Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - Romchick

#181
За екскурсію я запитаю, бо щось вони і своїм не дуже радо її проводили, але можливо домовлюсь.
А давачі закопують глибоко, щоб добратися до скельної материкової породи. І похибки і шуми завжди будуть. Нікуди від того не подітися.
#182
Цитата: Golem від 11.04.2011 11:22:07
Круто! Дякую за детальний репортаж. Підвал і справді виглядає як кімната з якимось барахлом. Невже тяжко поприбирати, витерти пилюку і все акуратно поскладати?

Ну і питання про землетруси. В нас є літописи і історичні хроніки десь за останню 1000 років. Чи є згадки про потужні землетруси які, наприклад, могли б зруйнувати Високий замок чи скажімо Сихів? Якшо нема, то ймовірність шо будуть зараз - дуже низька. Незважаючи на всю їх науку і давачі.

Ну і цікаво було б чисто з наукової точки зору дізнатися по яких критеріях можна відфільтрувати вибух на карєрі поруч від вибуху бомби в Штатах? Чи коливання землі спричинені завалом підвалу від аанлогічних коливань в Японії.

В 1977 році, якщо не помиляюсь був землетрус магнітудою 4 бали. Тоді він був замітним і ненажарт настрашив людей. Мама розказувала (мене ще тоді і в проекті не було), що на 9 поверсі стукали ложки і дуже відчувались коливання. Люди всі вибігали з будинків по сходах на вулицю. І досить недавно відбувся досить сильний землетрус в Тернопільській області. В нас його не відчували, бо епіцентр був неглибоко. Магнітуди не пам'ятаю. І в 2006 Львівську область було віднесено до зони в 6 балів, отже ймовірність такого землетрусу в нас є. Але це по шкалі МСК-64, а не по Ріхтеру.

Взято звідси: 
землетрясение в 6 баллов (по 12-бальным шкалам)
MSK-64: Испуг. Падает мебель, люди пугаются и выбегают на улицу, возможны повреждения 1-й степени в отдельных зданиях типа Б и во многих зданиях типа А, отдельные случаи оползней.
ЕMS-98: С легкими повреждениями. Многие люди испуганы и выбегают из помещений. Некоторые предметы падают. Многие дома слегка страдают от неструктурных повреждений вроде волосяных трещин или падения кусков штукатурки.
МЕРКАЛЛИ: Ощущается всеми; испуганные люди выбегают на улицу; трескаются штукатурка и кирпичная кладка; сдвигается и переворачивается мебель; лопаются оконные стекла.
РИХТЕР: 2,8 - 4,3; 4,3 - 4,8

Щодо відфільтровування вибухів. Вибух на кар'єрі не має такої потужності, щоб обійти Земну кулю декілька разів. А ядерні вибухи реєструються. Тому при "землетрусах" на Новій Землі всі дані забрали і засекретили. А інші коливання, в тому числі від вибуху на кар'єрі відфільтровуються гавтоматично комп'ютером за певними критеріями. Наприклад частотою, фазою, амплітудою коливань. Сейсмічні поштовхи мають 3 складові, чого не можуть викликати інші коливання.

to YserL: Запам'ятав ще назви таких станцій: Мукачево, Раківець, Городок.

