Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - Bottlehunter

#861
Довелося нещодавно побувати в польському містечку Освенцим, де за часів 2 св. війни розміщувався найбільший нацистський концентраційний табір - Аушвіц. Точну кількості людей, закатованих тут, визначити вже неможливо. Експерти називають число від 1,3 до 4 мільйонів - померлих від виснаження, голоду та спалених в крематоріях. Зараз на місці концтабору облаштований музей.


Кілька інформативних посилань:
Історія Аушвіцу

10 фактів про Аушвіц

Спогади людей, котрим пощастило вижити



Дістатися до Освенцима з Кракова можна автобусом з автостанції на вул. Bosacka 18. В розкладі вказані автобуси,що йдуть до Освенциму або Освенцим Музей, насправді різниці між ними практично нема, купляйте квиток на найближчий і їдьте. Квиток можна придбати в касі або у водія. Розклад руху на автостанції складений досить цікаво: літера на зеленому фоні перед часом відправлення означає верхню чи нижню (g?rna lub dolna) платформу автостанції, число на зеленому фоні - номер місця на платформі, з якого відправляється автобус. А після часу відправлення часто стоїть літера, яка позначає додаткову інформацію. Наприклад, 'd' означає, що автобус відправляється тільки в будні дні, 'D' - у всі дні, крім Різдва, Нового року і Великодня. Різновидів таких спеціальних букв є багато, ціла додаткова таблиця на стіні. Серед них трапляються і не зовсім звичайні, наприклад, одна з позначок каже, що автобус нікуди не їде в свято Божого Тіла.

Трохи більше години часу та 14 злотих - і ми на місці. В 1940 році на місці колишніх військових цегляних казарм був облаштований табір Аушвіц-1. Пізніше, коли був збудований колосальний табір смерті Аушвіц Біркенау, тут розташовувалася адміністрація, а також утримували переважно політичних в'язнів.



Вхід на територію безкоштовний, рюкзаки просять залишити в спеціальній камері схову. В будинках облаштовані численні експозиції, проте фотографувати всередині зі спалахом не можна. Тому я натягав трохи фото з інету, фотомильничка без спалаху видає не надто якісні фото. Та й фотографія - це не найперше, про що думаєш, перебуваючи в такому місці.



Та сама знаменита вивіска, на якій написано, що труд робить вільним. В куті я причепив старе фото для порівняння. Теперішня вивіска - це копія. Справжню в 2009 році викрали, розпиляли на три частини та намагалися продати. Пізніше чавунний напис знайшли Лінк на новину

Територія табору знаходилася за подвійною огорожею з колючого дроту, через який був пропущений електричний струм.





Ми приїхали рано-вранці, тому відвідувачів небагато. Вже через кілька годин стоянка була заповнена туристичними автобусами, територія комплексу - групами людей різних національностей.









Будка вартового біля плацу, де проводилися ранішні та вечірні перевірки. Всі таблички зазвичай написані трьома мовами - польською, англійською та івритом.



Велика шибениця, біля того ж плацу.



Отаким "інструментом" зазвичай трамбували дороги. Звичайно ж, вручну.



Після прибуття до табору, всіх людей фотографували. Пізніше від цієї практики відмовилися, оскільки вже через кілька місяців виснажливої праці та голоду, опізнати людину за фотографією було неможливо. В Освенцимі загинули і двоє рідних братів Степана Бандери, Василь та Олекса.



Кілька фото з експозиції музею. Валізи, підписані іменами власників. Справа в тому, що люди, їдучи в Освенцим, до кінця поїздки були впевнені, що їх просто перевозять на нове місце, де вони будуть жити і працювати. Робилося це для попередження бунтів під час транспортування.



Жіноче волосся, яке пізніше переправлялося для потреб промисловості. Ним набивали матраси, кінські сідла.



Камери для штрафників. Вхід сюди був тільки через маленькі нижні дверцята. Одночасно в такій камері перебувало зазвичай четверо в'язнів.



Спеціальні голки, якими в'язням виколювали їхні лагерні номери.





Одежа в'язня з номером та спеціальною нашивкою, що позначала категорію.







За три кілометри від Аушвіц - 1, за межами містечка, на місці колишніх кавалерійський стаєнь був збудований величезний Аушвіц-Біркенау. Ось фото тогочасної аерозйомки, кожен маленький темний прямокутничок на ньому - це вогкий і темний барак, в якому одночасно перебували до 1000 людей.



Після прибуття до табору, людей ділили на дві групи. Сильніших забирали на різноманітні роботи, слабших відправляли відразу до крематорію.



Зараз більшість бараків зруйновані, на їхньому місці залишилися тільки фундамент та димарі обігрівальних пічок.





Всередині бараку





Залишки крематорію, був підірваний нацистами при відступі.











Посилання на альбом

Обговорення
#862
Йду якось влітку містом в білій футболці з пацифістичним гаслом "Ні пияцтву на об'єктах", нікого не рухаю і свищу си потиху "Фай-дулі". Аж раптом назустріч мені Цезар, а під пахвою в нього - не може бути! - маленький портативний телепортатор. "О, - каже Цезар, - ходи зі мною. Я якраз зібрався в наукову експедицію, головна мета якої повештатися". Я сумно зітхнув і подумав про те, що як тільки взую нові мешти або чисту сорочку, то відразу - абсолютно випадково - здибаю колєгу і ми йдемо в ідеальне місце, де можна одяг повимазувати, порвати або хоча б назбирати павутини на голову. Але бажання приєднатися до наукової експедиції перемогло, і через кілька хвилин ми вже топтали грубий шар сенсу існування міських голубів на горищі старого будинку, котрий стоїть на площі Міцкевича.





