Сьгодні випала нагода цілком законно на підставі екскурсії полазити по одному із найбільших підприємств харчової промисловості у Львові - п'ятому хлібзаводі. Офіційна назва - ПАТ "Хлібпром".
Знаходиться він тут (http://wikimapia.org/#lat=49.8105543&lon=24.0710307&z=18&l=37&m=b). Слід сказати що оскільки підприємство приватне, то і відношення до виробництва відповідне. Але про то потім. А так слід сказати що винести тавіть рогалика нереально, ібо охорона шмонає до трусів, плюс всюди відеокамери понатикувані - як в цехах, так і по периметру. Фото- та відеозйомка заборонені під страхом анального покарання тістозамішувальною машиною, але коли то когось стримувало? ;) Отож по черзі.
Фейс фасаду.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9304)
Інсайд вестибюлю, відразу за охороною біля КПП (всередині). Самих церберів сфотуграфував, але тут зразу ж підскочили до мене і тіпа фоткати ніззя, видаляй давай. Я їм "Ок!")
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9305)
Внутрішнє подвір'я. Незайнятих робочих нема - всі щось роблять, і причому не для вигляду. На території акуратно, чисто, відносно прибрано.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9307)
Загашніки. Надибав кавалок поршневого компресора та якісь теплообмінники. Але то таке.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9308)
Велкомен, шановні! Хз що за креативщик таке приліпив на двері складу. Мене розвеселило)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9309)
Циклон для фільтрації повітря із майстерні, вроді по дереву. Локація - все ще задвірки.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9310)
Мельком цикнув кусок котельні.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9311)
Далі протопали в адмінку. Всередині чисто, красіво, тепло, пахне хлібом, всюди єврік. Благодать і тільки...
Лабораторії для дослідження готової продукції, сировини (внєштатно центральний пункт розливу чаю та кави. Смачної, доречі). Обладнання все відносно нове, робоче, охайне. Сподобалось короче.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9312)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9313)
Далі попав у, як я його назвав, батоносховище - проміжний склад для збору продукції перед її відвантаженням по магазинах.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9314)
Потім йде власне основний цех, в якому безпосередньо і проводиться випічка. Наявні 6 окремих ліній різного виробництва та ступеню покоцаності - все це для випікання батонів, пшеничного хліба, житнього, булочок\рИгаликів\струдлів\ та ще всякого роду асортимену - в залежності від налагодження.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9335)
Тістомісильна машина совкового виробництва. Річ страшна, жужжить моцно, пальці пхати не рекомендується.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9330)
Тістомісильна машина виробництва забугорного. Якого саме - ніхто незнає. Працює в рази ефективніше, і в стільки ж тихіше. Але, як не дивно, більше використовують "совдеп", так як там заміс проводиться порційно у діжах, тоді як забугорний аналог мусить працювати безперервно, що не є завжди гуд, бо замахаєшся чистити при зупинках. Так механіки сказали.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9331)
Дозатор на виготовлення батонів до неї. Зроблений вручну, так як той що був в комплекті із хитромудрими наворотами накрився майже зразу і бігом.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9336)
Діжеперекидач - штука цікава. Завантажує в лінію вміст того що вийшло після мішалок (вага одного замісу тіста становить порядку 150-200 кг)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9328)
Тістоокруглювальні машини - із порізаного на кавалки тіста формують те що нам треба.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9325)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9324)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9323)
Потім сформовані заготовки поміщаються вручну на ось такі, плетені з лози, колиски.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9326)
...і відправляються у зигзагоподібну путь то випічної шафи. Сфоткати її адекватно не вийшло, ібо то є просто здоровенний термоізольований прямокутник (або декілька) із розміщеним всередині ланцюговим транспортером, який повільно, але твердо возить тісто в колисках по зигзагоподібній траєкторії протягом певного часу. Температура всередині - 255-270 градусів дядька Цельсія.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9321)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9319)
Власне піч.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9344)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9317)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9316)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9315)
Інсайд. Для більшої ясності процесу.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9339)
Батон моделі "Сихівський". Заготовки.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9340)
Мануал.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9345)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9347)
Така собі загально-красіва панорамка.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9348)
Комплексна автоматизована лінія по виготовленню рогаликів ,а якщо простіше, то завантажуємо сировину - а на виході готові перед випічкою рогалі.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9349)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9350)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9351)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9352)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9353)
Ще одна не дуже цікава, але вельми небезпечна місцина - бродильні чани для закваски числом десять і місткістю по майже два куби кожен. Небезпека полягає в тому, що працівникам треба вручну ту бодягу мішати час від часу, а процес бродіння, як відомо, супроводжується інтенсивним виділенням вуглекисилого газу. Розказували що якогось року одна робоча від того що нагнулась над ним, вдихнула твердо і відразу ж зомліла та впала всередину. Благо витягнули. Що здивувало, так це відсутність адекватної вентиляції (тра вікна відкривати) та власне відкрита конструкція тих баняків. Опасно, однако...
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9354)
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9355)
Силоси. 10 штук, 5 м в діаметрі, 11 м у висоту. В кожен можна запхати до 70 тон муки. Всі операції по переміщенню муки здійснюються пневманичним способом (по трубах вона передувається у вигляді туману разом із повітрям).
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9357)
Компрессор поновіше.
(https://exl.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/5320/32381/DSCN9356)
Потім прибігла чогось охорона. Почали вимагати же би я показав фотік, бо вони на камерах бачили що хтось фотографує. Прийшлось повторяти трюк із заміною карточок. В результаті вони вибачились, тіпа помилились, бо на тій карточці ніфіга не було, і свалили назад. Далі вирішив не спокушати лишній раз долю, тим більше що все саме цікаве встиг до того зловити.
П.С. Загальні враження: працював би кожен завод так само як цей - в гробу б ми бачили то євро зі всіма разом взятими туристами. Все красиво, акуратно, функціонально, обладнання в міру можливостей замінюється більш сучасним. Персонал на місці не сидить і в стіну не плює - всі при ділі. Кажуть що їм дохолєри механіків тра. Коротше класний заводик.
П.П.С. Чому я тему виклав саме тут - думаю всім зрозуміло - приватники і те де. Ну і деякі фотки криві, але то вже таке, бо в більшості випадків приходилось фоткати з-під поли >:(
Ну і власне то прикольно так шастати по території на законній основі, зазирати в любі дири і знати що тобі ніхто нічого не зробить ;) Але все ж нецікаво, пропадає елемент азарту :-\
Обговорення (http://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,5321.msg32382.html#msg32382)
Перенесено з Для Своїх за терміном давності. Давно всі забули за ту екскурсію. Зрештою нічого компроментуючого в цій темі нема. Навпаки все дуже культурно