Фотки, відео та опис з передавального центру на Високому Замку

Автор Golem, 12.02.2019 14:02:47

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Golem

Привіт Всім!

Вилазка відбулася і то дуже успішно. Викладаємо сюди все шо назнімали. Також напишіть будь-ласка хто шо почув від різних інженерів. Щоб вся інформація була в одному місці. Та й щоб в самого з голови не вилетіло з роками.

Я свій звіт писатиму на вихідних. Мене чекати не потрібно, викладайте вже! Зараз викладу  для затравки тільки три загальні світлини і попередження.

Не лізьте на телевежу. Це небезпечно для здоровя!!!!

Сумарна потужність наверху в сотні разів перевищує потужність мікрохвильовки. На губах відчувається металевий смак а обличчя червоніє як баварська сосиска в тісті. Вони піднімаються наверх або коли все вимкнено взагалі або лише на короткий час коли передавачі працюють на мінімумі.





Дігери всіх країн єднайтеся!

zelja

Є на що подивитися любителям електроніки та всякого роду оЙтішнікам та радіолюбителям, Сталкер вже розложив палатку в одній з кімнат і поросив не турбувати дозавтра)) Згодом буде відео.. Альбом









Sorborn























Ну і трішки вентиляційної системи:





І міні тренажерка)



Ну і посилання на відеозаписи. Прошу вибачення за трішки погано зйомку, але як вийшло:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLnG_W8EOxwjBZS53vTDj1MaQU6d8lYSJB

Electri4king

В мене сьогодні, як людині з електронною освітою і енергетикою за фахом, був величезний потік інформації, який важко піддався розумінню) Благо в нас є люди, які, надіюсь, зможуть це все розписати і розставити "по полочках". Розділ на дві групи дав своє — будучи в одній упускав що розповідають в іншій. Тому десь там краєм вуха щось вловив, а щось там. Сьогодні майже на половину здійснилась ще одна мрія, поглянути що ж там знаходиться за тими стінами передавального центру!

1.


2.


3.


4.


5.


6.


7.


8.


9.


10.


11.


12.


13.


14.


15.


16.


17.


18.


19.


20.


21.


22.
Кажуть, що найприємніша втома, коли ноги болять після тренувань в залі. Але ні, все-таки найприємніша втома, коли вони болять після прогулянок новими містами.

Stinger

Поки для затравки 45 хв відео, де знято було практично все)) Знімала Гандзя, перший раз, тому не судіть)


YserL


Golem

Привіт всім!

Поступило прохання не викладати на паблік конфіденційну інформацію як ото номери телефонів, камери спостереження і тому подібне.

Заберіть\перенесіть кудись будь-ласка подібні фото з публічного доступу.
Дігери всіх країн єднайтеся!

YserL

Цитата: Golem від 13.02.2019 11:57:18
Привіт всім!

Поступило прохання не викладати на паблік конфіденційну інформацію як ото номери телефонів, камери спостереження і тому подібне.

Заберіть\перенесіть кудись будь-ласка подібні фото з публічного доступу.
Номери телефонів на апаратурі теж? Моніторинг скади?

Golem

Дігери всіх країн єднайтеся!

Блондинка в кедах

У мене з дитинства була цікавість заглянути в отой будиночок під вежею. Згодом, цікавість переросла в таку собі мрію - заглянути, хоч одним оком, в середину. 



Бажання здійснюються  ::)


Тут є обладнання різних Українських телеканалів та радіостанцій, мобільних операторів та інтернет провайдерів



Інтер



12 канал



Моя улюблена радіостанція Львівська Хвиля





Мало хто знає, що Львівська Хвиля починалась саме в приміщенні  РТПС «Львів». Їх старий кабінет вже переобладнали, але залишились наліпки



тут повсюди панує порядок





Працівники мають форму з емблемою


не знаю, що то за збуджувачі, але текст повеселив



Вид на 155  метрову красуню. З антенами - 192 метри
Востаннє її чепурили 09.08.2005. Працівники згадують, що тодішній директор заставив відчистити навіть анкерні болти. Потім її грунтували якоюсь крутою ґрунтовкою на епоксидній основні і фарбували. Ремонт обійшовся в 680 000 грн. Скільки то буде в доларах по курсу 5.05?!



