Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - Джел

#1
Каплиця, або костел знаходиться в селі Ільник поблизу Турки. Зі Львова є прямий автобус, але на вихідних курсує лише раз на день, тому з добиранням до села, чого і варто було очікувати, не так легко. Але! але не так уже й важко, бо ви завжди можете доїхати до Турки автобусом (із Західної автостанції їздить щогодини) або електричкою, а звідти вже або пішки близько 11 км, або автобусом (о 13:30 рейс).

Раджу перед Ільником розвідати простори Турки, особливо мені там сподобався кар'єр, який розпочинає свою історію з 1960 року. Кар'єр забезпечував підприємства області будівельним камінням і щебенем. Мав свою електростанцію і залізницю. Зараз там заборонено купатися через велику глибину (20м), але для людей це не перепона, а тому місцеві (і не тільки) із задоволенням ніжаться на сонці у блакитній воді кар'єру. На жаль, моєму телефону і моєму фотоапарату не вдалося передати всю цю прекрасну палітру блакитного, але повірте мені на слово - вода в кар'єрі шикарного кольору. Тим паче ви з легкістю знайдете в інтернеті мільйон фото як доказ.









Ще якщо піднятися трохи вище, то на горі ви знайдете ще одне озеро. Воно менше, але якщо пощастить, то там можна побачити диких качечок. Цього дня я була надто лінивою, а тому відмовилася від споглядання птахів на воді і задовольнилася лише однією турківською водоймою.



Дорога на Ільник жахлива, відтак доведеться їхати довго, незважаючи на невелику відстань. Але тих пів години страждань по грунтовій з ямами дорозі вартує проїхати (або якщо хочете - пройти), щоб побачити дере'яний костел чи то каплиця (в інтернеті зустрічаються обидва варіанти).



Каплиця знаходиться просто посеред хат і таке враження, що це просто чиєсь подвір'я з красивими краєвидами на гори і річку.





Каплиця збудована у 1932-33 роках. Вже довгий час стоїть пусткою і, здається, будівлею ніхто й не збирається займатись. Статусу пам'ятки архітектури не має. Усередину каплиці можна зайти, де ви побачите купу сміття. Фото інтер'єру не зробила, оскільки тоді я керувалася лише естетичними інстинктами, а не дослідницькими. Через це була відкинута думка про можливість зафіксувати стан костелу всередині. Але ось тут ви можете побачити приблизну картину, тільки зараз там все більш зруйновано - http://www.derev.org.ua/lvivska/ilnyk.htm





#2
Стан костелу на січень 2021 року.








Зараз костел відчиняють щонеділі на півгодини (15:00 - 15:30). Також можна домовитися по телефону на інший час (0982744809).













#3
В Івано-Франковому біля цього великого озера розміщений об'єкт, який на Вікімапії позначений як "Дача колишнього секретаря Львівського обкому компартії України Добрика".



За інформацією з нету, автором проекту дачі Добрика є колишній головний архітектор Львова - Василь Каменщик. Проект складається з трьох великих будівель, які віддалені одна від одної зеленими масивами. Відстань між будівлями приблизно 100 метрів.

КПП. Зараз тут вже нема охорони.





Будівля №1. У радянські часи це була дача голови облвиконкому Телішевського.





Будівля №2  Тут було приблизно 17 готельних номерів, у кожному з яких був санвузол. Господарями вважалися другий секретар обкому Василь Святоцький та голова міськвиконкому В'ячеслав Секретарюк.



Будівля №3. Це дача першого секретаря обкому.







На території



Також знайшла інфу, що у 2003 році два занедбані корпуси комплексу брала в оренду компанія SoftServe. Ще футбольний клуб "Карпати" хотів тут створити навчально-тренувальну базу для команди, а в майбутньому тут мала бути резиденція для учасників Євро 2012.
#4
Ще у Звенигороді, одразу біля музею, є пам'ятник. Його поставили на честь 900-річчя міста в 1987 році.  Пам'ятник складається із чотирьох скульптур та арки зі дзвонами (на жаль, її фото в мене нема).

