НУП-ологія

Автор Golem, 26.07.2019 11:53:54

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Golem

Напевно всі помічали одинокі будки попри трасу. Металеві або бетонні, великі або маленькі вони завжди привертають увагу. Їх ніхто не охороняє тому деколи аж дивно як їх досі якийсь газда не переніс собі на подвіря.

НУП


Так от такі будки це найчастіше НУП-и(НПП якшо перекласти) - "Необслуживаємиє усилительние пункти". Вони так же потрібні для кабельних ліній звязку як і водичка для марафонця. Щоб час від часу відновити параметри сигналу.

Якшо на вхід кабеля подати сигнал 1В то через один кілометр на його виході буде вже -0.1В, через десять кілометрів 0.01В а через сто - чистий нуль, тобто шум. Щоб такого не ставалося кожні Х кілометрів потрібно сигнал підсилювати а також відновлювати його форму. Тому що кабель також спотворює і частотну характеристику сигналу. «Х» дуже залежить від типу кабеля і параметрів сигналу. Зазвичай це одиниці - десятки кілометрів. Для оптичних ліній кожних 100км і більше.



НУП-и найчастіше закопують в землю і зверху ставлять будко-вхід. На дверях висить надійний замок а всередині ще й кінцевик. Тобто якшо відкриєш такий НУП то доволі скоро за тобою приїде поліція.

Всередині НУП-а


Раніше НУП-и використовували для міжміських телефонних мереж, для міждержавного звязку, для військовий цілей (РЛС - бойові ракети) і так далі. Тобто кабелів було багато, як і НУП-ів на них.

Та технічний прогрес не стоїть на місці. Тому сучасні комунікацї витіснили як мінімум телефонні кабельні мережі. То ж багато з НУП-ів виявилися закинутими. Хоча вони і пусті, та доволі теплі і сухі всередині. То ж в разі потреби можуть служити притулком для дослідника. Чи навіть новий рік відсвяткувати в Карпатах.

Вирішив відкрити окрему тему присвячену НУП-ам. Прохання кидати сюди Ваші фото НУП-ів ззовні-зсередини. Якшо НУП закинутий то можна і координати. Зазвичай вони на видноті тому ні про який запал обєкта мови йти не може. Якшо НУП діючий то прохання нічого там не рухати. Дуже ймовірно що це шось військове і може зашкодити обороноздатності країни.

----

Перший наш НУП був коло Сколе. Добротна цегляна споруда і навстіж відкриті двері. На жаль нижня камера повністю затоплена і закидана сміттям. Хіба приїхати сюди з дачним насосом і шашликами.







Недалеко від нього коло злиття Стрию і Опору також була типова металева будка. Тут сухо, всередині навіть збереглася якась апаратура 1969 року. Всередині запросто можуть розташуватися пятеро людей. НУП вкопаний в змлю, має бути тепло. Для порівняння такий же НУП але цілий є пофотканий тут











Аналогічний але менше розкурочений НУП в Росії


Так виглядають нові контейнери для НУП-ів Росія завжди мене дивувала своєю консервативністю.

Тут можна почитати про НУП-и за порєбріком. В нас вони такі самі. В Європі напевно інакші, але я ше не досліджував.

Далі почав падати дощ і ми, втомлені після Золотих Шахт і Бункера припинили наше НУП-ання. Троха згодом, вертаючись з роботи, я відкрив будку коло Ковирів. Тут вся апаратура на місці. Але сама порожнина виявилася якась мілка. І напис на ній що "відкривати лише після зняття тиску". То ж може бути якась апаратура для підземних газосховищ а не НУП. Компресор же близько. Або це шось з військової частини шо поруч і там далі в землю ще щось має йти. Треба навідатися ввечері коли не буде дачників. Хоча будка і не залочена і без давача.









Одним словом дописуйте сюди про НУП-и які знаєте. Зробимо разом цю тему Великою!

Наступний на черзі


ПС: Я навмисно не перекладав назву НУП на Українську мову. Тому що це вже історія. НУП пише на них самих, в ті часи НПП ніхто їх не кликав. Тому немає сенсу придумувати зараз їм нову назву.
Дігери всіх країн єднайтеся!

explorer

Цитата: Golem від 26.07.2019 11:53:54
І напис на ній що "відкривати лише після зняття тиску". То ж може бути якась апаратура для підземних газосховищ а не НУП. Компресор же близько.