Неймовірно красиві вітражі





Коли є вільна хвилинка то:







Wolff

Було межа шикарно! Дуже рідко попадеш на такі діючі обєкти.
Па фоток тут решта в альбомі )))
Випалювач мозгів - він існує і успішно протестований.



Динозавр - і робочий !!!!


А тут в куточку за таємними дверима які навіть понині не можна фотографувати зароджувалось нове радіомовлення країни))))





фотоальбом https://www.flickr.com/photos/142194937@N06/albums/72157703367610832


Golem

Попасти в Телевізор або Чому не всі антени розташовуються на вершечку телевежі?

На Високому Замку стоїть височезна телевежа. Усі, або майже усі, напевно знають чому радіо та телевежі роблять такими високими? Правильно, щоб дальше тягнуло. Зробили б її, скажімо, на 100 метрів нижчою і, наприклад, в Дрогобичі не буде телебачення а Львівську Хвилю всі слухатимуть з інтернету. Земля кругла, а радіохвилі цього діапазону поширюються майже по прямій. Тому чим вища антена тим далі за горизонт вона принципово може зазирнути.



Але чого ж тоді більшість антен на Високому Замку висять десь на середині телевежі, а не на її вершечку? Було б логічно розмістити їх всіх нагорі аби передавали на більшу відстань... Кажете там місця немає? А що ж їм тоді заважало зробити кінчик тої вежі троха грубшим, жеби всі антени там вмістилися... ? Думаєте я вас дурю 😉 Насправді ні, все там логічно та буде пояснено далі в тексті.

Коли я був малим то телевізор був найтехнологічнішою річчю в домі. Дротовий телефон, магнітофон International та навіть колгоспник і близько не стояли ні по складності, ні по привабливості для мого юного розуму. В 2000-х роках комп'ютер витіснив телевізор, а в 2015 році їх всіх посунув смартфон. Тим не менше, перших 16 років мого життя саме навколо телевізора будувався інтер'єр квартири. Телевізор завжди стояв на найкращому місці у вітальній та був накритий вишитим рушником.

В ті часи половина всієї літератури для радіоаматорів була про телебачення та ремонт різноманітних телевізорів. Ще б пак! Найкращий спосіб самоствердитися для початкуючого електроніка це було зремонтувати старенький ламповий Горизонт-206 своїй бабці. Після цього тебе вже допускали пофіксити регулятор гучності у вже значно важливішому, кольоровому Електроні-382. А якшо ти з цим успішно справився, то всі питання відпадали і ти міг тоді далі продовжувати спокійно займатися конструюванням всяких «цифрових схем на операційних підсилювачах». 😊






Це я підводжу читача до розуміння всієї мега-важливості об'єкту про який йтиме мова далі. Звідси, коли я був мануна, передавали Чіпа та Дейла, завдяки цьому об'єкту я довідався хто такий Міцний Горішок та вперше побачив цицьки в серіалі «Молодий та Нерозважливий». Це місце може легко здійснити мрію Миколи Тесли та засвітити лампочку на відстані. Ти приходиш з неонкою на Копець Високого Замку, персонал знизу додає потужності в твою сторону і засвічується не тільки ця лампочка, а й очі всередині черепу. І пломби у зубах починають грати «радіо Нашого міста».

Ну ви вже напевно здогадалися. Ми абсолютно офіційно побували на телерадіопередавальному центрі що на Високому Замку. А кажуть що у німців найдовші слова попадаються 😊 Це та сіра та непримітна будівля коло самої телевежі. Насправді всередині вона дуже простора та, як на той час, по мистецьки оздоблена. Саме сюди львівські теле-радіо-студії надсилають свої картинки та звук. Тут їх підсилюють та подають на антени щоб десь далеко на Хребті Цюхів сторож в готелі мав шо дивитися і не заснув до ранку.







