Зонд для дослідження стволів шахт (та інших глибоких місць)

Автор Sunnyman, 07.02.2019 03:10:30

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Sunnyman

Пройшов вже майже місяць з моменту нашої вилазки в Калуш і тому настала пора описати той самий зонд, який ми спускали в ствол шахти для розвідки.

Власне ідея зробити зонд з камерою прийшла до нас з Golem'ом по дорозі додому із першої розвідувальної поїздки. Спочатку була ідея спустити туди звичайну екшн камеру, підняти її і аж тоді переглянути запис. Проте я згадав, що зовсім недавно я допомагав другу збирати квадрокоптер, в якому була камера із передавачем, що дозволило б нам дивитися і контролювати процес спуску онлайн... Тому того ж вечора цей дрон позбувся своєї відеоапаратури :)

Так як в стволі шахти нас очікувала висока вологість, всю електроніку зонда потрібно помістити у водонепроникний корпус, в якості якого було використано герметичний пластиковий харчовий контейнер. Для того щоб з середини корпусу було все добре видно, замість дна вклеєно шматок оптично прозорого оргскла.







Вся начинка фактично розділена на дві незалежні частини – освітлення та камеру з передавачем. Живлення частин також незалежне і ведеться від акумуляторів 18650.
В якості бортової камери використано RunCam Swift Mini 2, для передачі відеосигналу від неї - радіомодуль Eachine TX526. Прийом сигналу вівся з FPW шолому від того ж квадрокоптера із від'єднаним кріпленням на голову.



Шолом також вів запис процесу спуску, але вдалося записати лише момент підходу до дна і в такій якості, що соромно й комусь показати. Я спробував залити це на ютуб, але він вирішив що шакалів там недостатньо і стиснув його ще більше. Відео доступне тут.

Для освітлення під час зйомки на зонд було встановлено два 3Вт  білих світлодіода із лінзами, які в свою чергу були встановлені на радіатор і спаковані в герметичну пластикову коробочку. Кріплення цього міні прожектора зроблено таким чином, щоб напрям освітлення можна було підкоректувати вже на місці.







Хоч і пристрій був зібраний на швидку руку, проте досить непогано себе проявив на вилазці і дав зрозуміти, що саме на нас чекає знизу.

Проте і обійшлося без недоліків:

1. Бортове освітлення – світла від нього має бути десь так само як масла в одній з п'єс Подерв'янського. Поки зонд був ближче до поверхні, ми могли підсвічувати ствол шахти теплим галогеноламповим 100Вт прожектором, але десь після половині шляху його освітлення вже не допомагало – попереду ми бачили лише невелику ділянку стіни та дно, коли ми підійшли до нього десь за 5 метрів.

2. Корпус – використання харчового контейнера далеко не найкраще рішення, тому що окрім пошуків підходящого за розмірами герметичного контейнера довелося ще й трохи возитися із вклейкою туди оргскла. На мою думку краще було б використати каналізаційну муфту на 110 мм із двома заглушками і всю електроніку закріпити на одну з заглушок на каркасі із алюмінієвого профілю. Така конструкція була б простішою в монтажі та експлуатації.

3. Запис відео - краще це робити на іншу камеру і зберігати запис локально. Це усуне завади на записаному відео та дозволить вести запис у набагато кращій якості.

Весь цей досвід буде корисним при створенні Полтвоходця 2.0 для дослідження ПЗК. Майже всі матеріали для нього вже зібрані, залишилося найважче – зібрати це все докупи.

Stinger

Монументальненько) Хоча спосіб з екшенкою був би більш правильний)

Sunnyman

Дякую
В ідеалі для таки цілей  треба ставити дві камери - одна з передавачем, інша екшн. Тоді можна і контролювати процес спуску і отримати хороші кадри.

239 Гості, 1 Користувач