Полтва на Стуса (потік Залізна Вода)

Автор inkognito, 09.11.2009 17:55:08

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

inkognito

  Сьогодні проїжаючи машиною по вул.Стуса мене здибав характерний моцний запах Полтви. Водій сказав, же бачив як розривали колектор Полтви, а власне як я си думаю її притоки Залізні Води. Нажаль, ми дуже спішили - тому не мав часу вити та розглянути усе навколо. Але все-таки добре розрито є коло входу в сам парк, найбільше "пахло" саме на цій ділянці вул.Стуса. Мож то якось (поки не зарили наніц) завітати у це місце? Хоча притока там має бути доволі маленькою...
Resistance is futile

Golem

Так і є. Ця притока була десь навіть на старих фотографіях Львова. Оформлена в характерному вигляді зі сходами. Під час ремонту частини вулиці було також доступно кілька люків. Розрито всьо там досить давно, особливо не просувається. Мож туда і спуститися, адже це значно простіше. Йти з основного колектора можна лише пізно вночі, коли падає рівень води. А тут має бути простіше.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Тримай, але без фоток входу не вертайся :)
Дігери всіх країн єднайтеся!

explorer

Цитата: Golem від 09.11.2009 18:13:13
Так і є. Ця притока була десь навіть на старих фотографіях Львова. Оформлена в характерному вигляді зі сходами. Під час ремонту частини вулиці було також доступно кілька люків. Розрито всьо там досить давно, особливо не просувається. Мож туда і спуститися, адже це значно простіше. Йти з основного колектора можна лише пізно вночі, коли падає рівень води. А тут має бути простіше.
Очевидно мова про це фото.

Chuhaystur

Цитуватину я ще не лазив по полтві, тому було б цікаво почати з чогось ))
- Нуу, в такому випадку раджу тобі колектор Стефаника-Городоцька. То не зовсім Полтва, однак достатньо цікава річ (не складно, води не багато, якраз чудове місце, шоб понюхати, шо ж то таке колектор і які його принади.))) http://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,710.0.html))))
Плюс, найближчим часом планую собі спуститися в Полтву в районі білої скелі і пройтися хоча б до Оперного (Під старою частиною міста я фактично не діггерствував, а дууже хочеться).Як тільки покращає погода, одразу ж виставлю тему в планах, тому запрошую всіх бажаючих :)
Бачиш: в них тут зовсім інший світ..кажуть, в них тут правда на обід.

Golem

Шо самому не хотілося лізти - правильно. На рахунок розміру - він повинен бути доволі великий. Адже туда перекачуються стічні з СИхова. Та й біля Стрийського базару з нього стільки води тече...

До Тараса: Шукати ніц не прийдеться. Все на виду зразу біля дороги. :) А от просто походити по парку можна: досить симпатичне місце з несподівано покоцаним рельєфом.
Дігери всіх країн єднайтеся!