А про гармидер і бруд окрема історія. Раніше будиночок орендувала одна комп'ютерна фірма, і в підвалі позалишала гори непрацюючих комплектуючих. Зараз з них інженери сейсмостанції, геологи і геодезисти за освітою, паяють електричні схеми для вдосконалення сейсмодатчиків. Причому досить успішно.
#183
to Mike555: Сходи туди і подивись. Отримаєш зразу всі відповіді на питання. Один раз побачити краще, ніж 100 разів почути. Погано ти старався в перший раз, щоб побачити його з середини.
#184
  Сейсмологічна станція "Львів" була заснована 1899 на базі Львівської політехніки. Тоді вона знаходилась за будівлею наукової бібліотеки. В роки другої світової припинила свою діяльність, ну а після війни знов розпочала вести дослідження сейсмічних коливань. В ті часи науковці, які там працювали, а це в основному були викладачі Львівської політехнвки і Університету Франка, були не дуже приємні владі, бо чуть не кожен був націоналістом, або бандерівцем. Особливо нелюбила влада наших вчених, коли СРСР почав випробовувати ядерну зброю, всі папери з даними були вилучені. За Сталіна станція була відокремлена від політехніки і переїхала в новий будинок - маєток одного пана, який щоб не їхати до Сибіру виїхав до Європи. Там вона знаходиться до сьогодні. Зараз це вулиця Ярославенка, 23. На сьогоднішній день це одна з найпотужніших станцій в Європі, здатна зафіксувати землетрус в будь-якій точці Земної кулі.
 Чесно кажучи, був трохи розчарований з побаченого в середині, бо уявляв собі сейсмографи в глибокому бункері, які пишуть чорнилом по паперовій стрічці, як в фільмах. Виявилось все не так ефектно. Материкові породи в цьому місці залягають високо, тому фундаменти сейсмодатчиків розташовані в підвалі будинку. Виглядають вони, як металеві ящики з дротами, які ідуть на 2 поверх до комп'ютерів. (система DAS - Digital Analog System). Система дуже точна, комп'ютер відфільтровує коливання від руху транспорту, поїздів, людей від справжніх сейсмічних поштовхів. Здатна визначити епіцентр землетрусу з точністю до 1 км. Хоча на багатьох станціях, особливо часто в Криму ще пишуть на фотопапері.





Ці металеві коробочки і є сейсмодатчиками.






А це вже залишки сейсмографа, який писав променем світла по фотопапері. Уявіть собі стоси того паперу, якщо спостереження проводилось круглодобово...


За допомогою цієї карти, коли ще не було комп'ютерів визначали координати епіцентру землетрусу. Метод був не надто точний, але "популярний" :)


Ну а це вже монітор сучасної глобальної системи. На ньому відображається сейсмічна активність по всіх станція Західного регіону. Скоро цю інформацію, зможе побачити кожен, хто має доступ до інтернет.


На відео реєстрація японського землетрусу у Львові. На моніторі показано 3 шкали - це магнітуди коливань в напрямку північ-південь, схід-захід і вертикальна складова.


 Щодо сейсмічної активності Львова, то Львів входить в 6 бальну зону за шкалою МСК-64 і ймовірність землетрусу в нас досить висока. Не далеко від нас є активна зона в Закарпатті з магнітудою 8 б. Але для нас ці землетруси практично не відчутні, бо їх епіцентри знаходяться на дуже малій глибині - 1,5-2 км. Інша справі зона Вранча, яка знаходиться в Румунії, там епіценти можуть бути на значних глибинах, і при сильному землетрусі Львів може трохи потормосити.
 І ще одне: не вірте шарлатанам, які прогнозують землетрус на якусь певну дату. Цього передбачити неможливо.

  Обговорення тут
#185
Плани / Re: Чорнобиль!!!
03.04.2011 00:08:10
Цитата: naz0r від 02.04.2011 23:50:40
Roy ость ти пишеш:
ЦитуватиГлянув я на ті фото...
Якщоб мені платили в той день, не поїду всеодно. Ужос...Ше б туди цирк Шапіто запустили і солодку вату б продавали.
Паскудить видовище зони дуже.
а сам скидаєш кінескоп в  шахту ліфта(я про відео в темі закинутий гуртожиток Червоноград)...тоді чим ти відрізняєшся від тих хто вандалить в Припяті?