Типово такі лінії мають кабелі в які подавалось повтря під тиском. Падіння тиску в кабелі є індикатором пошкодження оболонки, а надлишковий тиск, який подається з такого НУПу при цьому запобігає проникненню води через місце пошкодження. Тиск контролюється автоматикою, телеметрія передається куди треба.
Ще зустрічаються згадки, що так само могли контролювати і цілісність всього НУПа, але не впевнений, що це правда або широко вживалось.

От Адміністрація Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України нам розповідає:
Цитувати
19 УТРИМАННЯ КАБЕЛІВ ПІД НАДЛИШКОВИМ ПОВІТРЯНИМ ТИСКОМ

19.1 Утримання кабелів зв'язку під надлишковим повітряним тиском необхідно для запобігання проникнення вологи в кабель при пошкодженнях, а також забезпечує систематичний контроль за герметичністю оболонки кабелю та муфти і дозволяє визначити місце пошкодження оболонки кабелю.

19.2 Встановленню під надлишковий повітряний тиск підлягають всі низькочастотні магістральні та міжстанційні кабелі, кабелі прямого живлення міських телефонних мереж ємністю від 100 пар і більше, а також високочастотні кабелі ємністю 4х4, 7х4.
Оптичні та електричні кабелі з гідрофобним заповненням під надлишковий повітряний тиск не встановлюються.

19.3 Утримання кабельних ліній під надлишковим повітряним тиском передбачається з урахуванням норм і вимог:
-        Руководства по содержанию электрических кабелей связи под избыточным воздушным давлением на магистральной и внутризоновых первичных сетях;
-        Руководства по содержанию кабельных линий городских телефонных сетей под избыточным воздушным давлением;
-        інструкцій фірм, заводів-виробників щодо встановлення, монтажу та експлуатації обладнання утримання кабелів під надлишковим повітряним тиском.
         19.4 Проектами необхідно передбачати розміщення у приміщенні чергового персоналу обладнання дублювання аварійної сигналізації про зниження надлишкового тиску в кабелях.
         19.5 Для утримання кабелів міських телефонних мереж під надлишковим повітряним тиском, в будівлях АТС ємністю  1000 номерів  і більше,  передбачається встановлення компресорно-сигнальних установок (КСУ), які забезпечують обов'язковий повтор сигналів про пошкодження кабелів в кросі та автозалі.
         19.6  Обладнання КСУ розміщується в окремих ізольованих приміщеннях з окремим входом, якомога ближче до кабельної шахти, тобто в підвалі або на першому поверсі будівлі. Стативи з ротаметрами встановлюються в приміщенні кабельної шахти.
         19.7  Газонепроникні муфти монтуються в приміщенні кабельної шахти та в пришафових оглядових пристроях.

maxiWELL

Згадав, що біля свого міста і по дорозі на дачу часто бачив такі штуки. Навіть пригадав, де саме. Ось тільки незрозуміло, де знаходите закинуті?! У нас все діюче.

На виїзді із Боярки є така будка.




Одного разу в лісі бачив ящички з надписами "під тиском". Всередині ще було гніздо шершнів.
Батько сказав, що то кабель зв'язку.
Срака байрака!

Golem

Знаю що крім мене нупологія мало кого цікавить. Але для тих кого цікавить вестиму тут блог "У пошуках НУП-а моєї мрії" :)

Один мурований НУП коло повороту на Тернопілля


Всередині хіба що дошки збереглися.


Але цей цікавий. Бо нетиповий. Верх добротно змурований, бак синій а не сірий


Всередині повністю пусто


Далі був робочий НУП коло провалля в Стебнику




Цей НУП не був відкритий на розпашку


Не маючи багато часу ми лишили цю масивну гермокришку на наступний раз. Агов Трускавецькі, може заглянете під кришечку? ;) там може бути або плоска муфта і ніц цікавого. Або спуск вниз і стійки з обладнанням. Як повезе.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Якось вертаючись додому я помітив один білий бетонний НУП з написом Висока Напруга. Їх сотнями стоїть попри трасу. Але цей був відкритий. Я не зміг не зупинитися :) Всередині була масивна металева кругла коробка. Підземної часнини не було.

Мені, як великому фанату НУП-ів, дозволили все пофотографувати. Але без людей і привязки. Це насправді був телефонний нуп. Всередині стояло сучасне обладнання 94 року випуску. Тому, на відміну від старих НУП-ів все таке маленьке.

