Колектор №9 під вул. Городоцька

Автор brigadir, 21.10.2019 18:20:46

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

brigadir

Продовжую з того місця де зупинився того разу. Це трьох метровий колектор під Городоцькою, де я піднявся тільки до Лепкого. Тепер ми повернулися вже вдвох з Golem'ом. Цього разу було простіше. Колектор у доброму стані, в тих місцях де є люк стеля прогризана, між колектором та люком є кімнати з бетону, побудовані в 2011. Ми піднялися до Шевченка, по її вісі проходить коротке тупикове відгалуження. Там багато сухого піску, не смердить, ніби печера, можна жити. Колектор з Шевченка висотою десь 1,5 метра, якщо дивитися згори, повертає праворуч, проходить перед фасадом церкви Анни і виходить на Городоцьку. Думаю пару сотень метрів можна пройти, води небагато. По основному колектору, який став трохи нижче, починається маркировка балончиком кожні 10 метрів. Після 100м зникає. До вулиці Ярослава Мудрого 520м, бахил не вистачає, вода бризгає, хоча її 30см, дуже сильна течія, є місця де відсутня цегла, тобто там ями по 10-15 см. Під Я.Мудрого можна пройти, ми не ходили, води небагато. Потім за 5метрів ще одне відгалуження, теж направо. Яйце перетворюється на 5 метрів на прямокутник. То вже совєтський бетон. Після повороту я зрозумів, то що ми бачимо то є сенсація! Після 2,5метрового яйця, тунель як в метро, висотою 3-3,2 метра! Абсолютно прямий та горизонтальний. Є драбина з балконом, але люк не відкривається. Вода чорного кольору іде дуже повільно, під ногами багато сміття, камінь, цегла. 450м тунелю закінчуються 2 водоспадами, які падають з попереднього аналогічного колектору. Піднятися в нього неможливо. Є драбина під водоспадом, куди веде та що там далі невідомо, скоріше за всього люк. Водоспади висотою десь 8метрів, тобто та чорна вода перетворюється на аерозоль, заповнює весь тунель, захиститися неможливо. Дуже сильний туман.  Потім ми піднялися по старому колектору до Озаркевича. Його висота 180см, але я впевнений що спокійно можна сходити до Ельжбети, води 5-10см, дуже комфортно. На цьому етапі ми зрозуміли що більше сил немає та закінчили наші дослідження, я був незважаючи на бахили мокрий по пояс. Чекайте на звіт та фото від Golem'а.

Golem

А чи знали Ви що в 2011 році Львів профукав чудову можливість кардинально вирішити проблему підтоплення Привокзальної площі? Під вулицею Городоцькою йде в паралель аж два колектори. Один австрійський, півтораметрове яйце. А інший радянський, діаметром поза три метри, майже як тунель в метро. Його спеціально будували щоб усунути затоплення Привокзальної. Унікальність цієї гілки колектора (від цирку до вулиці Головацького) в тому, що вона йде горизонтально. В той час як над нею є значний підйом рельєфу. Навпроти вулиці Головацького збудований величний Полтвопад висотою десь під десять метрів. Він і гасить перепад висоти між церквою Анни і Єлизавети та Цирком

Радянський колектор коло вулиці Ярослава Мудрого


Полтвопад коло вулиці Головацького


Бригадир для масштабу, вулиця Городоцька


Чого ж тоді Привокзальний так затоплює якщо там такий великий колектор?- резонно запитаєте Ви. Справа в тому, що коло вулиці Ярослава Мудрого ці два великі колектори зливаються в один типовий австрійський колектор. І так далі води течуть ним аж до Полтви. Цей старий австрійський колектор фізично не може пропустити ту кількість води, що продукує сучасний Львів. Як наслідок маємо Венецію на Привокзальній.


(c)Гордон

Вид від цирку в сторону Привокзальної. Прямо старий австрійський колектор. Посередині врізка радянського колектора. Праворуч вул. Ярослава Мудрого


Вид з привокзальної в сторону Цирку. Видно звуження радянського колектора при підключенні до австрійського яйця.