Сірий простудний день. Коло Телевежі на Високому замку поступово утворюється натовп. Може це черговий мітинг до виборів з вимогою перестати крутити Зеленського? Але плакати в них якісь дивні з жовтою буквою «Х» посередині. 😊 Дехто знайомий з усіма учасниками мітингу особисто. Дехто знає лише мене, організатора. Та, тим не менше, ще здалеку легко можна відрізнити своїх від чужих. Хто в темі то зразу йде сміло в центр та приєднується до натовпу. Натомість чужі обережно стараються якнайшвидше проскочити повз нас поки їм, ще чого доброго, тягла не вломили.

Приїжджає пан Директор. Нарід напосідає і ми мало не годину допитуємо його що як і до чого твориться у Львівському ефірі та навколо. Директор з радістю відповідає на всі запитання та старається розказати навіть більше ніж його питають. Зразу видно шо ця людина любить і живе своєю роботою. Нам приємно дізнаватися щось нове, йому – ділитися знаннями та досвідом. А чи знаєте Ви, наприклад, що раз на рік, 13 грудня о 3-15 ночі на частоті 666.66 МГц вони цілу годину крутять гімн ЛАЗ-у, шум водопаду на Полтві та перший виступ Садового в дитячому садку? 😊

Зрештою нам все таки вдалося відірвати Сталкера від п. Директора і ми таки попали всередину приміщення. Тут нас люб'язно «прийняла» охорона. Зібралося аж 21 людина, троха було паспортних даних для протоколу. Потім ми розбилися на дві групи та, трусячись від холоду і цікавості, пішли в різні сторони дивитися на захристію машини глобальної дезінформації.





Не буду описувати що де і як там розташовано. Це доволі очевидно та викладено на фото і відео інших учасників. Працівники телецентру дуже тепло нас зустріли і все гарно показали та розказали. За що їм велика подяка. Я ж зосереджуся на цікавих та непомітних деталях.

Як у Москві є міська легенда про метрових щурів у каналізації, так само і у Львова є своя легенда про метрові лампи у Львівському телецентрі. А ще там є передавачі в зріст людини :) Та, на відміну від щурів, лампи насправді існували та станом на 2004 рік навіть використовувалися. Дехто з учасників екскурсії їх навіть пам'ятав... Та з часом до нас завезли багато б\у транзисторних передавачів, електрика подорожчала і потреба у лампах відпала. Тим не менше, ставок, що колись давним давно і справді використовувався для охолодження анодів цих ламп, стоїть ще й досі.

Уявімо на хвилину що настав кінець світу, Данило Галицький воскрес та вернувся до свого замку. Що би він тут побачив? Кусок стіни в яку колись перед дальнім походом сховав обручку і все. З решти укріплень зробили сосок, а на місці бані тепер якась вежа стоїть. А спитаєшся навіщо? Аби покрити всю область радянським пропагандистським телебаченням? Насправді навіть по Львову ця вежа не дає нормального покриття, не кажучи вже про область. Ставлячи вежу тут совєти були троха поспішили. Згідно з пізніших досліджень оптимальне місце для вежі було б десь на Сихові. Висота над рівнем моря практично та сама, зате зона радіо-тіні від горбистої місцевості була б мінімальною.

Зараз телевежа для мас транслює відносно невеликий потік даних який запросто може бути переданий оптикою, сучасною 4G мережею та іншими каналами зв'язку. Не виключено що з часом вона, як і інші схожі вежі, теж буде розібрана на поталу історичній спадщині міста. Ну і так дешевше для бюджету. Капітальний ремонт вежі що транслює одну рекламу ой яке недешеве задоволення. Для мене ця вежа є одним із символів міста на рівні з Ратушею чи Церквою Юра. Якщо колись до цього дійте то я буду виступати категорично проти її демонтажу чи перенесення.

З тремтінням у ногах та міцно стиснутими нутрощами я входжу в довгий «машинний» зал. Скидаю шапку та розщіпаю куртку, тут суттєво тепліше ніж в решті будівлі. Цікаво як вони боряться з надлишком тепла і виживають тут влітку...

Рядами стоять залізні шафи передавачів. Зі стелі звисають кабелі, хвилеводи і труби вентиляції. Поруч стійки з вимірювальною апаратурою для контролю рівня та якості сигналу. Лише підписи на старих аналогових шафах уже неіснуючих каналів «УТ-1», «1+1», «Радіо промінь» і так далі нагадують про твоє дитинство. Зараз все це перенесено в цифру у чотири великих стійки Rohde & Schwarz. Поруч наскладані купою побутові «тюнери», по одному на кожен з 32 каналів. На вхід оптика, на вихід радіохвилі для пенсіонерів та обивателів які все ще дивляться телевізор.