Самотній НУП


Ого, аж страшно заходити


Насправді всередині звичайні телефонні лінії. Внизу видно вентиль щоб спускати тиск


Тримається на одному болті, значить тиску там бути не може


Всередині круглої коробки доволі сучасна стійка


З дванадцяти ліній робочі лише дві. Тобто один слот йде одна телефонна лінія. Тоді використовували ущільнення каналів, тобто передавалося все на високій частоті. Відповідно по одній фізичній телефонній лініїі могло бігати під сотню розмов одночасно.




Це ампула з силікагелем на кришці. Як бачимо всередині все сухе і не погнивше


Спеціально для цього посту купив на Радіобазарі плату від НУП-а такого ж типу


Вид зверху. Все заекрановано


Задня частина що втикається в стійку і до ліній


Ключ що втикається в торець. Він конфігурує плату.


Всередині ключа дві перемички


Перехідник щоб втикнути дроти в цю плату


Знамаємо захисний екран


Яка красива плата всередині. Виконана по військовому стандарту, все правильно змонтовано. Покрита лаком тому блистить


Top. Живлення плати 14В, параметричний стабілізатор


Bottom. Плата лише двошарова.


Ну і для тих хто любить покопирсатися в старих платах. Я розписав що де є.


Зпроектовано добротно, використано багато дефіцитних на той час мікросхем які в побутову техніку не йшли.

Значить з вхідної лінії сигнал через трансформатор йшов на підсилювач зібраний на транзисторних збірках. Тут його доводили до кондиції та детектували. Так як сигнал високочастотний то стояв місцевий кварцовий генератор.  Здетектований сигнал відновлювався в цифровому вигляді. Потім знову модулювався на ВЧ і йшов у лінію через інший трансформатор. Ну і цікаве спостереження. На платах і стійках немає жодного світлодіоду :) Як знати що воно працює? Десь так.
Дігери всіх країн єднайтеся!

atlas1975

тут й не має ніц побутового, плата зібрана (цікаво хто ж розробник під ЕСКД шифром "АРФ"..) на компонентах з прийомкою замовника (воєнною), а 533я серія планарок навіть з індексом "ОС" (особо стабильные) (до речі - правильніше ці серії планарок писати без букви "К" - то не "побутове" виконання.. - так само й з 2Т312 транзисторами, а не "КТ" для побутової електроніки, з прийомкою ОТК), конденсатори біль-менш сучасні тоді (К10-17а) ,але все одно вліпили анахронічні вітебські (від Моноліта) КМ-6. Зате добряче покрили лаком всю плату, шо згідно тех. норм для того місця де вони експлуатувалися..
А взагалі, плата-модуль нагадує похожі плати до апаратури ИКМ...

Golem

Їдучи якось попри Новошичі ми з Олесем зауважили самотній НУП. Колодки на дверях не було, як і обладнання всередині. Зато вони полінилися здати на макулатуру документацію по цьому НУП-у. Її вже почали гризти миші яких всередині виявилося дуже багато. Ще б пак, це термобокс з природньою вентиляцією. Тут суттєво тепліше і сухіше ніж назовні, немає конденсату (роси). Так як документація ітак на ладан дихала, ми прийняли рішення зберегти її для нащадків.

Хто не знає, в Союзу теж були свої ксерокси. Називалися машина ЕРА. Саме вони давали такий характерний відтінок на папері.

НУП з документацією


ого! З комфортом!


Ці вішаки потім будуть в списку обладнання НУП-а


Всередині пусто. Це і попередні два фото це НУП коло Дрогобича. Вони по суті кожних кількадесят кілометрів стояли. Потім на початку 2000-х всі демонтували




Колись був кінцевик


Вааав! раритет!


А ось і вона!


Більше на жаль тут ніц не було


Кидаю сюди лише кілька фоток з кожної папки. Якшо когось цікавить щось конкретно то пишіть в приват












I'm lovin` it!


















Останній запис за 2005 рік.










Невже но Україні аж 661 подібний НУП?


До 2006 року тут були люди. Перевіряли тиск в кабелях






Дата випуску 1978 рік







Дігери всіх країн єднайтеся!

explorer

Круто. Може виклади більше з документації? Схеми і креслення, мабуть, менш цікаві, але там де є що почитати - було б пізнавальної.