Та ж всю Городоцьку ремонтували в 2011 році! Чому його тоді не розширили? Ось тут маємо відео де посадовці заявляють що з колектором на Городоцькій все добре і вони зроблять лише косметичний ремонт. Тобто місто тоді профукало чудову нагоду розширити цей колектор і вирішити проблему затоплення Привокзальної раз і назавжди ☹ Але й цей косметичний ремонт вони зробили криво....

Злиття Менцинського ліворуч з. вул. Городоцькою. Зверху видно трепанацію колектора під час реконструкції вул. Городоцької.


Колектор на Городоцькій. Час від часу попадаються ями, у Бригадира всі коліна мокрі.


Перш за все вони не поремонтували дно. Йдучи Городоцькою вверх від СІЗО і до Цирку ми постійно провалювалися по коліна в ями. Ну а що робить стрімка вода з ямами на дні очевидно... Вона їх ще більше розмиває. Друге, замість того щоб використати та відновити оригінальні притоки і водозливи Городоцької, вони масово пустили все в колектор через стелю. Для цього кощунським способом прорубали в ній перфораторами квадратні проєми. Таким чином цілісність бетонної оболонки колектора була порушена і в довгостроковій перспективі ми матимемо тут проблему. То напевно Поляки і Австрійці були дурні, що не здогадалися про такий простий метод приєднання приток в колектор, правда?

Наробили дирок в стелі колектора




І без того вузький колектор перетинає бетонний жолоб. Невже під час ремонту Городоцької його не можна було посунути на пів метра вище?


Вид ремонту знизу. Свіжий бетон, все гуд. От тільки ориганільно ті оранжеві труби мали заходити в колектор знизу


А це оригінальні зливи. Їх завбачливо чимось залили.


Службові відмітки від вулиці Шевченка вверх. Йшли лише сто метрів. Далі нічого не було


Рівно два тижні тому посадовці в прямому ефірі каналу НТА заявляли що вони чистять колектор. Справді чистять??? Покажіть де! Принаймні на гілці від вул. Ярослава Мудрого до вул. Головацького він є дуже брудний та замулений. Тут навіть сухі береги з намулу поутворювалися як в типової річки. Варто зазначити що саме в цьому місці є чудовий вихід нагору через шикарний люк з балконом. Тудою зручно було б спуститися і все це поприбирати, якби його не заварили намертво. Зрештою як і більшість подібних входів по Львову. Як можна обслуговувати та чистити колектор через заварені люки??? Очевидно що ніяк. А щоб їх різали болгарками а потім знову приварювали на місце - я щось такого не пригадую...

Це вхід в колектор щоб його чистити та обслуговувати. Ще й з балконом, район Ярослава Мудрого.


Праворуч видно невеличкий намитий острівець


Поступово в колекторі бруду більшає


Оці нарости тут вже давно




Ось ще один приклад, перехрестя Сахарова-Вітовського. Його теж регулярно затоплює. Після нашого репортажу про причини підтоплення перехрестя цей люк теж хутко заварили. Напевно Водоканал не здогадувався про його існування аж поки не прочитав у нашому звіті. Так би заварив ще раніше.

Ладно, вистачить поносити владу, переходимо до Полтви. Ми на Чорновола, по містку перейшли на лівий берег та по скобах спустилися вниз до 9 колектора. Хто там був знає як страшно це виглядає та звучить. Але насправді там внизу рівна плита, течії майже немає. Тож ми спокійно починаємо дослідження колектора номер 9 що йде по вулиці Городоцькій аж до Ельшбети і далі.



Готично!


Скоби якими ми щойно спускалися. Там далі є місток.


Ліворуч знаменитий Полтвопад. Праворуч 9 колектор на Городоцьку


На початку колектора висить у стелі масивний ізолятор. Було значить колись світло для більш зручного обслуговування. Колектор петляє попри готель Львів і СІЗО та виходить до вул. Менцинського, тобто на початок вул. Городоцької. Це є приємна та прогулянкова ділянка колектора. Дно тут рівне і викладене цеглою та бруківкою. Шуму води немає, як і течії. Йдемо собі поруч, говоримо про те і про се. Час від часу трапляються люки назовні по яких можна оцінити свою глибину під землею. Решіток чи ще чогось що б нагадувало про близькість пенетенціарної установи теж немає. То ж прохання мене не питати чи можна втікнути з СІЗО через колектор 😊

Йдемо хитати СІЗО :)


Тут колись була електрика!