Сучасний мікроконтролер своїм піном і то на вищій частоті дьоргає


А то вони ще, чого доброго, вийдуть назовні!


Почуваєшся як в Храмі науки


З цих сірих коробочок зараз йде телебачення на всю область. Якось не вражає :(


Ходимо поміж цього всього наче фіксики в мультику та дивуємся яке воно круте! Директор розказує що коли їм тільки ставили на баланс аналогові передавачі для кольорового телебачення то він був відмовився їх приймати. У них не було апаратури щоб перевірити якість сигналу на виході. Тоді з Чехії були прислали стійки з дефіцитним та рідкісним обладнанням і телецентр запрацював. Ці напівкруглі стійки стоять там і досі, можливо навіть ще робочі. КМ-ки чехи в них зазвичай не ставили та ніжки мікросхеми не золотили. Католики однако...

Самороробний індикатор наявності сигналу


На теслі тут не катаються, а працюють!


Стійка контролю якості телесигналу


Спектр телевізійного сигналу


Аналогова Документація




Колись ці антени випромінювали сигнал Чорно-білого телебачення. Це доволі простий сигнал що мав індикатори початку рядка і кадру, а в інтервалах між ними просто йшла напругу що відповідала яскравості пікселя у даній точці. Потім люди захотіли щоб прапори на Красній Площі були червоними, а фон 50-и зірочок на прапорі – синім. Так як чорно-білі телевізори ніхто викидати не збирався то прийшлося думати як в існуючий сигнал ще втиснути інформацію про колір. Тобто кольоровий сигнал мав бути зворотньо сумісним з чорно-білим.




Може виникнути питання: а чому не можна щоб 1 канал був чорно-білим, 2 – кольоровим, 3 – знову чорно-білим і так далі. І не потрібно ніякої сумісності.... Насправді можна було би якби не обмежена кількість каналів. Їх, на той момент, було зазвичай 12 в метровому діапазоні. По 6 каналів на весь союз було явно замало, особливо для буржуїв. Та й в такому разі прийшлося би дублювати всі передавальні центри що теж накладно.

Тому шляхом хитрих маніпуляцій придумали аж три несумісні між собою системи кольорового телебачення: NTSC (штати), PAL(німеччина) і SECAM(франція і союз). Американська давала найкращу якість картинки, але вимагала хорошого сигналу і якісного декодера. Радянська система давала втричі гіршу якість кольорів, зато легко могла покрити необятні простори «наддержави». Та й декодер можна було ліпити з гімна і палок. Посередині стояв PAL, що був розумним компромісом між попередніми двома. Ідея усіх трьох систем була в тому, що в існуючому телевізійному сигналі є достатньо місця аби непомітно підмішати троха інформації про колір. Питання як це непомітніше зробити і скільки її підмішувати. І тут найцікавіше....

Чорно-біла картинка містить в собі дані про всі три кольори(R, G i B). Просто вони є просумовані докупи в один сигнал. Відповідно, нам потрібно передавати тільки різницю між реальним кольором і тим шо вже є в чорно-білому сигналі. Тобто кількість нових даних не така вже і велика. Ці кольорорізницеві сигнали називали Er, Eg і Eb. Ці відносно невеликі дані запросто підмішували в телевізійний сигнал між імпульсами синхронізації чи на ортогональних частотах і їх ніхто особливо не помічав на картинці. Але прикол в тому, що коло дошки сигнали потрібно було називати не інакше як «Є ер», «Є же» і «Є з індексом бе». За Eb відкритим текстом могли і з пари вигнати. 😊



По суті те що тоді передавалося в ефір це було «mp1». Хто пам'ятає, то це нестиснений фільм в поганій якості що ледве влазився на диск. Зато його міг крутити навіть Pentium 1 процесор. Потім процесори підросли і з'явилося mp4 кодування. Тепер на той же диск і далі влазився один фільм, але вже в значно кращій якості 😊 Я до того веду що використовуючи цифрове стиснення в той самий канал передачі можна засунути більше даних. Саме в цьому і є суть цифрового телебачення. Вони беруть існуючу картинку, кодують її як відеоролик на компі і передають тобі додому. А твій тюнер вже її декодує, так само як це робить комп крутячи піратський фільм на моніторі. Мало того що тепер замість одного аналогового каналу в нас є три цифрові. Так і електрики менше потрібно витрачати на передачу. Бо цифровий сигнал не такий чутливий до якості сигналу як аналоговий, головне щоб одиничку від нуля тюнер міг відрізнити.