YserL

теж би полистав

maxiWELL

В місцевому лісі на Київщині знайшов незрозумілі невеличкі ящики, до яких підходять кабелі. Оскільки це лінія зв'язку, то ймовірно, це НУП. Всередині чутно шипіння. Значить воно діюче. При цьому кришка одного з ящичків відкрита вже не перший рік. Тому можна зазирнути всередину. Табличка 1992 р.

Отак ідеш посеред лісу — і таке.






Видно, що раніше воно зачинялось на ключ.


Нутрощі.




Влітку там було гніздо шершнів.
Срака байрака!

Golem

Цитата: explorer від 01.12.2019 09:06:37
Круто. Може виклади більше з документації? Схеми і креслення, мабуть, менш цікаві, але там де є що почитати - було б пізнавальної.

Кожен з нас хоча б раз мусів відсидіти... новорічні свята за столом з родичами. Замість того щоб десь лазити ти томним поглядом дивитився на всі ці остогидлі салати, холодці та напої які вже лізли хіба що клізмою. Звісно що нормальна людина стільки зїсти не може. Тому вона змушена прикидатися що має важливі справи і залипати в телефоні. Для таких я вирішив закинути архів з документацією на НУП. Буде що почитати довгими столовими вечорами.

А для тих кого доля минувала все це читати ось короткий підсумок:

1)   Максимальна відстань лінії НУП-ів це 200-300км. Далі повинен стояти обслуговуємий пункт. Типу такого як є в нас під Цитаделлю чи в Бібрці. Враховуючи відстань між НУП-ами до 25км це виходить 12-17 нупів по дорозі
2)   Це інструкція на аналоговий НУП на початках транзисторів. Звісно що потім шумовий поріг підсилювачів покращили, далі лінії зробили цифрові. Це далі змогу замість чотирьох ставити один НУП на кабель і тягнути той самий сигнал. То ж деякі з НУП-ів просто комутують вхід на вихід кабеля і все
3)   Кабель спотворює частотну характеристику сигналу, це загальновідомо. Навіть зараз для мережевих карт випускають спеціальні кабельні еквалайзери які цю частотну характеристику вирівнюють. Тоді робили теж це все. Але от що вони вимірювали температуру кабеля (а він лежить в землі) для точнішого прогнозування затухань.... Для мене це була новина.
4)   Частоти роботи аналогових НУП-ів були до 250кГц. Останні 50кГц йшли для службової інформації. Решта телефонні канали. Зараз ардуїнка піном і то швидше дьоргає.
5)   Постійно в лінію слався сигнал 225кГц. Якщо відкривалася кришка НУП-а чи тому подібне(крали кабель) сигнал пропадав. Це генерувало тривогу.
6)   В НУП-і був балон з газом. Він підтримував тиск в кабелі. Якшо газ в балоні закінчувався, в лінію посилався нетривожний сигнал, що треба накачати балон.
7)   До десяти НУП-ів були ввімкнені послідовно в ту ж лінію живлення. Тобто вони живилися струмом. Він падав на стабалітроні Д815 і генерував напругу живлення. Якщо хоча б один з НУП-ів виходив з ладу, не працювали і решту. Зато в такій схемі всі НУП-и на 20км мали ту ж напругу живлення.

Ну і троха світлин різних НУП-ів надодачу.

Лінія Львів- Чернівці. Сфоткано в Солонці. Все вже зламано до мене


Вав! перший НУП в моєму житті  з драбиною!


так він виглядає коли кришка опущена. Вона, до речі, з пінопласту. Щоб всередині тепло було.


Ну що ж, погнали досліджувати!


Архаїзм, але приємно шо він був навіть у необслуговуємих лініях. Хто на нього мав дивитися?


Гермовводи свинцевих кабелів і перехід на звичайні колодки


Ввід свинцевого кабелю зверху




Що куди зєднано


Ну ви поняли, якшо в країні бардак, то і в НУП-ах теж


Сучасні документи


Збудовано в 1968 році






Львів - Чернівці!!!




Тепла лампова лінія Львів-Бібрка. В НУП-ах були навіть двері між кімнатами і лежаки! Зараз якшо день витратити це все можна відновити і спокійно собі пеерночувати взимку.