inkognito

   Не можу сказати, що вилазка була надто результативною, проте деяка інформація є. Доволі вчасно нинька зустрілись коло входу в Джелізні Води із розкидом у 5 хв. Із дописувачів був Nick_C3 котрий дістався місця призначення першим, а потому майже синхронно прийшов Taras-Tinian та моя скромна дупа.
  Місцями по вул.Стуса пахло доволі непогано, надибали навіть декілька люків по праву руку вулиці якшо рухатись на Психів. Усі вони були засипані та доволіі сухі незважаючи на дощову погоду.
  Коло новобудови, за 200 м. від повороту на серпантин, що веде до штадіону "Україна" та лікарні зустріли жінку, котра ніц не знала про Полтву але сказала, що ось тут є чудове джерело за 50 м. від нас. Тож посунулись на означену відстань правіше, побачили підмурівок із (на око) старої цегли у котрому било джерельце від напрямку до стадіону де зазвичай дрючать нашу горду команду "Карпати".
   Пройшовши не більше 100 м. у напрямку парку та New Львову, побачили руїни чогось. Бетонні блоки, цегла, повний дестрой - але явно видно шо тут шось було структуроване. Із дестроя бив потужний струмок води.
   На щастя, збоку був будиночок коло котрого ми здибали аборигена. Він пояснив, що то була капличка, але так і не спромігся розказати коли вона була знищена і чому. Зате він відзначив, же ми ся спізнили - і нормальної висоти та ширини прохід у притоку Полтви закінчується десь в районі католицького університету (бо бачив то сам своїми ясними очима, коли дорогу робили та колію трамвайну клали). Потому від цього місця є іно притоки від вул. Зеленої та околиць стадіону, New Львову та маленької частини Психова. Ніхто його за язик не тянув, але він сказав, що більшість Психова стікає у Південно-Західний колектор, що десь під Психовом прямує на Кульпарківську. А де воно далі йде абориген не знав. Потому ми нагло тікли додому (дякую Nick_C3, що підкинув) - бо було вже доволі темно.
  Підсумовуючи, маємо таке - входів слід шукати від "Динамо-Блюз'у" і далі в сторону Стрийського базару, притока від цього місця є прохідною за габаритами, йде під вул.Стуса по геометричному центру. Від Стуса та вище в сторону Психіва - багато приток, проте зовсім непрохідних, бо маленькі.
  Доцільно буде за умов хорошої погоди перевірити ще раз місце, поділившись на дві куманди кожна із яких досліджуватиме окрему сторону вул.Стуса.

   P.S. Фото додасть Тaras-Tinian, оскільки фотографував власне він

 
Resistance is futile

Nick_c3

вот ще головний вхід в парк. той колектор вроді як тече під тою розбитою плитою під тротуаром)

Golem

Я в таких випадках завжди кажу так: підемо з іншої сторони і всьо розвідаємо. Саме так я відкрив більшість входів і люків, які потім позначив на карті. А напочатках знав тіко один біля Шевченка. :) Най тіко погода застабілізується. Після 3 ночі там води зовсім мало. Але треба встигнути до 5, далі народ почне прокидатися.
Дігери всіх країн єднайтеся!

still

Кілька років назад і ще рік назад напроти басейну біля підніжжя гори бачив отвір, схожий на люк. Квадратний, приблизно 0.6 на 0.6 м. За ним простір явно розширюється, в середині нічого не роздивився. За деякий час йго накрили бляхою і присипали. Комусь щось відомо, що там?

Roy

Було щось таке, бачив. Навпроти Динамо, зразу біля тротуару. Квадратний отвір, вимурований з цегли, хід спрямований в гору. Наразі засипаний, опалим листям, смттіям та землею. Коли розтане сніг - глянемо
Meine Ehre heißt Treue

still

Цитата: Roy від 28.01.2010 23:03:13
Було щось таке, бачив. Навпроти Динамо, зразу біля тротуару. Квадратний отвір, вимурований з цегли, хід спрямований в гору. Наразі засипаний, опалим листям, смттіям та землею. Коли розтане сніг - глянемо
На верху гори є будиночок, може до нього веде.

Fenriz

Отже зібралося нас двоє, я  та Nick_c3, інші потенційні учасники впали на лінь і прошлангували. але так, як вже настроєні були рішуче йти, то поїхали на можливе нове місце інсталу біля трам.депо. Ми дуже везучі, тому на самому порталі побачили бусік, який красиво припаркувався там. так як було бажання і можливість по часу, то вирішили все таки туди дійти з іншого боку (від стрийського ринку). Заінсталились під скелею, і пішли. Дійшовши до відгалуження на стуса, спокусились низьким рівнем води і по ходу вирішили дослідити його, про що не пожалкували! такого тунелю ще напевно не бачив ніхто, величезна кількість білесеньких наростів на стінах, різна структура тунелю, повороти і зигзаги, сходинки з гучними перекатами, одним словом є на що подивитись. по відстані пройшли десь орієнтовно до відкритого басейну, де є ще вишки для стрибків. до самого кінця не дійшли із-за дууууже слизького мулу товщиною в 3-5 см. ноги просто роз"їжжалися, самого розвертало і потрохи зісковзував до середини. Придумали новий спосіб проходження вузьких слизьких місць, якщо є 2 бортика: просто йти парами за руку і страхувати один одного, відстань долається в 2 -3 рази швидше ніж коли самотужки дряпатись, спираючись об стіну). Тунель схожий трішки з тим, що під левицького, але бортики по 2 краях рівної ширини, місцями затоплені, місцями навіть сухі. висновок, якщо хтось вирішить досліджувати русло до крайного кінця (поки можна ще йти) то йому будуть в нагоді кошки на ноги, або 2 лижні палиці, без них будете як корова на льоді). на зворотній дорозі зробили кілька касівих фоток, потім Nick_c3 викладе, як скине на комп. і мали привід ще попсіхувати трошки - на ділянці між стрийським і скелею почули перед собою чиїсь голоси, довго чекали потім і прислухались, думали виходити з іншого порталу... але потім голоси кудись поділись і без лишніх пригод деінсталювались вже в місці інсталу. на виході до нас підійшло двоє напівтверезих чувачків і з азартом розказували нам шо вони "теж грають в квести і що там нічого такого нема, звідки ми вилізли" ну ми підіграли і сказали що дійсно нічого цікавого не було, що купа бруду і тільки даром повимазувались))))

