Кулінарія

Автор YserL, 06.10.2009 22:21:51

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

YserL

Цитата: inkognito від 03.09.2010 14:04:26
ИРП-П: читайте і не купуйте (хіба, що на випадок ядерної війни)  :)
У цьому лівжорналі всі пости стерті((

inkognito

Курде, в темі не дописували вже більше (!!!) 3 років, тре поправити це неподобство, тому:

Рецебт оджики від МаМи
згідно купи заявок від satisfied end-users


4,0 кг сцоковитиго червоного булгарського перцю (росте і у нас)
0,15 кг матьорого (тож червоного) пекучого перцю AKA закарпутський чилі
0,6 кг таматноної пазди тіпа Чувак (ze bezzt), концентрації 70%+
200 гр. розчину 9%-го  СН3СООН у Н2О  (10 ст. лижок 9% оцту)
400 гр. сахарози С12Н22О11  (буракового цукру, 18 ст. лижок)
3 середні головки АнтиВомпірНого засобу (щирого українського часнику)
7 лаврових лизточгів, цілих, гарних, зелениг та непошкоджених нах



Заява на ОдЖику


     Раз) Єден та другий перець супер відчистити від плодоНіжОк, насіння, іншого стороннього гівна та москалів (липнуть часто, видаляються вкрай кепсько);

     Два) Булгарський та гострий перец пропосутити через мєсорубку єден раз, очищені АнтиВомпірні засоби – іно через АнтиВомпіроДаффку аналогічно;

     Три) Змішати ффсьо докупи із Раз) та Два) +все інше із шапки у фест казані, де не гріх і Путєна(москаля) заморити;

     Штири) Получену жостку канітель варити на медленном огні (реально медленному, шоб ледве булькало, пастаянна памешевая) шчитая от зокіпанія 1 час по масковскаму времені;

     Пйєть)  Допирдолити у смесь 400 мл чи 20 ст.л оливи (можна тої, же Дзідзьо для Мейсона робив, але і звичайна вітчизняна рафінована зоканає). Памешевая готувати 20 минут по масковскаму времені;

     Шізт) Запирдолити в стирилізовані банки по 0,5 літра, вихід – 8 закусів. Якшо літровіч – то закусі буде лише 4 банки, так шо пильнуйте;

     Зім) Якшо просто вже не планується жерти, то стерилізувати нах у банках 30 мінут по маскальскому времені (шчитая від зокіпанія води), потому закатати;

     Візім) Ффсьо

     Плюси(+): чудова шняга, перевірена роками та багатьма дописувачами(і не тілько); прекрасна основа для гострішого соусу (додайте своїх приправ у кінці, більше гострого перцю, Tabasco(tm), правильних грибів  ;) чи чогось ше), при коректному приготуванні - 100% гарантія сатисфакції та гарного настрою. Вживайте на здоров'я - і Ваше волосся буде мяким та шовковистим

     Мінуси(-): немає USB 3.0
Resistance is futile

Golem

Я ще в неті зустрічав такий рецепт :)
Соррі за нецензурщину.  ::)
Дігери всіх країн єднайтеся!

Agvares

Можу порадити простенький соус:олія нерафінована+ лимон + троха цукру(1 ч.л) то всьо заколотити і є люкс для маринування мяса та цибулі і тд!!!

Golem

Сир "Селиський" з легким запахом Полтви. Роблять на Закарпатті, у Львові продається в Опера Маркеті і Кумпелі.



Сир дуже смачний. Характерного запаху йому надають умови дозрівання: вологий підвал з бетонною підлогою вкритою водою а стіни плісінню. Ще троха фоток сироварні тут

Ну і не до теми, але скупнутися в воді дуже схожій на полтву по вигляду і запаху можна в Косино. Воду там щодня міняють, тому для цінителів Полтви рекомендую вечір. Людей мало, а вода якраз :)
Дігери всіх країн єднайтеся!