Другим великим залом були радіостанції типу Львівська Хвиля, Люкс-ФМ чи Радіо-Рокс. Якщо телебачення це була серйозна апаратура, то тут як на радіогуртку. Прості кіловатні підсилювачі, зайорзані стійки і китайські блоки живлення в продовжувачах Sven. За цю парафію відповідають власники радіостанцій. Кожен за свою стійку. Аж так і хочеться легенько натиснути на блимаючу неонову кнопку вимикача живлення для Радіо Шансон.

Звідси йде Львівська Хвиля


Дуже надійно! :)


Ця штука в далекому 2002 році крутила класну альтернативну музику


Тримаємо пальчик на пульсі


І жодної тобі інтриги


Радіо РОКС найпотужніше!


Телецентр не тільки передає сигнал на область. Він ще і комунікує зі супутником, має свої оптичні лінії та передає контент на інші подібні телецентри по всій Україні. Це навіть більш важлива задача ніж локальна трансляція «вечірньої казки» у віддалені райони Карпат. Також ми довідалися що для радіомовлення вони мають спеціальні пілот-тони і по них синхронізують рекламу в різних областях 😊 А щоб перевести годинник RDS зі зміною часу то власник радіостанції повинен особисто прийти в телецентр, ввімкнути старенький монік і там все вручну підшаманити. Тому вони з цим деколи і туплять через що радіо в машині показує інший час ніж на телефоні.



Якби він навіть розказував як заробити мільйон - то так уважно би не слухали


А тепер відповідь на питання: «чому деякі антени висять низько а інші високо?». Тому що існують втрати у фідерній(від передавача до антени) лінії. Тобто коли тобі потрібно передати 1кВт потужності на 250м вверх, то до фізичної антени може дійти не так вже і багато, ватт 500 наприклад. Як наслідок, антена на 100 метрах висоти випромінюватиме навіть більше і тягнутиме дальше, ніж на висоті 250м. Чисто тому, що до неї підводиться вища потужність. Винятки становить передача на далеку відстань 100+км, коли вже кривизна землі починає грати домінуючу роль. А до того часу більша потужність на антені означає кращий прийом. Щоб обійти це обмеження деколи сам передавач ставлять там наверху, поближче до антен.

Раз вже про то почали. Існує два способи передачі енергії від передавача до антени. 1 – це коаксіальний кабель (такий як йде до телевізора) і 2 – хвилевід(РЛС найчастіше). Кабель всі бачили: центральна жила і екран навколо. Прикол коаксіального кабеля в тому, що його погонна ємність та індуктивність взаємокомпенсовуються в широкому діапазоні частот. Тому передача енергії відбувається відносно без втрат. Ще кабель дешевий і гарно гнеться. Та з ростом частоти вище ~2ГГц втрати в кабелі стають суттєві і вони перестають бути ефективними.


Хвилевід це по суті квадратна труба. Електромагнітній хвилі всередині нема куди діватися і вона спокійно валить вперед практично без втрат. Але хвилеводи мають принципові обмеження по робочій частоті знизу. Тобто для низьких частот хвилеводи будуть невиправдано великими. Тому їх використовують зазвичай для страшних гігагерців. Хоча і на дециметри теж можуть бути такі собі каналізаційні труби.


Може виникнути логічне питання: а чому супутникова тарілка працює на 10+ГГц, а вниз йде кабель? Питання хороше. «Головка» такої антени це не що інше як кусок хвилеводу який закінчується маленькою платкою яка переносить всі частити вниз до приблизно 1ГГц. Тобто по кабелю йдуть вже «звичайні» частоти.