Попри готель Львів


Гарне цегляне дно на Куліша. Праворуч за стінкою йде 7 колектор.


Вихід на проїжджу частину


Давно тут монтери не були якшо навіть металобрухт валяється незданий!


Вихід на Данилишина


Підходимо до Менцицького.


Коло вул. Менцинського колектор роздвоюється. Основна частина йде прямо в сторону церкви Анни. Ліворуч примикає колектор 9А з Стефаника. Це вже ходжена та добре знайома ділянка. Ми ж рухаємося в сторону вокзалу.

Вид в сторону Стефаника, 9А


Вид в сторону церкви Анни, просто 9


Висота колектора в цьому місці під 3 метри


Йдемо вузьким яйцем висотою десь під три метри. Ширина стінок десь метр. Внизу під ногами стрімка вода. І хоч її не дуже багато, але вдаряючись об бахіли вона утворює море бризок. Як наслідок Бригадир доволі скоро починає кайфувати від гідромасажу ніг. Мені в Л-1 його кайф не зрозумілий, я чую тільки чавкання кросівок всередині мокрих бахіл.

REISS тримається!


Колектор під Городоцькою


Я йду перший, розсікаю хвилі щоб Бригадиру було легше йти. Рухаємося повільно. Часто в дні колектора трапляються глибокі ями які потрібно переступати. Також зверху нам на голови стікає вода з прорубаних Онуром колодязів. Деколи попадаються оригінальні виходи вилиті з бетону, а не вигризені перфоратором. Ними, якщо дуже захотіти, можна вийти нагору, на проїжджу частину. В разі надзвичайної ситуації це є непоганий аварійний вихід.

Оригінальний австрійський вихід назовні


Сучасний вихід 2011 року впуску :( Вода ллється прямо на голову


З собою в нас є газоаналізатор. Він справно показує що з повітрям тут все ок. Це троха заспокоює, не потрібно хоча б про це переживати. Десь після години карабкання ми дійшли до повороту на вулицю Шевченка. В сторону Клепарівської йде непогане яйце, можна рухатися трішки зігнувшись. Паралельно ньому ми помітили старий забутований колектор. Зараз він повністю висох та замулився.



Поворот в сторону вул.Шевченка


Все замулено, намито водою


Вид від цього місця вниз на жолоб, для привязки


Далі дошки і не пройдеш


Основний колектор по Шевченка, він розташований кількома метрами далі проти течії від цього замуленого




Культурний вихід коло пішохідного переходу біля церкви Анни


Продовжуємо рухатися в сторону Ельшбети. З'являється невеличкий нахил, колектор стає нижчим. Йти проти стрімкої течії забирає багато сил. Деколи думаєш «Скільки ще лишилося?», але результат того вартував. Ми вийшли до унікального трійника: злиття двох колекторів з вулиці Городоцька та одного з Ярослава Мудрого.

Йдемо від Шевченка вверх по Городоцькій


А тут нарости ніхто не зчищав! Зато дно викладене плиткою а не цеглою




Прямо продовжував йти старий австрійський яйцеподібний колектор. Ним можна не згинаючись просуватися в сторону Привокзальної. Праворуч є метрове яйце в сторону Ярослава неМудрого. Там є аварійний вихід назовні. Ну і між ними під прямим кутом врізається Львівметробуд. Здоровезний, більший ніж Південно-Західний Щитовий колектор він заставляє нас танцювати від радощів. Оце так знахідка в підземному Львові про яку ніхто не знав!

Врізка щитового колектора по Городоцькій


Метро у Львові вже є! Судячи зі стану тут давно ніхто не чистив :(


Так виглядає вихід назовні яким мали б сюди спускатися робочі


Ярослава Мудрого


У місці приєднання круглого колектора є велика кімната і вихід нагору, власне той що заварений. Не виключено що його підкидала вода під час злив, от і заварили. Принаймні брудні шмати йдуть аж до верху. Дивлячись на цю фотографію уявіть собі що я там піднімався аби перевірити цей люк. Все схоже на те, що цей тунель планували провести вниз аж до головного русла Полтви. Але щось їм завадило ☹ Львів, в свою чергу, пропустив цю нагоду ще раз в 2011 році, коли реставрували вулицю Городоцьку. Зараз вже ніхто нічого копати не захоче...

