Музей ракетного комплексу Nike, Сан Франциско

Автор Bottlehunter, 24.01.2017 21:51:18

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Bottlehunter



В часи холодної війни однією з найбільших загроз для Штатів були радянські швидкісні бомбардувальники. Як засіб протидії, був розроблений зенітно-ракетний комплекс "Найкі-Аякс", перший масовий ЗРК. Ефективна дальність дії ракети - 48 км, максимальна висота ураження цілі - 21300м. Зброя була революційною: Nike-Ajax перша ракета, яка на випробовуваннях змогла перехопити бойову частину балвстичної ракети.

ЗРК був прийнятий на озброєння в 1953 році і прослужив до кінця 70-х. Загалом по всій території США біло розміщено майже 300 пускових точок, переважно на Східному узбережжі.




Приблизно рік тому мені пощастило побувати в музеї, зробленого волонтерами на базі закритої в 1979 та закинутої пускової установки SF-88. Музей відкритий тільки в суботу з 12-30 до 15-30, вхід є безкоштовним. Екскурсії проводять волонтери, а раз в місяць запрошують ветеранів-ракетчиків, які розповідають салагам колись секретні подробиці бойових чергувань. Це місце - єдине в США, де можна побачити відновлену пускову установку "Найкі-Аякс". Американці дуже гордяться тим, що виграли холодну війну і завжди наголошують на цьому на ескурсіях у військових музеях)

Ось їх офіційний сайт: https://www.nps.gov/goga/nike-missile-site.htm



Дорога до музею починається біля Голден Гейт - мабуть, найвідомішого мосту в світі. Тут треба сісти на автобус 76Х і вийти на зупинці біля самого музею.

Взагалі, Сан Франциско неймовірне місто. Тут відбувається і відбулося чимало знакових подій та винаходів, ось кілька моїх улюблених:
- літак вперше злетів з палуби авіаносця
- тут вигадали значок радіоактивності, джинси і мартіні
- тут вигадали термін Urban Exploration, ще наприкінці 70-х років. Автори - група експлорерів, які називали себе Suicide squad club



Ось так колишня військова частина виглядає збоку. Нічим непримітна бетонна площадка, залишки радару в горах та океан за кілька сотень метрів.

Заходимо на територію. Люди вже зібралися та чекають на початок екскурсії.





Спочатку оглядаємо наземні ангари з частинами різних ракет, пультами управління і різним військовим начинням.











Спускаємося в неглибокий бункер. Це - найцікавіше місце - гніздо, де живуть ракети.













Ракети закріплені на спеціальних рейках, звідки по одній вручну подаються на місце пуску, піднімаються на поверхню, приводяться в положення 85 градусів і запускаються в синє небо по кацапських бомбомйотах.
Екскурсовод вибрав з групи найменшу дівчинку і попросив допомогти йому з запуском) Мала без зусиль штовхнула 10-ти метрову ракету на підйомник, дорослий чоловік взагалі може це зробити одним пальцем.
А далі почалося найцікавіше:





Отаке. Годинна екскурсія проминула як п'ять хвилин, а ми пішли купатися в холодний океан. Але це вже зовсім інша історія.




Най жиє Гуцулія!

Bottlehunter

Цього року випала нагода відвідати другу частину SF-88 - закинуту військову частину в горах. Кожна подібна ВЧ протиповітряної оборони (біля 265 по всій країні, https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nike_missile_sites) мала дві частини. Перша локація (Control Site) - власне місце запуску ракет, переважно розміщувалася в долинці. Друга (Launch site) - ВЧ з радарами, що стояли якнайвище, щоб засікти моцкальські бомбардувальники.

Ось чудове відео з бадьорою музикою на фоні знімали якраз в тій ВЧ, про яку тут йде мова



Найперше відвідав туристичний центр, розміщени, схоже, в будівлі, яка колись була церквою, і взяв собі безкоштовну карту з пішохідними маршрутами. А далі - пішки через невисокі гори.





Краєвиди навкруги просто фантастичні - океан і зелені горби.

Ці місця завжди належали армії Штатів після того, як їх відібрали в месиканців, а затока біля Сан-Франциско була важливим стратегічним пунктом. Відповідно, все узбережжя просто всіяне колишніми військовими об'єктами всіх часів, найвідомішим з яких мабуть є Алькатрас. Наприкінці 70-тих на цих землях заснований Національний парк Голден Гейт. Частина військових об'єктів була перетворена на музеї, а частина так і стоїть закинутою і переважно відкритою для огляду.





Маршрути марковані, закинута ВЧ теж присутня на вказівниках



Вхід, тобто вузенький прохід поміж високою сіткою. Десятки разів таке бачив в американських бойовиках)))



А ось і сама ВЧ. Як на місце, яке бачило останнього солдата біля 40 років тому - цілком непогано. Насправді ж - порожні коробки, повністю забиті графіті.





Опора радару



Вертолітний майданчик



І кілька фоток зсередини












Альбом на Imgur

І на завершення ще одне військове відео, зняте в 1954 році. Теж з музикою, достойною фільмів Джорджа Лукаса. Тут ракета Nike-Ajax весело збиває бомбардувальник на навчаннях.





Най жиє Гуцулія!

Golem

Ось ще кілька фоток з точки навпроти SFO, поворот на Half Moon Bay. Також все знищене, але дуже мальовнича місцевість. Цікаво що сюди їздять весілля фоткатися :) Прикольнуло. Якраз гарно шоб пройтися і піджерти бургера десь на напівзручнованому даху.
























Дігери всіх країн єднайтеся!

262 Гості, 0 Користувачів