Будинок відпочинку Львівського облвиконкому

Автор Electri4king, 08.06.2017 18:13:02

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Electri4king


Цікавість над цим об'єктом в мене з'явилась ще в серединах 2000-х. Тоді, будучи малим шпінгалєтом, я часто разом з сім'єю сідали у маршрутку і їхали в татове село. І ось, одного разу їдучи туди я запримітив з вікна маршрутки один цікавий поворот дороги, який вів до невідомого мені місця. Цікавість в мене тоді була вище гори Говерли. Поворот-то не простий: гарно укладений асфальт, вузенька дорога, стрункі високі ялини (яких вже не стало) по її боках. На жаль, живучи в іншому місті і будучи таким малим й мови не було щоб туди піти і глянути. Кожен раз їдучи я звертав на нього увагу і всю наступну дорогу губився в догадках що ж там може бути (а я ще тоді носом чув, що це не просте місце!). Але проходив час, я все менше звертав на це увагу, а згодом і взагалі забув за нього..

(об'єкт знаходиться на території заповідника)


Пройшло більше десяти років як я згадав, що є ще в моєму краї одне місце, куди я так хотів навідатись і глянути на нього. І згадав абсолютно раптово, сидячи в кілометрі від об'єкта і читаючи про заповідник у Вікіпедії!

(вах, які красиві місця відпочинку вибирали собі партійці)


Сталося це минулого року, де я, набравшись тої дитячої цікавості і наглості в одному мішку, пішов рознюхувати незвідане. Та не так сталося, як гадалося - на території були люди, чиї голоси я почув біля найбільшої цікавинки комплексу, тому прийшлось таки евакуюватись з надією що я сюди повернусь і не один. Так і сталось: цією весною разом з bodyabighit ми дослідили що собою представляє цей об'єкт, навідавшись декілька разів - щоб відзняти відео про сам комплекс і зробити фотографії, як для звіту, так і для ролика. Тому погнали!

(помилуватись територією не вдасться - вона заросла і занепадає)


,,Рыбное хозяйство. Вход и въезд запрещен" - саме така табличка колись висіла на воротах відлякуючи людей, а на папері - щось зовсім далеке від рибного господарства...

База відпочинку почала працювати у 1978 році. Збудували її дуже швидко, менш, ніж за два роки, а керівником проекту був не хто інший, як людина, що пізніше стала головним архітектором Львова – Василь Каменщик. Кожен об'єкт був поділений на ділянки і кожна ділянка закріплена за якимось начальником. Кожен місяць на подвір'я з'їжджались 15 ,,волг", це приїжджали на нараду відповідальні за будівництво.

Побудовано було три корпуси. Перший, шикарний корпус - для секретаря обкому партії Віктора Добрика, в другому корпусі розташовувалось 17 номерів, закріплених за другим секретарем обкому партії Василем Святоцьким, головою міста Львова В'ячеславом Секретарюком, начальником обласного управління КДБ, обласного управління міліції, заступником голови облвиконкому та секретарем облвиконкому. Третій, останній, корпус займав голова облвиконкому Тимофій Талішевський.

До бази був підведений газ, пробурена свердловина для постачання питною водою. Був побудований каналізаційний колектор і локальні очисні споруди. Встановлене центральне опалення, проведений телефонний зв'язок. Свого часу на базі було 30 прямих, львівських, телефонних номерів.

Після завершення будівництва базу, площею сім гектарів, обнесли огорожею та виставили міліцейську охорону.

1. Контрольно-пропускний пункт


2. З внутрішньої сторони


3. Проходимо декілька десятків метрів по асфальтованій дорозі. Якщо комусь цікаво - лампи в ліхтарях ще цілі


4. Звертаємо в бік і попадаємо на третю, по порядку, будівлю - для голови облвиконкому. Стан її трохи кращий плачевного, фотографувати нема що


5. По дорозі до другого корпусу зустрічаємо трушний ліхтар. Вцілівших можна по пальцях порахувати


6. Ось і другий. Станом він не відрізняється від попередньої будівлі. Саме ці дві орендувала львівська компанія СофтСерв, яка нібито проводила ремонт, у оренді наступної їй було відмовлено


7.


8. Цього архітектурного красеня ми і шукали! Перша, по рахунку, будівля, для першого секретаря обкому партії


9. Триповерховий корпус. Витонченість споруди в мене викликає просто захват


10.


11.


12. Попадаємо в середину через майже залочені двері. Ще за тиждень до цієї фотографії батареї стояли на місці, в ролику це добре видно. Я в шоці..


13. Кухня


14.


15. Їдальня. Знову ж таки відпиляні батареї..


16. Лабіринт з дверима. В будівлі всі двері і приміщення позначені своїми номерами - загалом їх більше 40


17. Стан можете оцінити самі. Штукатурка обвалюється, грибок на стінах, паркет від сирості надувся величезними гулями. Видно сліди ремонту, гіпсокартон, пвх-труби. В цій будівлі було проведено декілька міжнародних форумів: на першому було закладено грунт для створення на українсько-польському кордоні багатостороннього автомобільного пункту пропуску «Краковець», на другому – обмізковували облаштування СЕЗ «Яворів», на третьому – взялися за організацію міжнародного біосферного резервату «Розточчя» під егідою ЮНЕСКО


18. Конференц-зал


19.