Тюбінги тунелю. Судячи зі стану цьому всьому не менше 40 років


Практично стояча вода і болото перед Полтвопадом. Під ногами мул, рівень води значно вищий. В повітрі аерозоль зі стічних вод.


Вдалині в тунелі чути гул наче приближається поїзд. Важко переставляючи ноги по камінню і мулу йдемо на звук. Нас дуже дивує що тунель прокладено горизонтально, хоча під нами наростає пагорб вулиці Городоцької. Він викладений з невеличких тюбінгів скріплених цементом. Десь через 400 метрів болота та туману ми нарешті добралися до найбільшого Полтвопаду який ми коли небуть бачили. Описувати не буду, все є на відео.



На верх Полтвопаду йде драбина. Але, судячи з того що по ній постійно ллється вода, там теж щось не гаразд із сміттям та врізками. Не думаю що хтось проектував драбину у потоці води. Поруч є металева вертикальна труба, напевно мало текти нею. А зараз вже драбиною сухим не пройдеш. Та й взагалі, як на мене, весь цей Полтвопад суцільне марнування ресурсів! Енергія води що падає могла б якусь міні ГЕС крутити а на додачу живити тепловий насос в воді та обігрівати сусідні будинки.

Ліва частина Полтвопаду, сторона церкви Юра


Права частина Полтвопаду, сторона Головацького


Наверх йшла драбина. Зараз я б нею не ризикнув підніматися.


Висота десь 10 метрів. наверху очима бачив решітку.


Втомлені вертаємося назад і будуємо плани дослідити паралельний колектор, подивитися на водопад зверху, пройтися під вул. Шевченка. Втомлені, бо ми нині встигли ще побувати у 7-му колекторі під Куліша і дійти до упору, до вулиці Дорошенка. Про це буде окремий звіт. Ці два колектори(Городоцька і Куліша) перетинаються під вулицею Городоцькою на різних висотах під землею і потім йдуть у протилежних напрямках! Ото колись у Львові вміли будувати, а зараз не годні навіть якесь метро прокласти ☹

Продовження колектора по Городоцькій до Ельшбети. Сюдою ще підемо..


Вихід назовні посеред ночі (с)Бум Бокс Вертатися назад було дуже далеко


Ідея походу та картографічне забезпечення належить Бригадиру. Я звик ходити по старинці, емпірично. А його науковий підхід справді рулить!
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Це БОМБА! Ексклюзивне відео як будують колектор під вулицею Городоцькою шахтним методом. Рекомендую преглянути всім зацікавленим.



Дякую Гриць Совків за мега-знахідку!


Дігери всіх країн єднайтеся!

Ser Gio

Пізнавально! Цікаво, чи у Львові ще десь знаходяться такі метробуди, окрім власне колектору на Городоцькій і ПЗК?

Svyatodiy

Цитата: Ser Gio від 06.10.2020 00:49:18
Пізнавально! Цікаво, чи у Львові ще десь знаходяться такі метробуди, окрім власне колектору на Городоцькій і ПЗК?
Новий колектор по вул. Стуса також прокладений щитовим методом. Будівництвом займався Київпідземшляхбуд
Крутіть колесико!

Микита


Golem

Ось як виглядає ремонт вулиці Шевченка зсередини. Тобто з колектора. А також порівнявння чи щось змінилося з минулого року. Нагадаю, рік тому вийшов мій нашумівший пост про колектор на вулиці Городоцькій. Там писалося що місто не скористалося нагодою відремонтувати колектор під час реконструкції вулиці. Ба більше, Онур наробив у старому австрійському колекторі купу нових дир. Тому площу Привокзальну і далі затоплюватиме а вулиця з часом просідатиме. Чи дав цей пост результат читаємо далі.

Колектор по вулиці Шевченка


Водопад коло церкви Ольги та Єлизавети


Пееркритий австрійський колектор на вулиці Городоцькій


Вулиця Шевченка прохідна від церкви Анни і до перехрестя з вулицею Ярослава Мудрого. Я йшов проти течії з основного колектора Полтви. Спочатку колектор відносно просторий, 1.2м висотою. Та чим вище проти течії, тим нижчий він ставав. На підходах до вулиці Ярослава Мудрого висота яйця складала лише 90см. А далі ще менше, тільки повзти рачки. То ж перехрестя з вулицею Ярослава Мудрого це крайня точка куди можна менш більш комфортно зайти.