Bottlehunter

Нині мав трохи часу і багато натхнення, то відсканував і розпізнав невеликий розділ з перевиданої нещодавно книги О. Заклинської "Нова кухня вітамінова" (1928). Розділ присвячений особливостям харчування в походах та на вилазках




Поради пластунам, соколам і туристам

(Поради пластунам, туристам. З власної практики для «Кухарської книжки», пласт. — Б. 3).

Ідучи на прогулянку, хоча 6 невеличку, ніколи не треба забувати про їжу «Як хліб у торбі, то сядеш на горбі», — сказано у народній приказці. Не сподіватися, що купимо по дорозі. Виходимо раненько — крамниці ще не відчинені або весь товар випроданий. Голодний пластун не зможе йти в ногу зі всіма. Необхідно взяти з собою, окрім палиці, наплечник (нараменник), куди покласти: польову пляшку, кухлик, ринку, ложку, ніж, виделку. Все начиння має бути легке — алюмінієве.

Не забути: щіточку до зубів, мило, свічку, сірники, рушник, записник, олівець, кілька хустинок, бандажі, вазелін, гребінець, светр, сорочку, панчохи, нитки, голку, ґудзики, простирадло, клейонку Дехто бере ціле шатро, сокирку, шнурки тощо. Усе мусить вміститися у наплечнику! З тим пластун ходить по горах, піднімаючись догори і спускаючись униз. Пече його сонце, продуває холодний вітер, січуть ненастанні дощі. А він здійснює прогулянку в Карпати!

З їжі взяти кілька цитрин, якщо захочеться пити. Плину треба вживати якнайменше, бо тоді турист швидко втомлюється. Декілька краплин соку з цитрин втамує спрагу. Можна замінити квасним цукерком. Нічого не брати соленого, перченого, паприкованого, щоб не хотілося пити. На всякий випадок лише алюмінієву пляшку з водою. Харч мусить бути такий, щоби не розсипався, коли пластун скаче по скелях, щоби, бодай тиждень, не псувався і був дуже калорійний — ситний. До таких страв належить: швейцарський сир, суха ковбаса, найкраще — салямі, солонина, сухарі, шоколад, українські печені пиріжки, хліб, палянички. Овочі брати сирі: морква, цибуля, часник, горох, квасоля, біб. Фрукти: яблука, сливки (найкраще сушені), горіхи, родзинки, фіги. Масло, сіль, цукор (тільки у щільно закритих коробках і ще перев'язати шнурком). Кашу, найкраще кукурудзяну муку, на полонині зварите кулешу з
молоком. Картоплю можна буде спекти на вугіллі ватри. Мати при собі кілька торбинок, бо в таборі розподілять пластунам неварений харч, а не буде у що взяти (мука, какао, цукор, сіль тощо). Риби не брати: швидко псується і можна отруїтися. Також остерігатися невідомих грибів і ягід. Товари купувати в українських кооперативах, щоб була певність, що свіжі й добрі.

У Карпатах нема ні готелів, як у Альпах, ні вигідних нічлігів. Можна в лісах заблудитися, і ночувати доведеться просто неба, на землі. Якщо трапляється «стая» або «Колиба», де сплять покотом вівчарі чи робітники, — не раджу в них ночувати. Бо можуть бути багаті на всякі комахи-кузьки. Найкраще мати своє шатро! Вночі вартувати по дві години, чергуючись. Ватру підтримувати цілу ніч, бо дуже холодно. Найбільшим ворогом пластунів-туристів є дощі. Мокра одежа, харчі, тяжко розпалити ватру з сирого хмизу. А їсти треба! У чабанів можна купити коров'ячого, козячого, овечого молока. Найпоживніше — овече, а козяче корисне хворим на груди. Жентицю-сироватку з овечого молока можуть пити ті, хто має здоровий шлунок. Спочатку небагато, треба звикнути. Краща на смак свіжа, бо солодка, але квасна — здоровша.

Дуже поживним є овечий сир — «будз», з нього роблять бринзу. Менше поживна вурда, бо вона з сироватки. Гуслянка — це спражене молоко, налите у глечики, обмазані сметаною. Як молоко скисне, то дуже смачне і поживне. Бринза — поживна, але солона, треба їсти з будь-якою кашею, найсмачніша — з кулешею. Молоко, яке ви купили, треба перецідити, а пити лише зі свого кухлика. Оце найважливіші поради нашим пластунам і туристам.

