Колектор номер 7, вулиця Куліша - Проспект Свободи

Автор brigadir, 16.10.2019 02:50:43

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

brigadir

‌Привіт полтвохідцям. У книзі про каналізацію Львова я прочитав що після псв був прийнятий план який передбачав що до головного колектора Полтви приєднуються ще 18 менших колекторів. Полтва це N1, з лівого берегу непарні, з правого парні. Також існує відома карта 1942 року де ці  колектори позначені по такої системі. Хто ходив по колектору N9 (Стефаника), той бачив що на розі вул. Наливайка та Городоцької на карті є відгалуження яке позначено як колектор N7, проте на місцевості його ніхто не бачив. Це не єдиний недолік цієї карти, тому ніхто на це не звертав уваги. Колектор N9 я пройшов до упора, N9a,b,c ще чекають свого часу, точніше своїх першопрохідцев. Тому я вирішив пройти під Куліша, тобто по N7. Під вул. Під Дубом можна в нього потрапити з головного колектора. Цікаво що вода затікає з Полтви в це відгалуження, бо воно нижче на 30см, далі потік іде ще 100-150м паралельно головному руслу і впадає в нього в районі Чорновола,45. Ця ділянка висотою менше метра. Під Куліша іде нормальне яйце висотою 2,5 метра. Я думав що піднімусь максимум до Шпитальної, проте колектор йшов далі. З одного з люків дуже добре видно сізо на Данилишина. Тут я зрозумів що я вже йду паралельно N9, тільки трохи глибше, бо люки були десь дуже високо. Місце де я пройшов під колектором 9 я зрозумів дуже приблизно. В деяких місцях є водоспади, які повністю перекривають прохід. Дуже скоро я був мокрий. Я дійшов до Гнатюка/Курбаса десь за 40хв, далі не ходив. Води стало трохи менше, висота колектора десь 2м, тобто продовження реально є, реально пройти. Виходить що можна вийти на пр. Свободи, бо карта показує саме так, більш того показує що 7a іде до пл. Франка. Але глибина колектору, туман, запах, відсутність притоку повітря через дренажку трохи мене злякали, тому я повернув назад. Все ж таки це повністю фекальний колектор. Виходить він спеціально побудован щоб вести фекалії паралельно Полтві в обхід центру. Повернувся назад по течії я дуже швидко, є місця де можна їхати по плитці. Треба обов'язково сходити до кінця , але не самому, та з газоаналізатором. Якщо все що показує карта підтвердиться, то можна спробувати пошукати колектор 10 на правому березі. Нажаль не маю нормального ліхтаря та камери, так що майже без фото.



Самий початок, тобто кінець



Кришка люка


Яйце




Така плитка іде внизу, але є місця де вона вбетонована у стіну

brigadir




Карта прив'язки до вулиць

Golem

Ура! Ти нарешті туди сходив. А мені сором і ганьба, бо все збирався і збирався. :) Маємо тепер ще один колектор для дослідження. 2019 рік увійде в історію львівської колекторології як рік великих відкриттів. :)

Пиши тему в плани на ці вихідні ранок. Думаю зможу приєднатися з газоаналізатором і пройдемо його до кінця. Може ще хтось захоче какашки помісити.

Також окремий плюс за карту. Я хоч і був в районах центру купу разів, але кожен раз вони мені як нові. А ти все це чотко задокументував, для нащадків і водоканалу. :)  Буду вдячний якщо ти час від часу карту підтримуватимеш і донаноситимеш решту районів. Тоді створимо окрему тему Карта Полтви.
Дігери всіх країн єднайтеся!

brigadir

Я випадково туди сходив, тому що поруч проходив, в планах був тільки номер 9. Картографічні роботи будуть. Ще краще ніж у водоканалу. Відкриття теж ще будуть!

brigadir

Продовжую розповідь з вулиці Гнатюка. Повернулися в ці місця ми вже вдвох та з газоаналізатором. Під Гнатюка дійсно найгірше місце, бо нема нормальної вентиляції, вода чорна. Як я і планував нам вдалося вийти під Свободи. Там вже нормальне повітря, є люки. Нормальний колектор іде недовго, після Дорошенко висота складає 1,2метра,  так що заглянув під Дорошенко ми повернулися. Колектор 7 повністю пройдений. Виявляється що він іде трохи нижче Полтви, під проїзною частиною пр.Свободи. Чекайте на звіт та фото від Golem'а.

