пів футбольного стадіону.


В 405 заборонили гладіаторські бої, як несумісні з духом християнства. А до цього тут 5 000 тварин і хто знає скільки гладіаторів загинуло. Тварин точно підраховували, а гладіаторів ніхто не рахував.




Він міг вміщати в себе до 87000 глядачів.






Пантеон ( Відбудовано близько 126 році ).







В Пантеоні поховані, зокрема, Рафаель та королі Віктор Еммануїл II й Умберто I.


Символічна корона на похованні короля Умберто І., Пантеон.


Римські катакомби тягнуться майже на 200 км. Поділяють на християнські та дохристиянські, іудейські...
В деякі проводять екскурсії, доступ до деяких видає Ватикан, інші замуровані та закриті оскільки там ховали хворих на чуму.


Фотографувати заборонено.
















Римський Форум (лат. Forum Romanum) — площа в центрі Стародавнього Рима разом з прилеглими будівлями.
Форум служив центром суспільного життя.


Залишки палацу Тіберія.






Тріумфальна арка Септімія Севера — триарочна арка, розташована в північній частині Римського Форуму між Курією і Ростра на стародавній Священній дорозі (Via Sacra). Побудована в 205 році н. е. на честь перемог імператора Септімія Севера і його синів Каракалли і Ґети над Парфією в двох військових кампаніях 195—203.


На задньому плані видніється Римський Форум, на передньому Circus Maximus (іподром). У змаганнях на іподромі могло одночасно брати участь дванадцять колісниць. 


Він вміщав 250 000 глядачів.


Сучасна архітектура, будинок суду.


Вуста Правди. Екскурсоводи розказують легенду про те, що ніби вони служили для визначення правдивості обвинуваченого:  вставляв руку, якщо витягував цілою, значить правду каже. Мовляв, за ними ховався римлянин з мечем, який за певну плату зберігав руку або обрубував. Насправді слугував люком Клоаки Максима (каналізаційним люком).


Театр Марцелла 12 р. до н. е.  Архітектурно схожий на Колізей.


Замок Святого Ангела



Відвідав більше 20 соборів, ось деякі з них.
Собор Святого Павла






Орган Собору Святого Павла.


Церква Святого Серця 1890р.




Орган церкви Святого Серця.


Церква Всіх Святих.






А це апарат відпущення гріхів, кидаєш монетку засвічується свічка (електрична лампа). А може тут і індульгенції продають десь. Бачив також апарат для сповіді онлайн, кидаєш монетку, береш мікрофон, сповідаєшся.
В Україні в храмах все ж відчувається релігійність, духовність. А в Італії це просто туристичні місця.


Оригінал індульгенції з 1521р.


Собор Санта-Мария-дель-Пополо.




Орган Собору Санта-Мария-дель-Пополо.


Церква Санта Марія ін Арачелі ( X - XIV ст. )




Підлого цієї церкви - це могильні плити.


Могильні плити, що являються підлогою в церкві.


Могильні плити, що являються підлогою в церкві.


Базиліка Святої Марії Ангелів і Мучеників 1566р.




Орган базиліки Святої Марії Ангелів і Мучеників


Церква Святих Кузьми і Дем'яна ( Vст.)


За доволі простеньким фасадом ховається у Римі краса мозаїк роботи Мікеланджело та його учнів.


Мозаїка пришестя Христа


Орган церкви Святих Кузьми і Дем'яна


Ще один оригінальний органчик.


Десять днів у Римі трошки замало, мав можливість до вересня там бути. Житло безплатне, проїздний також. Що до харчування, на 10 днів майже безплатне. Буханка хліба там на наш курс 60 грн., олія оливкова 170грн., після повернення придбав аналогічну в Самборі за 150грн. (extra vergine). Тож до хати віз лише гарні враження, 3 000 фото, 32 гіга відео, та дорожезну італійську сантехніку, вагою більше 100кг. На неї мені перевізник зробив знижку в 60 євро. Оскільки переплутав з замовленням і я поїхав окремо від свого вантажу бусом. Цей кавалок сантехнкіки повернув мені усі дорожні витрати.  :)


Італійський кіт  ;D


А це вже перший український Сірко, що мені трапився на зворотній дорозі. Рим, Італія, цікаві з точки зору історії та архітектурних пам'яток, проте Україна краща, навіть трава зеленіша і чистіша, клімат більш комфортний. Попробуй витримати 40 градусів кожного дня у Римі.


Вітаю, всіх у кого вистачило терпіння усе це переглянути.  ;D
Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

Drusja

+ Що не звіт - то краще й цікавіше... Приємно читати.
>>>>>>>>>> Не довіряй нікому <<<<<<<<<<

Олесь

Дякую, на все потрібен час і досвід )
Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

YserL

Супер. Плюсик.
Нехиленько так екіперована поліція.

Олесь

Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

Олесь

Відео та ще кілька фото з замку Орсіні Одескалькі. Нарешті знайшов час та добрався до своїх архівів.




Приємно вразив той факт, що замок повністю пустий був, ні туристів ні працівників.








У нас такого асортименту експонатів не побачиш. І звісно в кожній кімнаті бабулька сидить.
















Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

Олесь

Руїни поблизу Тревіньяно-Романо.
Озеро Браччано розміщене в 30км. від Риму. Саме озеро - це вулканічний кратер заповнений водою. З одного боку озера замок Орсіні Одескалькі 10ст. з протилежного боку - містечко Тревіньяно-Романо. На пагорбі над містом знаходяться руїни старовинної фортеці з якої відкриваються неймовірні краєвиди. Скоріш за все фортеця старіша за замок Орсіні Одескалькі. 













Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

221 Гості, 0 Користувачів