Пластова кухня в таборі. Кухні у таборі звичайно обладнують над потоком або при криниці, щоби було досить води. Кухня — це збита з дошок шопчина з однобічним скісним дашком. Коло неї шатро кухарки і пивниця. Вся кухонна обстановка — це два більші котли, два-три баняки, кілька ринок, ножів, виделок, ва- рех, кухлів і горнят. Куховарить один із пластунів, і це його «іспит вмілості» з кулінарства. Кожний курінь намагається мати свого кухаря з таборовою практикою. Найбільшою турботою господаря табору є постачання харчів. Щодня нагодувати 40 людей, щоб були вдоволені і не голодні — це не жарт! Як недалеко крамниця, то при допомозі пластунів сам доставить продукти. Гірше, як його поблизу нема, то господар мусить добре набігатися, заки придбає хліба, муки, м'яса тощо. Харчування пластунів тримається на консервах і пенцаку (ячмінних крупах). У таборі не вживають консервів, бо вони ніколи не замінять свіжих харчів — ні за смаковими властивостями, а також не надаються для оздоровлення юнацтва. Якщо пластунові набридла якась страва, він має власний посуд: риночку, бляшанку і сам власноручно, кожної хвилини, може зварити собі страву за бажанням (гриби, компот, картоплю), бо вогонь цілодобово горить, ватра не згасає.

Печене м'ясо на рожні. На залізний рожен чи на довгий рівний патик настромити м'ясо і добре прив'язати, щоби не впало. З двох боків багаття вбити у землю двовилчасті патики, і на них оперти рожен з м'ясом. Наперед м'ясо треба посолити або замочити квач у ропі, і з усіх боків помазати м'ясо. Коли м'ясо починає зарум'янюватись, відсуваємо на боки жар, а м'ясо час від часу помазуємо ропою, щоби не висохло, а було сочисте. Можна пекти м'ясо завиване у мокрий папір, а ще краще обліпити його глиною, щоб було неначе в горшку У глині можна запікати птахів разом з пір'ям, тільки випотрошити, посолити, а в отвір запхати розігрітий камінь. Тоді повісити на рожні і пекти над вогнем. Коли готові, зняти глину, до якої приліпиться все пір'я. Так само запікається риба.

Печеня з м'яса (без води).
1 спосіб. Звучить дивно, але насправді можна спекти печеню без води. У начиння, тільки не оцинковане, з щільною покришкою, вкласти покраяне шматками м'ясо, посолити і дати лаврового листя. Ринку щільно закрити і вставити у півметрову яму з землі, наповнену жаром, ним же присипати начиння з м'ясом, притрусивши ще й землею. Через 2-3 год. споживаємо соковиту печеню. А якщо є ще й картопля, цибуля і капуста — це вимріяна вечеря!
2 спосіб. Викопати яму в землі, на дно покласти кілька каменів. У тій ямі розпалюємо ватру, палимо цілу годину, вибираємо вугілля, а камені зливаємо водою. На чисті камені кладемо м'ясо, прикриваємо його плястрами картоплі, цибулі, а в кінці — листки капусти. На капусту кладемо шматок мокрого полотна, поверх — складений учетверо мішок, щоб у страву не налетіло піску, бо засипуємо його землею. За 1-1/2 години маємо добру печеню з картоплею і капустою, вареною в парі.
3 спосіб. Укладаємо шматки дерева чи каміння у два ряди, щоб утворився гострий кут з найбільшим розширенням рамен проти вітру. В такім тунелі розпалюємо вогонь, який огріває котел, поставлений зверху.
М'ясо з дичини можна переховувати так: покраяти на пояски по 6 см завдовжки, 1см. завширшки. Натерти сіллю, звісити на вільнім повітрі і залишити на ніч, краще — недалеко ватри, бо дим і вогонь відганяє непрошених гостей. Коли висушиться, можна їсти сире, решту сховати у торбу і забрати з собою. Можна зварити поживний розсіл чи поливку.

