Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts

Messages - Bottlehunter

#201
Створив голосування зверху. Прошу голосувати)
#202
Оживлю трохи стареньку тему.
Той випадок, коли тобі в школі постійно кажуть "Нахєр до дошки!"




Ром з промовистою назвою "Гірський гей"


#203
Сьогодні ще раз побував в "Лощині здорової людини"  :D Докидаю кілька нових фоток.


Морг. Розрахований на десять тіл, які рекомендуєтьься пересипати вапном)))



Підфарбовані оригінальні німецькі написи та непідфарбована табличка. В часи другої світової тут було укриття від авіанальотів.







Кімната з електрообладнанням. Обладнання фірми "Кабло"  :D :D :D







Сучасний електрощиток. Бомбосховище повністю готове до використання в разі потреби, є вода, медикаменти, їжа, в готовності ФВУ, генератор і таке інше.



Уздовж стін в коридорах стоять дерев'яні ящики. Відкриваю один, всередині новенький повітряний фільтр



Колишня киснева





Аварійний вихід нагору та до пункту спостереження за місцевістю. Скоби вже добряче прогнили, про що чесно попереджає табличка збоку.



Отак боряться з протіканням стін в коридорах



Кіната з проектором, тут нон-стоп крутять доукменталки про бомбосховище та Нусельський міст, що над ним.



Дизель



В Празі є досить багато повністю укомплектованих великих бомбосховищ. Для публіки їх, як правило, не відкривають. Винятком є бомбосховище Парукарка, в якому один чи два рази на рік нерегулярно проводять екскурсії.
#204
Побував сьогодні на екскурсії в національній агенції новин Чехії, Česká tisková kancelář.

Для екскурсантів вони дали тимчасовий доступ до свого архіву новин. Це відео, фото та тексти за останніх 30 років.
Кому цікаво, заходьте на https://nib.ctk.cz/ та вводьте логін DOD2019 та пароль Listopad89 Цей доступ буде дійсний до кінця листопаду, тобто ще два тижні.

Матеріалу направду дуже багато, приблизно 8.2 млн фото, 6.3 млн новин, а ще відео, звук та інфографіка.

По пошуку за словом "Ukrajina" знаходиться майже 27 тис. фото і біля 7 тис. текстових новин.


#205
Сфоткав недавно такий трабант універсал. Вкажіть модель, якщо знаєте.






#206
Цитата: maxiWELL від 10.11.2019 18:22:20
Питання в тому: скільки і що там покажуть? І чи можна фотографувати.
Екскурсії на київський пивзавод "Карлсберг" вже немає.
І про пивзавод Зіберта (філія "Оболоні") теж давно не чутно. Раніше екскурсії організовували.

Зрозумій мене правильно, я не намагався "ткнути носом в гугл", просто констатував факт, що таке є. Думаю, в кожному випадку варто дзвонити і питатися про деталі. А потім написати в цю тему, щоб люди могли читати фідбек)))
#207
Загалом по запиту "екскурсія на виробництво" Гугл видає багато цікавого. Також, з власного досвіду, завжди можна спробувати домовитися про екскурсію індивідуально або залучивши ГО Експлорер на допомогу. Тому як маєш на прикметі цікаві об'єкти, не встидайся ділитися на форумі. Однодумці точно знайдуться.

Ось кілька моїх фото з екскурсії на завод "Шабо", що розташований в селищі Шабо Білгород-Дністроського району Одеської області. І завод, і екскурсія приємно вразили, все було дуже гарно організовано. Розповідали про історію виробництва вина в регіоні, показували основні технологічні лінії та цехи підприємства. Все сучасне і чистеньке, приємне місце, одним словом. З продукції особливо зацінив виноградну горілку та шампанське.

І от що цікаво - чотири роки по тому я фактично нічого не пам'ятаю з тої екскурсії. Але чудово пам'ятаю чистоту, блискуче металеве обладнання і акуратну форму екскурсоводів. Відповідно, в підсвідомості чітко проставилася "галочка", що Шабо - це не просто ще одна марка-середняк, а серйозна фірма з серйозним підходом до клієнтів. І в супермаркеті з двох товарів з приблизно однаковою ціною я виберу Шабо. Тобто екскурсії на підприємства вигідні самим фірмам, таким чином вони виробляють про себе позитивну думку в споживачів.