20. Ця люстра це найбільше, що мені сподобалось в будівлі


21.


22.


23. Сходи нагору. Ними ми пізніше скористаємось


24. Більярдна. На поверсі ще знаходиться технічна кімната


25. Праворуч - гараж


26. Спальня на третьому поверсі


27.


28.


29. Дерева за декілька десятиліть виросли до таких розмірів, що не видно тієї краси яку вони закривають. До речі, що то за вид їх я так і не визначив


30. Єдина фотографія, яку так і не вдалось нормально зняти із-за п'яного автофокусу. Це камінна кімната


31. Камін. Боюсь представити скільки років в ньому не горів вогонь


32. Спускаємось в підвал. Комунікації, газ, вода, світло.. Кімнати для ремонтників. Нічого цікавого


33.


34. Якщо пройтися ще далі за перший корпус, можна попасти до свердловини. Вона відгороджена окремим периметром


35. Насосне приміщення


36. Повертаємось назад. Ще дещо залишилось


37. Спостерігати за заходом сонця тут просто неймовірно. Маєте вільний час - ведіть дівчат сюди! (на сміття уваги не звертаємо:)


38. Невеликий ставок для купання. Цікаво глибину поміряти. Ставок відділяється від основного шлюзами


39. Спортивна площадка


40. Погано видно, але далі знаходиться баскетбольне кільце і парочка турнічків. Огорожу майже не видно, заросло все вщент, окрім, як бачите, футбольного відсіку - хтось тут таки бігає якщо натоптано (сумніваюсь що охорона)


41. Ушатана альтанка. От в принципі й все..


Спасибі Бадяничу за те, що склав компанію туди, тому що ходити з кимось це не те саме що сам, і за деякі тут представлені фотографії; і ІНТРОВЕРТу за камеру.
А ті хто ломанеться туди - вмійте швидко бігати або вилазити по дереві, тому що ризик зустрітись з (ні, не з лісниками) дикими тваринами великий, особливо під вечір. Саме ми і наткнулись були на крики лося в 200 метрах, який нас обійшов (не забуваємо що це заповідник!).
Кажуть, що найприємніша втома, коли ноги болять після тренувань в залі. Але ні, все-таки найприємніша втома, коли вони болять після прогулянок новими містами.

Андрій74

А де це місце знаходиться,я так і не поняв...
Най го качка копне...

Bottlehunter

На мою думку, найкрутіший звіт за останні півроку. Молодці!
Сподіваюся, місце не скоро рознесуть.
Най жиє Гуцулія!

Roy

Підтримую. І місце по настрою, і звіт дуже!
++ автору
Meine Ehre heißt Treue

Soulstorm


Electri4king

Надіюсь цю тему прочитають впливові люди і постараються прийняти хоть якісь заходи по збереженню цього комплексу, тому що вже стільки бажаючих було реалізувати там дійсно чудові проекти, але будівля в руках якоїсь шишки і попросту пропадає й розкрадається. Жаль
Кажуть, що найприємніша втома, коли ноги болять після тренувань в залі. Але ні, все-таки найприємніша втома, коли вони болять після прогулянок новими містами.

Le-i-3o

Це звіт з таких коли я пишу: "Хлопці всі знають що я не любитель Індастріалу, але читаючи такі звіти хочется відвідувати такі обєкти".

Крутяк! Ви молодці всіх плюсую.
Він копав, і ти копай!!!

Electri4king

Кажуть, що найприємніша втома, коли ноги болять після тренувань в залі. Але ні, все-таки найприємніша втома, коли вони болять після прогулянок новими містами.

maxiWELL

Цікаве відео і непоганий об'єкт. Шкода що дерибанять.
Срака байрака!

Svyatodiy

Зимові фотографії цього місця, станом на 2020 рік. В туманну погоду цей об'єкт виглядає дуже атмосферно. Доповнити до детального опису Електричкина не маю що. Просто дуже крута, тлінна споруда в стилі соціалістичного модернізму, прямо посеред лісу.


































Крутіть колесико!

Джел

В Івано-Франковому біля цього великого озера розміщений об'єкт, який на Вікімапії позначений як "Дача колишнього секретаря Львівського обкому компартії України Добрика".



За інформацією з нету, автором проекту дачі Добрика є колишній головний архітектор Львова - Василь Каменщик. Проект складається з трьох великих будівель, які віддалені одна від одної зеленими масивами. Відстань між будівлями приблизно 100 метрів.

КПП. Зараз тут вже нема охорони.





Будівля №1. У радянські часи це була дача голови облвиконкому Телішевського.





Будівля №2  Тут було приблизно 17 готельних номерів, у кожному з яких був санвузол. Господарями вважалися другий секретар обкому Василь Святоцький та голова міськвиконкому В'ячеслав Секретарюк.



Будівля №3. Це дача першого секретаря обкому.







На території



Також знайшла інфу, що у 2003 році два занедбані корпуси комплексу брала в оренду компанія SoftServe. Ще футбольний клуб "Карпати" хотів тут створити навчально-тренувальну базу для команди, а в майбутньому тут мала бути резиденція для учасників Євро 2012.

Wolff

Ну як що охорони немає - скоро буде повний дестрой (((

288 Гості, 0 Користувачів