Вся "Правда" про пиво :)

Автор Roy, 07.02.2020 23:28:04

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Roy

Моя стаття про Новоград-Волинський пивзавод отримала несподіваний фідбек.
Все почалося з того, що я вжив неприпустиме слово сполучення - "живе пиво" :)

Написав нам Юрко Заставний, "батько" пивоварні Правда у Львові. Запросив нас на екскурсію на виробництво.
Зустріч наша почалася з лекції Юрка, узагальнено про пиво, його види, виробництво та про загальну картину пивоваріння в Україні.
Відверто кажучи, якщо б це була лекція на якомусь великому пивзаводі, певно було б не так цікаво. А тут навпаки, чути розповідь від творця цього, просто мега цікаво. Види у вікні, шум в залі автоматично відходить на задній план.

Отже, чому живе пиво -  не живе пиво? Яке до того ж зберігається 7 діб.
Перевага такого пива - що воно зазвичай натуральне. А мінуси, це патогенна мікрофлора, яка попадає з пивом у ємність. Вона власне "поїдає" правильні дріжджові бактерії, тоді пиво кисне. Чим вища температура середовища, в якому зберігається тара з пивом, тим швидше йому прийде край.
Чому це стається? Банально, через недостатню чистоту на виробництві, через забруднення ємностей та трубок.

Перед нами пивоварня крафтового пива. В Україні, броварні мають чіткий поділ.
Є великі гіганти, як то "Оболонь" чи "Львівське". Районні пивоварні, які вижили у важкий період незалежності - Павлівське, Опілля та ін., а також пивоварні крафтового пива, кількість яких невпинно збільшуються.
А ще, якихось 100 років тому, на Галичині було майже 130 броварень! Так що любов до хмільного напою на наших теренах віддавна.
Товарообіг крафтових пивоварень найменший, проте вони можуть давати найкраще по якості пиво на ринку. Адже процес виробництва практично регулюється вручну, постійно впроваджуються нові сорти пива, експериментують з сортами та смаковими характеристиками.
Що власне, і відбувається в "Правді".

Ознайомлюємось з видами солоду. На смак приємний, злегка солодкуватий.



Позаду машина для його подрібнення.





Рецептурна стінка :)



Смажений солод, для темного пива



Окрім імпортного, використовують також вітчизняний солод



Тут вариться сусло, основа пива







І пробуємо його. На смак як рідкий, смачний білий хліб :)





Теплообмінник



А тут в ємностях пиво активно насичується дріжджами. Стоять гідрозатвори, для відстеження процесів життєдіяльності.





В холодильній камері зберігаються складники - хміль, спеції, і т.п.





А це - одноразові кеги. Корпус прозорий, а всередині пакет, через який не потрапляє світло.



Відвідали лінію пляшкового розливу.







Для насичення пива СО2, окремо засипаються дріжджі.









Логічним завершенням екскурсії були відвідини технологічних приміщень "Правди" на площі Ринок. Ну і звісно, дегустація пива.
Особисто для себе відкрив смачне пиво - Сила. Все що треба, густина, міцність, гірчинка, легкий відтінок духмяного перцю та коріандру.

Дякую Юрку Заставному за пізнавальну розповідь, екскурсію та гостинність!











Сила в Правді)



Учасники екскурсії - Golem, Deadmeat, Інтроверт, Бригадир, Roy.


Meine Ehre heißt Treue

Golem

Мандруючи Європою я завжди дивувався: чому у них немає "живого" пива. Тобто такого що стоїть лише 7 днів, а потім скисає. Вони що - не вміють робити "справжнє" пиво?

Після відвідин сучасної пивоварні "живе" пиво для мене померло: раз та назавжди. І більше не воскресне. Якщо на виробництві чистота та стерильність - пиво в пляшці зберігатиметься рік, а то і більше. Бо крім дріжджів у ньому не буде жодних інших бактерій, то ж немає чому скисати!

Подумайте самі: будь-яке пиво варять, тобто кип'ятять більше години часу. Це як процес стерилізації закруток дома. Від температури всі бактерії гинуть за означенням. Далі пиво бродить кілька тижнів після чого його розливають по пляшках. Якщо все обладнання чисте а працівники дотримуються гігієни - то бактеріям в пиві немає звідки взятися. І пиво не скисатиме ні за сім днів, ні за тридцять днів, ні за рік. То ж в Європі, насправді, вміють варити пиво  ;)

Звісно що людині властива ностальгія. "От колись було добре, не те шо січас". Та навряд чи Ви б сьогодні проміняли чеський "Пілснер" на радянський "Колосок". Як і пересіли з Джимміка на Таврію, перейшли з Пецля на парафінові Свічки, чи перебралися з ультралайт намета в брезентову палатку.

Ось фото з пивоварні. Нам показали та пояснили всі етапи процесу: від завантаження ячменю і до розливу пива в пляшки. Переконайтеся самі що це можливо без хімії зварити добре смачне пиво. Воно, нефільтроване та непастеризоване, стоятиме рік, не зіпсується і тішитиме Вас своїм смаком. Шкода лише що фотки цього передадуть.