Випікання паляниць (хліба). Всипати муку в кітлик (невеликий котел), додати солі, подвійну порцію порошку до печива чи сухих дріжджів. Долити води і все разом розмішати ложкою. Коли загусне, ще додати води, доки тісто зробиться повільне. Тоді помити руки, посипати їх мукою і виробити з тіста одну чи більше паляниць. Поставити на рушта над гарячим попелом або відсунути жар і покласти тісто на землі, а довкола зробити з гарячого попелу вал. Так можна пекти лише невеликі паляниці. Хто хоче мати хліб, мусить зробити рід печі. До старого глиняного горшка або в ринку покласти вироблене тісто. (Посудину помастити жиром і добре обсипати борошном). Щільно прикрити. За цей час, що готувалося тісто, вогонь у викопаній ямці перегорів, і залишився жар і попіл. Туди й поставити горнець з тістом та довкола обкласти його вугіллям. За півгодини хліб готовий. Так можна запікати м'ясо, дріб. (Цей спосіб розповів із своєї військової практики учитель Й. С. Бучацький).

Ще один спосіб випікання паляничок. Вирізати добрий бучок, обчистити з кори, загострити на тоншім кінці і розігріти над ватрою. Опісля зробити тонкий пояс з тіста, широкий на 5 см, грубий на 1 см. Обвинути його спіраллю довкола бучка, вбити другим кінцем у землю при варті і обертати, аж палянички не спечуться. (Про цей спосіб розповів із своєї практики учитель В. Сопун). Зрозуміло, що кухарська книжка потрібна і в таборі.

Вода. Воду пити лиш проточну, найкраще із джерела. Іншу — лиш переварену. її носити у польовій пляшці. Перед питтям потрібно з'їсти шматок хліба, щоби його протравити. У шлунку утворюється соляна кислота, котра вбиває бактерії, що знаходяться у воді. Щоби вода була безпечна для пиття, мусить кипіти 10 хв. На прогулянках потрібно пити якнайбільше квасної мінеральної води.

Пластовий чай. І. Нарвати цвіту з малин, рожі, суниць, ожин, яфин (чорниць) і висушити у затінку. Так само посушити ягоди на сонці. Переховувати у сухому місці. Із тої мішанини дуже добрий і здоровий чай.
II. Посушити листя з вищеназваних рослин. Можна змішувані з цвітом і ягодами. Чай буде здоровий, пахучий і кращий.

Січовий квас. Чверть кілограма чорного хліба покраяні кромками і висушити. Вкинути у горнець і залити 1-1/5 л кип'ячої води. Горнець прикрити теплим покривалом і нехай охолоне. Воду зцідити через марлю, додати трохи цукру і цитринового чи іншою фруктового соку.

Яблучник з Бичкова на Закарпатті. Добрі винні яблука обібрати, потерти на тертці, сік витиснути через полотно і влити у горнець. До нього додати кілька печених яблук — цілих, щоби збільшити кислотність. Коли після кількох днів з'явиться кожух, то квашення закінчене. Перецідити і злити у пляшки. Або ще роблять так: потовчуть яблука у ступі, зберуть сік, поцукрують і п'ють.
Най жиє Гуцулія!

:-)

Цікавий матеріал. Нарешті знайшовся час до прочитання. Більш цікавий із точки зору історичної. Та й практично також має сенс - порівняти ту ж таки пластову кухню в той час і те що є зараз і внести певне удосконалення.
Також цікавою є наявність в нашій місцевості лимонів до 1939-го. Підозрюю голота зі сходу вирубала плантації. ;)
І рекомендації купувати лише в певних кооперативах, бо мов свіже і якісне. Але із мені відомих таких організації за останніх 5 років жодної не залишилося. :(

Втрапила до рук недавно книжка Eating for Endurance, Ellen Coleman, хтось читав, щось варте уваги? Мені для марафонів.
Декольтем своїм мене манила.

YserL

Сардина Аквамарин, 4820041200759, 240 г, ціна ~15 грн по акції у Барвінку. Краще ніж українська тушонка.






