Закинутими костелами Львівщини

Автор Bottlehunter, 15.03.2019 23:00:37

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Bottlehunter

Зібралися якось ми з братом в сімейно-експлорерський автопохід, глянути на закинуті костели. При плануванні за основу взяли оцю статтю https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/explorertest/IMG_3230.JPG і склали маршрут Сокальським, Радехівським і Кам'янко-Бузькими районами, так, щоб і цікаво, і більш-менш по дорозі, не гасати полями ну і встигнути за день. Автоподорож має свої переваги - ти мобільний і не залежиш від графіку маршруток, спорядження можна більше взяти. Але є і недолік, принаймні для мене особисто - завжди переоцінюєш свій час і можливості (типу, ну я ж машиною, все встигну) і в результаті ганяєш як пес з висолопеним язиком і все одно всього не встигаєш. Крім того, час від часу виникає спокуса зупинитися, коли побачиш щось цікаве по дорозі, кілька таких зупинок - і мінус дві години в графіку.

Карта з мітками виглядала отак, всі точки ми і не об'їхали за браком часу.



Першою точкою мав стати костел в прикордонному селі Варяж. Але по дорозі трапився бонус - невеличкий костел в селі Бояничі, збудованого на початку 20-го століття (на мапі). На території розташована якась господарка, а з-під зачинених воріт привітно посміхалася паща алабая. Тому ми обмежилися кількома фотками з-за паркану і поїхали далі.





Трохи далі по дорозі закинутий цвинтарик, а біля нього висока колона. Думаю, колись тут були якісь релігійні статуї, чи щось таке, судячи з ніш збоку.







Моя вірна шкодувка, на своїй, як виявилося, останній вилазці. Вона ще не знає, що за кілька днів я її продам і вона поїде кудись в район Козятина.



Така ж колона, як біля цвинтаря, але відновлена і побілена, стоїть на в'їзді у Варяж.





Костел у Варяжі виглядає монументально, зовсім не пошкодував, що зробили гак, щоб потрапити сюди. Про нього вже є тема на Експлорері, отут. З часу відколи там побував goom, нічого не змінилося. Костел так і стоїть закинутий, потрапити всередину можна через здоровенну дірку.













Дзвіниця на подвір'ї сусідів і камінь з гербом





Всередині, цегла-пальцівка і залишки фресок. А щодо всього іншого - суцільна руїна.





















Результат роботи вітру і води


Най жиє Гуцулія!

Bottlehunter

Наступна точка - перевірити чи часом нема доступу до костелу в селі Жвирка, на території якого розміщувалася виправна колонія і котрий в 2012 році серйозно постраждав від вогню. Нічого подібного, там і далі охорона та кілька рядів колючки. Хоча, думаю, можна спробувати попросити дозволу через ГО. Саму колонію мали закрити ще наприкінці 2017 року, а всіх в'язнів перевести в інші місця.


Далі був невеличкий костел в селі Новий Витків, що по дорозі з Червонограда в Радехів. Дорога, до речі, якісно відремонтована, що мене неабияк здивувало.
Про нього теж вже є у нас згадка

Костелик використовувався як склад хімікатів, там і досі стоїть специфічний запах селітри і валяються з-під неї мішки. Навпроти дзвіниця, а поруч - фундамент великого будинку, мабуть там жив колись священик.













Залазимо через невеличкий отвір до підвальчика і...



Знаходимо цілу купу людських кісток! Підлога двох невеличких кімнаток буквально встелена ними, вперемішку зі сміттям.







Може хтось підкаже куди можна звернутися, щоб тих бідолах нарешті поховали по-людськи? Я думаю, їм зовсім некомфортно там лежати вперемішку з різним непотребом. Крім того, в кісток явний некомплект - немає жодного черепа. Мабуть "туристи" на сувеніри забрали  :-[ :-[ :-[


Най жиє Гуцулія!

Bottlehunter

Наступний костел - в селі Середпільці біля Радехова. Стоїть він чомусь на краю села і виглядає дуже симпатично. Інфи про нього дуже мало, відомо тільки, що збудований на початку 20 століття, а в радянські часи тут був колгоспний склад. Колишні типові будівлі ферми і досі стоять в полі за костелом.














Всередині збереглися ковані елементи, прості і невибагливі, але від того не менш гарні: решітка на дверях, кручені сходи на хори і навіть невеличка скарбничка.











Вид зверху і дірка в даху)




Най жиє Гуцулія!

Bottlehunter

Наступна точка на карті - костел на території колишнього авіаційного полігону в Кам'янці. Його добре видно зі сторони КПП біля спостережної вежі. Проте як ми не гримали по воротах, але нікого живого так і не добудилися. Питання залишається відкритим, ця споруда має бути дуже цікавою до відвідування і в неті про неї інфи немає. В крайньому разі, влітку можна роверами під'їхати зі сторони лісу, навряд чи в охорони будуть якісь питання.



Зате неподалік бродить отака симпатична свиня:




І як бонус до поїздки: якась закинута споруда, явно довоєнна, на території недіючої військової частини в Кам'янці-Бузькій. Мабуть колишні склади чи щось схоже.








Най жиє Гуцулія!

Golem

Дякую за класний звіт! На рахунок кісток. Наприклад під час цього скандалу кістки перехоронювала церква. Тобто сам священник. Як на мене - логічно, це їх прямий обовязок.

Підозрюю що це кістки монахів які там були похоронені. Я б скинув цю фотку пресі. Тоді панотці тут же зарухають своїми рясами.
Дігери всіх країн єднайтеся!

127 Гості, 0 Користувачів