Golem

Мене завжди дивувало чому у центральній Полтві немає серйозних приток з лівого берегу. Можна спокійно пройтися від готелю Львів попри Оперний театр і аж до проспекту Шевченка не зустрівши жодної великої притоки з лівого берега. А з правого їх є чимало: вся Площа Ринок, Личаківська, Ужгородська, Замарстинівська та прилеглі вулиці. Куди ж тоді ходять вулиці Коперника, Дорошенка, Гнатюка, Наливайка і Січових Стрільців? Можливо в колектор номер 9 на Городоцькій? Але він має лише одну велику притоки від вул. Стефаника та Університету. То ж цей колектор знаходиться вище описаних районів, вода туди не потече. Цікава була загадка поки за справу не взявся Бригадир.

Вид від Оперного театру в сторону пам'ятника Шевченку


Вид від Оперного театру в сторону проспекту Чорновола


На перехресті вул.Чорновола-Під Дубом коло залізничного мосту до Полтви примикає дивна притока. На відміну від більшості аналогічних приєднань, тут вода тече з Полтви всередину притоки, а не витікає з неї. Чомусь приєднання розташоване нижче рівня основного русла Полтви. Будували її ще поляки, на кривизну рук окупантів не спишеш. Висота притоки десь півтора метра, довжина під десять метрів. Ми проходимо всередину притоки і потрапляємо у велику кімнату яка все нам пояснює.

Вид на притоку зі сторони Полтви


Вода тече всередину


Заходимо глянути що там


З одної сторони в кімнату примикає двометрове яйце з вулиці Куліша. На дні цього яйця по коричневій плитці швидко течуть брудні фекальні стоки. В цій кімнатці вони розбавляються «чистою» водою з Полтви і через менше яйце потрапляють все таки у Полтву, але нижче по течії. Така от цікава гідротехнічні споруда яку ми бачили тільки у Львові і тільки в цьому місці. Під час сильних злив рівень води в яйцеподібному колекторі з Куліша піднімається і вона вся виходить в Полтву через обидва отвори.



Вид з вулиці Куліша


Плитка на Куліша


Нас взяла цікавість куди ж далі йде колектор по вулиці Куліша. Довго і нудно чалапали ми вгору проти течії аж поки нам дорогу не перекрив противний Полтвопад. Він тік прямо зі стелі і закривав собою весь прохід. Добре що я був весь у гумі для фотосесії з протигазом. А Бригадиру повезло менше, він промок. Потім в нас на шляху буде ще кілька менших Полтвопадиків, але їх можна буде обійти боком.

Початок нашого маршруту під Куліша проти течії


Зміна форми колектора і скоби нагору


Маленький полтвопадик, можна обійти стороною


Сухим з Полтви не вийдеш!




Добре що я гумовий дослідник, Полтвою мене не злякаєш


Стіна вимита одним з полтвопадів


Колектор по вул. Куліша неприємно вражав своєю занедбаністю. Та ж ніби недавно ці вулиці ремонтували, невже важко було хоча б крупне сміття звідти прибрати?! А то на дні валяється багато твердих комків чогось незрозумілого. За них зачіпаються вервиці з брудних шмат, повсюду є нарости на стінах, а бокові притоки наполовину заросші скамянілим жиром. Зазначу що ця ділянка колектора має багато виходів назовні через просторі люки. Їх робили спеціально для зручного обслуговування каналізації. Але найсмішніше те, що якраз ці виходи і є найбільше  засміченими! Вода понамивала в них до двох метрів всякого сміття, аж деколи важко туди пролізти щоб побачити люк. Тобто стан гігієни тут навіть гірший ніж на вулиці Городоцькій.

Одна з забутованих і обросших бокових приток


Та ж вулицю Куліша яку недавно ремонтували! Невже не можна було зробити хоча б косметичний ремонт!