обговореннє, тутвово:
http://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,1798.0.html

Nick_c3


Fenriz

з четверга на п'ятницю вирушили з Nick_c3 робити прив'язку і до місцевості і до досліджувати колектор! як перше , так і друге успішно зробили. правда зайняло то кавалок часу, зате тепер знаємо як і кудою тече ріка по стуса. спершу вирішили попробувати щастя в колекторі в напрямку по франка, виявили що крупні особини можуть йти по дну здоровенного яйка, в яке перетв. основне руслу, але при малій кількості води, маючи на собі л1 і тіку, бо бризкає там фігурно. пробував пройтись трішки, але на одному з камінчиків мене течією метрів зо 2 тягнуло назад))). пофотали і пішли на стуса. через люки по центру колектора серед дороги робили позначки у вигляді нитки з паличками. просто і  спрацювало. отже відразу біля входу на стрийському ринку йде відгалуження на стуса, через метрів 30-50 перша точка, зупинка автобусів за поворотом з руставелі. далі метрів до 100 і ріка йде вправо на першому перехрестку (там же є великий люк на тротуарі, але без скоб і по центру колектора), далі метрів за 20-30 - ливнвка по ліву сторону і.франка (наступна контрольна точка) + з правої сторони з колектора видно синю вивіску з підсвіткою., це відразу біля піцерії, далі колектор йде під франка, на повороті до парку з лебедями дорога більш менш пряма. з парку веде яйце, але не велике, лізти не пробували. далі ріка трохи виляє, має сходинку, зиґзаґ великий і після нього вихід на поверхню по ліву сторону бортика. люк не піддався ні в яку (інструмента не мали) за нашими підрахункамиі припущеннями, знаходиться на території школи здається №27, або на тротуарі. далі знову йде зигзаг (цей вже на фотках відзначений вище) ріка робить поворота плавного на право і виходить на стуса, про що свідчить наш контрольний шнурок з гілкою, опущеною біля лежачого поліцая біля З,Д, технікума. в районі цього люка є теж яйце, прохідне, але не цікаве, бо його дослідили з поверхн через дирки в люках на поверхні на дорозі (через деякі якщо дуууже припече, то думаю можна дістатися головгого колектора) правда люки на проїжджій частині. після лежачих поліцаїв, в колекторі легко простежується місце перебування наявністю нових дощових лівнійок, пластикові труби яких проклали при будівництві ділянки трамвая. відразу на закінченні нової ділянки дороги маємо првої сторони пісяючу потужним струменем трубу, приходить  така кількість води на нашу думку з частини і.франка з гори, тому така сила води, + джерела. за пісячою трубою наше улюблене місце привалу, де можна собі випрямити спину і посидіти на тру лавочці))) сидячи на ній офігівали як рівень води скакав більше як на 25 см!!! такшо якщо хтось планує повторити маршут, то без Л1 там нема що робити!! далі пройшли де метів зо 100-150 і вперлись в  стрімке яйко притоку справа з гучним ревом і ще метрів за 15 в основне яйко потоку, там де орієнтовно вхід в парк залізні води. там же перед переходом в стрімке яйко є люк і скоби до нього. мені він не піддався :(. пофотали і йдемо на зад. вирішили ще заглянути і пройтися по яйку з евущим звуком_) , про останнє не пожалкували!! дослідили метровий водоспад, і 2 притоки в томуж районі водоспада з на вигляд чистою водою,,, ну ііііі нарешті з озблокованим ЛЮКОМ (а виходить він чуть не в воротах футбольного майданчика на території відкритого басейну динамо) там ще дядьки грали футбол, освітлювали поле прожекторами, коли ми привязку робили на поверхні по дорозі. ото би сі здивували певно якби ми вилізли до них підчас гри і спьорши мячик, назад шуганули б в люк))))) вийшовши на основну гілку, втішились шо рівень води впав до мінімального шо там бачили, і почалапали назад. виявили шо інсталюватись на стр. зручніше. вилізли десь за кілька хв 5,00 ))
фоти будуть потім, так що на стуса можна ставити хрестик, залишилось левицького, площа ринок і дійти до упору в усіх яйцях)

