Міст Голден Гейт, Сан Франциско.

Автор Bottlehunter, 07.08.2017 22:51:13

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Bottlehunter



Одна з найвідоміших в світі інженерних споруд, що сполучає Сан-Франциско з місцевістю Марін - міст Голден Гейт або ж Золоті Ворота.

Цього року вдалося погуляти по мосту, а точніше перейти пішки на іншу сторону затоки. Трохи фото і історії цього грандіозного творіння людини.

На початку 20-го століття США бурхливо розвивалися. Сан-Франциско з його щорічним притоком людей і капіталу як повітря бракувало надійного транспортного сполучення з протилежним берегом затоки. Точніше, сполучення було, але надто повільне і неповоротке - паромна переправа. Справитися з потоком людей і автомобілів вона не могла, тому на початку 1933 року було почато будівництво підвісного моста.



А далі буде просто серія рекордів та інженерних див:

Багато експертів вважали, що міст в цьому місці побудувати неможливо - через ширину та глибину протоки, швидку течію та близьке розташування до сейсмічно активного розлому Сан-Андреас.
Молодий інженер Джозеф Строус довів, що можливо, але для цього йому знадобилося десять років, щоб переконати владу та ще чотири, щоб закінчити спорудження моста.

Технічні характеристики Голден Гейт:

Довжина: 2737м
Ширина: 27м (6 автомобільних смуг)
Висота над водою під час припливу: 67м.
Висота опор: 230 м.
Діаметр кожного з двох основних тросів становить 92 см (вони скручені з 27572 оцинкованих сталевих ниток діаметром 4,9 мм), а довжина — 2332 метри.
Діаметр вертикальних тросів - 6,8см, загальна кількість - 250 пар.

Під час будівництва вперше було застосовано страхувальну сітку, завдяки чому вдалося врятувати життя кільком робітникам.

Колір моста насправді не червоний, він називається International Orange. Такого ж кольору, зокрема, форма космонавтів НАСА



Документальних відео про міст дуже багато, ви легко знайдете їх різними мовами на Ютубі. До допису додам тільки одне, з відкриття мосту. З типовим американським бадьорим голосом за кадром)



Я не знаю, чи є ще на світі якась споруда, яка так часто потрапляла б у різноманітні фільми, телепередачі, книжки і пісні. По Голден Гейту тусили, зокрема, Халк, Термінатор, Годзілла і мій улюблений Брудний Гаррі. Повний список можна глянути тут: https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Gate_Bridge_in_popular_culture



Один з сумних рекордів - Голден Гейт одне з найпопулярніших місць для самогубств у світі. В середньому кожні два тижні хтось вкорочує собі віку, стрибаючи в крижану воду затоки.



Правий тротуар (якщо йти зі сторони міста) відкритий для пішоходів у денний час. Лівий повністю належить велосипедистам. Велосипед, як і загалом активний спосіб життя, просто шалено популярний в Сан-Франциско.

Гарний варіант прогулянки, якщо у вас є вільних півдня: перейти пішки через міст до містечка Сосаліто, звідти паромом попри славнозвісний Алькатрас дістатися до порту Сан-Франциско і погуляти набережною міста.

Далі ще трохи фото:

Туристичний центр, де можна отримати інформаційні буклети та придбати сувеніри






Макет моста:





Початок тротуару:







Вид на місто:


Форт Пойнт, військова споруда 19-го століття. Всередині облаштований музей. Має непоганий шанс стати темою наступної розповіді на Експлорері)



Славнозвісний Алькатрас. Там я теж побував, постараюся написати кілька слів пізніше.





Троси




Переконаний, мрія кожного руфера.


А ось відео від руферів, яким це вдалося)



Підвісна люлька для ремонту








Цікава машина: Зіппер. Пересуває розділювач смуг залежно від того, в котрий бік автомобілів більше.





І кінцева точка моєї прогулянки - порт Сан Франциско та Посилання на альбом

Най жиє Гуцулія!

Alter

Таке питання - чи побутує серед місцевих і примазаних до моста історія про батька та сина, що фарбують міст рівно за один рік, і коли доходять до  кінця то починають заново?
Нема нічого більш вічного за те, що обмотане синьою ізолентою.

Bottlehunter

Ні, такої легенди не чув, ні від місцевих, ні коли читав різні статті і дивився відяшки. Звучить цікаво)

Міст насправді постійно ремонтують і підмальовують, через поганий клімат і його колосальні розміри.

Най жиє Гуцулія!

274 Гості, 0 Користувачів