Скажу і я своє слово. Назагал на наши собак як і на наших комарів ультразвук ніфіга не працює. Може десь в сибірі і є собаки чи комарі які того бояться. Але не тут! Я брав звичайний генератор звукової частоти і пускав його через підсилювач 100Вт. Підсилювач мав смугу кілька сотень кілогерц. І то всьо на колонки. Крутиш ручку генератора від 1кГц до 100кГц - а комарі як літали так і літають. Теж стосується і собак.
Назагал не забуваймо, шо більшість сучасних імпульсних блоків живлення телевізорів та решти побутової апаратури працюють в діапазоні 25кГц...200кГц. Телевізори свистять на 15.3кГц. І їх транси "гудять" з такою ж частотою, тільки значно потужніше ніж 50Гц, бо з тим ніхто не бореться.. Звірів це не відлякує. Більше того, є спеціальні ультразвукові мийки з великою потужністю випромінювання, пробував - теж не помагає. З води аж булки йдуть, а комарі далі літають. Думаю шо тема застаріла, адже звірі просто адаптувалися до звуків шо їх оточують в містах і схеми які працювали 30 років тому, зараз не діють. Або просто є дуже багато видів комах.
Ше одне. Коржик казав шо був пробував пшикнути балончиком в пику собаці. Панічної реакції, на жаль, не отримав. Просто собака відвернулася і пішла собі в іншу сторону. А якшо це агресивна собака, яку не стримає навіть куля?
ПС: Шоб не бути голослсівним наводжу схемку з свого буремного минулого. Такими станнями я заробляв(і притому успішно) колись на свій перший компутор. Тому не судіть строго. Кормарів вона, очевидно, не відлякувала. Хоча свистіла добре.