На телецентрі ми побачили обидва типи фідерів. Що було новим для мене так це вони виявляється закачують у хвилеводи осушене повітря під тиском. Інакше всередині хвилеводу від перепаду температури та висоти випадатиме конденсат. А це збільшуватиме втрати і просто заливатиме все внизу водою.

Двічі на рік вони роблять регламентне обслуговування телевежі з 4 ранку до 12 дня. Тоді всі передавачі вимикають і тому людині безпечно піднятися нагору. А до того ніхто з них добровільно не хоче лізти в працюючу мікрохвильовку. Як я вже писав на початку теми, це капець як небезпечно для життя. А так то капіталку робили аж в 2005 році. Якшо щось стається в періоді між плановими обслуговуваннями то вони зменшують потужність до мінімуму та й лізуть ремонтувати. А куди діватися. Сумно, але враховуючи долю веж коло церкви Юра до наступної капіталки ця вежа також може і не дожити ☹ Це виключно моє припущення, працівники і п. Директор нам такого не казали.

20 кВт, мікрохвильовка зазвичай дає 0,8кВт




В цій будівлі колись була перша студія Львівської Хвилі. Логічно, початок 90-х, щоб далеко сигнал не передавати. Потім вони виросли з одної кімнатки або їх просто вижили СБУ. Бо саме ці хлопці там зараз моніторять те ж, що і більшість пенсійного населення області: а саме новини, вибори, зрада... Дивно, але стійка ЦО (цивільної оборони) неробоча і від'єднана. За оповіщення населення тепер відповідають теле/радіо студії. Тому не виключено шо в разі війни одні агітуватимуть їхати на Київ, інші – приєднуватися до Польщі, а треті просто злиняють і триматимуть чергу на кордоні.





В передавальному центрі є підвал. Там знаходиться дизель-генератор, силова електроніка і, звісно що, підземний хід до святого джерела що поруч. Згідно Гранкіна, це старий дренаж ще з княжих часів, зараз він трохи засипаний землею. У випадку облоги проросійськими мітингарями працівники телецентру завжди мають як евакуюватися. Цікаво було довідатися що в разі відімкнення електроенергії проектної потужності дизеля не вистачить на всі канали. Тому бабусі цілком можуть лишитися без МЕГА, НЛО+ та інших не менш важливих каналів.

Слід розуміти що телецентр - це державна структура. Тому і фінансування тут як і всюди в державі. А шкода. Попри цю будівлю щодня проходять сотні туристів. Відвести хоча б одну кімнатку під музей радіо та телебачення і від бажаючих перепочити після затяжного сходження «на вершину» не буде відбою. Чи робити двічі на рік теплий ламповий фестиваль старого доброго радіо та телебачення. Ставити антени, вмикати Огоньок і дивитися класичні фільми на теплому опуклому шклі, а не на плоскій холодній пластмасі TFT монітора.

Тут така напруженість поля що стрілки відхиляються самі по собі, навіть без підключених дротів




Оттакі лампи колись були!


Вже йдучи додому ми зауважили швабро-щітку з довгою предовгою ручкою. «Ото у них баба-яга велетень живе» - подумав був я. Та насправді це всього лише щоб чистити супутникові антени від снігу. З тими тарілками що йдуть на передачу якось простіше, вони і сніг плавлять, і сосиски там можна підігріти. А от приймальні антени вимагають ручного догляду 😊

на фоні гігантського автобуса ЛАЗ


Він би тут жив :)


Сподіваюся всі з цього тексту поржали і ніхто його як наукове джерело не сприйняв. Те що я написав жодним чином не відповідає правді і працівники нам розказували все по інакшому. Головна моя мета була цікаво та доступно поділитися враженнями.

Хоч насправді телебачення це дуже серйозно, і науки тут огого. В свій час модуль кольору в телевізорі Електрон вміли ремонтувати лише одиниці. Решта просто міняли його в зборі. Цим звітом я старався зацікавити людей сучасною технічною історією довкола нас та показати неботанську сторону науки. Щоб люди знали що колись було таке як PAL і SECAM, а не лише дбали про старі будівлі в центрі міста. Бо історія як і всесвіт, не стоїть на місці а постійно розширяється. Причому останнім часом ще й з нехилим таким прискоренням.