Nick_c3

Фото:
- перша фотка це початок яйця в сторону сахарова
- решта це початок яйця на стуса і то шо з водопадиком, то вихід на футбольне поле

still

А ще з правої сторони від входу в парк Залізна Вода на пагорбі є два (може і більше) якісь колодязі. Перший біля паркану ближче до входу в парк - повністю засипаний, другий на території басейну, трохи вглибині, на протилежному куті пагорба - десь на 5м, є скоби, але також закиданий.

ZED

Вирішив не створювати нової теми, адже першопрохідцями були не ми. Наш мегоепічний Нічний Урбантріп закінчився дослідженням цього потоку, який, доречі, має офіційну назву "Залізна вода" (варто було б змінити назву теми для точності).
Експлор цієї гілки для нас почався відносно нещодавно, проте більш грунтовно. Ми із Mary якось знайшли і згодом відкрили вночі люк, в який зливався струмок у самому парку Залізна вода.






Від нього почали рухатися спочатку в напрямку вул. Чероної Калини і знайшли багато цікового. Наприклад, масивний скид води у колектор з вул. Навроцького справа, та вливання відкритого потоку зліва.


Потім рушили в бік центру і пройшли той самий маршрут поверхнею, що і топікстартер, але в зворотньому напрямку. Потім кілька разів намагалися влізти в люк біля Стрийського ринку, але ніяк не виходило з причин, що залежили не від нас. Тим не менш, це вдалося зробити вночі 8.05.2012.
Гарно провівши час у підвалах Винзаводу та на полі спорткомплексу, Bottlehunter, Mary, Hel_2, Дімася2808, а згодом і сам :-), вирішили, що епічності не достатньо, і зорганізувалися у підземно-підводний похід. Організовувалися довго, проте ефективно. В мене за спиною стирчали милиці, а Смайл виглядав приблизно так:


Кришка тамтешнього порталу найтяжча з усіх, що я колись відкривав, але воно було того варте. Ліворуч Залізна вода, праворуч Сорока, позаду Полтва




Спочатку рухатися вперед було вкрай важко через те, що хідник залитий водою і до неймовірності замулений. Згодом були короткі сухі ділянки, але не менш слизькі.




Йшли ми обв'язавшись мотузкою, щоб нікого не погубити.



Оповідь підземного маршруту непогано зробив Fenriz кількома постами вище, тому перечитуйте. Від нашої вилазки додам такий от артефакт:


Дійшли ми до стоку басейну Динамо




і трохи перепочили та й пофоткалися напам'ять.


