Радіотелескоп Уран-3

Автор Romchick, 07.09.2016 23:57:51

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 2 Гості дивляться цю тему.

Romchick

Радіотелескоп розташований практично на березі озера Світязь, точніше лабораторні корпуси і корпуси бази відпочинку. Саме антенне поле - трошки далі, через дорогу в гарному сосновому лісі.
Сам телескоп належить радіоастрономічному інституту НАН України в Харкові. Призначений для дистанційного радіозондування штучних акустико-іоносферних збурень. Був там літом і, на жаль, працювала тільки база відпочинку, в самих лабораторних корпусах і біля антен нікого не було. Тому, не вийшло напроситися на екскурсію і побачити в живу його роботу.
Але хоч на антени вийшло подивитись. Антенне поле обгороджене добротною сіткою і судячи з залишків ізоляторів над нею колись були дроти з електрикою. Перелазити через сітку не прийшлось, бо все ж таки знайшлася дира в огорожі, через яку можна було потрапити на територію.




Самі антени не високі, а око біля чотирьох метрів. Але їх багато. Дуже багато.












Лінк на вікімапію

Напевно, офіційна сторінка

Андрій74

Там вже немає чому працювати,кабеля повирізали,роки 2 тому.
Най го качка копне...

Lorane

Ну, можливо, якщо б Ви поцікавились, то знали б, що не зважаючи на постійні крадіжки кабелів, УРАН-3 і донині працює у постійному режимі і проводяться всі спостереження.

Wolff

На сьогодні об'єкт виглядає більше законсервованим або роботи проводяться в певні періоди часу. Бо за тиждень ні разу не бачив ні персоналу або якихось інших слідів роботи.
Стан на липень 2019 р.









Wolff





кімната  управління  - све по спартанськи ( совковому ).


Golem



7-00 ранку. Ми з Електричкіним чекаємо Влада і Ваню коло ФізМатЛіцею. Ні, ні, вони там не вчаться а бухають з дівчатами на квартирі . В пятій ранку ночі вони ще були онлайн. Тому в нас були серйозні побоювання що наша поїздка накриється жіночим органом. В прямому і переносному сенсі.



Веселі та ще п'яні вони завалилися на задні крісла Джимміка. І якщо Ви уявили як ми з Електричкіном їдемо до Шацька під дружній храп і при запотівших вікнах то знову ж таки глибоко помилилися. Всю дорогу вони травили веселі історії хто що шатав, де кого і як принімали а також обговорювали на чому краще вишивати по району.



9-30. Щоби ноги розімнуть треба вежу ушатнуть! А вже як розминати то на всю довжину, правда? Тому ми вирішили викарабкатися на сам верх. Сказати що ми поводилися тихо і старалися не палитися то це буде відверта брехня. Швидше навпаки. Вділи яскраві жилетки, ричали і сміялися на повну. Але трішки здорового глузду у нас все таки залишилося. Тому заводити припаркований поруч трактор ми не стали. Хоча ключі були в замку а сторож спав.























Головною ціллю нашої мандрівки був радіотелескоп Уран-3 на Світязі. Дехто може подумати що їхати заради нього аж під Білоруський кордон то трохи задалеко. А дзуськи! Довжина дороги залежить не від машини і не від кілометрів, а від компанії з якою їдеш. Деколи годину не можеш дотягнути, а деколи всі чотири заходять як одне рево.

Уран-3


Наша швидкість!


Думали що то вхід в бункір


А це просто геодезичний стовпчик


Я маленький хлопчик.
Виліз на стовпчик.
На сопілці граю.
Дайте Рево :)


10-30. Ми запаркувалися в лісі коло паркану. Той факт що там є рів аби не їздили нас не сильно засмутив. Дир в паркані вистачає, стежка проглядається. Сам радіотелескоп вражає своєю суперсиметрією. Здоровезне поле наче Дуга під Чорнобилем, тільки горизонтальна. Охорони не було, будка закрита на замок.









Справжні БРО


Завдання досягнуте!












Парадний вїзд на територію. Відкритий


будка сторожа на території. Закрита :)


Мертвого сторожа всередині немає.


Кожна така антена це елементарний диполь. Як антена на Польщу тільки більший. Він приймає сигнал відбитий від іоносфери. Це шар атмосфери на межі космосу і землі. Таких диполів є багато і вони формують матрицю або ФАР (фазована антенна решітка). Сигнали від різних диполів сумуються з різними затримками. Таким чином ми дивимося не на все небо зразу, а на вибрану частину. Для чого їм ці сигнали? Наприклад детектувати факт запуску балістичної ракети. Вона робить акустичні збурення в іоносфері. У Львові в ФМІ стояла установка яка запускала в іоносферу звукову хвилю. А в Шацьку дивилися на результат. Бульше тут







От такі от антени!