Львів, вулиця Зелена. Тут все засрано наркоманами, бєєєє


Але хоч шось від НУП-а та й лишилося


Видно який масивний був НУП під землею


А це вже Давидів, +17км


Гемра повністю робоча! Не гірше ніж в Бомбаря!


Герма зсередини утеплена, щоб в НУП-і не мерзнули


Спуск можливий без шнурка


Обана! та тут НУП-апартаменти!


Вид з кімнати на вхід. Є навіть тумба щоб полежати


Вихід нагору через окрему кімнату


Такі от два коаксіальні кабелі сюди приходили. Якшо пошкодять один то другий працюватиме. В кожному кабелі по 4 жили.


Чотири жили кожна до 1ГГц. Такий кабель був значно високочастотніший за звичайний телефонний. По ньому могли передавати навіть відеозвязок! Правда 1ГГц тоді підсилювачі не тягнули, і прийшлося б центральну жилу посрібнювати.



Широкосмуговий пентод підвищеної надійності


На жаль твій срок придатності безповоротно минув :(


Інтерєр, фарба і ветиляція явно передбачали що у випадку війни тут може жити людина


Схощий НУП тієї ж лінії ближче до Бібрки


Пусте приміщення під НУП коло Мислівки. Ззовні виглядає солідно, а всередині місця навіть менше ніж під ламповим НУП-ом. ми про такі вже писали раніше.  Викладаю фотки для орієнтування








Думаєте гермодвері бувають тільки в Бомбарях? А скільки їх різних є в НУП-ах! Коло Бібрки, пустий але з цілою гермою. Всередині тепло, дивно як місцеві досі не додумалися в ньому бульбу тримати.

Коло Бухти Вікінгів


Ого, ото бідончик закопали!


Все відкрито, дачло неробоче




Ось в такому стані я його найшов попри трасу


НУП-трощі


Згідно їх же документації йшло 450В максимум ;)


Комутатор телефонного кабеля


Ех, шкода що на початку 2000-х все звідси забрали


Для порівняння з ламповим коаксіалом, так виглядає звичайний телефонний кабель. Багато жил, всі накупу


Гермоввід кабеля далі


На разі це все по НУП-ах. Знайду ще шось цікаве до буду інформувати
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Мандруючи Україною як не поНупити. Soborn деколи складав мені компанію. Беру приклад з Святодія і для перегляду ковбаси зі ста фоток додаю фонову тематичну музичку.

НУП по дорозі на Трускавець


"Герма герма, дай мені кличку. Стаття 117..."


Відкривати лише без тиску. Інакше дасть гермою по чолу


Спускати чи не спускати тиск?


Розєм для службового звязку без відкривання гермоблоку


Думаєте сифон унітазу? В принципі так. Якщо подумати про що люди говорять по телефону...


Сифон на вхід, сифон на вихід. Від себе лише шуми


Контур заземлення гермоблока


В кожному НУП-і є такий от щиток. Всі заземлення сходяться сюди


Так виглядає контур заземлення. На пурєдній відстані закопують купу джаліза


Ну і опір получається відповідний


Це контроль тиску між двома рядами ущільнювача гермоблоку.


З часом я вже навчився розрізняти. Якщо гермоблок закритий на одну гайку то там тиску немає. Одна гайка це так щоб миші кабелі не погризли


Будь що буде. Відкриваємо... Але обломс. Нічого далі не видно :(


А під кришечкою сюрприз ...


НУП - за означенням необслуговуємий! Для кого всі ці таблички і написи???


Забираємо пінопласт і там...


Зблизька виглядає ніби тут була космічна техніка


Як я писав в своєму попередньому пості з часом техніка пішла вперед. Особливо буржуйська. Тому зараз стільки НУП-ів вже не треба. Можна ту ж дистанцію дотягнути напряму на кабелях. Тобто апаратуру вийняли, здали а кабелі пустили в обхід


Видно як коаксіальні високочастотні так і звичайні низькочастотні кола. Високочастотні - це звязок. Низькочастотні - всякі живлення та давачі температури грунту.


А ось видно і трубку для зняття тиску


Це інший НУп тієї ж лінії. Видно що тип розєму на кабелі інший. А так то все те саме.


Па-па, безкоштовну кока-колу під кришечкою ніхто так і не запропонував... :(


Цей НУП стоїть не то що не при дорозі. Він в таких коханях що не кожна машина підїде. Район Пятничанського замку


Ого! Його що зі зброї розстрілювали? Але ніби витримав!