Початок колектора коло церкви Анни


Рівне дно, цілі стінки


Сучасні врізка. Тут ще можна йти практично в повний зріст


Далі вверх по течії стає нижче


Наша глибина під землею


Видно кусок підмазаної стінки колектора


Ще нижче. Пробуємо глянути де ми є


Вилазимо в люк


Перехрестя Шувченка-Ярослава Мудрого


Тут під землею щойно ходив


Онур і надалі робить врізки перфоратором в стелі колектора. Це зменшує його міцність та термін служби. Зате тепер вони акуратно оброблені цементом. Що вже є крок вперед в порівнянні з тим що було на вулиці Городоцькій. Неприємним моментом є будівельне сміття яке робочі покидали в колектор. Куски бруківки, дошки і тому подібне заважають нормальній течії води. Плюсом є те що тепер стінки колектора почищені і, навіть, місцями позамазувані тріщини! Скоби в колодязях відновлені. Деякі ділянки покриті білою рідиною, напевно гідроізоляція. Тож в порівнянні з вулицею Городоцькою прогрес на лице.

Врізки в колектор на вулиці Шевченка. Але видно як лежить сміття на дні


Умм, все підмазали! Але видно як сміття на дні


Клад!


Нові скоби в колодязях. Але залишки старої арматури так зле лишати. Потрібно обробити антикорозійкою. Вона там зігниє і утвориться отвір. Там почнуться руйнування колектора


Відновлена стінка колектора


А тут тріщина залишилася :(


Врізка з вулиці Ярослава Мудрого


Чому не можна було зробити отвір по діаметру труби? Щоб не давати стільки розчину навколо? Розчин вже почав тріскати і осідати :(


Далі я вернувся назад і вирішив дослідити як високо проти течії можна піти по вулиці Городоцькій. Там йде два колектори: один щитовий(як метро) діаметром три метри, а інший – старий австрійський. Щитовий колектор закінчується височезним водопадом який гасить перепад висоти між церквою Ольги та Єлизавети та поворотом на вулицю Ярослава Мудрого. Це з з іншої сторони відносно того де я щойно був. Відповідно через водопад не пройдеш. А що там старий австрійський колектор?

Праворуч поворот на вулицю Шевченка. Прямо - Городоцька в сторону Вокзалу


Тут колектор значно просторіший


Доволі сильна течія. Був з ніг до голови в бризках Полтви


Трійне перехрестя в Полтві. Прямо - австрійський колектор. Праворуч - поворот на Ярослава Мудрого з Городоцької. ПОсередині - вхід в щитовий колектор


Потім вище за течією він стає ще просторіший. Щитовий колектор


А це старий австрійський колектор що йде впаралель


Поворот в Щитовий колектор


Тут можна пустити поїзд метро


Красиві нарости на стінах колектора


Підходимо до унікальної підземної споруди


Водопад на вулиці Городоцька. Забирає перепад висоти коло вулиці Головацького


Вид вверх звідки тече водопад!


Ліва стінка водопаду


Права стінка водопаду


Звук стоять неймовірний!




Пройшовши кількасот метрів я знову вперся в гавнопад. Прямо на голову зі стелі лився щільний потік Полтви. Крізь нього видно було нову бетонну трубу яка йшла поверх старого колектора. А прямо, де колись йшов колектор, була мала стальна труба з застояними фекаліями. Можливо є люди яким подобається купатися в чужих екскрементах. Але я до них не відношуся. Тим більше цю ділянку можна обійти по поверхні і спуститися з іншого боку. Тому я повернув назад. Моя версія що старий колектор був аварійний. Його укріпили стальною трубою а поверх кинули сучасну бетонну трубу.

Піднімаємося Австрійським колектором


Чистий та акуратний


Ой, а це що за дивна конструкція?


Далі вузька труба. На голову падають фекалії.