Інформація про екскурсії на їхньому сайті: http://shabo.ua/ua/ekskursiya-po-tsentru-kultury-vina-shabo/
































#208
Нещодавно разом з колегами по роботі допомагали одному з собачих притулків в Чехії. Хочу трохи розповісти як організована волонтерська робота да догляд за безпритульними собаками тут.

Фотозвіт з притулку для собак в Брюховичах був опублікований в нас кілька років тому. Чесно кажучи, я був трохи шокований з того, що побачив в Чехії. Окремо хочу наголосити, що роблячи будь-які порівняння, я не хочу показати як в нас зле, а там добре. Навпаки, є багато галузей, в яких ми можемо перейняти досвід і робити краще в себе. Замість того, щоб набивати гулі та гуляти по граблях, можна просто спитати поради в того, хто вже вміє.

Як організована волонтерська робота загалом. В нас на роботі для волонтерської діяльності передбачений відгул на весь день, який фірма повністю оплачує. Кількість таких днів по ідеї необмежена за умови попереднього погодження. Звичайно, ніхто не буде тобі платити зарплату за те, що ти цілими днями тусуєшся, скажімо, з бездомними собаками, але кілька разів на рік попрацювати в своє задоволення на соціальних проектах цілком можна.

Я не впевнений чи це якось закріплено на законодавчому рівні, але знаю, що на практиці дуже багато фірм надає таку можливість своїм співробітникам та постійно допомагає фінансово та робочими руками кільком соціальним проектам. В нас це дитячий кінний центр в Празі та Собачий притулок Дог-пойнт, про який мова нижче.

Як це виглядає на практиці: приблизно за два тижні на загальну пошту приходить лист, з текстом "Хто хоче поволонтерити, потрібно десять людей та дві машини. Збираємося о 9 зранку, якщо хтось хоче, щоб йому замовили вегетаріанський обід, то фу на вас то дайте знати".



В день Х перша група (в моїй машині) виїжджає, ще частина їде на закупи з обіцянкою приїхати пізніше.
Сам притулок знаходиться в сосновому лісі кілометрів за 30 від Праги. Приїжджаємо, вітаємося з працівниками, п'ємо каву. Дуже свіже повітря, чисто і якось по-домашньому затишно. Один з працівників живе тут з сім'єю: дружиною, яка йому допомагає та двома маленькими дітьми. На окремій обгородженій території розташовані воль'єри з собаками. Далі стоїть господарська будівля з кухнею, технічними приміщеннями, медпунктом і таким іншим. За нею - спеціальний обгороджений майданчик, де собаки займаються "фізкультурою". Трохи далі двоповерховий будинок, де живуть працівники притулку.

Сюди потрапляють собаки, від яких відмовилися хазяї, або ті, котрі загубилися і неможливо знайти власника. В Чехії кожен пес зареєстрований в загальній системі, його персональний номер вибитий на жетоні. В систему внесені всі дані: дата народження, господарі, прививки, перенесені хвороби тощо. Відповідно, знайдену собаку зазвичай легко ідентифікувати. Але часом трапляються згуби без жетонів або з номерами, що не внесені в базу.

Собаки в притулку не просто сидять в клітках і їдять казенний харч. Їх лікують, доглядають, займаються з ними і кожного дня вигулюють в лісі. Крім того, активно шукають нових хазяїв. На сайті притулку постійно оновлюється інформація про собак, які чекають нових хазяїв https://www.dog-point.cz/nasi-psi/k-adopci

Поки нам розповідають про притулок, приїжджає решта з закупів. Привозять з собою повний багажник... овочів: салату, шпинату, ріпи, буряка та редьки.
Виявляється, собак тут не годують гранульованим кормом, а готують суміш: дві третини м'яса і третина перемелених на блендері овочів. Це набагато здоровіше для них, ніж гранули, і собаки засвоюють такий корм відчутно краще.

Розподіляємося на роботу. Хтось йде рубати дрова, хтось садити дерева, хтось косити траву чи фарбувати сарай. Загалом роботи мало і вона неважка. Для офісного планктону тільки радість помахати сокирою на свіжому повітрі.

Я зі ще двома співробітниками йду перемелювати овочі. Ріжемо, перемелюємо в блендері, пишемо на етикетці, що саме всередині та дату. Суміш заливаємо в звичайні пластмасові судочки та кладемо до морозильника. На кухні стоять три такі здорові морозильники: два забиті м'ясом, третій ми напакували овочами.