Всередині герма вниз і щиток заземлення.


Судячи з його стану він цілком робочий. Тому герму не рухаємо. Раптом там зараз хтось в коханні признається?


Неподалік зустрів НУП-а незвичної конструкції


Шатай ушатане!


Дачло на дверях. Неробоче


Граний гермолюк. Гарно підійшов би для спуску в Полтву!


І тут починає ставати цікаво...


Кобелями мене не злякати!


Пішли вниз подивимся що там ;)


І справді все обладнання з ГДР. Таких НУП-ів я ще в нас не зустрічав




Є частина кабелів та комутаційного обладнання


Давач тиску. Спустився і все зразу видно! В наших НУП-ах я такого не бачив




Ну але назагал все було більш-менш уніфіковано з союзом


Далі пішли НУП-и схожої конструкції як коло Давидова.


В степу є кургани а в нас НУП-и.


Правда попри зовнішню схожість гермоблоків, НУП-трощі тут і в Давидові сильно відрізнялися.


А цей НУП взагалі розграбували...


Гермоблок виявився комусь потрібний. Враховуючи що викопали лише один, сумніваюся що це була законна погоджена власником акція


Далі була серія робочих і не дуже НУП-ів на Золочів


Цей НУП з притічно-витяжною вентиляцією


А це схожий НУП як в Солонці.


Тільки зовсім неробочий


Ну так. Дякую капітан очевидність!


Мені стало цікаво що є в одному з НУП-ів


Все як завжди. "Ти двері відкриєш і там побачиш воно, "Ето!". " (с) Мертвий Півень


Дякую за запрошення вниз!


Принаймні не потрібно по шнурку лізти. Вже добре.


Судячи з вичовганої драбини в цей необслуговуємий пункт спускатися доволі часто. Спутимся і ми


Це описує мій стан зараз :)


Гербомлоки вводу кабелів


От реально мене пруть такі міцні надійни корпуси! Атомну війну витримають!


Деколи домашні електрики люблять доводити власнику що скрутка це надійно. Тим не менше в НУП-ах все пропаяно!


Навіть в такому герметичному корпусі є додатковий осушувач


Мебля. Колись тут був ЗІП, паяльники, каніфоль і тестири. В лихі 90-і все пішло на базар.


Заглушені кабельні вводи над стелею. Тобто в землі кабель ще є. Ми просто його не використовуємо бо зявився інтернет.


Можна було б тут залишитися перекимарити. Сцухоі  тепло. Але ладно, полізли наверх звіт писати на Експлорер!


Ну і троха деталей для таких як я. Так так, головним в нас по НУП-ах був не Львів, а невеличка Бібрка. Чому б це ? ;)


Напевно це і були "закрома Родіни" про які колись говорив Горбачов. Лежали собі невикористовуємі...


Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Технічний прогрес вплинув не тільки НУП-и. АТС і станції на тому кінці лінії теж змінилися. То що раніше займало три поверхи зараз влазиться у дві кімнати. Старі приміщення Укртелекому, як і НУП-и, потроху занепадають і здаються в оренду.

Ми з Нелегалом побували в одному з них. Більшість обладнання вже списали. То що залишилося є на фото внизу. В майбутньому тут планують відкрити музей звязку. Якщо хтось має прямі руки, вміє тримати паяльник і бажає долучитися то пишіть мені в ПП.

Ось це НУП. Він колись йшов до станції що буде описана нижче


Присіли в НУП-ику на доріжку


1979 рік


Приміщення Укртелекому куди колись сходилися ці всі лінії


А ми не посторонні, ми гості :)


Гарні розписи, ... були колись




Панорамне віконечко


Що ж, починаємо порпатися в цьому всьому барахлі


Ручний комутатор для "виділених ліній"


Кількість комутацій


1973 рік. Як і вся ця станція


От так то!


А зараз тут пусто. Чорне - це горіла АТС. Нормальне явище для них


Гребінки для приєднання телефонних кабелів від абонементів до комутатора


Класична праця студента-електронщика. І флешки тих часів


Совок!


Ламповий діод




Міша, щасливий власник цього всього. Дякую за прийом та екскурсію.