Метрові Передавачі в ріст людини




Дякую колективу та всім причетним за чудовий день! Сподіваюся ще не раз сюди потрапити і все таки побачити метрові лампи на власні очі 😊
Дігери всіх країн єднайтеся!

RottenDeath

Я там був в 1987 році, знімало нас Львівське ТБ, я тоді в 2у класі був :D багато що змінилося, але я бачу, що деякі речі як були тоді, так досі і є ;D
...fidelis ad mortem...

YserL

Технології не стоять на місці, електроніка мінімізується, появляються нові стандарти. Також відходять в минуле аналогове телебечання, тому ми завітали на екскурсію у апартатну львівської телевежі на Високому Замку.


За поточні роки великим кроком вперед є відключення аналогового телебачення і перехід на цифрове молення DVB-T2. Це дозволило зменшити використання частотного ресурсу, підвищити якість зображення, а також звільнити частоти для 4G зв'язку.



Потік на станції по всій Україні приходить із Києва через супутник Astra 1G 31.5° у потоці T2-MI і швидкістю 72,79 Мбіт/с, і передається на передавачі. Доречі ресівером U2C Denys можна дивитися канали прямо із супутника. Локальні канали підмішуються у потік по локальній мережі. Один мультиплекс займає ширину 8 МHz (яка розбивається на підслоти), і передає цифрові дані із корекцією помилок.



В потоці йде переважно 8 цифрових каналів. Також передаються прошивки ресіверів, токени авторизації, телепрограма.


Передавачі DVB-T2 займають пару стійок: по стійці на мультиплекс, і шафа активки, а також супутникового тюнера.



Обладнення Rohde&Schwarz. Стійка складається із Exciter SX801, модуль керування NETCCU 800,



А також 4 підсилювачів нижче.



Сигнал з передавачів сумується, і по одному фідеру (чорний справа) передається на антену на висоту 170 метрів. У Львові цифрові канали йдуть на 22, 28, 33, 40 каналах.



Своє знайомство із цифровим телебаченням почав 1 вересня 2012 року: дідусь, як ветеран ВВВ, отримав приймач Strong SRT 8500. Тюнер спокійно приймає канали польського телебачення біля Городка у стандарті DVB-T із Перемишля на каналах 26, 43, 59.



В той час роздали близько 1 мільона приставок. В наявності були ексклюзивні приставки Strong і Romsat, оскільки канали були шифровані із використанням системи безкарткового доступу Irdeto.

Свій телевізор LG 32LN541U із DVB-T2 тюнером я купив у липні 2013 року, а також купив CAM модуль Neotion Irdeto Cloaked за 39$, вони якраз появилися на ригку. Тут і криптосхема, і система активацій через OTG.



Із 17 серпня 2014 Нацрада зовов'язала Зеонбуд вимкнути шифрування телеканалів у Т2 мережі. 11 вересня 2014 року вимкнуто шифрування більшості каналів, шифровані лишилися Ентерфільм, Зум, Кіноточка, К2, Вінтаж, Ескулап, Піксель, НЛО, Бізнес. 11 жовтня 2014 року знову шифровані канали, окрім БТБ, 12, 112, 24, захід. 9 січня 2015 року остаточно відмінено шифрування усіх каналів. Виставив на продаж CAM модуль, і успішно продав.

Не будемо заходити в політику, і мутність контори Зеонбуд, один факт: 18 лютого 2014 року вимнуто 5 канал у Т2 - чорний екран, у аналогу зависле зображення (відновлено 19 лютого о 08:00). Із супутника відео не переривався.



Також у Криму після окупація у травні 2014 року переналаштували 18 передавачів. 4 російських мультиплексів женуть із супутника ABS 1 75E.



Вернемося до аналогового телебачення. Вимкнення переносилося з року в рік, і остання дата була прийнята 31 серпня 2018. І тут 30 серпня 2018 року Сарненський районний суд Рівненської області в особі судді Рижий Олексій Анатолійович, за позовом Мізюрко Надія Юхимівна і Телерадіокомпанії "1-1", заборонив вимикати аналог.

