Проїжджаючи Міжгір’я важко не помітити високу телевежу. Вона розташована на вершечку гори Торшул і від цього здається ще вищою. А Вам цікаво які там краєвиди з цієї вежі? Нам – так! То ж погнали!
Вежа на Торшулі
![]()
Які ж там згори краєвиди?
![]()
Поки ліз то вже і зігрівся
![]()
Вид на санаторій Верховина, с. Сойми
![]()
Вид на село Міжгір’я
![]()
Дякую
BatGirl за чудову компанію!
![]()
Чи безпечно лазити по телевежах? Звісно шо ні! Впасти не впадеш, драбини та майданчики надійні. Але зате точно опромінишся. Тому, наприклад, я не хочу лізти на такі потужні телевежі як
Львівська, Франківська,
Дніпровська та інші. Кіловати радіохвиль суттєво збільшують ризик виникнення онкологічних захворювань. Опромінення, також, негативно впливає на репродукцію собі подібних. А сімейства лазаючих мають ж рости!
Типовий лаз на вежу. Міцна драбинка, загородження, майданчики щоб перепочити
![]()
Обладнання мобільних мереж
![]()
Поступово висота зростає
![]()
Якби їй було страшно вона б так чарівно не посміхалася

![]()
Згідно
офіційних даних на цій вежі зараз немає потужних передавачів. Та й на око видно шо більшість антен розкурочені а кабелі звисають непідключені. Винятком є лише вершечок вежі, але ми туди майже не полізли. Ще вежа обвішана антенами мобільного зв’язку. Але вони напрямлені в іншу сторону, за межі вежі. Тому не сильно опромінюють ласих на Карпатські краєвиди руферів. Бо вони лізуть всередині вежі. Та й потужності там не такі вже і великі.
Вигляд на Карпати з оглядового майданчика Вежі
![]()
Троха є висоти
![]()
Останній майданчик. Видно старе ржаве залізяччя антен
![]()
Тому краще милуватися Карпатами
![]()
Цю вежу спорудили в 1966 році для радіомовлення на середніх хвилях. Потім понавішували телевізійних передавачів для більш ефективного зомбування карпатського населення. А за незалежності то все занехаяли. Зараз звідси ведуть мовлення лише кілька місцевих FM радіостанцій та DVB каналів.
На вежу йде широка рівна дорога. Старт
звідси. Проїде практично будь-яке авто. Та ми вирішили прогулятися пішки. Все таки приїхали в Карпати, природа навколо. Висота гори Торшул 871м.
Дорога до Вежі
![]()
Погода супер. Йти неважко!
![]()
![]()
Менше години ходу і ми наверху. Стукаємо – нікого нема. Шкода що не пофоткаємо передавачі. А може і добре. Інакше б нам тут вичитував моралі щоб ми не лізли і все таке.
От і прийшли до Вежі
![]()
Внизу стоїть радіодзеркало яке сигнал згори перенаправляло вниз у хвилевід
![]()
Ось він. Закритий пінопластом. Далі сигнал по хвилеводу пішов всередину приміщення до апаратури
![]()
Висота вежі в Міжгір’ї така ж як і
Деревацької, 75м. Плюс висота гори 871м. Але наверх лізти було ну дуже важко! На кожному прольоті ми зупиняємося і фотографуємося! Навколо видно Карпати які я недавно
перелітав на повітряній кулі. Важко відвести погляд. До речі, саме з кулі цю вежу і побачив. А тут дежавю! Бачу ті ж краєвиди що і з кулі, але зараз стояти на холодному металі не так спокійно як було тоді летіти в теплій плетеній корзині.
вид на Вежу і Міжгір'я
![]()
Залазимо на чергову перешкоду. Тобто на майданчик для фотографування
![]()
За тими горбами вже рівнинне Закарпаття
![]()
KLR - знаю, RDZS - знаю. А що то ща KRZ ? Напевно схрещення двох попередніх слів.
![]()
Зі зміною висоти змінюється і ракурс на ті ж краєвиди
![]()
Дорога на Торунський перевал і Львівську область
![]()
Мені тут подобається!
![]()
Це її перша телевежа
![]()
Насправді я й не здогадувався яке то Міжгір'я велике
![]()
Там далеко внизу цивілізація. А позаду нас - Карпати!
![]()
Женя таки полізла на сам верх трохи поопромінюватися і залишити там наклейку. А я фоткав це все «неподобство» кількома метрами нижче.
Лізти чи не лізти?
![]()
Таки полізу!
![]()
Я тебе нікуди не пущу!
![]()
Голем, дивись там сонце вийшло і можна гарну фотку зробити!
![]()
І поки я фоткав вона вже там!
![]()
Ну ок. Переконала. Давай ти будеш зверху а я знизу. . . . . . . . . наклейки клеяти

![]()
Вид на Сойми
![]()
Годне місце для наклейки
![]()
![]()
Вдалині ми побачили одиноку церкву на полонині. Це наша наступна точка. Спускаємося вниз, їмо і до машини. Звіт з церкви можна прочитати
тут.
Вид з Вежі на Церкву
![]()
Вид з церкви на Вежу
![]()
Аж три вежі!
![]()
А навколо дрімучі ліси
![]()
Годна вежа!
![]()
Ну і як бонус кілька фотографій території навколо вежі.
Зажурені антени. Нема що приймати
![]()
курва Інтер
![]()
Недіюче крило будівлі
![]()
Залишки вентиляції
![]()
Дизель на капремонті
![]()
Стандартні щити управління дизелем
![]()
![]()
![]()
Троха позаглядали через вікна. Всередині нічого особливого
![]()
Ну і смачне завершення мандрівки!
![]()
Знаю що в Жені ще є фотки з самого вершечку вершечку вежі. Докидуй їх сюди будь ласка!