Це різні речі знайти в покинутому будинку в непокинутому місті кінескоп і розбити його там. Кінескоп перейшов з одного стану в інший :) , і принести і залишити тони сміття в зоні, яка манить багатьох своєю атмосферою глобального катаклізму.
До речі, все сміття, принесене з собою, і яке появилось внаслідок нашого перебування в даному гуртожитку було чемно винесено з собою і викинуто у призначеному місці.
А в Чорнобиль дійсно, не варто їхати, коли там така маса народу, бо в цей час це ніяка не Зона Відчуження, а масова нулянка. Треба ще зачекти з місяць по тому, щоб вітер розніс сміття...
#186
Розмір знаку обмеження швидкості в Червонограді. Чуть-чуть не дотягує до вимог ГОСТу.


Не Рой кабель реклямує Орбіт. (В Червонограді на старому цвинтарі)


Це вже Львів. Кеп.
#187
В мене, нажаль, після 100500 ремонту фотоапарат контори Samsung відмовився робити чіткі знімки. Викладу від себе, те що хоч трохи має чіткість. Думаю, мої фотографії мають підкреслити шикарність фоток Роя.







До речі, на території шахти люди збирають вугілля відрами. Цікаво для чого? Можливо палать ним дома.



.Лесик іспалняє.

#188
Потрібен старенький дешевий і малопотужний стаціонарний комп'ютер, в основному для виходу в інтернет. Розгляну всі пропозиції :)
#189
Roy, ти сказився? :) :). Якщо в кращому випадку буду їхати з Любінської, то на 7.00 ніяк не встигну. В крайньому разі на 7.30. Таксі трохи зажирно.
#190
ІМХО найкращі акумулятори VARTA, про Sony також чув багато позитивного. GP просто паскудство. Використовую старші VARTA 2500 і GP 2700 і VARTA показує себе на багато краще за GP. Ще GP розряджаються дуже швидко, якщо їх не використовувати.
#192
Мої найщиріші вітання з днем народження!
#193
Колекція монет мого дідуся. В колекції радянські монети номіналом 1, 3, 5 рублів.



















#194
За форму в якості пасивного засобу безпеки :) Тобто для того, щоб косити під ЛКП чи Львівводоканал для зменшення привертання уваги до себе.
Проти форми, щоб виглядати як з одного інкубатора.
#195
Romchick
Розмір L, один штука. Тільки Romchick правильно напишіть.
#196
Вчора був на стадіоні. Це була екскурсія для студентів ПЦБ політеху. ЇЇ організував і провів п. Кархут І.І. Було цікаво послухати і на власні очі побачити будівництво і ляпсуси при будівництві цієї унікальної споруди.
І власне про сам стадіон... Будується він за ескізним проектом австрійської фірми «AlpineBau». Першим генпідрядником виступала організація "Азовінтекс". Вони передали розробку проекту, з розрахунку конструкцій стадіону свому проектному інституту. І тут почалося все найцікавіше. Дядьки захотіли підзаробити трохи грошей на дуже прибутковому будівництві і склали заключення, що стадіон будувати по проекту австрійської фірми не можна. І змінили проект як вважали за краще і розпочали будівництво. Тоді керівництво «AlpineBau» звернулося з офіційним листом до FIFA і уряду України, з вимогою, якщо будівництво буде проводитись за зміненим проектом, то EURO 2012 не буде проводитись в Україні. Таким чином "Азовінтекс", який понабирав субпідрядниками турків, прийшлось відсторонити від будівництва. Тепер генеральним підрядником стало ТзОВ "Альтком", а генеральним проектувальником ТзОВ "Арніка". (Але як відомо, для кращого відмивання грошей проектом займалися всі будівельні фірми Львова). Проект прийшлося резробляти з нуля. Відставання з термінами будівництва було шаленим, цілих 2,5 роки. Інженери і будівельники працювали без вихідних і за рік скоротити відставання до двох місяців. До чемпіонату встигнуть збудувати стадіон, 2 тренувальних поля, дороги. Всю решту інфраструктура - церкву, магазини ітд. вже після Євро.
   Фцндамент стадіону робив Азовінтекс. За проектом австрійської фірми він мав бути стовпчиковим, але дрзі з Донбасу зробили його плитним, що позитивно вплинуло на стійкість споруди і відмивання коштів. А от все решта бажало кращого. Монолітні несучі колони були виготовлені замалого перерізу 400х400 і після зведення другого ярусу почали тріщати. Прийшлось підсилювати металевими обоймами. Між колонами були запроектовані металеві розпірки. До закладних деталей колон вони мали прикріплятися зварюванням. Але турки коли заливали колони не всюди поставили ці закладні деталі і виходило, що з одної сторони розпірка приварювалась, а з іншої висіда в повітрі. Прийшлось кріпити за допомогою анкерних дюбелів. До речі, колони виготоалено з дуже міцнрго, як для Львова бетону, марки В35, а чотирьохпустотні плити перекриття з бетону В45. Правда їх везуть з Калуша і Житомирської області. Самі складки трибун виготовлені з ненапруженого залізобетону і повинні витримувати пожежу протягом 45 хв з навантаженням 600 кг/кв.м Натурні випробування дали набагато кращі результати. Стадіон відповідяє всім вимогам сейсмостійкості для Львова (6 балів МСК). Повна евакуація стадіону можлива за 8 хвилин. Павільйони на першому поверсі повинні забезпечити відсутність черг і обслуговувати одного клієнта максимум 0,5 хвилини. Дуже цікавою конструцкією є покриття. Першим проектом передбачалося з важких двотаврів і швелерів, що строрювало шалені зусилля в місцях їх кріплення до опор. За новим проектом покриття - просторова конструкція з легких ферм з труб. Труби везуть з Німеччини і складаюиь в просторові конструкції на майданчиках укрупненого збирання. Потім за допомогою кранів піднімають в точному горизонтальному положнні на їх місце і закріплюють.