G





Нічого там такого дуже особливого не знайшлося. Найкраще - це те, що можна побачити, видершись сухими кроквами до маленького круглого віконечка









#863
http://photo-lviv.in.ua/ - ресурс, присвячений старим фото та історії Львова
#864
Дякую! То найліпше привітання, яке я колись мав!
#865
Вітаю всіх з Новим роком. Нехай він буде веселішим, спокійнішим і багатшим, ніж минулий. Також бажаю всім нових вражень, вражаючих відкриттів, гарно проведеного з друзями часу і мурашок по шкірі - від знайденого нарешті Львівського Метро.
#866
Гумор / Re: Смішне Відео
26.12.2014 13:02:00
Теперка в Севастополи є своя Пізанська вежа

#867
Відео з багатьох веб-камер різних міст України можна переглянути тут: http://webcam.guru.ua/ Особливо порадувала трансляція з Коломиї - відразу з місцевим радіо в якості звукового супроводу. Якщо хтось знає схожі ресурси - поділіться, будь ласка.

Минулої неділі були в Стрию, телефоном попросили Цезара зберегти знимку з вебки на пам'ять  :) Ось що з цього вийшло:
#869
Гумор / Re: Смішне Відео
24.12.2014 12:34:54
Ельфи-експлорери танцюют  ;D Впізнаєте себе?

http://www.elfyourself.com/?mId=63698331.3
#870
З Дгем народженням-ням!
#871
А якщо серйозно, не варто занадто багато уваги приділяти кармі на форумі. Плюс означає, що комусь сподобався твій допис, мінус - що не сподобався. Нічого особистого. Не треба вбачати в цьому всесвітньої змови. Мені особисто подобаються твої дописи. Чимраз кращі,  і фото, і  тексти.
#872
Цитуватиодин одмому ставете + або всі разом знімаєте комусь одному.

То ми збираємося в понеділок і четвер ввечері після роботи. Найчастіше в лісі біля Винник. Щоб доїхати такою великою кількістю людей, винаймаємо маршрутку. В лісі палимо вогнище, одягаємо ритуальні плащ-палатки і проводимо обряди. Ставимо один одному ритуальні плюси, спалюємо котів і вирішуємо, кого замінусити наступного. Скоро буде звіт.
#873
Нижня частина логотипу KFC

#874
Ще отаке нагуглив:

ЦитуватиПраворуч на Театральній, 18, одразу за готелем «Леополіс», знаходиться колишній палац Дідушицьких, тепер – Природничий музей. 1870 року нащадок спольщеного українського шляхетського роду граф Володимир Дідушицький, відомий зоолог, етнограф і археолог, відкриває тут Природничий музей, який згодом став одним із найбільших та найцінніших природничих музеїв Європи. Тут знаходиться один з найдавніших у Європі механічних ліфтів. 1890 року Дідушицький подарував музей разом зі спорудою місту. Від 1980-х років музей перебуває на реконструкції. 

Update:

ЦитуватиНайгірша ситуація з ліфтами у старій частині Львова (здебільшого це Франківський район) – старі будинки, у яких стоять ще ті ліфти, які встановлювали разом з будинками. Ремонтувати їх вже немає чим – не виробляють таких запчастин, а встановлювати нові ліфти недоцільно, бо будинки здебільшого п'ятиповер

Ще інфа: (http://portal.lviv.ua/news/2013/10/25/144150.html)

Цитувати«Будинок на вул Міцкевича, 6/7 – трипід'їздний. У двох під'їздах ніколи не було ліфта. В одному з під'їздів є облаштований ліфт, який був на довготерміновому простої. За погодженням з депутатською комісією бюджету, торік було прийнято рішення про відновлення роботи ліфтів, які стоять на довготерміновому простої. Таких ліфтів на осінь минулого року у Львові було вісім: це три ліфти у Галицькому районі, п'ять ліфтів у інших районах, зокрема, вул Пасічна, 70, Пулюя, 12, Наукова, 53, вул Величковського, вул Угорська, 2. У центрі міста – це вул Січових Стрільців, 12, Б.Хмельницького, 11, Міцкевича, 6/7», - розповів він.

...

На Міцкевича, 6/7 проведена повна заміна, відновлено машинне відділення. Це історичний будинок, вхід у машинне відділення здійснюється через інший під'їзд. ...
#875
Пл. Міцкевича 6/7, Коперніка, 3(якщо нічого не плутаю) . І колишній готель "Київ", але туди вже не так легко потрапити(
#876
Цитата: reyka від 18.12.2014 22:26:10
якщо ти про конвертик то це пошта.

Дійсно пошта, вище в темі вже є про це.
#877
ЦитуватиПорадьте, що означає ця позначка(схожа на конверт).

А можна трохи більше карти, щоб в контексті глянути? Таким знаком на новіших картах позначають теплиці, але якщо це польська або ще старіша мапа, то може бути і щось інше.
#878
Вчора обдали в грузинському ресторачику на вул. Волошина, 6 (Паралельна до проспекту Шевченка вулиця). Дві порції відмінних хінкалі (найкращі, що мені доводилося істи у Львові) і два бокали молодого вина вартували 56 грн. Також в меню є хачапурі, суп харчо та інші традиційні грузинські страви. Власник закладу порівняно недавно переїхав до Львова. Всі страви з меню готує всі страви його мама, кухня відкрита і можна спостерігати за процесом. Всім рекомендую, дуже смачно і по-грузинськи душевно.
#879
Непогано погуляли) Нижче кілька моїх фото.

Рой завів собі папугу



Дворик на Дорошенка







Проспект Шевченка, будинок, в якому розташований ресторан "Грушевський".













Ковані сходи в іншому будинку, також пр. Шевченка





#880
Стаття про закинуте військове містечко Ірбене в Латвії

http://ua.livejournal.com/1488459.html