11-30. Нам стало цікаво а що ж під кришечкою. Ми вернулися до Джимміка за «дечим» і пішли знову. Електричкін правильно запропонував розвернути машину до виїзду, аби була напоготові. Але ми його проігнорували, хоча даремно. Бо коли прийшлося швиденько їхати назад, машина однією стороною зісковзнула в яму. Ну-у, значить буде нам гарний урок на все подальше життя.

У всеозброєнні!


Що там під кришечкою.


Electri4king is watching you!


Гарне сомбреро!


Суматор і узгоджуючий пристрій. Збирає сигнали з кількох антен


Коаксіальний кабель теж вносить свою затримку. Тому його мусять лишати в мотку, а не обрізати по довжині. Щоб все було правильно сфазовано


Деякі кришечки виявилися з яйцями


В прямому і переносному сенсі :)


"І хлопці швидко так тікали, що Джиммі в лісі полишали" (с)БГ


Зразу навпроти радіотелескопу є чудовий пляж та, сама собою, озеро. Воно не мілке і не брудне, як пише преса. А таке ж як і завжди. Тільки от людей майже нема, корона. То ж можна прямо на центральному пляжі спокійно купатися голяка і не паритися що потім робити з мокрими трусами.

"Тирлім пом-пом, тирлім пом-пом,
а Влад идет купаться"


Охолонувши йдемо відкопувати машину. Хлопці ніколи не виростають, тому півгодинки порпання в піску принесло нам масу задоволення. Після чого Джиммік з першого разу виїхав на рівне. Другий урок: Джиммік це супермашина для Експлорингу. Але без хорошої команди ніц не вартий.

Відео Електричкіна


Вони мене пхали вперед


А Електричкінг підтримував щоб не завалився на бік


13-00. пригоди продовжуються. Ми знайшли гарний відлюдний пляж, але на ньому табличка що з діггерів штраф 9000 грн. Ну ми ж ще й сталкери, тому по воді перейшли на інший пляж. Там такої таблички не було та й хто би нас там шукав. Тут і скуштували волинських ковбасок з поліським пивом.

Кажуть що 9000 грн штрафу. Але табличка була на іншому пляжі


Волинські ковбаски і Поліське пиво


Каєф!


По другому разу!




15-00, їдемо в Прип'ять. Вона тут недалеко під Білоруським кордоном. І дорога безлюдна та вбита як і має бути на Зоні. Табличка автентична, не міняли багато років. Цікаво що велика частина з 2500 підписчиків Влада ставили йому лайки що він пішов нелегалом в Зону. 😊



Одноголосно ліворуч!


От і вона!


Хотів стиряти табличку. Але сцуко добре прикручена!




Сталкер на Зоні!


Во тема!


Нова ава Влада


Нео прилетів до нас привітатися


18-00. Природа все таки взяла своє і хлопці троха покимарили. А ми тим часом докотилися до Червонограда. Тут є старий добрий баянний об'єкт гуртожитка. Тільки тепер він менш баянний бо вхід на 2 поверх заварений наглухо. То ж прийшлося через балкон другого поверху і ліфтову шахту. Для Влада і Вані це вже 50+ дах на якому вони побували. То ж нічого особливого. Просто чілимо і їдемо у Львів.

Гуртожиток в Червонограді


Тлін


Школоло


Та сцяв я на тих придурків


Влад вже і не згадає скільки дахів він ушатав


«На стрімкім териконі ти мені віддалась,
Серед білого дня у суботу.
І дивився на нас весь Донбас,
Залишивши роботу.» (c)Лишега


Пневмопошта


20-00. Ми у Львові. Але якщо ви думаєте що хлопці в душ і на кухню - то це не про них. Ваня закидає речі додому і ми паркуємося коло Маку. Тут зараз має бути велика сходка KLR. Маючи «дещо» на руках їм відкриваються нові перспективи у дослідженнях Львівських дахів. Ну а як було далі то вже Влад та Ваня напишуть!

Живіть на повну!


Було мегакруто! Дуже дякую хлопцям за компанію!

ПС: А це на наступний раз!
Дігери всіх країн єднайтеся!

Khimik

А Електричкінг підтримував щоб не завалився на бік

Дуже фігова ідея. Краще мати просто примнятий бік чи навіть збите скло, аніж все те саме, но ще й придавлену людину...
В такому випадку відкриваються протилежні двері, людина стає на поріг, і висить на дверях, роблячи противагу.

Golem

Дякую! Ти все правильно пишеш і так і треба робити. Для важкого Патруля. У нашому випадку все було безпечно. Можеш глянути на відео. Навіть якби машина і завалилася, то Електричкін стояв на підвищенні збоку. Його не зачепило би.
Дігери всіх країн єднайтеся!

282 Гості, 0 Користувачів