Польські радіовежі.

Автор Ramon, 28.03.2020 20:10:47

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Ramon

Напевне, радіовежі на вулиці Любінській, 53, так чи інкаше, бачив кожен львів'янин. Але, скоріш за все, мало хто задумувався, що ці вежі, мабуть, чи не найстаріші у Львові. Адже побудували їх ще на початку 30-х років минулого століття.

Одній з веж, правда, не повезло - на початку 50-х через низьку видимість Лі-2/ПС-84 (або С-47) ВПС СРСР зачепив крилом цю вежу і упав поряд, де зараз стоять гаражі. Говорять, що на місці падіння утворився ставок, який проіснував десь до 70-80-х років, коли й поставили гаражі. Але, нажаль, фото цього ставка поки що найти не вдалось. Сама ж радіовежа отримала значні пошкодження, і надалі не відновлювалась. Але це зробило її доволі унікальним експонатом.

Другу вежу доля пощадила. Але, на жаль, до неї так просто не підібратись.

Фото вийшли не дуже, бо мав при собі тільки 2 мобілки ;D ;D ;D.













Ну, а тепер про радіовежі цього типу. Загалом в 30-х у всій Польщі збудували як мінімум 5-6 таких комплексів, в кожний входило по вежі 2 даної конструкції.

У Львові було зразу два комплекси. Один розташовувався у Стрийському парку і використовувався Польським радіо. Другий, на Любінській, забезпечував радіозв'язок літаків з аеродромом на Скнилові. На превеликий жаль, радіокомплекс у Стрийському парку ліквідували десь в середині 50-х років, і залишились тільки колишні вежі аеродрому. В даний момент вціліла вежа, як і радянська вежа (колишня глушилка?), нібито належать центру метеорології МНС (розташований поряд на вул. Спокійній, 35). Пошкоджена радіовежа, скоріш за все, є у власності гаражного кооперативу, на території якого й розташована.

Радіовежі аеродрому відмічені навіть на карті 1931-го року.

Старих фото цього комплексу, як і більш детальних відомостей про авіакатастрофу, поки що найти не вдалось.

Нижче наведені фото інших радіокомплексів з вежами цього типу.

Львів (Cтрийський парк):





Тут більше фото по радіокомплексу Польського радіо у Львові.


Mrówcza Górka близ Катовіце, 1945 р. (також використовувалась для зв'язку з літаками):



Цікаво, що це була перша радіостанція створеного заново польського радіо, яка запрацювала після звільнення в кінці лютого 1945-го року.


Lipowka, 1931:






Доречі. Цілком можливо, що львівські "півтори" радіовежі - останні зі свого роду. На даний момент мені не вдалось відшукати фото вцілілих радіовеж у Польщі.


Як туди попасти?

Найлегше - зі сторони вул. Любінської, де поки що є прохід прямо за смітниками і гаражами новобудови.
Також є заїзд зі сторони вул. Зв'язкової (яка свою назву, скоріш за все, й отримала в честь цих радіовеж). Не знаю, чи стоїть там охорона.

Для любителів адреналіну - драбина з вежі доходить до самої землі. Так що любителі пригод можуть при відсутності місцевих гаражних дядьків та дідів залізти на неї ;D ;D ;D.

Буду вдячний, якщо хтось має додаткову інформацію по катастрофі, ставку і вежі.

Джерело, з якого я взяв деякі фото.

Ramon

UPD: Прохід з боку смітників скоро буде закритий. На днях там вже почали ставити паркан від новобудов.

Ramon

Найшов трохи додаткової інформації про радіостанцію у Стрийському парку.

ЦитуватиПитання про відкриття у Львові радіостанції постало у 1929 р. З цією метою до Львова з Варшави прибув технічний директор Польського Радіо інженер Геллер. Почалися перемовини з Міською радою щодо купівлі або оренди земельної ділянки для побудови радіостанції. Була досягнута домовленість щодо оренди Польським Радіо центрального павільйону на Східних Торгах у Стрийському парку. В середині січня 1930 р. почала діяльність 2-кіловатна тимчасова радіостанція. Спочатку це була тільки передавальна станція, яка ділила центральний павільйон із студією, функцію дикторів виконували чергові техніки. В цьому ж році на вул. Понінського (тепер вул. І. Франка) було розпочато будівництво 16-кіловатної радіостанції, а на вул. Баторія, 6 (тепер вул. Князя Романа) орендовано приміщення для розташування студії та адміністрації.
У вересні 1930 р. був споруджений власний будинок радіостанції на вул. Понінського, під керівництвом представника лондонської фірми "Marconi" інженера Петерсена розпочато монтаж нової апаратури, пробні передачі почалися в грудні 1930 р. Директором радіостанції був інженер В. Ск'яцціно, директором програм - Юліуш Петри.

Джерело: http://www.lvivcenter.org/uk/uid/picture/?pictureid=1275

143 Гості, 0 Користувачів