Ось це - розпірки між колонами.








А це елементи ферм покриття.




На задньому плані видно, як підсилюють колони за допомогою хомутів до перерізу 600х600


А цей синій кран Liebherr було привезено з Іспанії. Від здатен підняти !!!800 тон!!! вантажу. При чому сам важить 200 тон. Висота гусениць 2 метри. З ним пов'язана ще одна цікава історія. Турки залили фундамент і почали дальше будувати, а трубу центрального водогону не винесли подалі від стадіону. І вийшло так, що труба діаметром 1,8 метра, що подає воду на половину Львова знаходиться за 20 метрів від стадіону на глибині 80 см. Було необхідно якось цей важкий кран перевезти через неї, не роздусивши її. За допомогою розрахунків, одного вечора тиск в трубі був піднятий до 8 атмосферр і кран успішно переїхав через неї, не роздавивши. Зараз трубу виносят за 200 від стадіону.





І так, стадіон зараз на етапі монтажу покриття, яке має світитися українським орнаментом. Потім зведуть західні сходи і головний пандус, бо зараз вони заважають руху техніки. Надіємось, що в наших будівельників все вийде і Львівський стадіон на 33,8 тис. місць буде достойним, щоб представляти наше місто на чемпіонаті.
#197
Плани / Re: Зима, F**K OFF!
25.02.2011 20:07:02
Цитата: Bottlehunter від 25.02.2011 19:53:04
Ціна підйомника: для членів Експлорера - безплатно!!! Для всіх інших також безплатно!!! Тому що підйомника там нема ;D

Якщо я не помиляюсь, то на Кайзервальді працює бугель. Ціна за витяг 7 грн.
P.S. Запросто можу помилятись, бо давно там не був.
#198
Завтра, 20.02 їду в Славське на Тростян. Маю надію, що за ніч випаде трохи снігу і можна буде якось покататися. Їду електричкою Львів-Мукачево. Відправлення 7.01 з головного вокзалу.
#199
Всі пішли в Лощину. Он-лайн тільки я і Lesyk :)
#200
Збираюсь в цю суботу їхати в Славське. Подивитись на все своїми очима, по пожливості покататись. Якщо все гуд, то ще раз на вихідні. Бажаючі скласти кумпанію зголошуйтесь.