Церква святого Юра (Дрогобич)

Автор Олесь, 27.04.2017 13:59:28

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Олесь

Ця церква відноситься до числа найкращих пам'яток давньої української сакральної архітектури. Збудована у XV столітті. Останню перебудову здійснив будівничий Григорій Тесля з Дрогобича.
Пишуть, що в 1656 році була перенесена у Дрогобич з карпатського села Надіїва, що поблизу міста Долини. Церкву обміняли на сіль, розібрали та перевезли до Дрогобича на волах. Встановили на місці попередньої церкви, яка згоріла, а у 1678 році.
Церква — тридільна (тризрубна) з квадратною головною навою і двома гранчастими бічними криласами (конхами) та гранчастими зрубами вівтаря і притвору (бабинцями). Низ церкви обведений широким опасанням у вигляді аркади-галереї на стовпах. Над бабинцем хори з аркою-галереєю і Введенська каплиця. Церква увінчана над головними зрубами трьома верхами без заломів, а криласи малими верхами з одним заломом, всі на восьмибічних підбанниках.


Храм побудований без жодного цвяха, їх позабивали пізніше, горе-реставратори.
Як мені пояснили, ця церква містить дві церковки з двома захристіями. На першому поверсі ліві дві бані (на фото) рахується як одна церковка. Другий поверх, там де балкончик і права баня - ніби друга церковка, з окремим входом.


Можна побачити драбину - сходи що ведуть на другий поверх ( в другу церковку ).








Перший поверх, вхідні двері.


Притвор першого поверху.


Розписи як і іконостас XVII ст, виконані народним маляром Стефаном Медицьким ( тобто він родом з Медики біля Перемишля).








Восьмерик середнього верху і сам верх розписали 1678 р., хори – 1691 р., каплиці – 1711 р. Розписи бабинця – вже у 1714 р.


А тут розміщені донаторські портрети, тобто портрети міщан, які дарували значні пожертви на відновлення та збереження храму.
Сцени з життя святих Філіпа, Катерини, Онуфрія виконувалися на замовлення окремих міщан.




Введенська каплиця -це права частина храму, другий поверх.




У 1714 р. була розписана каплиця Введення на хорах.


Тут також зображено портрет титаря храму священика Кобріна: його зображено так, що він стоїть перед Розп'яттям з молитовно складеними руками.


Захристіє.




З каплиці є вихід на хори.






А так виглядає квиток.


Після мене приїхала на екскурсію автобусом група німців. Старші, з паличками та фотоапаратами, мабуть з Трускавця їхали.

Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

Golem

Дігери всіх країн єднайтеся!

294 Гості, 0 Користувачів