Масове вимкнення аналогових каналів відбулося 1 вересня 2018 року з 10:00 до 10:15 вимкнено 13 аналогових передавачів. алишилися UA:Перший, місцевий НТА а також 12 канал. Згодом через заборгованість по електриці вимкнули UA:Перший.

На даний час у ефірі Львова із аналогових каналів по графіку тільки НТА (57 канал) і ZIK (12 канал).

Розглянемо передавачі аналогового телебачення. Із опису "цифри" видно що ефір використовується неефективно.



Напівпровідниковий 20 КВт передавач UA:Перший (8 канал).



Передавач 1-1 на 5 кВт.



Решта каналів передавалася маленькими передавачами TXUP1000 і TXUP2000 на 1 і 2 кВт вихідної потужності.



Якщо ви телевізор не дивитися, то із радіостанціями стикаєтеся у автомобілі. Більшість радіостанцій передаються із Високого Замку. Сучасні радіоприймачі поміщаються у пару юнітів, сигнал сумується у хвилевід.



Раніше один ламповий передавач займав пару квадратних метрів, наприклад Дождь-2, потужність 2+2 кВт. Стоїть в резерві. Неефективний по КПД.





Запобіжники і індикація перегоряння.



Стрілки в нуль.



Також транслюються ще канали у діапазоні УКВ: радіо промінь (УР-2), 67,04 МГц радіо культура (УР-3), а також 67,82 емануїл. Три канали спокійно поміщаються в одній стійці. Аудіо сигнал береться із супутникового ресівера.



Аудиторія УКВ пенсійного віку, а також їх можна слухати через радіо типу KIPO KB-308.



Телефони, автомобільні приймачі приймають у FM діапазоні 88-108 Мгц.



Біля передавачі можуть розміщатися і компютери планувальники, які вижають плейлист у ефір. Мають свої UPS.







Формуванням аудідіо на вхід передавача займається USB аудіо карта



Для комутації передавачів використувувалися такі "тумблери"



Система суматорів.



Передавальна антена виглядає так:



Серед обладнення зустрічаються TESLA.



Анfлогове радіо зараз у світі витісняться цифровими радіо, в Києві запустили цифровий радіо мультиплекс DAB+. Мало розповсюджене, у Європі стандарт мовлення DAB, мій приймач Roberts Robiне зможе приймати канали.

Є вимкнене обладнення ситеми ЦО, зараз оповіщенням займаютсья студії.



Система коаксіальних кабелів до студії.



Також тут колись розміщувалося обладнання Алтай.



Трохи сучасної техніки, цікаво що деякі студії переють звук по E1 каналах.



Для моніторингу коректності роботи передавачів використовують SDR приймач з плагінами. По спектру зразу видно, якщо є якісь відхилення.



Звідси також можна передават потік на супутники через Центр Космічного Зв'язку "Азимут" біля села Сасів. Раніше цим користувалися дипустанови.



Працівники розказували про світіння вежі і фідерів від статики/снігу. Також під час удари блискавки може зависати або перезавантажуватися обладнання, а також перегоряти вимнені світодіоди підсвітки. Виглядає десь так.



Список актуального і історичного ефіру можна переглянути на сайті Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні.

Тепер хочу потрапити у такий центр зв'язку:


STALKER

Багато писати не буду, але насправді відкрив для себе купу цікавого. Плюс збулася одна з мрій мого життя. Приємного перегляду.

atlas1975

ЦитуватиСеред обладнення зустрічаються TESLA

для совкових об'єктів такого типу (й вцілому для заводів, НДІ, лабораторій чи КБ) - ніц дивного. Сьогодні ця назва асоціюється для більшості людей - з електрокарами, а в даному випадку, вказане обладнання зроблено давно неіснуючим чехословацьким виробником з назвою TESLA (скорочення від Technika Slaboproudová). З відомою сьогодні фірмою Еберхарда та Маска - ніц спільного.

Beliy_voron

 :) Споживання електроенергії всім комплексом фіксується кожний день. Якраз за минулу добу передавачі намотали 2307 кВт електроенергії. За словами керівника екскурсії в кращі часи споживана потужність могла вирости  до 12 000 кВт електроенергії на добу.  :o

256 Гості, 0 Користувачів