Старо-кримський гранітний кар'єр

Автор Svyatodiy, 28.07.2017 20:42:52

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Svyatodiy

Отож, перебуваючи в східній частині України вирішив відвідати один гарний об'єкт.

В радянські часи тут працювало близько 200 осіб. На кар'єрах підривали породу і відвозили до дробилок, які знаходяться поруч. Після цього граніт постачали до асфальтних заводів. В сусідніх поселеннях їх було аж 3. Але після розпаду СРСР обсяги виробництва почали скорочуватись. Раніше на кар'єрах проводилось 2-3 масових підриви в місяць. Потім - раз в 6 місяців. Під кінець життя підприємства нормою став добуток 3000 кубічних метрів породи в місяць, хоча раніше це була денна норма. А з початком війни на донбасі життя на підприємстві і зовсім зупинилось.




Весь комплекс складається з чотирьох кра'єрів. Один з них засипали шлаком з металургійного комбінату, котрий знаходиться неподалік. Через другий вже довгий час протікає річка, а два інших поступово затоплює грунтовими водами.





Кар'єр, котрий засипаний шлаком сфотографувати нормально не вдалось, оскільки майже зі всіх сторін він виглядає приблизно так:


Прохід до найбільшого кар'єру загороджено бетонними блоками.





Тут до цих пір стоять два екскаватори ЭКГ-5А.






А ось і сам кар'єр. Найнижчий горизонт вже майже повністю затопило грунтовими водами, а це приблизно 8 метрів.






В самому низу кар'єру стоїть декілька опор ЛЕП, які закріплені на постаментах. Це зроблено для того, щоб їх можна було переміщати перед проведенням підривних робіт.




А ось і будка підривників.



Багато де видно, як просочується вода.





Вона тут надзвичайно прозора. Шкода, що камера не може цього передати.



А ось посеред води видніється верхівка опори.



Ця щокова дробилка була призначена для подрібнення великогабаритного каменю. Після неї подрібнений камінь перевозили до основних дробилок.





Подекуди видніються залишки від колії, що колись тут проходила.





А ось дробилка для дрібнішого каміння.



Над конвеєрною стрічкою висить магніт. Це зроблено для того, щоб виявити потрапляння металу і в разі чого, одразу зупинити дробилку і почати ремонт.




А ось і сама щокова дробилка.



І кабіна управління.



Пізніше камінь потрапляв до конусних дробилок КСД і КМД (середнього подрібнення і мілкого подрібнення). КМД зправа, КСД зліва.



Ще трохи фото конвеєрів і бункерів.










Також для працівників підприємства були збудовані їдальня і бомбосховище, наклонний вхід якого досліджує місцева дітвора ;D




Крутіть колесико!

283 Гості, 0 Користувачів