Якісь труби внизу повністю забиті брудом


Як ви думаєте, як змінився стан вулиці Городоцької за рік? Стало тільки гірше! Дно колектора в ямах. Деколи так провалювався що не міг ногу витягнути. Стіни в тріщинах. Деколи йде аж 6 паралельних тріщин на тому самому колекторі. Ну і сміття... Його в щитовому колекторі, на жаль, стало ще більше. Ніхто нічого не прибирав.

Колектор на вулиці Городоцька


Неакуратно замурована притока. Вода її розмиє з часом.


Ні. На попередньому фото була таки "акуратно" замурована притока. Ось справді зроблено як небуть!


Тріщина в стіні колектор. Таких тріщин тут багато


Деякі, правда, теж були зароблені. Напевно в 2012 році.


Минулого року цього ще не було. Приходитиму і фоткатиму щороку як воно збільшуватиметься і збільшуватиметься


Щитовий колектор. Немає сміття


Опа! рівень почав рости


Ще виріс. Тут труба вже наполовину забита!!!


Потім ще пройшов і рівень знову впав. Просто сміття немає.




Станом на 2019 рік


Станом на 2020 рік


Висновки робіть самі. Дякую за увагу!

Дігери всіх країн єднайтеся!

_Tarik_

годно !) треба сходити туди )
Das Leben ist kurz - lebe mit Würde

Golem

Чому в зливу затоплює площу Привокзальну? Тому що в радянський час тут неграмотно зробили приєднання до колектора. Під вулицею Городоцькою є підземний водоспад висотою понад десять метрів. Він гасить перепад висоти рельєфу перед Цирком. Водоспад цей масштабний і побудований з розумом. А от вхід і вихід до нього малі та ще й з поворотами під 90 градусів! Тому вода і не встигає стікати. Цікаво чому так? Тоді читайте далі!

Такої висоти підземний колектор йде з площі Привокзальної


На вулиці Городоцькій він зменшується і переходить в тупик. А саме в замурований старий колектор. Тут по апендициту що ліворуч вода повертає в новий колектор


Новий колектор-апендицит який йде до водоспаду на вул.Городоцькій


І власне сам водоспад з якого вода падає вниз на десять метрів. Далі в пості буде ефектне відео з цього місця


На площі Привокзальній сходяться аж три колектори: з вул. Городоцької, з вул. Залізничної і вул. Тобілевича. Разом це все добро тече далі по вулиці Городоцькій попри церкву Ольги і Єлизавети. Від вулиці Головацького і вниз до Цирку є значний перепад висоти. У 70-х роках тут шахтним методом спорудили новий великий колектор в замін старого (див. попередні пости). Перепад висоти погасили водоспадом. Вони планували продовжити роботи і замінити весь колектор на новий. Тому приєднання старого колектора до нового зробили тимчасове і як небудь. Воно мале, квадратне та ще й з поворотами під прямим кутом!

Під кільцем на вул.Городоцькій. Колектор що прямо це до церкви Ольги і Єлизавети. Ліворуч - з вул. Залізнична. А там де Ваня - вул. Тобілевича.


Широкий колектор від цього місця і до водоспаду


Звуження колектора і поворот ліворуч коло Водоспаду


Далі вода з гуркотом падає вниз


По ту сторону водоспаду


Широкий колектор після водоспаду. Відео звідти буде за кілька абзаців вниз


Але немає нічого більш постійного ніж тимчасове. Тому це приєднання пережило і Радянський Союз, і ремонт вулиці Городоцької до Євро 2012 і ще й нас переживе. Бо ж заради колектора вулицю ніхто тепер розкопувати не буде. Але ж можна його хоча б від бруду почистити? Особливо враховуючи скандал з затопленням площі Привокзальної в 2018 році.

Цей тунель не тільки вузький, а ще й забруднений


Водоспад і залишки решітки яка колись мала затримувати бруд


А це, для порівняння, ділянка колектора від церкви Ольги і Єлизавети і до площі Привокзальної. Переріз тут значно більший!


Звуження радянського колектора при підключенні до оригінального австрійського. Вид від цирку до водоспаду, проти течії


От через такі звуження площу Привокзальну і затоплює! Воді просто немає куди діватися...