ГУ-50 та інший непотріб


"В руках у них прибори якими міряють кал" (с)Класик


Залишки обладнання від ліній звязку


Казали шо буде списано


Ми вже до цього звикли :)


Всередині приміщення


Це і є найбільша небезпека тут. Заплутатися і впасти


Аварійний сигналізатор обриву лінії


В цих журналах я колись друкувався з 1999 по 2002 рік


Використовувався для визначення місця обриву кабелів


Виглядає як швейна машинка


Двійковий піксельний годинник! Шкода що знеструмлений. Але ще робочий


ще стійки з обладнанням


Кроковий шукач. Коли ти крутиш диск телефону, він генерує імпульси. Яка цифра стільки йде замикань в лінію. Ці імпульси йдуть на кроковий шукач і він перемикає на потрібний контакт. Далі йде наступна цифра номера і так далі.




Релейний комутатор




Трофейний! :)


Ірокез!


Що за депутат без "телефонного права". Дякую Віктору за можливість сюди потрапити


Запчастини до АТС


Охорона в праці


З цього можна спаяти прикольну ялинку


Але перед тим треба прийняти :)


Другий поверх. Теж все вже винесли






Автентичний годинник залишився


Була на 30 тис номерів




Календар з 90-х


ще досі роздають робочим. Сам бачив


Як ви думаєте що це? Шахтарські саморятівники?


Ні, це телефон ти часів. Важить як сучасна радіостанція


Заходжу в Матрицю у часи 70-х


Все працює. Вставити батарею і можна говорити


Кришка апарата


Місце під батарею






А це вже стійка НЧ-ВЧ що йшла на НУП-и


Одна з плат. Всі решта одинакові. Як бачимо типова елеметна база 70-х років. Купа катушок і величезних конденсаторів. Зазвичай це фільтри і уузгоджуючі елементи. Транзистори КТ315/361, МП26, П-214. Повна відсутність мікросхем як таких.


Одношарова плата на гетинаксі. Кусок доріжок не залуджений. Там була непротравка і прорізали ножем. Тобто ця плата пройшла "наладку"


Аскетичний дизайн передньої панелі


Продовження було тут. Дякую Нелегалу за компанію і терплячість.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Indigo

Не пригадую такої поїздки, в якій називали форумчан "делегацією". Вчора у К. нас з Големом разок саме так і представили перед вітальною кавусею з дороги.

Власне її, каву ми випили на об'єкті, заради якого приїхали - будівлі Укртелекому. Зараз це велика споруда, в якій потихеньку розвивають різні маленькі бізнеси: гуртки, кафешка, офіси, квест-кімнати тощо. Від Укртелекому залишились два корпуси, - один з яких фасадом виходе на великий магістральний проспект. У другій також будуть різні приміщення для працевлаштування людей і соціального призначення. Серед них - музейна кімната присвячена телефонній та радіотехніці. Мета візиту делегації - глянути шо з тих залишків телефонного і радіобрухту варте музеєфікації.
Деталь на фасаді мені сподобалась:
-котра година за калуським часом?
-Діва Раком  :)

Інший корпус - адміністративно-стратегічно-технічний. В ньому ще офісні кабінети ДОСВІДЧЕНИХ працівників Укртелекому. Власне один із них нам розповів деякі моменти історії будівлі, а взамін отримав примірник мемуарів про пошуки літаків. Поведінка Голема сповна відповідала статусу, яким нас нарекли, - він дарував книги і деталь від літака калушанам, які нас там приймали і запрошували.

Поки йшли до кімнат з апаратурою звичні для таких будівель склоблоки замість вікон - втім на маршах між 2-3 і 3-4 поверхами отакі "панорамні" віконечка.

Безпосередньо з того корпусу відкрився дуже релігійний краєвид. Вдалині бачимо костел - він у історичному центрі міста.


Чесно кажучи я далекий від тої всієї апаратури, а її використання і значення мені незрозумілі. Тому я звертав увагу на якісь малопомітні елементи інтер'єру чи на те шо якийсь вимірювальний прилад має німецьке маркування.


Який натиснути??




Буде мабуть одним з настінних експонатів. Сфоткав її чітко, з велкими розширенням.

Календар виготовлений у 1997 році, і якшо він тут від 1998, то непогано зберігся в такому приміщенні з хорошою інсоляцією. Якісна поліграфія, і один з небагатьох тутешніх артефактів, що нагадує про гарні часи Укртелекому, - коли монополіст зв'язку був державним,а мобілки+нет не становили такої конкуренції.