Пошарпаний Абандон став домівкою Правд-ивого пива


Гоу на екскурсію. Ось вхідний продукт: Мішки з солодом (це проросший ячмінь). З нього, води, дріжджів і хмелю і роблять пиво. Конкретно ці мішки з Німеччини


Впізнаєте Зеника з Путіним? ;) Дуже часто для доброго пива використовують кілька видів солоду...


Наприклад Український солод


Мішки з солодом засипають у "дробилку". Тут солод розмелюють на менші частинки. Так з нього більше цукру виходить. Це схоже як мелють каву. З цілий зерен каву не звариш, а з помолотих можна.
На вихід з дробилки пішла ця зелена труба в іншу кімнату. Йдемо туди


Ми в другій кімнаті куди приходить зелена труба дробилки. Найбільший чан це є бойлер з кип'ятком. Ним нагрівають решту чанів. Тобто саме тут власне і ВАРЯТЬ пиво!


Якщо Ви думаєте що варити пиво це просто - ось їх клавіатура!


там варять сусло!


Сюди засипають розмелений солод і заливають гарячу воду. Вода вимиває з солода цукор і він потім дасть харчі для дріжджів. На виході получається сусло


Сусло, на запах як пацєтам варять




Сюди заливають готове сусло з попереднього баку і додають хміль. Це все витримують кілька годин при високій температурі. Хміль пускає аромат. Також гинуть всі бактерії


Всередині баку є мішалка що крутиться. Зварене пиво через сіточку в дні подають у центрифугу для відловлювання частинок солоду




Частину звареного пива вантажать у бідончик і везуть у ресторан в центрі Львова. Там воно і бродить. Свіжим прямо з бочки пиво поступає у келихи відвідувачів.


А основна частина пива бродить тут, у заводських умовах у цих величезних ємностях


На цьому етапі в зварене сусло додають Пивні дріжджі


І всю цю масу пива витримують кілька тижнів при низькій температурі. Всі баки мають подвійні стінки. Ззовні кімнатна температура, а всередині дубак. Навіть видно конденсат на віконечку


Один бак - один сорт пива. Або, якщо це популярне пиво типу Путін Х..о, - то його варять одразу в декількох баках


Кожен з таких баків вміщає 2000 літрів пива!!!


Коли в пиво додали дріжджі, то вони починають активно їсти цукор.Побічний продукт - вуглекислий газ. Ближче до кінця цей вентиль закривають і пиво насичується власним вуглекислим газом


Як на мене все тут чисто. Хоча у ФБ харилися шо нас туда взагалі пустили без костюмів повного хімзахисту. Здається що пива тут багато? І мені так здавалося. Але Львівська пивоварня робить за півтора дня стільки ж, скільки вони за рік! Ото ми пива пємо!


Головний Теплообмінник рідина- рідина. Він охолоджує дві тонни пива від 100 градусів до 10 за п'ятнадцять хвилин. Тому в баки для бродіння пиво вже поступає охолодженим. Дуже високотехнологічна річ


З одної сторони холодна поверхня, і іншої гаряча. Схожий теплообмінник стоїть в нас вдома в газових котлах


По одних трубках йде охолоджений гліколь, а по інших гаряче пиво. На наступній фотці все гарно видно


Коли пиво збродило, його розливають по кегах і відправляють замовнику.


Технологія розливу пива в пляшки дещо складніша. В цьому баку є пиво для розливу. Туди додають ще трішки спеціального цукру і спеціальних дріжджів які їдять тільки цей цукор. Коли таке пиво попаде в пляшку то дріжджі через два тижні зїдять цей цукор. Так зване повторне бродіння в пляшці.


Ця штука розливає пиво в пляшки


А ось і корки. Всі вже напевно здогадалися на якій саме ми зараз пивоварні


Можна пивні корки ставити, можна винні. За бажанням. З винними пантів більше. Але їх далеко не всі пивомани зможуть відкрити "на зуб"


Поки готують лінію ми йдемо дивитися на хміль


Хміль додає аромату та смаку пива. Він же і природній консервант. Поширений міф що: похмілля, хміль в голову вдарив і так далі. Всі негативні ефекти створює спирт. А хміль тут ні причому


5 кг хмелю йде на одну велику бочку. Відкривають його перед самим додаванням в пиво


Ура! Приїхали готові пляшки для розливу!




Хабар!




Далі ми переїхали на прощу Риганок у ресторан Театр Пива


Думаєте це хімія з якої роблять пиво? Ні! Це одноразові кеги. В них пиво йде на експорт. Їх не потрібно повертати назад


З цих баків свіжесеньке пиво по трубках йде одразу до барменів!


І опиняється ось тут. По дорозі трубки з пивом додатково охолоджуються як скафандр в космонавта. А саме: поверх трубок з пивом йдуть трубки з охолоджуючою рідиною


А ось і кінцевий продукт! Всім смачного. :) А хто за кермом то перепрошую.
Дігери всіх країн єднайтеся!

423 Гості, 0 Користувачів