Команда дроворубів







Обідаємо і йдемо дивитися майстер-клас від тутешніх хвостатих. Видно, що працівники живуть своєю справою: розповідають дуже багато про психологію собак, як вони займаються реабілітацією, діляться цікавими історіями з притулку. Потім по черзі приводять кількох місцевих знаменитостей і займаються з ними собачою фізкультурою, паралельно і далі розказуючи тони цікавих речей про собак.

Це Черт (чорт українською), дуже енергійний пес. Найбільше любить стрибати, він без проблем залазив на дерево, що на першій фотці. А це він єдиний зі всіх вміє перелазити паркан, що на задньому плані на фото.





А це Маня



А тепер вгадайте скільки загалом тут живе собак? Всього 18 (!), загалом притулок розрахований на 21 пса. І це цілком рядове таке місце, яких досить багато по всій Чехії. Фінансуються вони більшістю з приватних пожертв та праці волонтерів.

Ще кілька загальних фото. Баки для збору дощової води.



Вольєри для собак.














#209
Гарна тема, дякую за ініціативу. Трохи доповню своїми фотками

Млин Скаржинського, с. Мигія, Первомайський район Миколаївської області

Розташування на карті

Дуже гарна промислова споруда на скелях Південного Бугу. Була збудована 1888 року. Зараз в будівлі розташована ГЕС. Принаймні чотири роки тому, коли я там був, можна було вільно зайти на територію і погуляти.
Про млин в Мигії свого часу згадували в спецвипуску журналу Фокус, присвяченому непопулярним туристичним місцям України. Скачати сканований журнал.

Та й взагалі вся Мигія дуже гарна та атмосферна. Чудове місце для відпочинку влітку. Недалеко розташований відомий і унікальний (один з трьох подібних в світі) Музей ракетних військ.

Власне кілька фото млина. Вимощена каменем дорога.



Будівля















Вражаючий Південний Буг



Млин в м. Сатанів, Хмельницька область

Розташування на карті

Діючий, правда жорна крутить вже не вода, а електрика. Винятково атмосферне місце. Звіт є тут


Залишки водяного млина в с. Бережниця Жидачівського району Львівської області.

Розташування на карті

Випадково натрапили на нього два роки тому, коли їхали в експедицію до Калуша.








Будівля водяного млина в с. Гошів, Івано-Франківської області

Розташований, якщо я нічого не плутаю, отут. Швидше за все, це був млин Василіанського монастиря, що стоїть на найближчій горі. Не маю фотографій, але характерну промислову будівлю легко впізнати з-поміж сільських хат.
#210
Цитата: Golem від 31.10.2019 02:49:46
Маю питання по шахті. Вони засипали копр, а всі бічні ходи? Теж засипали?

Підозрюю, що ні, засипали тільки ствол. Принаймні екскурсовод про це не згадував. Я сьогодні пробував знайти якісь згадки щодо цього, не знайшов.
Думаю, це була би нереальна задача. За 120 років видобутку там мабуть накопали десятки кілометрів ходів.

Ось, до речі, документальне відео про шахту, зняте на початку 90-х.
Обережно, в кадрі голі шахтарі!!!

#211
Кладно - невелике чеське містечко з багатою промисловою історією. В середині 19 століття тут знайшли поклади кам'яного вугілля, яке видобували аж то початку 2000-х.
Місце, про яке я хочу розповісти - історичний скансен, облаштований на закритій в 2002 році шахті Майрау. Знаходиться музей в селі Вінаріце, зовсім недалеко від Кладно. З Праги машиною сюди їхати менше години.

На мапі. Зверніть увагу, на гугл картах через дорогу від музею позначена тюрма. І в неї рейтинг за відгуками 5 зірок)))
Сайт музею. Тут можна знайти інформацію про актуальні виставки та розклад роботи.

На невеликій території типові будівлі радянської доби мирно вживаються з довоєнними зразками австрійської промислової архітектури. Дуже добре збереженими, до речі. Це взагалі якась відмінна риса Чехії: завжди якось мимоходом виявляється, що он той гарненький сільський костелик стоїть посеред села з середини 14 століття. Корчма через площу навпроти, як правило, теж.