Скульптура Літописця




Скульптури Воїна та Матері-Берегині




Та скульптура Землевласника-Будівничого




Також є ще одна скульптура, яку мали встановити на території городища, але цього так і не зробили. Відтак вона тепер у напівзруйнованому стані стоїть на місці, де розташована стара покинута ферма (теж недалеко від музею). У народі її прозвали "Вершник Апокаліпсису".


#5
Це якась художниця робить, не пам'ятаю її імені і який концепт
#6
Не правлять. Були пропозиції перевезти церкву до Дрогобича як музейний експонат, але громада села відмовилася.
#7
Ціллю моєї невеликої мандрівки було село Климівщина, що в Самбірському районі. Село привабило своїм житловим фондом - 8 осіб на 0,04 км², за переписом 2001 року.  І треба було дізнатися, чи жива ще Климівщина. Отож нічого сакрального, на кшталт церков, не передбачалося. Аж поки по дорозі я не побачила табличку з посиланням на назву села, прибиту просто до дерева. Зарайське. Всього 9 букв, а стільки таємниці. Село Зарайське або ж надто райське, або тут те, що знаходиться за раєм.



І справді, невелике населення, мало машин. Перевага надається коням та велосипедам.
Ближче до кінця села розташована стара дерев'яна церква Різдва Пресвятої Богородиці.





Збудована 1634 року. Є пам'яткою архітектури національного значення.
1980-ті роки. Зображення взято з книги "Памятники градо-строительства и архитектуры Украинской ССР. Том 3"



Була відремонтована у 1850 році. А вже в 1930-х роках гонтові покриття замінили на цинковану бляху.







Поруч є дзвіниця.



І старе кладовище.





А через декілька десятків метрів новенька церква.



Усередину пам'ятки не вдалося потрапити через колодку на дверях.







Проте, на щастя, в інтернеті є фото інтер'єру церкви.
2012р., Андрій Маліцький



До речі, Климівщина знаходиться одразу за Зарайським. І там досі чути гамір біля хат, хоча їх там і не побільшало.
#8
для чого весь цей пафос "непаління" об'єкта, якщо є інша тема на форумі з його локацією?
#9
Хей ;)
Хто знає якісь відкриті дахи?
#10
Скульптури Самбірського кладовища











#11
Кладовище в Судовій Вишні















#12
Палац знаходиться в селі Надиби Старосамбірського району.



Наприкінці ХІХ ст. Надиби належали Тхуржницьким. У палаці певний час була школа, потім - сільська контора. За інформацією з Інтернету, тут із 1998 року був Преображенський жіночий монастир студійського уставу, але доки він проіснував невідомо. Нещодавно споруду обгородили та замкнули на ключ.









Біля палацу знаходиться синагога, перероблена на млин.





Також збережена ще одна стара будівля, схожа на дім управляючого.

#13
Була там цього тижня. Уже провели реставраційні роботи.
#15
Філіальна каплиця св. Андрія Боболі збудована 1913 року. Знаходиться в селі Ковиничі Самбірського р-ну.







За словами місцевого жителя, польські пани вирішили на початку 20 ст. побудувати собі капличку, яку згодом зробили більшою. Більшовики, прийшовши в село, повиносили з каплиці могили та перепоховали їх без табличок і хрестів на цвинтарі, що біля споруди.







На цвинтарі біля споруди лежать ці хрести:



Усередині є образки, які приніс місцевий ксьондз.
На стінах зображені малі зірки.



На в'їзді до села з боку Місткович також було зауважено старі, нікому не потрібні могили.



#16
Філіальна каплиця Преподобної Діви Марії

Знаходиться в селі Новий Острів (Самбірський район). Збудована в 1902 році. Двері забиті, проте й всередині як такого нічого нема. Позаду є старий цвинтар.












#17
Хтось щось знає про цю психіатричну лікарню, що розташована між селами Шопки і Якторів у Золочівському районі?

http://wikimapia.org/#lang=uk&lat=49.748956&lon=24.544573&z=16&m=b&search=%D1%81%D1%82%D1%96%D0%BB%D1%8C%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%BE

#18
І ще трохи моїх фото з Медової печери.





















#19
На жаль, поїздка відміняється.
#20
Цитата: Bottlehunter від 01.11.2015 11:57:09
Просто по місту погуляти чи на що-небудь розвалЕне подивитися?

і те, і те