Рушили далі з метою дійти "до упору". Пройшли метрів з 40 і рівень води різко піднявся (3:00), хоча отвори дощової каналізації були сухі. Доки боролися з течією, добряче промочили тих з нас, хто був у гумовцях. Вирішили розвернутися та трохи перечекати біля зливу басейну. Доки чекали, Hel_2 стало погано, тож потрібно було його евакуйовувати з колектора. За пів-години рівень води спав, Смайл якраз вчасно висунув припущення, що вище за течією знаходиться КНС і через розвантаження її резервуарів ми застрягли. Менше з тим, дорога вперед до люку в парку видавалася набагато коротшою, ніж до точки інсталу, та й був великий шанс його відкрити зсередини. Проте до нього ми не дійшли через те, що потік різко перейшов у яйце, течія в якому ревіла та просто збивала з ніг. Натомість за декілька метрів до яйця був поворот, скоби, досить високий підйом і кругла кришка люку (туво), яка лежить майже на дорозі. Кількома хвилинами пізніше ми всі вже були назовні, вкриті лайном, але раділи як дурні. Пішли митися до струмка в парку Залізна вода і, заради цікавості, подивитися, скільки ми не дійшли до люку, описаного на початку посту. Виявилося, зовсім небагато. Посадили постраждалого у таксі, а самі рушили до центру, плануючи наступні дослідження таємниць нашої підземної ріки.

Обговорення, нагадую, тут

Решта фото тут

Пройдений маршрут:

YserL

Зараз активно відбувається будівництво нового колектора по Стуса.
Китайський няшний кран:


Вибірка грунту:

Обрізка труби

Розгрущик

фото із під землі
https://www.facebook.com/LvivTrams/posts/1126044184120717

Golem

Колектор з Сихова


Де ми були


Сьогодні ми (Саннімен та Васіч і ще дехто) досліджували колектора на проспекті Червоної Калини. У нього (в)ходить весь Сихів включно з Клозельниками. Потім цей потік нечистот по вулиці Стуса впадає у Полтву (коло Стрийського ринку та пам'ятника Грушевському). А далі через весь центр валить на очисні споруди. А так як Сихів це чи не єдиний район міста що має розділену дренажну(дощову) систему (Зубру) і каналізацію (Полтву) - то й запах у колекторі стояв особливо концентрований. Бо не було природніх джерел чистої води щоб його розбавити.

Люк номер 1


Людський ходок


Притока з вулиці Тернопільської


Ти ще тільки підходиш до закритого люку №1, а звук вже такий, ніби стоїш коло водопаду в Полтві за Оперним. Відкриваю люк і з усієї дурі кричу до своїх колег "Та ну його нафіг!". Сильний низькочастотний гул збиває ритм мого серця та відбиває будь-яке бажання туди лізти. Я жартую. Після ПЗК в мене вже є певний досвід, то ж нічого поганого статися не повинно. Тут є два відкриті люки, все новеньке та провітрюється. Вода десь далеко внизу і, на відміну від Соляриса, впливати на мою свідомість не буде. Чи майже не буде... Бо, як і завжди, я вийшов звідти щасливий та заряджений.



Люки в каналізаційній системі прийнято робити на стиках, бо саме там може щось підвести. Через люк можна буде спуститися і полагодити систему. Відповідно, на стику Тернопільської і Червоної Калини і стоїть одна ревізія. Діаметр десь 4 метри і має два круглих люки. В той шо ближче до дороги впадає колектор з Тернопільської. А другий призначений для спуску людей і має надійну металеву драбину глибоко під землю.



Маючи сонце що завжди світить прямо в люк мені вдалося все гарно дослідити.


Тут закінчується різкий спуск колектора на ділянці від Команчеро до WOG. Нахил колектора стає більш пологим, повторюючи рельєф вулиці Стуса. Перепад висоти між двома ділянками кілька метрів. Відповідно, потік колектора з вулиці Червоної Калини водопадом летить далеко вниз. Створюючи купу бризок та шуму.

В сторону вулиці Стуса йде пластикова труба діаметром 1 метр. Це десь як оранжева гірка в квАквАпарку. Води тут на дні, якщо впасти то вільно скотишся вниз аж до Стрийського ринку. Сімдесят відсотків труби заповнені повітрям. Його ззовні засмоктує течія води, що стрімко несеться вниз. Це відповідь на питання чим там дихати. Якшо є рух води і люк назовні то, гарантовано не задихнешся.