Видно як колектор замулився і Бригадир застрягає по коліна. Відповідно пропускна здатність колектора на цій ділянці нижча проектованої


Сюдою мали спускатися робочі каналєжі для чистки та обслуговування цього колектора


А це бічний злив з якогось з будинків. Наполовину вже забитий


Наближаємося до вулиці Данилишина


Колектор петляє правою стороною вулиці Данилишина попри СІЗО. Таємних ходів всередину тут немає, зато є дуже багато приток джерельної води. Деякі з них йдуть через спеціальні трубки, а деякі просто пробили собі дзюри в стіні колектора. Я згадав тему Євреїв у Полтві. Не виключено що і тут вони теж могли ховатися, бо є питна вода а недалеко закинута притока.

Колектор тут вищий, стіни приємного голубого відтінку. Мулу немає


Чиста вода зі сторони СІЗО


Наша глибина під землею. Агов Водоканал, безхозний металобрухт!


Багато поворотів. Самі знаєте як там вулиці петляють


Хто уважно читав цю статтю вже напевно подумав: «Щось той Голем напевно грибка у Полтві нанюхався. От і несе якусь Ахінею! Як цей колектор може йти по вул. Данилишина якщо там вже йде великий колектор № 9 з Городоцької у Полтву?» Все вірно, грибка я там і справді нанюхався добряче, але ахінею не несу. На вулиці Данилишина ці два колектори, №7 з Куліша і №9 з Городоцької йдуть поруч. А потім під перехрестям вулиць Данилишина-Наливайка-Городоцька вони перетинаються на різних висотах під землею.

Фрагмент старої карти каналізації міста. Нової, на жаль, ми поки що не знайшли. Більш зрозуміла карта Бригадира є тут


Саме так австрійці вирішили проблему каналізування міста. Вони вивели всі фекальні стоки з тоді нових районів лівого берега Львова окремим колектором ген аж за місто. Спустили їх у Полтву аж коло моста на Чорновола. Зроблено це було для того, щоб менше смерділо в центрі. Полтва тоді ще була не вся закрита. Друга причина це природній рельєф міста що має нахил від лівого берега Полтви.

Залишки деревяної опалубки.


Це для мене загадка. Навіщо було ставити тут плитку на рівні очей?


Австрійці розвели колектори Городоцької і Куліша на різних висотах, щоб вони не перетиналися. Це гарно видно по глибині люків на вулиці Данилишина. По ліву сторону вулиці йдуть люки колектора з Городоцької, а по праву – з Куліша. Хто там що говорив про складні грунти у Львові які заважають нам будувати метро?

Глибина колектора номер 7 з вулиці Куліша, фото на вулиці Данилишина


Глибина колектора номер 9 з вулиці Городоцької, фото теж на вулиці Данилишина




Далі по вул.Наливайка пішов красивий синюватий колектор. Таке враження що стіни тут хтось побілив як в радянському дитячому садку. Води ставало щоразу менше і менше, але зявився неприємний запах та застояна вода під ногами. Піку це все набуло на вулиці Гнатюка, тут навіть газоаналізатор запищав. Але за пару метрів він збився і далі все було ок. Я підозрюю що висока концентрація стоків могла бути спричинена готелем що тут недавно побудували. Він один продукує какашок як цілий квартал історичної забудови.

Газоаналізатор підвищує безпеку


вулиця Гнатюка. Тут троха були гази


Йдемо в сторону Проспекту Свободи


Мені здається що колись тут стіни покривала смола. Зараз лишився лише чорний слід


Ми вийшли на проспект Свободи і повернули праворуч, в сторону вулиці Дорошенка. Зараз ми знаходимося суттєво глибше рівня основної Полтви. Ось фото Бригадира з люком що виходить на проїжджу частину. Хто був в основній Полтві одразу зорієнтується що там не так глибоко під землею. Йти тут важко, приходиться постійно згинатися. Висота колектора десь 150 см. Коло притоки з вул Дорошенка є ще один люк назовні і наразі це кінцева точка нашого маршруту. Далі колектор стає ще нижчим, а намулу в ньому зявляється ще більше. Тут вже майже стояча вода.