Тематичне шахтарське панно при вході



Екскурсія тривала загалом більше двох годин. Спочатку про вугілля взагалі і історію розвитку вугледобування біля Кладно. Виявляється, від найдавніших часів в цих краях існувало біля тисячі різного типу вугільних шахт і копанок. Майрау була закрита однією з останніх. Територія навколо зараз повністю ревіталізована, крім будівель і двох старих копрів нічого не нагадує, що тут займалися брудним і неекологічним гірничим промислом.

В першій кімнаті розміщена тимчасова виставка старої цегли, про неї я вже трохи писав.

Моделі старих шахт з околиць:







На цій шахті був високий рівень загазованості, досить часто траплялися нещасні випадки та пожежі. Один із залів присвячений засобам захисту. Я не фоткав стандартні радянського типу гірничі саморятівники, а от регенеративні ранці для пожежників виявилися цікавими. Вага одного такого 14-17кг, залежно від моделі.











Роздягалка - стандартні металеві шафки...



... з нестандартними деталями всередині))) Це одна з арт-інсталяцій, які органічно "вписані" по всій території старої шахти



Ось ще одна цікавинка: після зміни шахтарі перевдягалися, а робочий одяг в буквальному сенсі підвішували на стелю. Як пояснив екскурсовод, таким чином він просушувався, наверху тепліше...







Душові та сауна. І ще одна доречна тут скульптура.











Переходимо до приміщення, звідки колись спускалися в шахту. Зараз всі підземелля засипані, лишилися тільки верхні приміщення.









Ковані гвинтові сходи австрійської доби



Кліть двоповерхова, кожна секція розрахована на одну вагонетку або шість людей







Переходимо до будівлі, де був ще одни ствол.



Це все, що залишилося від шахти



Символічні "останні вагонетки", з кожної з найбільших тутешніх шахт



Шахтний електровоз Сіменс, 1910 рік



Піднімаємося на поверх вище. Збережені рельси і заїзди до кліті



В наступній кімнаті - збережений механізм парової машини, яка піднімала вантажі і людей по стволу. Вироблена 1905 року в Празі, пізніше двигун був замінений на електричний. Оригінальна потужність двигуна - сто кінських сил. Для порівняння - звичайний фольксвагенівський дволітровий дизель зараз має біля 150 коней))
На жаль, місця в кімнаті було мало, щоб зняти весь механізм одним кадром, тому буде по частинах)











Йдемо далі по території. Перевертачка для вагонеток



Отака штукенція для перевозу людей. Коментар екскурсовода: "Приїхали до нас пражани, покаталися на нашій чудовій трубі. Їм дуже сподобалося, приїхали додому і викопали собі метро".



Заходимо в наступне приміщення, а там...



Ще одна величезна парова машина! Блискуча і холодна, повний стімпанк! Ексурсовод натискає кнопку і важелезні поршні починають безшумно рухати п'ятиметрове колесо. Ця лялька мала 450 коней потужності, була виготовлена і встановлена тут в 1905 році



















Знову виходимо надвір, порозглядати мертвий метал. Вирваний зі свого підземного середовища, він виглядає трохи недоречно, як риба на березі чи запеклий експлорер в костюмі з краваткою)  Триповерхова кліть, не з цієї шахти.



Частина машини для прокладки метро, яка працювала в Празі. Я так і не зрозумів, що ця залізяка тут робить.



Вугільний комбайн







А це покровителька шахтарів, свята Варвара (Барбора). Трохи схода на персонажів фільмів про Мед Макса





На додачу в схилі пагорбу облаштований прототип діючої шахти, з низькими ходами, підпорками, конвейєрами, гідравлічними опорами і майже повною відсутністю світла. Як казав наш екскурсовод, саме так і виглядає зправжній забой, тільки без пилюки, води і смороду. І дихати є чим)
Маю хіба кілька фото з телефона, пізніше їх докину сюди.

Оце і все, загалом більше ніж дві години екскурсії проминули непомітно. А я поїхав експлорити закинуту промзону Кладно, але це вже зовсім інша історія


#212
Так, будь-яке місце годиться, яке придатне до відносно комфортної ночівлі.
Закинуті будинки і таке інше теж підійдуть.
#213
Сезон літніх полазок і ночівлі на свіжому повітрі закінчився, значить, прийшов час готуватися до наступного. В цій темі пропоную ділитися місцями у великих містах, де можна переночувати в наметі чи просто розкинувши на килимку спальник. По-перше, таким чином можна незле зекономити, особливо якщо ви десь в Європі. По-друге, так набагато цікавіше. Зірки над головою завжди цікавіші, ніж запах чужих шкарпетосів в десятимісному номері хостелу.