(c)Гордон

Ви читаєте перший в інтернеті репортаж з ділянки колектора під Площею Привокзальною. До нас там ніхто з фотоапаратом ще не був. Вся складність проникнення полягає в тому, що люки туди знаходяться на проїжджій частині дуже жвавої вулиці Городоцької. Тому потрапити всередину вдалося лише в неділю після церкви і то озброївшись знаками що ведуться аварійні дорожні роботи.

Шукаємо підходящий люк. Фото Вані


Цей теж не підходить.  Фото Вані


Відкривши зо п'ять люків ми врешті знайшли той єдиний правильний! Глибина колодязю поза десять метрів. Лізти вниз по драбині що хитається а потім по напівзігнилим скобам було ще то задоволення. Вулицю Городоцьку зверху відновили, а привести каналізаційне господарство в порядок забули?

Спуск вниз. Спочатку драбина а потім скоби


Вже внизу. Ніхто не зірвався. Хоч та драбина неабияк хиталася а скоби були гнилі


За собою все закрили, то ж ніхто сюди не звалиться


Спустившись вниз ми потрапляємо у підземний тунель висотою під три метри. Він має яйцеподібну форму з викладеним бруківкою дном. По ньому тече вода, але течія не дуже сильна. Такий же тунель знаходиться на вулиці Городоцькій нижче по течії від перехрестя з вулицею Ярослава Мудрого і до вул. Менцицького.

Вид від місця спуску проти течії


Вид на камеру каналізаційного колодязя. Немаленький Ваня для масштабу якого розміру тут колектор


Йдемо за течією. За якихось сто метрів «яйце» закінчується тупиком. Це стара замурована ділянка колектора. Ліворуч, під прямим кутом до колектора, примикає прямокутний "апендицит". З нього чути сильний шум води. Взявшись за руки для підстрахівки щоб не впасти ми пішли на шум води.

Йдемо за течією в сторону Цирку


Старий колектор попереду замурований. Зате є менший поворот ліворуч. Туди і йдемо...


Ну що, будемо перелазити весь цей бруд?


Було неприємно, але що не зробиш для своїх читачів!


Далі прірва. Вода падає вниз!


Ми обережно підсунулися до краю водоспаду. Видно як вода падає вниз, розділяється на два потоки і летить кудись ще далі. Було дуже страшно. Тим більше що всі решітки, які мали би затримувати бруд і людей - прогнили та своєї функції не виконують.

Залишки якихось конструкцій над водоспадом


Підхід до урвища


Ну і ексклюзивні кадри яких ще не було в інтернеті!


Нам стало цікаво а звідки ж береться ця вся вода? То ж ми тепер пішли проти течії. Великий просторий колектор йде аж до кільця на вулиці Городоцькій як поворот на вокзал. Де-не–де на дні трапляється каміння та інше сміття. Але його порівняно небагато. Явних руйнувань не було.

Наступне покоління дослідників Львівських підземель


Довге і пряме "яйце" до площі Привокзальної


Дно рівне, то ж можна впевнено йти вперед


Наша глибина під землею


Неподалік повороту на вулицю Чернівецьку


Під кільцем на площі Привокзальній ми побачили масштабний злив трьох приток: вулиць Городоцької, Залізничної і Тобілевича. На місці зливу ліворуч і праворуч є аж два невеличких водоспадики. В дні колектора вони утворили яму де по пояс води. Проходити цю ділянку прийшлося з рюкзаком на високо піднятих руках. Інакше б замочили. Для порівняння, всюди решта води було від кісточок і до колін.

Ваня підходить до місця зливу


Шубовснув у яму і не перелякався


З іншої сторони ями знову неглибоко


Ну що Голем, слабо?!


Я нижчий за Ваню, тому йшов по пояс у гамні


За зливом. Прямо вулиця Тобілевича. Праворуч - вул. Городоцька. Вид з вулиці Залізничної


Нас пройняли дрож та екстаз. Адже ми тут перші! Ми ще навіть не знали куди йде кожна з цих приток. Ото справжній кайф досліджувати щось невідоме! У крайніх точках кожного з тунелів ми підлазили під люки і так орієнтувалися де ж ми опинилися.

Той самий злив трьох приток. Вид за течією. Ліворуч вул. Залізнична. Праворуч - вул. Тобілевича


Цікаво що там на Тобілевича!


Але спочатку йдемо на вулицю Залізничну!