Оця кімната запам'яталась календарем з Юлією Т. і "женскім журналом", - швидше за все тут працювали здебільшого жінки. Також у ній Голем виявив якусь штучку, що можна перетворити у лічильник і рахувати скільки людей відвідало музей у конкретний день.

З нами, як з делегацією місцеві тепер вже можна відкрито назвати господарі приміщень подились досить оптимістичними планами на будівлю, один з яких приурочать до професійного свята, що у середині листопада. Але то наразі не анонсую.

Продовження нашої калуської пригоди - у цій темі.

Golem

Додам кілька НУП-ів в Сколівському районі. "Шатати і Карпати" це рима від природи. Чим я і займався... :)

Вертаючись з Румунії вирішив відлити


А тут НУП стоїть


Ага, налякали електрика струмом


1986 рік. НУП-и вже були компактні


Замок був відкритий до мене


Кабелі, заземлення та інша єрунда


Загальний план. Підземного боксу немає


Всередині пусто


Двері ушатав не я :)


Цей далі по трасі. закритий і нетронутий. Думаю всередині буде чисто і затишно


Давно тут ніхто не ходив


НУП по Карпатськи коло річки


Спуск під землю


Є вентиляція


Якшо троха попрацювати то можна зробити непоганий бункерок


Це НУП якогось оленя


Який Олень такий і НУП


А це вже годнота пішла


Раз є двері, значить щось і за ними


Гермолюк під землю


На стінці кабелі


Дачло як на токарному станку з уроків праці в школі


Інваліди йдуть сходами. Дослідники зїжджають перилами


Ввід кабелю в НУП


Комутатори


Пасивне обладнання в стійках


Параметри кабеля




ще один типовий придорожній НУП


Всередині був "монтер"


Вернувся забрати свою телефонну трубку


І ніякої тобі секретності :(


Телефонний штепсель


Плакат проходження сигналу в НУП-і
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Вчора я почувався попущеним. Шукав, Шатав, описував НУП-и з різних куточків Ураїни. А в себе під носом то і не бачив :( Добре що хоч його мені хтось інший не показав. Чисто випадково помітив знайому сіру будку під час вело-прогулянки. Знаходиться НУП на глухій вуличці маленького села. Не попри трасу і навіть не попри регіональну дорогу. Це доволі нетипово.

Цей НУП дуже схожий на НУП-артаменти Але він нетронутий! Всередині є вся деревяна обшивка і драбина. Апаратуру, звісно шо, винесли ще в 70-х роках, бо була лампова. Але всередині немає ні сміття, ні води. Тільки фарба троха облущилася. Можна і позамітати раз на сорок років. :)

Для мене взагалі загадка як таке може бути. Адже знаходиться НУП на подвір'ї місцевого ґазди. Він цілком міг би служить для зберігання бульби і закруток.  А драбина вести десь на стрих.

НУП


Герма і драбина на місці


Вхід і вихід коаксіальних кабелів. Чуйка підказує що той же кабель ще має лежати тут під полями і городами


Я АРУ!


Всередині НУП-а є навіть лавочка щоб відпочити і полизатися з Настею :)


Дякую Вані, Вергазу і Кості за допомогу в дослідженнях!
Дігери всіх країн єднайтеся!

Андрій74

Ось такий нуп є на вул.пекарській. що в середині, нажаль не знаю. Зовні досить в непаганому стані.Маю підозру що він охороняється!!!

Най го качка копне...

Golem

Був там сьогодні. Всі при слові НУП вставали на вуха. Включаючи проректора медуніверситету та головного прораба ремонту Пекарської. З ними я спілкувався особисто. Вони казали що я підозрілий тіп і зразу їм не сподобався :)

Очевидно шо служби вже виїли їм мозг за той НУП. Бо обє'кт робочий, закручений на всі гайки, помальований свіжою фарбою  та під тиском. А тут ремонт! Додам свіже кольорове фото на згадку.



Ну і це дуже нетиповий НУП. В місті я їх ще не зустрічав.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Андрій74

Цікаво шо він там робить, досить не звично.

Щось подібне ми з сталкером найшли в Винничках, не далеко від . На форумі є фотка
Най го качка копне...

YserL

Читаю мистецтво шпіонажу, вкащано що розвідка могла знімати дані з екранованого газонаповненого кабеля безконтактно.


226 Гості, 0 Користувачів