YserL

Найшов пристойну тушонку івано-франківського виробника:
Свинина тушкована стерилізована Росана ДСТУ 4450:2005 500г 34 грн.
Думаю на рівні з білоруською тушонкою, без сухожиль і кісток, сполучної тканини.
Продається у магазині вул. Сянська, 9, навпроти Добробута зі сторони заїзду.
Кажуть народ бере ящиками після проби.

Golem

В рукавичці купив Датську тушенку DAK. Банка 450 грам, 100 грн. Дорогувато але.

Жиру - нуль, хіба той шо міститься в самому мясі. Мясо - один суцільний великий шматок. Без прожилків і з мясними волокнами. Смак теж на висоті. Ми з Женею зїли за раз. Чи вартує шматок мяса 450 грам 100 грн - кожен вирішує сам.

Додам від себе шо останній раз брав тушене мясо в гори весною 2007 року на Яйко Ілемське. Після важкої банки повної жиру вирішив шо ну його нафіг. Відтоді тільки Сардини. Якість значно краща і стабільна від банки до банки. Та й посуд потім легше відмити :) Але тепер зявився гідний конкурент. Якшо забрати олію то 4 банки сардин заміняють 450 грам мяса. По грошах виходить те саме.

Увага питання: чому в Україні такої не випускають? Навіть для армії. Думаю ціна в гривні була б на рівні 60 грн за банку, цілком прийнятна
Дігери всіх країн єднайтеся!

ІНТРОВЕРТ 997

Рецепт в"яленинки ( не жирне м"ясо , ріжемо впоперек волокон не товще 5 мм ) маринад сіль 100 грамів на 1 кг м"яса ( обов"язково ) 250 мл соєвого соусу  спеції за смаком ( рекомендую часник в гранулах ) тримаємо в маринаді 12 годин , витираємо м"ясо , кладемо на решітку ( під нього деко в фользі ( щоб легше мити ) і сушимо по 3 години з кожного боку при температурі 80 градусів ( тобто загалом 6 годин ) . якщо сушити по чотири години то лише овочі .
П.С. Штука неоцінена якщо в маринад не класти трави зберігається в контейнері місяць і більше , якщо в вакуумі зберігатиметься роками .
Тут могла бути ваша реклама...

inkognito

Солі занадто багато, цілком досить тої, що є в самому соєвому соусі. Сушити 6 годин при 80 градусах? Маринувати 12 годин куски в 5 мм? Вбивство для м'яса. Товстезний стейк в 2-3 пальці товщиною готовий 100% коли всередині температура дойде до 73-770 С, а тут кусочки в 5 мм. Ми сушимо в електросушці для овочів/фруктів/грибів, де температура не піднімається вище 45 градусів. Поставив на ніч - зранку ідеально всушене м'ясо, його в zip-пакет (краще вакуматор), може дійсно дуже довго зберігатись.
Resistance is futile

ІНТРОВЕРТ 997

Тепер я пізнав кулінарну лайку . Я кілька разів так робив мене влаштовує ( сіль то є слабина для мене попри її шкідливість у надмірних кількостях) хоча зменшити температуру і збільшити час сушки цілком можна ... А ще маса падає у 3 рази .
Тут могла бути ваша реклама...

Lesyk


  • на рахунок солі (моя ненависна спеція), то єдиний (мені відомий) варіант не пересолити - крупна морська сіль. Мнєско саме візьме скільки йому треба, решту струшується (плюс дуже солити такі страви не можна - ти ж таке мнеско гамцятимеш скоріш за все десь на прогулянці, а від соленого стаєш спраглим)
  • на рахунок часу маринування - нууу хз, сенс маринування у тому, щоб спеції та волога розповсюдилися по всьому мнєску. Сіль сама по собі швидко просолить все (якшо файно змокнеш олівичьом - то супер-швидко). Маринування по десять-двадцять годин - це використовують для того шоб всяке сухувате (ну або просто велетенське) мнєско всім добром набралося (так роблять з індиком,  рулькою і тому подібним великим і/або сухуватим мнєском). Якось дуже гірше від такого довгого маринування ти не зробиш, але і нічого хорошого тож не буде
  • на рахунок часу готування і температури - мнєско стає підошвою на 77 градусах, тут Інкогніто все правильно сказав. На скільки "сушка"="підошва" - то направду вже залежить від міцності зубів та кишківника піддослідного. По-моєму достатньо просто сальце стопити і буде норм.