Нам праворуч на вулицю Залізничну. Тут стандартне двометрове яйце. Без будь-яких пригод ми дійшли аж до заправки Сокар і перехрестя з вулицею Шараневича. Далі пішов малий ракохід куди нам було влом тиснутися. З цікавого на цій ділянці трапилася потужна притока чистої води зі сторони Локомотиворемонтного заводу. Чи то в них там такі підземні води, чи то десь трубу прорвало – не знаю.

Колектор по вулиці Залізничній


Є багато таких от наростів. Значить тут давно не проводилися регламентні роботи по очистці


Доволі потужна притока чистої води з Локомотиворемонтного депо


Люк коло АЗК Сокар


Тут колектор чистіший і сухіший


Ще трохи вперед і...


Крайня точка. Фотографуємося на згадку


Тому що тут звуження і далі йти не в кайф


Вид у звуження


Вертаємося назад до зливу трьох приток і йдемо по вулиці Городоцькій та, зокрема, під площею Привокзальною. Деколи трапляються величезні сталактити – нарости на стелі та з бокових приток. Вони формуються багато років. Тому їх наявність свідчить що після потопу 2018 року ніхто тут нічого не чистив! Інакше б їх точно позбивали.

Один з сталактитів і презерватив для голубих


Той же сталактит, проріс вниз на метр а то і більше


Та тут на кожній притоці по "бурульці"!


Колектор в районі ТЦ "Скриня"


Сурові дігери чухають ніс не знімаючи рукавиць


Поступово колектор стає все менший і менший. Не доходячи до заводу Сільмаш він звужується в метрову трубу. Це була наша крайня точка на сьогодні.

Зменшення колектора в сторону Сільмашу


Далі хіба що рачки. Але це не чиста вода а каналізація. Тому ні :)


Вертаємося назад і йдемо в колектор на вул. Тобілевича. Він майже порожній, має багато поворотів і через це дуже фотогінічний. Колектор йде до площі Липневої і вул. Горської. З цього місця він роздвоюється, стає малого діаметру і далі не пройдеш. Та й досить з нас. Ми таки добряче сьогодні находилися і були такі голодні що з'їли б каналізаційний люк!

Початок колектора на вул. Тобілевича


Ну що, пішли в останню притоку на сьогодні!


Висота колектора два метри, стіни бетонні, дно бруківка. Дуже схоже на колектор в якому чути голоси


Колектор на вул. Тобілевича


Під стиком площі Липневої і вулиці Горського


Ліворуч Липнева, праворуч Горського


Знайшли в колекторі скарб!


Такий голодний що з'їв би чугунієвий люк!


Ну і повернення у вихідну точку


Вилізши на поверхню ми виявили що наше зухвальство не пройшло стороною. Нас бачив Тарік, Анна Блондинка та директор магазину навпроти якого був люк. Після слів що ми «обстежуємо колектор на предмет аварійних ділянок» він заспокоївся і тільки спитав чи з його приєднанням все гаразд.

Підйом на поверхню


Вилізли! Фото Ані Блондинки


Брудний і щасливий


Підсумовуючи: ми пройшли під вулицею Городоцькою від перехрестя з вул. Головацькою і майже до Сільмашу. Бачили водоспад зверху, дослідили притоки з вулиць Залізничної та Тобілевича. Це дуже цікава та нетипова частина Львівських підземель. І воно того вартувало!

Наш маршрут


Вул. Тобілевича


Крайня точка нашого маршруту


Після потопу 2018 року колектор тут не чистили. Тому в сильну зливу площу Привокзальну затоплюватиме і надалі.

Площа Привокзальна


Нарости на площі Привокзальній


Виглядають красиво. Але їх тут не повинно бути


Дуже дякую Вані Акімову за допомогу, страхівку і позування для гарних фоток. Без тебе ця б мандрівка була б не такою! А Влад тим часом спав ...

Тру-діггер


Під "кільцем" на площі Привокзальній
Дігери всіх країн єднайтеся!

Ser Gio


_Tarik_

Нерельно цікавий і інформативний звіт ! прочитав з захопленням і без зупинок ! поставив жирного плюса  ;)
Das Leben ist kurz - lebe mit Würde

277 Гості, 0 Користувачів