Додавайте, будь ласка, сюди свої місця. Я впевнений, вони будуть корисні багатьом мандрівникам.

Тільки з'ясуйте, будь ласка, спершу закони країни, де збираєтеся ночувати, щоб не мати проблем з поліцією.


Почну з Праги.

Місце номер раз - Мілічовский гай. Всього за п'ятнадцять хвилин пішки від кінцевої станції червоної гілки метро (Гає) можна знайти чистенький і затишний ліс. В районі точки, що я вказав, є три горбики, трошки спустившись з них можна знайти собі гарне місце для намету. Краще це робити подалі від стежок і, відповідно, подалі від бігунів та собачників. Вогонь тут розводити категорично не можна, якщо дим побачать, поліція приїде дуже швидко. В лісі досить багато всілякої дрібної звірини: зайців, фазанів, їжаків, різних птахів. Є навіть дикі кози. Тому не лякайтеся, якщо щось почне вночі шарудіти.
В районі метро також є супермаркет (Лідл), де можна закупитися їжею.
Мінуси - в околиці немає питної води, тільки заболочені озерця.

Місце номер два - Куточок в парку Панкрац. В точці, що на лінку, є досить глухий куточок: з одного боку густі кущі, що відгороджують вас від решти парку, з іншого - автостоянка величезного комплексу Чеського телебачення. Намет тут мабуть не вдастся розкласти, але виспатися у спальнику цілком можна. Очевидний плюс - недалеко є великий торговий центр Панкрац з безкоштовними туаалетами і теплою водою в них. До станції метро Панкрац - кілька хвилин пішки.


#214
Ще такий цегло-календар собі там прикупив. Всі експонати з приватної колекції Ярослава Зеленки














#215
Цитата: Golem від 27.10.2019 08:23:44
круто круто! А для чого такі великі цегли було робити? І ще питання на першій фотці лоток є. Це для індивідуального випалення цегли?

Великі цегли для огорожі. Якби хто хотів собі пурєдний паркан вімурувати, то би сі не мусів з тими піциками бавити - беух і всьо, вжє півпаркана є ;D

На першому фото не лоток, то теж форма для цегли. Тільки тут вона з різною висотою по краях, це може бути потрібно для мурування арок, наприклад.
#216
Цитата: Bottlehunter від 20.08.2019 10:03:04
Я такої не зустрічав раніше. Можеш спробувати спитати в цій групі: https://m.facebook.com/profile.php?id=1024889327647858&ref=content_filter

Там досвідчені колекціонери, мали б щось підказати.

Ну і власне відповідь з Фейсбуку до попереднього питання. Цегельня називалася CEGIELNIA MARYA LWÓW, а її власник Józef Schirmer.



#217
Сьогодні був в гірничому скансені Майрау, що біля містечка Кладно, Чехія.
Там, зокрема, зараз проходить виставка цегли одного з місцевих колекціонерів. Деякі експонати дуже навіть годні, ділюся фотографіями.
Виставка буде відкрита до кінця березня наступного року. Сайт музею з усією необхідною інформацією.

Форми та клейма:





Величезні целини, телефон збоку для порівняння розміру





Полички з експонатами



















Найцікавіші одиничні екземпляри




















#218
Серія передач одного з чеських каналів про всілякі баянні та небаянні об'єкти. Приклад того, як з експлорерських місць можна зробити хороший телепродукт.
Зверніть увагу на кількість переглядів відео, і це при тому, що опубліковані вони зовсім недавно.

Архів - за посиланням https://www.televizeseznam.cz/porad/tajemne-podzemi



#219
Багато хто скаржився на незручний пошук на форумі, який дивно працює і пропонує дивні результати. Ми вирішили це виправити.
Тепер при пошуку вас перекидає на результати пошуку Гугла по нашому сайті. Можливо це найзручніше рішення, зате всі ревалентні результати перед вами, включно з картинками та прикріпленими документами.

Спробуйте: https://explorer.lviv.ua/forum/index.php?action=search
#220
Тим часом, в нашу офіційну групу на фейсбуку прийшла перша вісточка від людей, які знайшли експлорерську наклейку. З Будапешта. По-моєму, то крута традиція))) Пора замовити нову велику партію і роздати учасникам.