Пацани, хто має коня? Давайте зробимо в'ялене мнєско, там беруть підсушену конину і розміщують під сідло коника, там воно просочується потом і стає якимось суперкльовим. Ну принаймі лицарам у фільмах подобається.

inkognito

ЦитуватиПацани, хто має коня? Давайте зробимо в'ялене мнєско, там беруть підсушену конину і розміщують під сідло коника, там воно просочується потом і стає якимось суперкльовим. Ну принаймі лицарам у фільмах подобається
Давай
Resistance is futile

Roy

MRE меню2
Будучи спраглим до усіляких заморських наїдків, вирішив спробувати американський сухпайок, так сказать в польових умовах.


Як воно виглядає?
Упаковка складається з двох товстих шарів поліетилену, що надійно захищає вміст від потрапляння вологи.


Тут склад сухпайка повністю розкладений.
Що в нього входить:
- основна страва шматочки яловичини в соусі барбекю
- чорна квасоля в гострому сосусі (пожежа в роті)
- плавлений сир чеддер з Халапеньо (уххх)
- 2 шматки тортиль'ї
- смажена кукурудза в клярі
- енергетичний напій
- соус барбекю
- розігрівач
- ложка
- пакет для напою
- жувальні гумки 2шт.
- сіль, перцеь
- кава, вершки
- волога та суха серветка



Розігрівач виявився ефективним, який доволі швидко розігрів їжу.
Суть роботи полягає в наступному: наливається по позначку вода, береться пакет з їжою та спеціальна картонка, в яку це все разом щільно засовується.
Проходить хімічна реакція, внаслідок якої утворюється тепло, яке розігріває пакет що поруч.






Поки їжа розігрівається, розводимо енергетичний напій з водою.


Яскраво-червона хіматура)




Куштуємо фасолю. Смак доволі непоганий, нагадує навіть класику від "Вересу", аже до поки не розкривається червоний перець.
Мені таке не під силу, та й не смачно зрештою. Дуже гостре.



Тортіл'я, на смак гуд.




З сирочком перцевим навіть непогано дуже, вживаючи до основної страви.





Тим часом розігрілась основна страва. Шматочки телятини відчувались, та загалом страва посмакувала. Потішило, що не була перчена. Вміру солі, гарний виражений смак, без відчуття картонності і надлишку консервантів.
Лише якась ледь помітна нотка нагадувала нам, що їжа тривалого зберігання.




Соус BBQ дуже смачний


Хімічний напій - на рівні з всіляких швидкорозчинних Yupi чи Zuko. Тропічний смак виявився не впізнаваним. Не смачно.


Снек - кукурудза, в такому вигляді її ще не бачив. Їсти можна, не тверда.




Пакетик з дрібними аксесуарами.
Сіль, кава, серветки, жувальні гумки. Вміст не тестувався.




В цілому, доволі позитивні враження від меню. Враховуючи його вагу та портативність. Наявність гострого лише троха підпсувало враження.
Зрештою, є і інші меню. На 2016 рік їх є 24 види). Так що варто спробувати.
Meine Ehre heißt Treue

SANECKA

Як можна замовити???

ІНТРОВЕРТ 997

Така кукурудза смажена є на євротеку  ;D
Тут могла бути ваша реклама...

Roy

Цитата: SANECKA від 12.08.2016 17:09:10
Як можна замовити???

На ОЛХ знайдеться все))
Насправді, країна завалена тими MRE, частина допомоги від штатів.
Meine Ehre heißt Treue

maxiWELL

Цікавіше, де можна знайти екзотичну вермішель швидкого приготування? Бо окрім двох торгових марок (самі знаєте) інших нема.
Срака байрака!

236 Гості, 1 Користувач