Маланка в Красноїльську

Автор Bottlehunter, 11.01.2018 20:56:26

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Bottlehunter




Це найнезвичніше шоу, яке мені довелося бачити в своєму житті. Крутіше за концерт Братів Гадюкіних та карнавал на китайський Новий рік в Сан Франциско)

В далекому-далекому буковинському селі Красноїльськ кожного року 14 січня проходить Маланка - костюмований карнавал з давнім язичницьким корінням. На відміну від розрекламованих та комерціоналізованих Вашківців, тут все традиційно і серйозно. Сотні медведів, циган, жидів та інших традиційних персонажів. І всі хором співають коротеньку пісню про ведмедя румунською мовою)  Ніякі фото не передадуть атмосфери дійства, то треба бачити на власні очі.

ЦитуватиМаланка - старовинне язичницьке свято, пов'язане з приходом Нового року, зараз святкується в ніч з 13 на 14 січня. В цей день, за повірями, зникає барєр між світом живих і світом мертвих. Тому, вважається, що померлі в цей день провідують своїх родичів.
Святкування різняться, залежно від регіонів. За Буковині це свято збереглось у вигляді яскравого карнавалу - ПЕРЕБЕРІЇ.
Найпомітніші персонажі Маланки на Буковині- це ведмеді Урса. Селище міського типу Красноїльськ складається з п'яти районів - Кутів. У кожного кута свої ведмеді. Одні схожі на копиці сіна, інші на волохатих метеликів, треті - на пряникові аероплани, хтось одягнувся в костюм ведмедя з маскою-головою і довгими залізними кігтями. Солом'яний костюм важить від 25 до 50 кілограм. Тому недивно, що тягати на собі такі обладунки всю ніч безперервно стане тільки молодий і міцний чоловік.

Ведмедів водять цигани. Десь вони виглядають, як класичні конюхи-роми, або воїни, з натертою чорною фарбою шкірою, в кожусі, одягненим на голі груди, з булавами в руках. Обов'язок цигана піклуватися про свого ведмедя. Прикурювати йому сигарети, поїти водою і самогоном, давати перекусити, допомагати піднятися.

Разом з ними танцюють Мошняги - Діди і Баби, Калуцей - виряджені кінні вершники, Реджі - королі і королеви, жиди - високі фігури, одягнені в багатошаровий рваний одяг, з високими шапками, відлякуючими масками або в гримі.
Таке яскраве святкування саме на Буковині, зокрема в румунських селах, повязують з древнім культом Діоніса, божество, що греки перейняли у дакійців – предків сучасних румун.

Головне дійство починається в ніч з 13 на 14 січня, і триває весь наступний день.

Матеріали по темі, де більше розповідається про історію і традиції свята:

https://life.pravda.com.ua/society/2015/01/15/187805/
https://kamienczanka.livejournal.com/234219.html
https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/2355907-unikalna-bukovinska-malankapereberia.html



Най жиє Гуцулія!

Le-i-3o

Сьогодні починаючи з 17:00 Ukraїner буде стрімити з Красноїльську. Можна буде онлайн глянути на то видовище.
Він копав, і ти копай!!!

Bottlehunter

Най жиє Гуцулія!

39 Гості, 0 Користувачів