Стики викладені плиткою. Деяка вже повідпадала. А обіцяли 50 років :(


Ось Вам справжня чорна гірка в діггерському квАквАпарку Львова


Так падає вода з верхньої ділянки колектора.


Впадіння притоки з Тернопільської


Правда вміст самого колектор тут куди концентрованіший ніж у Полтва. Бо, як я вже говорив, нема природньої річки яка б розбавляла всі ці фекалії. Хоч вода тут і не піднімається високо, як у Полтві під час дощу, та вся драбинка вкрита аміачним слизом сіро-синього кольору. Цей слиз утворюється з бризок і конденсату. Якщо капне на відкриту ділянку шкіри, то пектиме наче кислота. Я за деякий час був звик до цього запаху, а от мої супутники скаржилися в машині на нього всю дорогу.

Тобто факт такий: запах тут значно сильніший ніж у Полтві. Ось Вам відповідь на сокровенне питання: «Чому завжди смердить внизу на Стуса?». Тому що там ця метрова труба впадає в значно ширший бетонний колектор. Зайве повітря разом з концентрованим ароматом Сихова витісняється назовні.

Після радянського ПЗК колектор на Стуса виглядав мені як Швейцарія після відвідин санаторію «Смерічка» в Межибродах. Культурні оцинковані драбини, тверда пластикова земля, незакисші люки, чисто і рівненько всередині.



Вдівши фірмові жилетки ми були схожі на справжніх монтерів. Мимо якраз проходив Святодій, подумки набиваючи барабанний ритм. Побачивши здалеку монтерів він вирішив підійти та спитатися чи можна поффтикати. Ото було моє здивування коли, піднявшись з першого колодязя, я помітив поповнення у нашій команді.

Перевіряю стан справ у Львівському метро


Точка номер 2 на карті


Фото з гуглмапс. Ще будується...


Далі ми піднялися до Султан-Палацу чи то па колишньої Їдальні, точка 2 на карті. Тут теж є два люки. І теж в колектор. На око метрів двадцять вниз. Це логічно, бо ж відходи Сихова мають текти вниз самі, без додаткової насосної станції. Відповідно, колектор повинен пролягати доволі глибоко під землею щоб знівелювати різницю у висотах. Вода в них рухається гравітаційним чином за законом сполучених посудин. Якщо пустити труби буквою U то один кінець буде коло верхнього Шувару, а інший коло Полярону. І вода тектиме своїм ходом.

Притока від Полярону


Спуск на дно колодязя. перші кілька сходинок пластикові!




Тут є три притоки. Одна йде від ЛьвівГолоду, одна із сторони вулиці Угорської та Полярону і найбільша від Сихівського моста. З Сихова, власне, виходять дві здоровенні труби. Вони вливаються у єдиний колектор діаметром один метр що йде далі вниз до вулиці Стуса.

Дві грубі труби зі сторони Сихівського моста


Вертикальна труба зі сторони Угорської від  Полярону


Вертикальна труба зі сторони Угорської від  ЛьвівГолоду


Чому тут дві труби а не одна велика? Думаю одну робили основну а іншу запасну. А потім Сихів розрісся і почали використовувати обидві на повну потужність.

При проектуванні човна для зйомок ПЗК потрібно врахувати щоб він проходив такі от водопади.


Драбинка до Світла


Початок Чорної діггерської гірки в квАквапарку


Також стіни з гладкої плитки


Серед плюсів бачу повну відсутність сміття в обох колодцях. Я до такого не звик. Ні тобі лимончиків, ні презервативів. Навіть всюдисущих пластикових кульків не видно. Усюди чисто так ніби вчора тільки збудували. Думаю причина проста. Так як немає дощової каналізації, то й рівень води тут менш більш стабільний. Відповідно все сміття тече собі спокійно руслом вниз, ніде не застряючи.



Наостанок хочу подякувати Саннімену за світло і чудові фото. Васічу за компанію, відео та роль манекена для жилетки. І Святодію, який не пропустив нагоди зарубати ломом головного палія входів.




Дігери всіх країн єднайтеся!

300 Гості, 0 Користувачів