Наша глибина під проспектом Свободи


Людина для масштабу


А це практично навпроти, в Полтві. Відчуваєте різницю в розмірі люка? Фоткалося все на той самий телефон.


Полтва, Проспект Свободи коло Фонтану. Людина ледве в кадр влазиться.


Маленька притока з вулиці Дорошенка. Ще одна, більша, є вище по течії, коло Головної пошти. Але вона впадає в колектора на Стефаника


Тут все відносно чисто, але низько. Туди не поліземо.


За кілька метрів колектор звужується. Далі в сторону Коперника ми вже не вліземся.


На дні багато мулу і майже стояча вода


Назад за течією вертатися було легше і швидше. Ще раз прийшлося мочитися Бригадиру в Полтвопаді, ще раз ми нюхнули гавнєца на Гнатюка. Весь шлях туди назад зайняв дві з половиною години. Але це тому що я багато фоткав щоб зробити цей класний звіт. Ми перекусили в Полтві на сходах коло завареного виходу навпроти Малевича і пішли далі експлорити колектор номер 9. Там нас чекала ще одна несподіванка!

Повернення назад вулицею Куліша


Акуратно вимуруваний австрійцями вихід назовні


Цікаво для чого одну з плиток поставили навиворіт?


А може вони починали робити як в Празі? Викладати все плиткою. А потім щось їм завадило


Світло в кінці тунелю :)


Ідея і Картографічне забезпечення мандрівки належить Бригадиру. Ну і знезаражуємося кока-колою. :)
Дігери всіх країн єднайтеся!

maxiWELL

Дивує, наскільки розгалужена система і наскільки різноманітними можуть бути тунелі (при очікуваній, на перший погляд, одноманітності).
А взагалі, всі колектори впадають у Полтву, чи є окремі?
І яка протяжність даного колектора?
Срака байрака!

Golem

Ну вони різноманітні бо будувалися в різний час різними людьми, навіть поколіннями. То ж розвиток техніки, бетонію і знань про колекторологію змінювався.

Так, всі фекальні колектори впадають в кінцевому випадку в ті самі Очисні споруди Полтви. Але різними шляхами. Хоча б логічніше було мати на Сихові свої очисні, щоб не гнати через весь Львів аж двома КНС відходи життєдіяльності 200тис людей. Заодно і на Стуса б не смерділо.

Прохідна частина колектора номер 7 набере десь під 4 км довжини. Загальна протяжність всіх прохідних колекторів Львова сягає поза 30 км. Сам не переміряв, вичитав колись таке число в новинах. Звучить правдоподібно, бо лише основне русло Полтви має 15км.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Indigo

Так склалося, шо у тих краях після злив також утворювались озера. Торік я відео знімав. Це у травні, ріг Джерельна-Крехівська.


Поки 31 липня всі офігівали від привокзальної, вітовського-сахарова, кільце джерельна-під дубом також плавало.


Тоді епічності додало те, шо в той день там працювали водоканалівці. Їх флегматизм є на іншому відео :)


Якщо я правильно прочитав додану сюди стару карту, то проблеми джерельної криються у колекторі №5, що прямо під нею? Хоч ці відео не стостуються напряму сьомого, то принаймні будуть попередженням про те, шо і в п'ятому шось не так.

Додам і те шо до кол. №5 ймовірно приєднані каналізації трц форум і хмарочоса, шо будують напроти нього.

Golem

Через рік знову навідався в цей колектор. Як і очікувалося, тут все без змін. Основний звіт є тут Додаю сюди лінк і пару фоток щоб людина яка перейшла на цю тему з пошуку в Гугл могла зорієнтуватися що і де в нас на форумі.

З цікавого ми дослідили суху притоку під Гранд готелем. А потім облізли поламаний люк і вийшли прямо коло воріт СІЗО. :)

Колектор під вулицею Куліша


Ти куди нас завів!


Зато тут немає туману і виходять гарні фото


Суха притока в сторону готелю Жорж


І вихід назовні через застрягший люк
Дігери всіх країн єднайтеся!

298 Гості, 0 Користувачів